ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Πρώτη παγκοσμίως η Ελλάδα στη στήριξη της οικονομίας



kathimerini.gr
Ελευθερία Κούρταλη
Η Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια πρωταθλήτρια σε ό,τι αφορά τη στήριξη της οικονομίας, χάρη και στα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως σημειώνει η ING σε νέα έκθεσή της. Προσθέτοντας τα μέτρα στήριξης στα οποία έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση και τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο οίκος υπολογίζει ότι το συνολικό ελληνικό «πακέτο» για την πανδημία ισοδυναμεί με το 32,1% του ΑΕΠ και είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εξετάζοντας τις πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες που έχουν κάνει ή έχουν υποσχεθεί να κάνουν οι χώρες ως απάντηση στην COVID-19, το σύνολο για τις ΗΠΑ διαμορφώνεται στο 25,5% του ΑΕΠ. Αυτό περιλαμβάνει την εγκεκριμένη πρόταση για το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης, αλλά όχι τις νέες προτάσεις του προέδρου Μπάιντεν, οι οποίες δεν έχουν ακόμη εγκριθεί στο Κογκρέσο.

Για την Ευρωζώνη αυτό το ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 12,4% του ΑΕΠ μετά και την προσθήκη του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στις εθνικές δημοσιονομικές δαπάνες για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Αυτό ωστόσο το ποσοστό μπορεί και να είναι υπερεκτιμημένο, καθώς ενδέχεται να υπάρχει «διπλή» μέτρηση για έργα που είχαν αρχικά προγραμματιστεί να χρηματοδοτηθούν σε εθνικό επίπεδο, και τα οποία τώρα περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης. Η Ιταλία ακολουθεί στην τρίτη θέση διεθνώς μετά την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, με το συνολικό δημοσιονομικό πακέτο να ανέρχεται στο 21,9% του ΑΕΠ.

Η ING τονίζει ωστόσο ότι η τελική θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία θα είναι πιθανώς χαμηλότερη, καθώς το μέρος της ελληνικής πρότασης που αφορά τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζεται για τη μερική χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Επίσης, όπως επισημαίνει, η στήριξη που έχει συμφωνηθεί έως τώρα στις ΗΠΑ έχει πολύ μεγαλύτερη άμεση επίδραση από ό,τι το ιταλικό και το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης.

Ο ολλανδικός οίκος χαρακτηρίζει πάντως το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης πολύ ισορροπημένο, μαζί με το πορτογαλικό, καθώς περιλαμβάνει πολλές δαπάνες και για άλλα σχέδια πλην της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. Η Ελλάδα, όπως υπογραμμίζει, δίνει μεγάλη έμφαση στις επενδύσεις που σχετίζονται με το ανθρώπινο κεφάλαιο, καθώς οι δεξιότητες και η απασχόληση αποτελούν βασικούς τομείς στους οποίους η χώρα έχει μείνει πίσω από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

Σε γενικές γραμμές, η ING τονίζει πως παρά το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να ανακάμψουν από την κρίση της COVID-19, η ζήτηση για τα κεφάλαια αυτά είναι σχετικά χαμηλή. Αν και 672,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και δανείων είναι διαθέσιμα από το Ταμείο, μόλις 433 δισ. ευρώ έχουν ζητηθεί από τις 14 χώρες που έχουν καταθέσει τα σχέδιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: