ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Ξεκινήστε τη Νέα Χρονιά με αυτοαποδοχή και όχι με στόχους


Πηγή: psychcentral.com
Aπόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr
Πώς μπορείς να πετύχεις αυτό που θέλεις αν πρώτα δεν έχεις γνωρίσει αυτό που είσαι;

Συνηθίζεται την περίοδο των γιορτών, πολλοί από εμάς να αρχίζουν να σκέφτονται τι είδους στόχους θέλουμε να θέσουμε για το νέο έτος και πώς θέλουμε να αλλάξουμε ως άνθρωποι.
Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους στόχους που θέτουμε, περιλαμβάνουν την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, την αναζήτηση μιας νέας θέσης εργασίας, τη μάθηση μιας νέας γλώσσας, την ανάγνωση περισσότερων βιβλίων και την απόλαυση της ζωής μας όσο μπορούμε καλύτερα.
Παρ’ όλο που όλοι αυτοί οι στόχοι που επιδιώκουμε είναι υπέροχοι στόχοι, υπάρχει ένας ιδιαίτερος στόχος που συχνά παραβλέπουμε και που είναι, αναμφισβήτητα, το πιο αποτελεσματικό χαρακτηριστικό για την ενίσχυση της προσωπικής μας ανάπτυξης.
Πολλοί από εμάς μπορούν να εκτιμήσουν τα θεραπευτικά οφέλη της φύσης, είτε πρόκειται για ένα περπάτημα μέσα στο δάσος, μία πεζοπορία σε λόφους, είτε για να απολαύσουμε τον ήλιο σε μία παραλία. Αυτές οι εμπειρίες προσφέρουν ένα είδος παρηγοριάς και ανακούφισης και όμως δεν είναι αμέσως προφανές γιατί συμβαίνει αυτό.
Φανταστείτε τι θα γινόταν αν η φύση προσπαθούσε να αλλάξει τον εαυτό της, όπως κάποιοι από εμάς προσπαθούμε να αλλάξουμε. Προσπαθήστε να φανταστείτε να φωτογραφίζετε ένα δάσος με τέλεια και ολόισια δέντρα, όμορφα κλαδιά, προσεκτικά ευθυγραμμισμένα φυτά και θάμνους και παρθένα μονοπάτια χωρίς φύλλα στο έδαφος. Θα αισθανόταν παράξενο και εξωπραγματικό. Η φύση είναι όμορφη επειδή υπάρχει ακριβώς όπως είναι: δεν υπάρχει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο σε αυτό.
Νιώθουμε γαλήνιοι και χαλαροί στην παρουσία μιας τέτοιας φυσικής γνησιότητας. Τα δάση και οι παραλίες, μάς αποδέχονται ακριβώς όπως είμαστε, καθώς θαυμάζουμε το χαλαρωτικό περιβάλλον της φύσης.
Πολλές ψυχολογικές έρευνες υποδηλώνουν ότι όταν περνάμε χρόνο στη φύση, η αρτηριακή μας πίεση μειώνεται, αισθανόμαστε πιο ήρεμοι και η διάθεσή μας ανυψώνεται. Είναι σαν να απορροφούμε μία αναζωογονητική γαλήνη, αναγνωρίζοντας πόσο λίγη από αυτή βρίσκεται μέσα στην ταραχώδη ζωή μας. Οι μπαταρίες μας επαναφορτίζονται ζώντας την παρούσα στιγμή με ό, τι υπάρχει εκεί, δεν έχουμε καμία επιθυμία να αλλάξουμε τίποτα. Όλα μας φαίνονται τέλεια.
Και όμως, πολλοί από εμάς συχνά προσπαθούμε να «αλλάξουμε»αυτό που είμαστε και δεν μπορούμε να έχουμε ειρήνη με τη δική μας φύση, τη δική μας υπαρξιακή κατάσταση. Παρ’ όλο που είναι αξιοθαύμαστο να βάζουμε στόχους για το νέο έτος, ένας από τους λόγους που συχνά αποτυγχάνουμε να επιμείνουμε σε αυτούς είναι ότι τους χρησιμοποιούμε ως ένα μέσο αλλαγής, αντί να τους προσθέτουμε σε αυτό που ήδη είμαστε.
Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι αποκτάμε γαλήνη… όταν τα βρίσκουμε με τον εαυτό μας. Αν μπορούσαμε να θέσουμε ως στόχο την προσπάθεια να αποδεχθούμε τον εαυτό μας ακριβώς όπως είμαστε, αν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας ως κάποιον που προσπαθούμε να βοηθήσουμε, θα βλέπαμε σίγουρα πολύ μεγαλύτερη βελτίωση από οποιαδήποτε άλλο στόχο αποφασίζαμε να κυνηγήσουμε.
Η ίδια η φύση της ύπαρξής μας υποδηλώνει ότι ποτέ δεν θα φτάσουμε σε μια κατάσταση στην οποία θα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τον εαυτό μας. Θα υπάρχει πάντα κάποιος που θα είναι σε καλύτερη φόρμα, θα έχει καλύτερη εμφάνιση ή θα έχει περισσότερα χρήματα από εμάς.Οπότε, οι συγκρίσεις που κάνουμε ανάλογα με τις προσδοκίες των άλλων ή ακόμη και τις δικές μας μη ρεαλιστικές προσδοκίες, θα μας δημιουργούν ένα αίσθημα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης.
Η καλλιέργεια της αυτοαποδοχής δεν σημαίνει να σταματήσουμε να αναπτυσσόμαστε ή να αγωνιζόμαστε για τις φιλοδοξίες μας. Αντίθετα, σημαίνει ότι αποδεχόμενοι τον εαυτό μας με τον ίδιο τρόπο που θαυμάζουμε τη φύση, μαθαίνουμε να εκτιμούμε τον εαυτό μας, μαζί με τα μειονεκτήματά του και ίσως ακόμα και να σκεφτούμε ότι κάποιος άλλος μπορεί να μας θαυμάζει και να επιθυμούσε να έχει μερικές από τις ιδιότητες ή τα γνωρίσματά μας.
Το θάρρος ξεκινά με το να δείχνουμε στους άλλους τον πραγματικό μας εαυτό. Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, όταν σταματάμε να προσπαθούμε τόσο σκληρά να αλλάξουμε τον εαυτό μας, μπορούμε να ανοιχτούμε στην περιέργεια, σε εκπλήξεις και απολαύσεις που οδηγούν σε θετικές αλλαγές που αναδύουν προς τα έξω τον καλύτερο εαυτό μας και αυτό που είμαστε ικανοί να επιτύχουμε.
Επομένως, αν έχετε σχέδια να θέσετε νέους στόχους για το 2018, καλό θα ήταν να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην καλλιέργεια της αυτοαποδοχής. Η αυτοαποδοχή θα συμβάλει στην επίτευξη εκείνου του είδους προσωπικής εξέλιξης και διαύγειας που σίγουρα θα σας οδηγήσει σε μια βαθύτερη αίσθηση ικανοποίησης και ευχαρίστησης για το νέο έτος.

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Όλες οι αλλαγές στην Παιδεία από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο


eleftherostypos.gr
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Χέρι χέρι με τον ΟΟΣΑ και τους θεσμούς, το υπουργείο Παιδείας θα στρώσει το έδαφος μέσα στο 2018 για νέες αλλαγές στην Εκπαίδευση. Η πολιτική ηγεσία θα προχωρήσει σε ένα «παράλληλο» πρόγραμμα όπου από τη μία θα εφαρμόσει την πολιτική της στην Παιδεία κι από την άλλη τις επιταγές του ΟΟΣΑ.
Στην κορυφή των μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ τα τρία τελευταία χρόνια βρίσκεται η κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων. Το προσχέδιο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου έχει επικριθεί επειδή τελικά τις καταργεί μόνο κατ’ όνομα, ενώ το σχέδιο νόμου αναμένεται να κάνει ποδαρικό στις αρχές του νέου έτους. Πέραν όμως ενός θέματος που έχει απασχολήσει και ταλαιπωρήσει παράλληλα -λόγω επικοινωνιακών παιχνιδιών της πολιτικής ηγεσίας- δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, στην πολιτική ατζέντα περιλαμβάνεται να δεχτούν όλες οι βαθμίδες Εκπαίδευσης μέσα στην επόμενη χρονιά εκ νέου λίφτινγκ.
Τα αποτελέσματα των αλλαγών θα φανούν κυρίως από τον Σεπτέμβριο του 2018. Τότε, μεταξύ άλλων, αναμένονται τα νέα προγράμματα σπουδών στη Β’ Λυκείου, με δραστικό ψαλίδι στα διδασκόμενα μαθήματα, οι νέες δομές στην Ειδική Αγωγή, η πλήρης εφαρμογή του νόμου στα μεταπτυχιακά των ΑΕΙ και ΤΕΙ, η «πρεμιέρα» του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών στο γυμνάσιο.
Κι αν για το δικό της πολιτικό πρόγραμμα τα πράγματα είναι απλά, η ατζέντα του ΟΟΣΑ θα παρουσιαστεί στο σύνολό της τον Απρίλιο του 2018. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μπορεί να μην έχει πετύχει να αλλάξει τις θέσεις του διεθνούς οργανισμού, αλλά έχει καταφέρει τουλάχιστον να τραβήξει τα χρονικά περιθώρια στα άκρα. Ο διεθνής οργανισμός, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει αλλαγές όπως αυτονομία των σχολείων (σ.σ.: σίγουρα όχι με τον τρόπο που την έχει εξαγγείλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας), αποκομματικοποίηση στην επιλογή στελεχών, αξιολόγηση (σ.σ.: μένει να δούμε αν θα ενταχθούν και οι εκπαιδευτικοί σε αυτήν, σενάριο που διαψεύδει ο κ. Γαβρόγλου).
Στον ίδιο ρυθμό και οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, οι οποίες προβλέπουν ήδη μέσα στο 2018 αλλαγές όσον αφορά στο ωράριο των εκπαιδευτικών, την επιλογή στελεχών αλλά και τα κριτήρια για συγχωνεύσεις σχολείων από το νέο σχολικό έτος. Οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους εκπαιδευτικούς. Ειδικά το θέμα με τις συγχωνεύσεις είναι πολύ πιθανόν να μη «χτυπήσει» τα ολιγοθέσια σχολεία αλλά σχολεία σε κεντρικές περιοχές οδηγώντας σε πολυδύναμα σχολικά συγκροτήματα.
ΑΤΖΕΝΤΑ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
Μεγάλο στοίχημα (που δεν… κερδίζεται) το νέο εισαγωγικό σύστημα
Η αναδιαμόρφωση του λυκείου αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για τον Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος, αν και έχει πάρει πάνω του την παρουσίαση ενός νέου εισαγωγικού συστήματος, δεν φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις ή τουλάχιστον την πολυπόθητη πολιτική συναίνεση. Παράλληλα, όμως, προβλέπονται αυτή τη χρονιά σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που θα αφορούν από το νηπιαγωγείο μέχρι και το πανεπιστήμιο.
• Η πρώτη μεγάλη αλλαγή από τον Ιούνιο του 2018 είναι στις Πανελλήνιες, με την κατάργηση του 4ου επιστημονικού πεδίου των Παιδαγωγικών Σχολών. Οι φετινοί υποψήφιοι θα μπορούν να επιλέγουν αυτές τις σχολές απ’ όλα τα πεδία και χωρίς υποχρεωτικό μάθημα. Μία ακόμα «πρώτη» για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου είναι το ψαλίδι στις ενδοσχολικές εξετάσεις με μόλις τέσσερα μαθήματα και η επιμήκυνση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες.
• Εγκαίνια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής τον Σεπτέμβριο του 2018, μετά τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Με 5 σχολές και 26 τμήματα, το νέο πανεπιστήμιο θα δεχτεί τους πρώτους εισακτέους από τους φετινούς υποψηφίους των Πανελλαδικών.
• Το προσχέδιο για το νέο εισαγωγικό σύστημα του υπουργείου Παιδείας, που θα εγκαινιαστεί το 2020, έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας και αναμένεται να κατατεθεί σε μορφή νομοσχεδίου στις αρχές του 2018. Το δαιδαλώδες εξεταστικό σύστημα που παρουσίασε ο κ. Γαβρόγλου δεν έτυχε ευρείας αποδοχής ενώ επικρίθηκε έντονα για τη θέσπιση δύο εξεταστικών περιόδων (Ιανουαρίου-Ιουνίου), αλλά και για το παράλληλο σύστημα εξετάσεων με διπλούς συντελεστές για την απόκτηση απολυτηρίου και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μένει να δούμε την τελική μορφή του αλλά και τις τυχόν αλλαγές που θα προκύψουν στο σχέδιο νόμου. Ανάμεσα στα πολλά σενάρια είναι και η κατάργηση του αριθμού εισακτέων σε όλες τις σχολές πλην των Πολυτεχνικών, Ιατρικών και Νομικών.
• Η αλλαγή στο εισαγωγικό σύστημα συνοδεύεται από τη δραστική αλλαγή των προγραμμάτων της Β’ και της Γ’ Λυκείου, με τη δεύτερη τάξη του λυκείου να αλλάζει άρδην -όπως όλα δείχνουν- από τον Σεπτέμβριο του 2018. Μέχρι στιγμής, μόνο από διαρροές, το ωρολόγιο πρόγραμμα προβλέπει δραστικό ψαλίδι στα διδασκόμενα μαθήματα, έως 10, με τα περισσότερα να είναι επιλογής, αλλά και τις διδασκόμενες ώρες να αυξάνονται. Ακόμα και οι διαρροές πάντως έχουν προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις από τις επιστημονικές ενώσεις.
• Αλλαγές έρχονται και στα προγράμματα σπουδών σε όλα τα μαθήματα. Η πολιτική ηγεσία ξεκινάει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, από το λύκειο, όπου αναμένεται η μεγάλη μεταρρύθμιση, με κάποια μαθήματα (πολύ πιθανόν η Ιστορία, αλλά και τα μαθήματα Χημείας και Βιολογίας, λόγω της «σύμπτυξης» που προωθείται, αν προλάβουν τις προθεσμίες) να αλλάζουν εντελώς περιεχόμενο. Θα ακολουθήσουν τροποποιήσεις στην ύλη και στις υπόλοιπες βαθμίδες.
• Από τον Σεπτέμβριο του 2018 εφαρμόζεται σταδιακά η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση. Λόγω έλλειψης δομών σε αρκετούς δήμους, το μέτρο θα λειτουργήσει σταδιακά στα 2/3 των δήμων, ενώ μέσα στην επόμενη τριετία θα εφαρμοστεί καθολικά.
• Η πλήρης εφαρμογή του νόμου για τα μεταπτυχιακά προγράμματα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και η ρύθμιση που ορίζει ότι το 30% των συμμετεχόντων θα φοιτά δωρεάν θα προχωρήσουν από το νέο ακαδημαϊκό έτος.
• Νέες δομές στην Ειδική Αγωγή σε τρία νησιά σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, με στόχο να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2018. Παράλληλα, προωθεί την αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών σε 94 ΕΕΕΚ, ενώ αναμένεται και νομοθετική ρύθμιση που θα εξισώνει το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό της Ειδικής Αγωγής με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, προωθώντας την κινητικότητα εντός των ειδικών σχολικών δομών.
• Αναδιάρθρωση των δομών υποστήριξης στα σχολεία, επιφόρτιση των διαγνωστικών κέντρων (ΚΕΔΔΥ) με επιπλέον αρμοδιότητες και ουσιαστική κατάργηση του θεσμού των σχολικών συμβούλων προβλέπονται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός των πρώτων μηνών του 2018.
• Στην αναδιάρθρωση που επιδιώκει το υπουργείο Παιδείας προωθείται παράλληλα και η συλλογικότητα εντός της σχολικής μονάδας με την ενίσχυση του Σχολικού Συμβουλίου και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών και των συλλόγων γονέων σε δραστηριότητες.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΟΣΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Αντιμέτωπος με το παρελθόν του ο ΣΥΡΙΖΑ για ωράριο εκπαιδευτικών, συγχωνεύσεις σχολείων και ΑΣΕΠ
Την ώρα βέβαια που η πολιτική ηγεσία παλεύει να φανεί πιστή στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στην Παιδεία (κατάργηση Πανελληνίων, ομαλή λειτουργία ολοήμερου), οι θεσμοί και ο ΟΟΣΑ την καλούν να λάβει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις για θέματα που ήταν… κόκκινο πανί όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Ηδη οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς «καλούν» το υπουργείο να παρουσιάσει εκ νέου ένα σχέδιο για την Παιδεία (σ.σ.: τι έγινε άραγε το τριετές σχέδιο για την Παιδεία που είχε παρουσιάσει ο κ. Γαβρόγλου;) και ανοίγουν την πόρτα για συζήτηση στο ωράριο των εκπαιδευτικών, τις συγχωνεύσεις σχολείων, την αποκομματικοποίηση των επιλογών στελεχών. Παράλληλα, βάσει μνημονιακών υποχρεώσεων, το υπουργείο Παιδείας καλείται να ακολουθήσει τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, όπως θα προκύψουν από την τελική έκθεση που θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο του 2018, ενώ μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται ένα προσχέδιο.
Ο κ. Γαβρόγλου τα έχει βρει δύσκολα στις διαπραγματεύσεις με τον Οργανισμό, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ο ίδιος επέλεξε να κρατήσει κρυφή την ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ που βγήκε τον Ιούλιο, καθώς οι κατευθύνσεις που δίνονται σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν το δικό του όραμα.
Ηδη η νομοθέτηση που αναμένεται έπειτα από το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς προϋποθέτει:
• 30ωρο υποχρεωτικό ωράριο για τους εκπαιδευτικούς. Οσο κι αν προσπαθεί ο κ. Γαβρόγλου να πείσει ότι ορίζεται ήδη από το νόμο του 1985, η καταγραφή εκ νέου ως «υποχρεωτικής παρουσίας» αλλάζει το καθεστώς, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς. Ο υπουργός Παιδείας υποστηρίζει ότι τίποτα δεν αλλάζει, όμως οι εκπαιδευτικοί σημειώνουν ότι όχι μόνο αποτελεί ένα τιμωρητικό μέτρο, αλλά ανοίγει παράθυρο για την αύξηση του ωραρίου. Παράλληλα χάνεται και η ώρα σίτισης ως διδακτική, που είχε θεσπίσει μόλις πριν από ένα χρόνο ο υπουργός Παιδείας.
• Κριτήρια για συγχωνεύσεις σχολείων. Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία θα πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις από το νέο σχολικό έτος (2018-2019) και να οριστούν τα κριτήρια. Πηγές του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής σημειώνουν ότι δεν είναι τα ολιγοθέσια αυτά που θα πληγούν αλλά σχολεία σε περιοχές αστικών κέντρων με μικρό αριθμό μαθητών. Η συμφωνία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για πολυδύναμα συγκροτήματα με πολλούς μαθητές και, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αυτό είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει στο να χαθεί «το σχολείο της γειτονιάς», που ειδικά για τους μαθητές των δημοτικών θα είναι μια δυσμενής εξέλιξη.
• ΑΣΕΠ. Την αποκομματικοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας επιλογής στελεχών προωθούν οι θεσμοί και πρώτο βήμα σε αυτό θα είναι η συμμετοχή ενός εκπροσώπου του ΑΣΕΠ στα συμβούλια επιλογής. Μένει να δούμε τη νομοθετική ρύθμιση του Κώστα Γαβρόγλου και ποιους θα περιλαμβάνει. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί η περίπτωση των περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης που ορίζονται από τον υπουργό Παιδείας.
Τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση μεταξύ θεσμών και υπουργείου
Αυτονομία σχολικής μονάδας, καταγραφή των οικονομικών της Παιδείας, αξιολόγηση αλλά και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι τα θέματα στα οποία γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση, με το υπουργείο Παιδείας να προσπαθεί να σώσει ό,τι σώζεται από την επερχόμενη έκθεση. Στις αρχές του χρόνου αναμένεται να έχουν κλείσει και οι τελευταίες λεπτομέρειες του προσχεδίου της έκθεσης που στη συνέχεια θα παραδοθεί στο υπουργείο Παιδείας
Ο ΟΟΣΑ προτείνει πολύ συγκεκριμένα μέτρα για τη σχολική μονάδα ζητώντας αυτονομία -όχι άμεσα- από τη διαχείριση του προσωπικού της (σ.σ.: δηλαδή των εκπαιδευτικών που θα διδάσκουν) μέχρι τα οικονομικά της. Θέση που βρίσκει απόλυτα κάθετο το υπουργείο Παιδείας.
Το ίδιο ισχύει και για την αξιολόγηση, για την οποία ο κ. Γαβρόγλου έχει αρχίσει να δημοσιοποιεί τα επιχειρήματά του προς τους θεσμούς, υποστηρίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί της Ελλάδας δεν μπορούν να αξιολογηθούν γιατί τα καθήκοντά τους, από διοικητικά μέχρι ψυχολογική υποστήριξη, διαφέρουν από αυτά των άλλων χωρών. Επιχειρήματα που βέβαια δεν είναι σίγουρο ότι θα πείσουν τον ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει επανέλθει, για αρχή, στο θέμα της αξιολόγησης των σχολείων, ενώ και οι θεσμοί πολλές φορές έχουν ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Στα οικονομικά της Παιδείας η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς η επιτροπή που έχει συστήσει ο Κώστας Γαβρόγλου δεν έχει ακόμα αποτελέσματα, καθώς δυσκολεύεται να ξετυλίξει το κουβάρι του κρατικού μηχανισμού και της χρηματοδότησής του.
Τέλος, στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος, πέρα από την ενίσχυση της σύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, έχει επαναφέρει (στην έκθεση του Ιουλίου) το θέμα των «αιώνιων φοιτητών», προτείνοντας ακόμα και ψαλίδι στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων ανάλογα με τον αριθμό… λιμναζόντων φοιτητών που έχουν.

Αλέξης ο ελεήμων

kathimerini.gr
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Του χρόνου, αν με το καλό οι ελεήμονες κυβερνήτες μας εξακολουθούν να κρατούν τα ηνία της χώρας, ας αξιοποιήσουν την πείρα τους για να βελτιώσουν τη σκηνοθεσία της ελεημοσύνης στον αναξιοπαθούντα λαό Τους. Αντί για κληρώσεις και κοινωνικά κριτήρια, που όπως και να το κάνεις βάζουν από το παράθυρο διακρίσεις που ο σοσιαλισμός έχει καταργήσει, να μοιράσουν το περίσσευμα της περιουσίας τους σε ζωντανή μετάδοση. Δεν κρίνω απαραίτητη την άμαξα, αν και είναι κρίμα να την αφήνουν να σαπίζει στο Τατόι, ούτε το στέμμα, τις ερμίνες και τα λοιπά στοιχεία του ντεκόρ που βλέπουμε στην εικονογράφηση των παραμυθιών. Και ένα αυτοκίνητο την κάνει τη δουλειά. Αρκεί μέσα στο αυτοκίνητο να είναι ο Αναξ μετά της συζύγου του και να μοιράζουν λεφτά από το παράθυρο. Και να τα παίρνει όποιος προλάβει, όποιος είναι πιο ευκίνητος, πιο δυνατός, πιο πονηρός, ή έχει προνοήσει να στηθεί από νωρίς σε κάποια από τα σημεία από όπου θα περάσει η βασιλική πομπή με τους συνοδούς της. Αν και νομίζω ότι θα είχε ενδιαφέρον το θέαμα του κυρίου Κατρουγκάλου στον ρόλο του ευτυχούς πρίγκιπος με culotte, δαντέλα στο μανικάκι του και καπέλο με φτερό. Νομίζω δε ότι οι καλτσοδέτες θα πηγαίνουν περισσότερο στο πριγκιπικό χαμόγελό του από όσο οι σαγιονάρες.

Θα μου πείτε δεν έκαναν τίποτε κακό οι άνθρωποι για να τους ειρωνεύομαι. Απλώς επιβεβαίωσαν μια από τις πιο βαθιά ριζωμένες παραδόσεις του λαού Τους. Οτι η σχέση του Ελληνος πολίτη με το κράτος είναι σχέση τζόγου και ελεημοσύνης. Αν είσαι τυχερός και δεν σε ψάξουν και το αυθαίρετό σου μπορείς να χτίσεις και τα χρήματά σου να γλιτώσεις. Αν είσαι ακόμη πιο τυχερός μπορεί να σου δώσουν και μερικά απ’ αυτά που δεν γλίτωσε ο γείτονας. Για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ ότι δεν υπάρχει πιο ταπεινωτική χειρονομία για μια κοινωνία η οποία έχει καταδικασθεί στην ανεργία και την απραξία από το επίδομα και τη λοταρία. Θα μου πείτε είναι μια κοινωνία η οποία έχει γαλουχηθεί με την ιδέα ότι ο πλούτος παράγεται από τις παροχές και πλούσιος γίνεται όποιος μπορεί να τις εισπράξει. Η δημοκρατία δεν κάνει ελεημοσύνες. Η πολιτεία της δημοκρατίας αποδίδει στους πολίτες αυτά που τους χρωστάει. Οι λοταρίες και οι ελεημοσύνες είναι για απολυταρχικά καθεστώτα όπου το κράτος απόλυτος άρχων μοιράζει κατά βούληση τον πλούτο και τη φτώχεια.

Οσο για την αξία της ελεημοσύνης ας θυμηθούμε τον υπέροχο Μποστ και τους πλημμυροπαθείς της Θράκης στους οποίους η βασίλισσα Φρειδερίκη είχε στείλει ρουχισμό. Τους δείχνει σκαρφαλωμένους στις στέγες των πλημμυρισμένων τους σπιτιών, με κοντομάνικα και κοντά παντελονάκια, από όπου εξέχουν οι τρίχες τους. Και η λεζάντα γράφει: «Ως πότε παλικάρια θα ζώμεν στα στενά. Δεν φτάνει που είναι παίδων, είναι και θερινά».

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης(πετρελαίου)


Τι περίμεναν τόσο καιρό; Τους μάγους με τα δώρα;
Μία ακόμη προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε πάνω από 1 ευρώ και το επίδομα, με εξαίρεση τις βόρειες ορεινές περιοχές, μειώθηκε στο μισό!
"Πνιγμένη" και η Καστοριά, όπως όλη η Ελλάδα, από την αιθαλομίχλη. Η αιτία είναι το ακριβό πετρέλαιο και όχι τα τζάκια! Φωτο: Δημήτριος Σαββόπουλος

Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης περιόδου 2017-2018, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης από το υπουργείο Οικονομικών.
Τα βασικά σημεία της απόφασης έχουν ως εξής:
1. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν:
Α) Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000€ για τον άγαμο, έως 20.000€ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενο κατά 2.000 € για κάθε τέκνο και έως 22.000€ για τις μονογονεϊκές οικογένειες, προσαυξανόμενο κατά 2.000€ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
Β) Ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 100.000€ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000€ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

2. Κλιματικές ζώνες:

ΖΩΝΗ Α Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
ΖΩΝΗ Β Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής
ΖΩΝΗ Γ Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
ΖΩΝΗ Δ Νόμοι Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων
Επιπλέον, οι ορεινοί Καλλικρατικοί δήμοι που αναφέρονται στο άρθρο 1 του σχετικού Νόμου, εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν (π.χ. ο δήμος Βιάννου του νομού Ηρακλείου μεταφέρεται στην Γ’ κλιματική ζώνη, ενώ ο υπόλοιπος νομός παραμένει στην Δ’ κλιματική ζώνη).

3. Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα σε άγαμους για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, με ανώτατη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό ως ακολούθως:

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό. Ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία που ανήκει σε Άγαμο Έγγαμο / Μ.Σ.Σ. ή Μονογονεϊκή Οικογένεια

4. Ποσό επιδόματος: 0,125€ για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης.
5. Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος θα αφορά τις αγορές από 15 Οκτωβρίου 2017 μέχρι και την 30 Απριλίου 2018 μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλεται μέχρι 31 Μαΐου 2018.
6. Η υποβολή των αιτήσεων και η ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής στο TAXISNET. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 15.1.2018, η πληρωμή θα γίνει έως 15.2.2018. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από 16.1.2018 μέχρι 31.5.2018, η πληρωμή θα γίνει έως 30.6.2018.

Αναλυτικά η απόφαση:

Μειώσεις μισθών - συντάξεων από την Πρωτοχρονιά


Μαφιόζοι ολκής...
Γεμίζουν τα ταμεία και μετά δίνουν πενταροδεκάρες ως μερίσματα.
Οκτώ χρόνια μόνο μειώσεις και περικοπές, με το κόστος ζωής στα ύψη! 

capital.gr
Του Σπύρου Δημητρέλη
Το 2018 είναι το πρώτο έτος που η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, δηλαδή περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου πολλοί θα πληρώσουν περισσότερα από αυτά που πλήρωσαν το 2017. Και σε αυτούς περιλαμβάνονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που από το νέο έτος θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μειωμένο μισθό ή σύνταξη.
Ο λόγος: Από την Πρωτοχρονιά καταργείται η έκπτωση φόρου 1,5% που δίνεται στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Η αλλαγή αυτή, θα επηρεάσει επί της ουσίας μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα άνω των περίπου 600 ευρώ καθώς μέχρι αυτό το εισοδηματικό όριο δεν γίνεται, λόγω του αφορολόγητου, παρακράτηση του φόρου.
Ωστόσο, και για υψηλότερα εισοδήματα η επίπτωση είναι ελάχιστη έως και μηδενική καθώς με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος έως τον Ιούλιο κάθε έτους συνήθως βεβαιωνόταν ο φόρος που γλίτωνε ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος με την έκπτωση στην παρακράτηση.
Με την κατάργηση της έκπτωσης φόρου μισθωτοί και συνταξιούχοι θα χάσουν από μερικά λεπτά του ευρώ έως και μερικές δεκάδες ευρώ. Πρόκειται για συνολική επιβάρυνση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ύψους 68 εκατομμυρίων ευρώ που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018, μαζί με διάφορα άλλα μέτρα.
Για την εφαρμογή της νέας μειωμένης παρακράτησης φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών που θα αποσταλεί σε όλες τις εφορίες και θα εφαρμοστεί από όλα τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τις οικονομικές υπηρεσίες των δημοσίων υπηρεσιών και των ασφαλιστικών ταμείων που καταβάλλουν τις συντάξεις.
Με την κατάργηση της έκπτωσης δεν θα υπάρξει κάποια διαφορά στη φορολογική δήλωση του 2018 αλλά σε αυτήν του 2019. Από τη φορολογική δήλωση του 2019 και μετά δεν θα εμφανίζεται η διαφορά 1,5% ανάμεσα στον φόρο που αναλογεί και στον φόρο εισοδήματος που παρακρατήθηκε από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Τα τζάκια έφεραν αιθαλομίχλη

Την αιθαλομίχλη δεν την έφεραν τα τζάκια, αλλά οι άδικοι και υπερβολικοί φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης! 

kathimerini.gr
Δεν πρόλαβε να πιάσει το πρώτο κρύο στην Αθήνα και αμέσως μας έπνιξε η αιθαλομίχλη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών πριν από τα Χριστούγεννα, η «παράδοση» που θέλει τα τζάκια αναμμένα ανήμερα τα Χριστούγεννα, σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες της θερμοκρασιακής αναστροφής και της άπνοιας, που εγκλώβισαν τον καπνό χαμηλά, οδήγησαν στη δημιουργία πυκνού νέφους, που έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποχρεώθηκε προχθές να εκδώσει σύσταση, καλώντας τους πολίτες «να αποφεύγουν τη χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας» για τις 26 και 27 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, «το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε στην Αττική υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, μεγαλύτερα από 100 μg/m3, για το 24ωρο της 25/12/2017. Συγκεκριμένα, στον σταθμό Μαρούσι καταγράφηκαν 114 μg/m3 και στο Περιστέρι 113 μg/m3». Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι πολλών οικογενειών, που συνοδεύτηκε με φωτιά στο τζάκι, συνέβαλε στην εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων αιωρούμενων σωματιδίων καπνού, με αποτέλεσμα το δυσάρεστο και ιδιαίτερα ανθυγιεινό φαινόμενο της αιθαλομίχλης.
Την επομένη, στις 26 Δεκεμβρίου, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μέχρι 10 μικρά του μέτρου (ΑΣ10) μειώθηκαν έως ένα βαθμό, παραμένοντας όμως στους περισσότερους σταθμούς μέτρησης πολύ πάνω από τα επίπεδα των 50 μg/m3, τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνιόνται περισσότερο από 35 ημέρες το έτος. Συγκεκριμένα, στις 26 Δεκεμβρίου οι σταθμοί του Λεκανοπεδίου κατέγραψαν τις εξής συγκεντρώσεις: Πειραιάς 70 μg/m3, Λιόσια 58 μg/m3, Μαρούσι 92 μg/m3, Περιστέρι 81 μg/m3, Αριστοτέλους 96 μg/m3, Λυκόβρυση 60 μg/m3, ενώ σε Αγία Παρασκευή και Θρακομακεδόνες μετρήθηκαν χαμηλά (11 μg/m3 και 30 μg/m3 αντίστοιχα).
Η μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω της υψηλότατης φορολόγησης, σε συνδυασμό με την οικονομική καχεξία, οδήγησε πολλές οικογένειες σε επιλογές θέρμανσης με καύση ξύλου ή άλλων υλικών. Στην πυκνοκατοικημένη όμως Αθήνα οι υψηλότατες εκπομπές καπνού από τα τζάκια, σε συνδυασμό με την καύση ακατάλληλων υλικών ή ξυλείας χαμηλής ποιότητας (και πάλι για λόγους οικονομίας), οδηγεί σε ασφυκτικές καταστάσεις, ειδικά εάν οι καιρικές συνθήκες δεν οδηγούν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας πάνω από την πρωτεύουσα. Οι υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων προκαλεί μεγάλα προβλήματα στη δημόσια υγεία, καθώς αυτά εισχωρούν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του αναπνευστικού συστήματος.
Μέχρι στιγμής οι συστάσεις του ΥΠΕΚΑ δεν έχουν ιδιαίτερο αποτέλεσμα, καθώς συχνά δεν φτάνουν καν στους πολίτες που χρησιμοποιούν τζάκια και ξυλόσομπες και οι οποίοι αγνοούν πως συχνά οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σωματιδίων είναι μέσα στο ίδιο το σπίτι τους.

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΥΠΕΝ: Aποφυγή της χρήσης τζακιών και θερμαστρών στην Αττική

Εν αναμονή της απόφασης για το επίδομα θέρμανσης
Και με τι να ζεσταθούν οι καψεροί; Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης αντί να το αυξήσετε το "εξαφανίσατε", ενώ η τιμή του ολοένα και ανεβαίνει!

Το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε ανήμερα των Χριστουγέννων στην Αττική, υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, μεγαλύτερα από 100 μg/m3. 
Συγκεκριμένα στο σταθμό ΜΑΡΟΥΣΙ 114 μg/m3 και ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 113 μg/m3. Με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Περιββάλοντος συνιστά στους πολίτες για σήμερα το βράδυ να αποφύγουν την χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας. 
Η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΝ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24-ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση εφόσον υπάρχει αξιόλογη μεταβολή.

Πάνος Καμμένος: Δεν ψηφίζω το όνομα Μακεδονία

κ. πρόεδρε, σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες της Βουλής, λείπεις στο εξωτερικό! Έχεις γίνει αναξιόπιστος. Δεν σε πιστεύει, πλέον, κανένας!!

Δεν αποκλείει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό, εφόσον χρειαστεί, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, επαναλαμβάνοντας τη θέση του πως δεν θα ψηφίσει θετικά στη χρήση του όρου Μακεδονία.
Εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ και της Ντόρας Μπακογιάννη, καλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Ανέφερε δε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για το θέμα, για τον οποίο έπλεξε το εγκώμιο λέγοντας ότι είναι ο καλύτερος υπουργός που πέρασε ποτε.
Παράλληλα, ερωτηθείς για τη συμφωνία για τη Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε επίθεση σε όσους κάνουν λόγο για πλαστά έγγραφα, λέγοντας πως «Τολμούν να λένε για πλαστά χαρτιά; Τότε να πάνε στη δικαιοσύνη. Αυτά τα χαρτιά έχουν τη σφραγίδα των προξενικών αρχών», δήλωσε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι και δεν οφείλει σε μια περίοδο που η τρομοκρατία έχει εξαπλωθεί παντού να δημιουργείται θέμα. «Δεν υπάρχουν πλαστά χαρτιά ούτε μεσάζοντες», είπε ο υπουργός.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τον διετή απολογισμό της θητείας του, ερωτηθείς για το Σκοπιανό, είπε ότι ως αρχηγός κόμματος η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει μια εν ενέργεια απόφαση για μη χρήση του όρου Μακεδονία. Αυτό για να ανατραπεί θα πρέπει να γίνει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Υπογράμμισε ότι δεν μπορώ να πω κάτι από τη στιγμή που διαπραγματεύεται ο υπουργός Εξωτερικών και μπορεί να χρειαστεί να πάμε σε σύγκληση συμβούλου αρχηγών. Σχολιάζοντας φήμες, είπε ότι δεν διαφωνώ με τον κ. Κοτζιά, είναι ο καλύτερος υπουργός ΥΠΕΞ που έχει περάσει ποτέ.
Επανέλαβε ότι για να αλλάξει το όνομα υπάρχει το πρώτο δεδομένο να υπάρξει απόφαση των πολιτικών αρχηγών και το άλλο δεδομένο του βέτο Καραμανλή του 2008. Εξαπέλυσε επίθεση κατά της κ. Ντόρας Μπακογιάννη τονίζοντας ότι ακούω τη ΝΔ και ειδικά τη κ. Μπακογιάννη. Έχει μια εμμονή σε σχέση με το να λέει συνέχεια ότι έχουμε ψηφίσει την θέση για συνθέτη ονομασία. Προσπαθεί να εγκλωβίσει την Ελλάδα για μια δίκη της θέση.
Επεσήμανε ότι η ΝΔ θα πρέπει να συμφωνήσει με τον Σαμαρά ο οποίος ανέτρεψε την κυβέρνηση του πατέρα της και αναρωτήθηκε ποια θέση θα επικρατήσει η ΝΔ; Να λύσει τα δικά της πρώτα. «Εγώ δε ψηφίζω θετικά στη χρήση του όρου Μακεδονία», ξεκαθάρισε ο κ. Καμμένος.

Γιαννάκου και Διαμαντοπούλου καταθέτουν τις απόψεις τους για την εκπαίδευση


Καλοδεχούμενη η κριτική αλλά...
δεν πείθονται οι πολίτες. Η αυτοκριτική πάντοτε προηγείται της κριτικής. Εξάλλου το μήνυμα του λαού το πήρατε. Κανείς/καμία από τους υπουργούς παιδείας  περιόδου 2004-2015 δεν εκλέχθηκε βουλευτής!
Κυρίες, ως υπουργοί παιδείας, περιφρονήσατε τα λόγια του Αριστοτέλη με αποτέλεσμα να έχετε απέναντί σας εκπαιδευτικούς και μαθητές!
Εύχομαι το 2018 να είναι πιο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ

Άποψη: Η αναζήτηση του αυτονόητου
kathimerini.gr
Τα τελευταία χρόνια η επίκληση της Παιδείας και της εκπαίδευσης ως μοχλού ανάπτυξης της χώρας προέρχεται από όλες τις πολιτικές πλευρές. Μάλλον, όμως, δεν εννοούν όλοι το ίδιο, ούτε ως προς το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και Παιδείας ούτε ως προς το είδος της ανάπτυξης. Φαίνεται ότι η διάσταση απόψεων γύρω από το ζήτημα παραμένει ενεργός και επηρεάζει επομένως τις πολιτικές αποφάσεις. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που απέμεινε με τόση μεγάλη απόκλιση σε εκτιμήσεις και σχεδιασμούς των πολιτικών δυνάμεων γύρω από το θέμα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ανέκαθεν η εκπαίδευση έπαιζε σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και οικονομική άνοδο των νέων, όπως όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν.
Η σύγκρουση των διαφόρων πλευρών επικεντρώνεται κυρίως στην ανώτατη εκπαίδευση και στο αν αυτή έχει ως αποκλειστικό στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση ή μόνο τη γνώση σε απόσταση από τα κοινωνικά και οικονομικά τεκταινόμενα. Δίλημμα πραγματικό δεν υπάρχει σε καμία χώρα του κόσμου, πλην Ελλάδος. Κατά καιρούς, έχουμε διακριθεί στην Ιστορία μας για διάφορες παγκόσμιες πρωτοτυπίες τις οποίες και πληρώσαμε αναλόγως. Η αλήθεια είναι ότι ο ανώτατος χώρος εκπαίδευσης αποτελεί σύστημα αυστηρά επικεντρωμένο στην έρευνα και στην επιστήμη και έχει τη δική του αυταξία. Δεν είναι, όμως, δυνατόν αυτό να εμποδίζει την κοινωνία και την οικονομία από το να ωφεληθούν στο σύνολό τους από τις ικανότητες και τη γνώση που απέκτησαν οι νέοι σπουδάζοντας.
Η κοινωνία μας έχει επενδύσει στους νέους, θυσιάζοντας μάλιστα και άλλες προτεραιότητες και είναι ανεπίτρεπτο να μην πάρει πίσω τους καρπούς από αυτή την επένδυση. Ενας μηχανισμός feedback μεταξύ ανώτατης εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχυθεί και η αξιοκρατία και να δημιουργηθούν κίνητρα για την αναζήτηση νέας γνώσης και επιχειρηματικότητας. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι: προς τι η διένεξη μεταξύ των δύο πολιτικών ρευμάτων, αφού την απάντηση δίνει η κοινή λογική; Πολιτικοί προφανώς οι λόγοι. Στη χώρα μας, ο όρος «πολιτικός» έχει συνδεθεί από κάποιους με την αυθαιρεσία. Οταν δεν μπορούμε να εξηγήσουμε λογικά ορισμένες ενέργειες, λέμε ότι το θέμα είναι πολιτικό. Μόνο που η πολιτική στην εποχή μας είναι σχεδόν επιστημονική υπόθεση και οι αποκλίσεις πληρώνονται ακριβά.
Η χώρα μας είναι μικρή και το συγκριτικό της πλεονέκτημα πέρα από τη χαρισματικότητα του τοπίου και την ομορφιά της, είναι οι άνθρωποί της και το μυαλό τους. Δεν είμαστε βέβαια οι πιο έξυπνοι του κόσμου όπως ορισμένοι νομίζουν, ενθυμούμενοι το ιστορικό ελληνικό παρελθόν. Είμαστε όμως Ελληνες Ευρωπαίοι, από τη δημιουργία του κράτους μας ανήκαμε στη Δύση, είμαστε εύστροφοι, διαθέτουμε καλούς επιστήμονες εντός κι εκτός Ελλάδος, ικανοί στη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων και το εμπόριο και καλοί στη συνεργασία ιδίως όταν είμαστε στο εξωτερικό. Ζούμε υπό συνθήκες διάχυσης της γνώσης και συμμετοχής στα μέσα διάδοσής της και μπορούμε να επωφεληθούμε από τις καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες.
Ωστόσο, οι ιδιοτυπίες δεν μας εγκαταλείπουν. Πολλοί από τους χώρους ανώτατης εκπαίδευσης τελούν υπό καθεστώς ανομίας και αθλιότητας, εξαιτίας μειοψηφιών, φοιτητών ή μη και αδιαφορίας του κράτους. Στις σχολές φοιτούν βέβαια τα παιδιά του χειμαζόμενου ελληνικού λαού, που με μεγάλες θυσίες στην εποχή της κρίσης, εξασφαλίζει τα οικονομικά μέσα στα παιδιά του με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος. Οσοι έχουν τα οικονομικά μέσα μπορούν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους σπουδές εκτός Ελλάδος. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι οι πάσης προελεύσεως προβληματικές ομάδες που καταστρέφουν, εμποδίζουν τη φοίτηση και δρουν ανεξέλεγκτα, είναι εχθροί του λαού. Ως γνωστόν, οι λαοί οφείλουν να αντιμετωπίζουν τους εχθρούς τους προστατεύοντας την πατρίδα τους. Πατρίδα φυσικά δεν είναι μόνο ο γεωγραφικός χώρος, αλλά κυρίως οι πολίτες που έχουν δικαιώματα και εκπληρώνουν υποχρεώσεις.
Οσο η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και οι παρανομούντες ευημερούν τόσο ο αριθμός τους θα πολλαπλασιάζεται με ταχύτητα και η αντιμετώπιση θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η κοινωνική συγκρότηση θα υπολείπεται όσο οι νησίδες ανομίας και εγκληματικής συμπεριφοράς θα διευρύνονται. Ως γνωστόν, ο άνθρωπος είναι το αγριότερο των ζώων. Μόνο η κοινωνική συγκρότηση διασφαλίζει τα δικαιώματα του, επιβάλλει τις υποχρεώσεις του και προστατεύει την έννοια της δημοκρατίας. Το τελικό ερώτημα είναι αν η δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει υπό τις παραπάνω συνθήκες.
* Η κ. Μαριέττα Γιαννάκου διετέλεσε υπουργός Παιδείας.


Άποψη: Εγκλωβισμένοι στο «προχθές»


Στην Εσθονία! Εκεί ίδρυσε επιχείρηση σε μία ώρα παίρνοντας ψηφιακό κωδικό ένας νεαρός Ελληνας, όπως και χιλιάδες Ευρωπαίοι. Καθόλου τυχαίο. Αρχές του 2000 ο νεαρός τότε πρωθυπουργός της Εσθονίας μου έδειξε το τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου στο οποίο ήταν ενσωματωμένοι υπολογιστές στις θέσεις των υπουργών. «Οι υπουργοί είχαν δύο μήνες καιρό να μάθουν να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τον πρωθυπουργό μόνον ηλεκτρονικά». Αυτό σήμαινε ότι όλη η ιεραρχία της διοίκησης έπρεπε να προσαρμοσθεί ή να φύγει. Η χώρα είχε εθνικό στόχο να πρωτοπορήσει στην παιδεία και στην ψηφιακή εποχή. Μία μικρή χώρα, με παλαιού τύπου σοβιετικές δομές και κατεστραμμένη οικονομία, σήμερα αποτελεί πρότυπο στον ψηφιακό τομέα και είναι η τρίτη στην παγκόσμια εκπαιδευτική αξιολόγηση PISA.
Αντίστοιχα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, στην πιο δύσκολη στιγμή μιας καθημαγμένης οικονομίας αλλά στη στροφή της ιστορίας για μια νέα εποχή, ένας νεαρός πρωθυπουργός τοποθετεί «μαρξιστές» υπουργούς Παιδείας και κοιτά πίσω στον 20ό αιώνα. Ο 21ος αιώνας μπήκε φέρνοντας μαζί του νέα κύματα παγκόσμιας καινοτομίας. Από την ψηφιακή εποχή μπήκαμε στην εποχή της αυτοματοποίησης, που ήδη αλλάζει με ταχύτητα οικονομίες και κοινωνίες. Οι χώρες που δεν θα αδράξουν τη στιγμή θα περιθωριοποιηθούν. Ο πυρήνας της προσαρμογής στο μέλλον είναι το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες του τις εκφάνσεις με πυρήνα το δημόσιο ΑΕΙ. Και αυτό γιατί η ανώτατη εκπαίδευση παράγει τους εκπαιδευτικούς και όλους τους ηγέτες με την κουλτούρα και τις δεξιότητες του αύριο. Σ’ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι που η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει θεμελιωδώς το εκπαιδευτικό της σύστημα, βρισκόμαστε μπροστά σε τεράστιες δυσκολίες.
Θα σταθώ σε τρία ζητήματα: Το πρώτο είναι η έλλειψη διατυπωμένου εθνικού στόχου, που θα έπρεπε να είναι η ψηφιακή πρωτοπορία σε διεθνές επίπεδο. Η έλλειψη όμως συνολικού εθνικού αφηγήματος αποπροσανατολίζει και τις επιλογές στην παιδεία. Το δεύτερο θέμα, όχι μόνο ελληνικό, είναι ότι, ενώ αυξάνεται η ζήτηση για φοίτηση στα ΑΕΙ, αυξάνεται συνεχώς το κόστος σπουδών και ταυτόχρονα μειώνονται τα κονδύλια για την παιδεία (Ελλάδα: 19% για συντάξεις, 3,8% για την παιδεία). Πως αντιμετωπίζεται; Ο λαϊκισμός απαντά με «λίγο - δήθεν πανεπιστήμιο σε όλους» και ανώτατη παιδεία χαμηλής ποιότητας, η οποία αυξάνει τις ανισότητες δίνοντας δυνατότητες επιλογής και εξέλιξης μόνο σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα. Αφήνοντας τους υπολοίπους με «χαρτιά» χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και τη χώρα χωρίς αναπτυξιακή προοπτική. Ισα επιδόματα αντί για ίσες ευκαιρίες για νέους!
Αντιθέτως, η υψηλής ποιότητας ανώτατη παιδεία για όσους θέλουν και προσπαθούν απαιτεί στόχο, προδιαγραφές, αυστηρή αξιολόγηση (ποσοστά ολοκλήρωσης σπουδών, δημοσιευμένο έργο, διδακτική αποτελεσματικότητα καθηγητών) και προσέλκυση πόρων από φοιτητές εξωτερικού, επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με ΑΕΙ και ιδιώτες. Τεκμηρίωση σημαίνει συστηματική παρακολούθηση στατιστικών, όπως πόσοι φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα, πόσοι μετεγγράφονται, πόσοι αποφοιτούν σε 5, 6 ή 8 χρόνια, ποιος ο αριθμός των διδασκόντων κ.λπ.
Τρίτο θέμα είναι η οργάνωση των ΑΕΙ. Στην Ελλάδα είναι δαιδαλώδης, υπουργοκεντρική και γραφειοκρατική με την αναρχία να αποτελεί «δημοκρατική αρετή». Μοντέλο που υπηρετεί τη λογική του κομματάρχη υπουργού που αποφασίζει με βάση το κομματικό συμφέρον και τις επόμενες εκλογές. Η αυτονομία, η λογοδοσία και η κανονικότητα λειτουργίας των ΑΕΙ αποτελούν τις βασικές αρχές του εκπαιδευτικού υποδείγματος.
Πού βαδίζουμε, λοιπόν, σήμερα; Το νεοπελατειακό σύστημα του κ. Τσίπρα στη λογική της αντιμεταρρύθμισης νομιμοποίησε τη βία και επανέφερε τον δημόσιο διάλογο στα ζητήματα της πελατειακής μάστιγας των πανεπιστημίων: «αιώνιοι» φοιτητές, μετεγγραφές στη μέση της χρονιάς, ΤΕΙ που γίνονται πανεπιστήμια με ανακοίνωση του πρωθυπουργού χωρίς μελέτη, χωρίς αξιολόγηση, ελεύθερη είσοδος όλων στα ΑΕΙ, των οποίων οι προϋπολογισμοί καταρρέουν, γενικευμένη αναρχία.
Καθένα από τα παραπάνω ζητήματα αφορούν άμεσα χιλιάδες ψηφοφόρους (εξ ου και οι χαλαρές αντιδράσεις των άλλων κομμάτων), ικανοποιούν ένα εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο συμφέρον και τινάζουν στον αέρα το μέλλον της χώρας. Σ’ αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να ομφαλοσκοπεί γύρω από διακυβεύματα του προχθές.
* Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου είναι πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην υπουργός Παιδείας, πρώην επίτροπος Ε.Ε.

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Κόβονται όλες οι «έξτρα» παροχές στο Δημόσιο


newmoney.gr
του Κωστή Πλάντζου
Ανακαλούνται άμεσα και επανεξετάζονται από μηδενικής βάσεως οι πάσης φύσεως «έξτρα» παροχές, οι οποίες έχουν κατά καιρούς δοθεί σε εργαζόμενους από διοικήσεις ΔΕΚΟ και των υπολοίπων κρατικών φορέων, οργανισμών, δήμων κλπ. Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών θα αποφασίζει στο εξής για το μέλλον και όσων άλλων παροχών λαμβάνουν μέχρι σήμερα πέραν του μισθού τους οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Τον πλήρη έλεγχο των μη μισθολογικών παροχών στο δημόσιο αναλαμβάνει και επισήμως πλέον το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον ξεπερνούν σε αξία τις 5.000 ευρώ το χρόνο. Από την «κρισάρα» του υπουργείου Οικονομικών περνούν όμως και πολλές άλλες παροχές σε είδος. Από την υποχρέωση κατάρτισης οικονομικής μελέτης και έγκρισης των έξτρα παροχών, είτε χορηγούνται είτε πρόκειται να χορηγηθούν, δεν εξαιρούνται ούτε τα υπουργεία, ούτε οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, τίθενται σε εφαρμογή διατάξεις του ν.4484/2017 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και ορίζεται ότι:
- υποχρεούνται σε άμεση ανάκληση όλες οι μη μισθολογικές παροχές που έχουν χορηγηθεί με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου ή άλλου οργάνου διοίκησης φορέα Γενικής Κυβέρνησης ή/και φορέων που ανήκουν στο Κεφάλαιο Α’ του Ν.3429/2005.
Οι διοικήσεις των εν λόγω φορέων υποχρεούνται, αφού ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους αυτές, να υποβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους νέα σχέδια προτάσεων, καταθέτοντας και όλα τα αναγκαία οικονομικά δεδομένα που θα τεκμηριώνουν την οικονομική δυνατότητα του κάθε φορέα να χρηματοδοτεί τις εν λόγω μη μισθολογικές παροχές. Αν δεν αποδεικνύεται ότι ο φορέας μπορεί να πληρώνει τις παροχές αυτές, χωρίς να παραβιάζει τα όρια και τους στόχους που έχουν τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, οι προτάσεις θα απορρίπτονται.
- Προβλέπεται η κατάργηση παροχών από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που αφορούν σε κάθε είδους Ασφαλιστήρια Συμβόλαια ή Προγράμματα Ιατροφαρμακευτικής Κάλυψης εργαζομένων. Εξαιρείται μόνο η ασφάλιση προσωπικού του ΕΚΑΒ και των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας με τα μέσα μεταφοράς επειγόντων περιστατικών.
- Προβλέπεται κατάργηση και παροχών όπως τα μειωμένα εισιτήρια και δωρεάν κάρτες Διαδρομών, για μετακινήσεις με συγκοινωνίες.
- Επιβάλλεται να κατατεθεί μελέτη εκτίμησης οικονομικών επιπτώσεων, για όσες άλλες μη μισθολογικές παροχές σε είδος χορηγούνται ήδη ή και πρόκειται χορηγηθούν, ανεξαρτήτως αν προβλέπονται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ή υπουργική απόφαση ή με απόφαση Δ.Σ. κλπ.
- Μπαίνει πλαφόν στις παροχές κινητής τηλεφωνίας για κάθε υπάλληλο, το οποίο θα διαφοροποιείται ανάλογα με τη θέση ευθύνης και τα καθήκοντα του υπαλλήλου κάθε φορέα. Το ύψος του εν λόγω ποσού θα καθορισθεί με απόφαση του οικείου Υπουργού ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου. Τυχόν υπέρβαση του ορίου αυτού, θα επιβαρύνουν τον υπάλληλο που είναι δικαιούχος της εν λόγω παροχής. 
- Από το 2018 και εφεξής, οι παροχές όπως οι στολές ή το γάλα οι οποίες έχουν στόχο τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, πρέπει να χορηγούνται αποκλειστικά σε είδος και όχι σε χρήμα όπως συχνά γινόταν.
Επισημαίνεται ιδιαιτέρως ότι στο εξής οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας και η χορήγηση γάλακτος στους εργαζομένους τους να γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε είδος. 
- Κάθε συλλογική σύμβαση ή υπουργική απόφαση ή απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου που προβλέπει τη χορήγηση μη μισθολογικών παροχών από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, πρέπει να συνυπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών όταν η δαπάνη είναι μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ ετησίως.
Από τη υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ωστόσο, σε κάθε συλλογική σύμβαση, που αφορά στη χορήγηση μη μισθολογικών παροχών πρέπει να επισυνάπτεται-ως παράρτημα και αναπόσπαστο μέρος αυτής-μελέτη με τον αριθμό των εργαζόμενων που αφορά η παροχή, την προκαλούμενη δαπάνη καθώς και τον τρόπο κάλυψης η οποία εγκρίνεται από τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών (Γ.Δ.Ο.Υ.) του εποπτεύοντος υπουργείου, λαμβάνοντας υπόψη το εγκεκριμένο κάθε φορά Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (Μ.Π.Δ.Σ.).
- Στις περιπτώσεις που επίκειται η υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, πριν την κατάρτισή της πρέπει να ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία για τυχόν έγκριση χορήγησης μη μισθολογικών παροχών, δηλαδή η σύνταξη μελέτης επιπτώσεων, η έγκριση της από τον αρμόδιο Γ.Δ.Ο.Υ. του εποπτεύοντος υπουργείου, η συνεκτίμηση επιπτώσεών της καθώς και η προσάρτησή της στην προς κατάρτιση Σ.Σ.Ε. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, οι μη μισθολογικές παροχές δύναται να χορηγηθούν μόνο εφόσον τεκμαίρεται από την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων του φορέα η δυνατότητα παροχής τους, λαμβάνοντας υπόψη το εγκεκριμένο κάθε φορά Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. 
- Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο ότι εφεξής κάθε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας φορέα Γενικής Κυβέρνησης, κατά το μέρος που θα καθορίζει τη χορήγηση μη μισθολογικών παροχών ετήσιου ύψους άνω των 5.000 ευρώ, οφείλει να συνυπογράφεται από τον Υπουργό Οικονομικών. 
Στις περιπτώσεις όπου η χορήγηση μη μισθολογικών παροχών απορρέει από εν ισχύ υπουργική απόφαση ή κοινή υπουργική απόφαση, πρέπει να ακολουθηθεί αναλογικώς η ανωτέρω διαδικασία. Κατά συνέπεια, επειδή γίνεται υποχρεωτική η σύμπραξη του Υπουργού Οικονομικών σε υπουργικές αποφάσεις κάθε μορφής κατά το μέρος που ρυθμίζουν μη μισθολογικές παροχές η αξία των οποίων ξεπερνά τα 5.000 ευρώ ετησίως, οι εν λόγω αποφάσεις οφείλουν άμεσα να επικαιροποιηθούν. 
Τα νέα σχετικά σχέδια Υπουργικών Αποφάσεων ή Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων οφείλουν να προωθηθούν με πρωτοβουλία των καθ’ύλην αρμόδιων Υπουργείων στην ανωτέρω Δ/νση του Γ.Λ.Κ. (Εισοδηματικής Πολιτικής) προκειμένου η τελευταία να διαμορφώνει - σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες Διευθύνσεις- την εισήγηση περί συνυπογραφής της ή μη από τον υπουργό Οικονομικών

Επίθεση Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Ισραήλ - ζημιές σε επτά σούπερ μάρκετ

Εικαστικές δημιουργίες από "ελεύθερους καλλιτέχνες"!

Παρεμπιπτόντως, κ. υπουργέ, το πνεύμα του καλλιτέχνη δεν υποτάσσεται ούτε φυλακίζεται...

Νέα επίθεση του Ρουβίκωνα σημειώθηκε, ανήμερα Χριστούγεννα στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό.
Στις 06:10 το πρωί, ομάδα ατόμων που επέβαινε σε 6-7 μοτοσικλέτες πλησίασε το κτίριο, πέταξε μπογιές και κατόπιν εξαφανίστηκε.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Οκτωβρίου, περίοδο κατά την οποία είχε ξεκινήσει η καταλανική κρίση, ο Ρουβίκωνας είχε επιτεθεί και κατά της ισπανικής πρεσβείας, ενώ η δράση της συλλογικότητας έχει αποτελέσει πολλές φορές στο παρελθόν πεδίο πολιτικών συγκρούσεων, με την κυβέρνηση να κατηγορείται για «ανοχή» απέναντι στις ενέργειές της. Πρόσφατα δε, με αφορμή την τροπολογία περί αυτεπάγγελτων διώξεων για παρεμπόδιση πλειστηριασμών, η Νέα Δημοκρατία επανέφερε το ζήτημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει επιλεκτικά τα φαινόμενα βίας. 

Μπαράζ επιθέσεων σε σούπερ μάρκετ

Νωρίτερα τη νύχτα, στο διάστημα από 1.34 έως 2.08 πμ σημειώθηκε μπαράζ καταδρομικων επιθέσεων σε υποκαταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μarket in».
Από τις επιθέσεις προκλήθηκαν φθορές σε τζαμαρίες σε καταστήματα σε Ηλιούπολη, Πατήσια, Νέα Σμύρνη, Άγιο Δημήτριο, Ζωγράφου, Πετράλωνα και Γκύζη.
Την ευθύνη ανέλαβε η ομάδα Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Αντεπίθεση, ενώ κατά πληροφορίες η ενέργεια σχετίζεται με απόλυση εργαζομένου.
Δέσμευση Τόσκα για συλλήψεις για τις μπογιές στην ισραηλινή πρεσβεία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Τόσκα είχε η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιρίτ Μπεν - Άμπα σχετικά με την επίθεση του Ρουβίκωνα εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα, όπου χθες μέλη της αναρχικής ομάδας πέταξαν μπογιές.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη καταδίκασε το περιστατικό και υποσχέθηκε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στην Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας, η πρέσβης ευχαρίστησε τον υπουργό «για την γρήγορη αντίδραση της Ελληνικής Αστυνομίας μετά την επίθεση και μετέφερε αίτημα της κυβέρνησής της για την σύλληψη των δραστών».

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Είναι Υγιές για τα Παιδιά να Πιστεύουν στο Μύθο του Άγιου Βασίλη;


Πηγή: livescience.com
Μετάφραση: psychologynow.gr
Σε γενικές γραμμές, το να λέμε ψέματα στα παιδιά δεν είναι καλό. Αλλά, όπως υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι, το να πιστεύουν τα παιδιά στον Άγιο Βασίλη, είναι ένα φυσιολογικό και υγιές μέρος της ανάπτυξης.
Η ιδέα ενός ανθρώπου που πετά σε όλο τον κόσμο, μέσα σε ένα όχημα που το τραβούν ιπτάμενα ελαφάκια, που εισέρχεται στα σπίτια των ανθρώπων μέσα από τις καμινάδες τους και παραδίδει δώρα και όλα αυτά να τα κάνει μόνο μέσα σε μία νύχτα, είναι εξαιρετικά απίθανη. Ωστόσο, ο μύθος του Άγιου Βασίλη είναι μια μακροχρόνια και ισχυρή παράδοση για πολλές οικογένειες που μπορεί να ενισχύσει τις καλές αξίες.
«Δεν νομίζω ότι είναι κακό για τα παιδιά να πιστεύουν στο μύθο κάποιου που προσπαθεί να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους αν συμπεριφέρονται σωστά», είπε ο Matthew Lorber, παιδοψυχίατρος στο Νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης. «Η φαντασία είναι ένα κανονικό μέρος της ανάπτυξης και βοηθά στην ανάπτυξη δημιουργικών μυαλών».

Μυθική ιστορία, πραγματικές αξίες

Ο μύθος του Άγιου Βασίλη έχει μία βάση πραγματικότητας αφού, ο Άγιος Νικόλαος ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο. Έγινε διάσημος από την παροχή δώρων και χρημάτων στους φτωχούς και αυτές είναι σημαντικές αξίες, είπε ο Lorber. «Είναι μια αληθινή ιστορία, με μια πραγματική αξία και αυτό είναι κάτι που εμπνέει τα παιδιά», είπε. «Αυτό είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων, αν και η καταναλωτική κουλτούρα του σήμερα μπορεί να έχει παρασύρει αυτό το πνεύμα λίγο», πρόσθεσε.
Ο Άγιος Βασίλης είναι μία μυθική φιγούρα στην οποία πολλά παιδιά πιστεύουν, μαζί με άλλα παραμυθένια πλάσματα. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τη φαντασία τους όλη την ώρα, ακόμα και αν ξέρουν ότι οι προκύπτουσες δημιουργίες είναι μυθοπλασία. Όταν τα παιδιά παίζουν κλέφτες και αστυνόμους, ξέρουν ότι δεν είναι πραγματικά αστυνομικοί ή κλέφτες, αναφέρει ο Lorber. Στην πραγματικότητα, οι ψυχολόγοι ανησυχούν για τα παιδιά που δεν έχουν την ικανότητα να δημιουργούν και να αφηγούνται ιστορίες, είπε.
Η ιστορία του Άγιου Βασίλη είναι επίσης βαθιά ριζωμένη στη λαϊκή κουλτούρα, με τον Άγιο να εμφανίζεται σε εμπορικά κέντρα και σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες, είπε η Στέφανι Βάγκνερ, κλινική ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Κέντρο για τη Μελέτη του Παιδιού στη Νέα Υόρκη.
«Δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι απαραίτητα κάτι καλό, αλλά εγώ σίγουρα θα έλεγα ότι δεν είναι επιβλαβές», είπε η Βάγκνερ. Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά φέρνουν τις οικογένειες κοντά και ο μύθος του Άγιου Βασίλη ενισχύει αυτούς τους δεσμούς, συμπληρώνει.
Η παράδοση των Χριστουγέννων ενισχύει επίσης ορισμένες θετικές συνήθειες, όπως η σύνταξη γραμμάτων προς τον Άγιο Βασίλη. Πολλά από τα παιδιά δεν θέλουν να γράφουν, αλλά θα κάνουν την προσπάθεια να γράψουν αυτά τα γράμματα, είπε η Wagner.

Λέγοντας τη σκληρή αλήθεια

Αλλά όπως πολλά καλά πράγματα έτσι και η ιστορία του Άγιου Βασίλη φτάνει σε ένα τέλος. Τα παιδιά παύουν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη σε διαφορετικές ηλικίες. Συχνά, είναι ένας φίλος από το σχολείο, που τους λέει την αλήθεια.
Τα παιδιά θα προσπαθήσουν επίσης να το καταλάβουν από μόνα τους, όταν αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η ιστορία δεν εμφανίζει μία λογική συνέπεια. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να μείνουν ξύπνια μέχρι αργά, προσπαθώντας να δουν τον Άγιο Βασίλη την ώρα που παραδίδει τα δώρα. Η αναζήτηση του τί είναι πραγματικό και τί όχι, είναι ένα φυσιολογικό στάδιο της διανοητικής ανάπτυξης, είπε ο Lorber.
Όταν τα παιδιά ρωτούν τους γονείς τους, αν ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός, οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν αν το παιδί είναι πραγματικά έτοιμο να μάθει την αλήθεια, είπε ο Lorber. Ο καλύτερος τρόπος για να το χειριστείτε αυτό, είναι να ρωτήσετε το παιδί σας, αν ακόμη πιστεύει στον Άγιο Βασίλη. Αν ακόμη πιστεύει, ίσως είναι πολύ νωρίς για να του πείτε την αλήθεια.
«Νομίζω ότι οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν καλά πότε τα παιδιά τους είναι έτοιμα να δεχτούν την αλήθεια», είπε ο Lorber. Όταν οι γονείς αποκαλύπτουν την αλήθεια, μπορούν να πουν στα παιδιά τους ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι πραγματικό και να τους πούνε για τον αληθινό Άγιο Νικολάο.
Μερικές οικογένειες οδηγούνται σε ακραίες καταστάσεις για να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα εξακολουθούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη. «Οι γονείς πρέπει να αναρωτηθούν αν η διαιώνιση του μύθου θα κάνει το παιδί τους ευτυχισμένο ή απλώς το υποστηρίζουν για τη δική τους απόλαυση», είπε ο Lorber.
Φυσικά, πολλά παιδιά μεγαλώνουν χωρίς να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, είτε επειδή δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ή ακολουθούν τις παραδόσεις ενός διαφορετικού πολιτισμού. Και μερικές οικογένειες που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, δε μεγαλώνουν τα παιδιά τους ώστε να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη κάτι που είναι επίσης υγιές, είπε ο Lorber. Ωστόσο, αν αυτό ισχύει, οι γονείς θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους γνωρίζουν ότι τα άλλα παιδιά πιστεύουν στην ιστορία του Άγιου Βασίλη και να τους πούν, να μην το μαρτυρήσουν στα άλλα παιδιά.
Ο Άγιος Βασίλης μπορεί να είναι μια χριστουγεννιάτικη παράδοση. «Ωστόσο, το πνεύμα της προσφοράς στους φτωχούς και τους απόρους, το πνεύμα της οικογένειας και της αρμονικής συνύπαρξης, είναι καθολικό», δήλωσε ο Lorber.