Η αδικαιολόγητη παράλειψη της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος τιμωρείται. Από το 1982 που ψηφίζω, δεν γνωρίζω να τιμωρήθηκε κάποιος ή κάποια.
16, 17, 23 και 26 Μαΐου τα σχολεία κλειστά λόγω εκλογών, αφού τα περισσότερα θα είναι εκλογικά τμήματα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σ΄ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α΄57),ως καταστήματα ψηφοφορίας χρησιμοποιούνται κτίρια κατεχόμενα από το Δημόσιο, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κ.λπ. και σε περίπτωση ανεπάρκειας αυτών, κατάλληλα ιδιωτικά οικήματα.
Με τις αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών, με τις οποίες καθορίζονται τα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας, ορίζονται ως καταστήματα ψηφοφορίας κατά τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης Μαΐου και της 25ης Μαΐου 2014 και τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 25ης Μαΐου 2014 και αίθουσες διδακτηρίων δημοτικών σχολείων, γυμνασίων, λυκείων και τεχνικών σχολών.
Προκειμένου να γίνει έγκαιρα η διαμόρφωση των αιθουσών και γενικά των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν για τον παραπάνω σκοπό, παρακαλούμε να δώσετε σχετικές οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας για την παράδοση των αιθουσών το πρωί της Παρασκευής 16 Μαΐου 2014, στις δημοτικές αρχές, που θα μεριμνήσουν σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία για τις περαιτέρω ενέργειες.
Επίσης, να φροντίσετε, με σχετικές οδηγίες σας, ώστε, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, να βρίσκεται στη διάθεση των ατόμων με αναπηρίες, κάθε τεχνικό μέσο διευκόλυνσής τους (ράμπες κ.λπ.), το οποίο τυχόν διαθέτουν τα σχολεία που έχουν ορισθεί ως καταστήματα ψηφοφορίας και μπορεί να εξασφαλίσει την ασφαλή πρόσβασή τους στην αίθουσα ψηφοφορίας.
Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί η δυνατότητα στους ανωτέρω εκλογείς να ασκήσουν απρόσκοπα το συνταγματικό κατοχυρωμένο για όλους δικαίωμα.
Οι κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες, στους οποίους κοινοποιείται το έγγραφό μας αυτό, παρακαλούνται να δώσουν εντολή στις δημοτικές αρχές του οικείου νομού να παραδώσουν τις αίθουσες των διδακτηρίων που θα χρησιμοποιηθούν ως καταστήματα ψηφοφορίας, την επόμενη ημέρα των εκλογών, δηλαδή μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 19 Μαΐου 2014, αφού προηγουμένως αποσύρουν όλα τα υλικά της ψηφοφορίας ( κάλπες, παραβάν κ.λπ.) και επαναφέρουν τις αίθουσες στην κατάσταση που ήταν πριν από την ψηφοφορία.
Το ίδιο μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί και για την επόμενη Κυριακή 25 Μαΐου 2014 για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ίδια μέρα που θα διεξαχθεί η επαναληπτική ψηφοφορία (β΄ γύρος) στους δήμους ή στις περιφέρειες στους οποίους τυχόν δεν αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός την προηγούμενη Κυριακή 18 Μαΐου 2014.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
Υποχρεωτική η ψήφος και ποιοι πρέπει να πάρουν βεβαίωση
Υποχρεωτική η ψήφος και ποιοι πρέπει να πάρουν βεβαίωση
Βεβαίωση από το δήμο θα πρέπει να λάβουν όσοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση του εκλογικού τους δικαιώματος και δεν πάνε να ψηφίσουν στις επικείμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2014. Συγκεκριμένα σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ενόψει των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών της 18ης Μαΐου 2014 και των επαναληπτικών της 25ης Μαΐου 2014, επισημαίνεται ότι, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και η αδικαιολόγητη παράλειψη της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος τιμωρείται.
Ωστόσο, θα υπάρξουν περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιοι εκλογείς δικαιολογημένα δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και για τους οποίους δεν εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες από τις ανωτέρω διατάξεις ποινικές κυρώσεις. Πρόκειται:
- για εκλογείς κατοίκους εξωτερικού,
- εκλογείς άνω των εβδομήντα (70) ετών,
- εκλογείς που βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων (200) χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα. Ειδικότερα, οι εκλογείς εκείνοι, που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας των εκλογών του Μαΐου 2014 δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στο τόπο εγγραφής τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω από διακόσια (200) χιλιόμετρα πρέπει να εφοδιάζονται με σχετική βεβαίωση. Οι βεβαιώσεις αυτές θα χορηγούνται από τους δήμους. Στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει εκτυπώσει και αποστείλει έντυπες βεβαιώσεις, με τις οποίες θα εφοδιάζονται οι εν λόγω εκλογείς από τους Ο.Τ.Α. του τόπου διαμονής τους.
Η ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ειναι αποτέλεσμα της μεγάλης ΑΝΕΡΓΙΑΣ: ΔΥΟ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 285.002 κάτοικοι
Αλλάζει ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων που θα εκλεγούν στη Δυτική Μακεδονία στις εκλογές του Μαΐου και μειώνεται κατά δέκα (10) εξ αιτίας της μείωσης του πληθυσμού των τεσσάρων Νομών.
Η απογραφή πληθυσμού του 2011, με βάση την οποία καθορίζεται ο αριθμός των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου κάθε Περιφέρειας, δημιουργεί λοιπόν νέα δεδομένα και για την Περιφέρεια μας και έτσι πλέον για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ο αριθμός των συμβούλων που θα είναι μειωμένος.
Έτσι θα έχουμε τα εξής νέα δεδομένα:
Α.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 32.308 κάτοικοι
5 περιφερειακοί σύμβουλοι από 7 που είναι σήμερα
Β.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 50.683 κάτοικοι
7 περιφερειακοί σύμβουλοι από 9 που είναι σήμερα
Γ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ 150.170 κάτοικοι
22 περιφερειακοί σύμβουλοι από 26 που είναι σήμερα
Δ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 51.841 κάτοικοι
7 περιφερειακοί σύμβουλοι από 9 που είναι σήμερα
Το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου θα είναι πλέον 41 σύμβουλοι αντί για τους 51 που είναι σήμερα.
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΤΟΥΣ 12 ΔΗΜΟΥΣ
Ορισμός αριθμού δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας του άρθρου 25 του Ν. 3852/2010 με βάση τον πληθυσμό της, όπως προκύπτει από τη τελευταία απογραφή.
- ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 26.399 33 Δημοτικοί Σύμβουλοι
- ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ 5909 21 >> >>
- ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 35.773 41 >> >>
- ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ 11.739 27 Δημοτικοί Σύμβουλοι
- ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ 3.171 17 Δημοτικοί Σύμβουλοι
- ΚΟΖΑΝΗΣ 71.106 41 >> >>
- ΕΟΡΔΑΙΑΣ 45.545 33 >> >>
- ΒΟΪΟΥ 18.558 27 >> >>
- ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ 14.961 27 Δημοτικοί Σύμβουλοι
- ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 32.919 33 Δημοτικοί Σύμβουλοι
- ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ 17.368 27 >> >>
- ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ 1.554 13 >> >>
Για την ιστορία, ο αριθμός των ΟΤΑ της Δυτικής Μακεδονίας έως το 2010, ήταν 61 και με τον "Καλλικράτη" μειώθηκαν σε 12. Η συνεχής μείωση του πληθυσμού, μιας και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά τόσο από την πολιτεία όσο και από τους τοπικούς άρχοντες, ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για μελλοντικές συγχωνεύσεις με στόχο την περαιτέρω μείωση του αριθμού των Δήμων...
Κατάλογος με τους ΟΤΑ και ο πληθυσμός τους με βάση την απογραφή του 2011, όπως τον εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. ΕΔΩ
Αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων που εκλέγονται ανά Δήμο ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου