ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Θα χάσουν έως και 3 μηνιάτικα οι συνταξιούχοι


Έχουμε ακόμη να δούμε... Το βαρέλι είναι άνευ πάτου!
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ θα διατηρήσει τον απάνθρωπο "Κατρουγκάλειο" νόμο;

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com
Επτά ανατροπές δρομολογούνται στις συντάξεις από την επόμενη χρονιά και θα έχουν ως αποτέλεσμα να χαθούν ως και 3 μηνιάτικα από τις απολαβές εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων με ορόσημο τη μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων που θα εφαρμοστεί την 1η/1/2019. Τις 7 αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό παρουσιάζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που οργανώνει διαδήλωση έξω από Συμβούλιο της Επικρατείας στις 6/10/2017, τη μέρα που θα κρίνεται η συνταγματικότητα του «επανυπολογισμού συντάξεων» με το νόμο Κατρούγκαλου.
Οι συνταξιούχοι, λόγω των Μνημονίων, έχουν συνολικές περικοπές έως και 70% στα εισοδήματά τους, αναφέρει το «Δίκτυο Συνταξιούχων» τονίζοντας ότι «θα χάσουν έως 3 συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους».
Κατά… ριπάς
Οι 7 νέες ανατροπές προκαλούνται κυρίως από το νόμο Κατρούγκαλου και έχουν τα εξής αποτελέσματα:
1. Βγαίνουν μικρότερες ως και κατά 30% οι νέες συντάξεις για αιτούντες συνταξιοδότηση από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά. Τις μεγαλύτερες μειώσεις έχουν με το νέο νόμο:
* Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.
* Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης.
* Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ.
* Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
* Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.
2. Επέρχεται απώλεια ως 300 ευρώ από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019 με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξει και πλήρης περικοπή της διαφοράς. Με την ήδη ψηφισμένη ρύθμιση παλαιοί συνταξιούχοι ευθυγραμμίζονται με τους νέους. Χάνουν άμεσα έτσι έως 18% της κύριας και της επικουρικής σύνταξης. Ωστόσο, οι μειώσεις δεν θα είναι 18%, αλλά φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.
3. Ερχεται άγριο τσεκούρι στο ΕΚΑΣ, όπως αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή ο «Ε.Τ.». Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν νέα περικοπή το 2018, καθώς κόβονται άλλα 238 εκατ. ευρώ από το επίδομα και θα πληρωθούν μόλις 85 εκατ. ευρώ για όσους συνεχίσουν να το λαμβάνουν και την επόμενη χρονιά. Οι δικαιούχοι σήμερα είναι περίπου 210.000 και θα μείνουν για το 2018 περίπου οι 70.000. Τα νέα κριτήρια θα μειώνουν και τα όρια εισοδήματος αλλά και τα ποσά του ΕΚΑΣ, καθώς αυτό το μικτό σύστημα περικοπής το έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση.
4. Ενεργοποιείται η διάταξη για μειώσεις επικουρικών. Το 20% των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων (δηλαδή 25.000 επί συνόλου 127.000) αναμένεται να αποδοθούν μειωμένες κατά 10% (του Δημοσίου) έως 20% (του ιδιωτικού τομέα). Η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2019. Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τις επικουρικές προβλέπεται συντελεστής 0,45 (δηλ. χαμηλότερος από το σημερινό) για τον υπολογισμό της συγκεκριμένης κατηγορίας εν αναμονή συντάξεων με αίτηση από 1ης/1/2015 και μετά. Αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο να εκδοθούν οι πρώτες επικουρικές συντάξεις μετά από ενάμισι έτος στην ουρά, αλλά με μειώσεις-σοκ.
5. Ερχονται μειώσεις διαρκείας στα εφάπαξ. Περίπου 65.000 εκκρεμή εφάπαξ του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (τα οποία αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά την 1η/9/2013) θα μειωθούν έως και 20%. Η απονομή αυτών των εφάπαξ θα ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο του 2018. Για το χρόνο ασφάλισης από 1ης/1/2015 και μετά, αντί εφάπαξ θα επιστρέφονται εισφορές με συνεχείς κατ’ έτος μειώσεις.
6. Παγώνει η οποιαδήποτε ονομαστική αύξηση συντάξεων. Κανείς δεν θα πάρει εισοδηματική αύξηση ως και το 2022.
7. Αναμένεται σοκ από την έκδοση των πρώτων οριστικών συντάξεων χηρείας με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας περιμένουν στην ουρά εδώ και ενάμιση χρόνο. Τον Νοέμβριο του 2016 έλαβαν προσωρινές συντάξεις ύψους 345 ευρώ μηνιαίως. Αλλά η οριστική θα είναι μικρότερη σε πάρα πολλές περιπτώσεις και θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν τη διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: