Όταν το κράτος είναι σε πτώχευση, ισχύουν τέτοιες δικαστικές αποφάσεις; Μα εδώ αναμένονται και νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις!
Μπροστά σε ένα δημοσιονομικό «σοκ» κινδυνεύει να βρεθεί η κυβέρνηση, καθώς συνεχίζεται η έκδοση δικαστικών αποφάσεων που κρίνουν αντισυνταγματικές και ανίσχυρες τις περικοπές μισθών και συντάξεων που επέβαλε το μνημόνιο, όπως συμβαίνει τώρα με τους ιατρούς, ενώ εκκρεμεί και «τσουνάμι» αγωγών - προσφυγών για αναδρομικά που αφορούν κάθε είδους αποδοχές, φόρους, αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επίσης κρίνεται αντισυνταγματική για πολλούς συνταξιούχους.
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Έθνος της Κυριακής, δημοσίευσε απόφαση «βόμβα» που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν από 1/8/12 (με τον ν. 4093/12) στους μισθούς των εν ενεργεία και στις συντάξεις των συνταξιούχων ιατρών του ΕΣΥ.
Το ΕΣ, έκρινε στην εν λόγω περίπτωση, επί της προσφυγής μίας συνταξιούχου γιατρού ακολουθώντας την νομολογιακή γραμμή που χάραξε το ΣτΕ στην υπόθεση των ενστόλων.
Σύντομα - σύμφωνα με το ρεπορτάζ - αναμένεται ότι θα δημοσιευθούν αποφάσεις που θα δικαιώνουν και άλλους συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων: ενστόλους, καθηγητές ΑΕΙ, διευθυντές ΕΣΥ.
Παράλληλα η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να αποφανθεί επί των προσφυγών που έχουν καταθέσει καθηγητές των ΤΕΙ ώστε και οι δικές τους περικοπές να κριθούν αντισυνταγματικές και κατά συνέπεια ανίσχυρες.
Εξάλλου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται η έκδοση αποφάσεων με τις οποίες το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική την ειδική εισφορά αλληλεγγύης ανατρέποντας τον τρόπο υπολογισμού της για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ.
Εκκρεμούν περαιτέρω αποφάσεις επί των προσφυγών δικαστικών λειτουργών για τα μη επιστραφέντα αναδρομικά τους, των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (από το ΕΣ) αλλά και των ενστόλων (από την Ολομέλεια του ΣτΕ) για το νέο τους μισθολόγιο που δεν τροποποιήθηκε κατά τα οριζόμενα στην γνωστή απόφαση του ΣτΕ. Άλλωστε υπάρχουν πάντα οι προσφυγές των συνταξιούχων βουλευτών.
Καθώς λοιπόν ο λογαριασμός για το κράτος μεγαλώνει - αφού σταδιακά καταρρέουν οι περικοπές που επεβλήθησαν ελέω μνημονίου 2 - η κυβέρνηση μπορεί να προσβλέπει για μία κάποια ανακούφιση μόνο στο ότι σταδιακά η νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων διαμορφώνεται στην κατεύθυνση αναγνώρισης της αντισυνταγμάτικοτητας των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις μόνο για το μέλλον, ώστε να μην τιναχθεί όλο το δημοσιονομικό σύστημα στον αέρα. Η επιστροφή δηλαδή αναδρομικών γίνεται δεκτή μόνο για όσους είχαν την πρόνοια να προσφύγουν δικαστικά.
Μία από τις βασικές αποδοχές στο σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΕΣ, στην εν λόγω υπόθεση της συνταξιούχου ιατρού, ήταν ότι οι περικοπές του ν. 4093/2012 έγιναν με καθαρά αριθμητικά κριτήρια, χωρίς να εξεταστούν οι επιπτώσεις, εάν δηλαδή απομένουν αποδοχές επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσης και ανάλογες της αποστολής των ιατρών.
Αλλά και ότι οι περικοπές αυτές επιβαρύνουν και πάλι τις ίδιες κατηγορίες πολιτών (περιστολή του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου) χωρίς να μπορεί να στηριχθεί η συνταγματικότητα των μέτρων στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση της ελληνικής οικονομίας, ούτε στην μνημονιακή πρόβλεψη γα μείωση 12% των ειδικών μισθολογίων. Και αυτό γιατί σε κάθε περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση για τήρηση των συνταγματικών αρχών: ισότητα στα βάρη, αναλογικότητα, σεβασμό της αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Σημειώνεται τέλος ότι αν εφαρμοσθεί πλήρως η απόφαση, το κόστος αποκατάστασης (μόνο) των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ φτάνει τα 220 εκ. ευρώ.
Πηγή: skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου