ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Στόχος 2021: Μαθαίνοντας να με αγαπώ…



Σολταρίδου Ελένη – Ψυχολόγος*

Και έφτασε αυτή η στιγμή που ξεκινάμε να μιλάμε για όσα θέλουμε για το 2021. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και για όσα δεν θέλουμε ή για όσα βιώσαμε το 2020, το οποίο για διαφορετικούς λόγους θα μείνει χαραγμένο μέσα μας, τουλάχιστον σαν το πλέον διαφορετικό έτος από τα τελευταία που έχουμε ζήσει.

Αγαπώντας τον εαυτό μου στην πράξη

2021 λοιπόν… και μαθαίνοντας να με αγαπώ σαν στόχο… Ίσως και σαν στόχο ζωής…

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως αγαπάνε τον εαυτό τους… Ίσως λοιπόν η πιο απλή ερώτηση που θα μπορούσε να τεθεί είναι: «πώς τον αγαπάς; Με ποιον τρόπο το δείχνεις σε σένα; Τι κάνεις;»

Να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου και να το βλέπεις στις επιλογές σου, στις σχέσεις σου, στη δουλειά σου, στην καθημερινότητά σου, θα σκεφτόμουν σαν στόχο του 2021… και όχι μόνο…

Πώς μπορεί να γίνει αυτό όμως στην πράξη;

Πώς μπορούμε να δούμε αν αγαπάμε τον εαυτό μας και πώς θα μπορούσαμε να μάθουμε να τον αγαπάμε; Ας θέσουμε στόχους γι’αυτά που ονειρευόμαστε και θέλουμε να πετύχουμε…

Κάνε μία σύντομη αξιολόγηση του 2020. Μην εστιάσεις στις εύκολες απαντήσεις και απέφυγε την κριτική. Εστίασε στα δεδομένα και σε όσα συνέβησαν.

Ο κορωνοϊός ήταν μία συνθήκη, πολύ δύσκολη, απρόβλεπτη, που οι περισσότεροι δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε και να προβλέψουμε την εξέλιξή της.

Υπήρξε όμως κάτι που προσπάθησες να κάνεις και να αξιοποιήσεις την περίοδο του κορωνοϊού; Εάν η απάντηση σε αυτό είναι όχι, τότε θα πρέπει χωρίς να κρίνεις τον εαυτό σου ή να τον δικαιολογήσεις, να σκεφτείς πως χρειάζεσαι καλύτερη στοχοθεσία για το επόμενο έτος.

Στόχοι για το 2021

Βάλε στόχους λοιπόν για το 2021 και μην ξεχνάς ότι οι στόχοι σου πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, να έχουν συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, να είναι ευέλικτοι και να είναι προσωπικοί σου, να αντανακλούν τα θέλω σου και να σχετίζονται με όσα μπορείς. Γιατί ένας ανέφικτος στόχος, το μόνο που προκαλεί είναι χαμηλή αυτοεικόνα και μειωμένη αυτοεκτίμηση, καθώς συχνά χαρακτηρίζουμε ως αποτυχία την μη επίτευξή του (η οποία θα ήταν ούτως ή άλλως αδύνατη).

Να διεκδικείς

Να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου και να διεκδικείς μία θέση στην δουλειά σου, μία μισθολογική εξέλιξη ή να εκφράζεις το συναίσθημά σου, ακόμα και αν αυτό είναι ενόχληση ή θυμός ή αδικία. Να φροντίζεις να έχεις μία δομημένη επιχειρηματολογία και να μιλήσεις, γιατί το αρνητικό συναίσθημα μπορεί να αγγίξει τα όρια της επικινδυνότητας αν το αφήσεις να φωλιάσει μέσα σου…

Να κάνεις αναθεωρήσεις

Να κάνεις τακτικά αναθεωρήσεις όλων όσων θέλεις να πετύχεις. Να αφιερώνεις λίγο χρόνο και να σημειώνεις αυτά τα οποία προκύπτουν: τα εμπόδια, τις δυσκολίες και όσα πέτυχες. Να κάνεις αναθεωρήσεις γιατί οι άνθρωποι που δεν αναπροσαρμόζονται είναι άκαμπτοι και καθόλου ευέλικτοι.

Να βάζεις προτεραιότητες

Να κάνεις σωστή διαχείριση χρόνου, να βάζεις προτεραιότητες και να αφιερώνεις την προσοχή σου εκεί που πρέπει, γιατί όταν σκορπιζόμαστε οι άνθρωποι, χάνουμε τον προορισμό μας.

Να λες μπράβο σε σένα

Συχνά με μία επιλεκτική προσοχή εστιάζουμε στα αρνητικά και σε όσα δεν καταφέραμε και ξεχνάμε ότι πρέπει να είμαστε δίκαιοι, πάνω από όλα με μας τους ίδιους. Να φροντίζεις λοιπόν να υπενθυμίζεις αυτά που καταφέρνεις, χωρίς να συνεχίζεται η πρότασή σου με ένα «αλλά…», καθώς μετά θα θυμάσαι μόνο την πρόταση που ακολουθεί μετά από αυτό το «αλλά…»

Οι άνθρωποι στη ζωή μας

Να μάθεις να τον αγαπάς τον εαυτό σου και να τον περιβάλλεις με ανθρώπους που θα σε εξελίσσουν, που δεν θα σε κάνουν να αμφισβητείς τον εαυτό σου, αλλά όταν χρειάζεται δεν θα διστάσουν να σου επισημάνουν και τα λάθη σου χωρίς κριτική σκοπιά, χωρίς χαρακτηρισμούς, αλλά με ένα σκοπό βελτίωσης.

Εμείς και οι σχέσεις μας

Να μάθεις να τον αγαπάς τον εαυτό σου και να μην φοβάσαι να φεύγεις από σχέσεις, που θα συμβούλευες τους άλλους να τελειώσουν, από σχέσεις που δίνεις μόνο εσύ και οι άλλοι έχουν βολευτεί σε αυτό το ρόλο από σχέσεις που νιώθεις ότι παλεύεις μόνο εσύ και δεν είναι διαδραστικές, από σχέσεις φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές.

Μικρές στιγμές ευτυχίας και φροντίδας του εαυτού μας

Να μάθεις να τον αγαπάς τον εαυτό σου και να το βλέπεις στις επιλογές σου, να φροντίζεις το σώμα σου και να τρέφεσαι σωστά, ισορροπημένα,να προσπαθείς να έχεις χρόνο για να κάνεις πράγματα όπως είναι το διάβασμα ή ο χρόνος με τους φίλους, να επιλέγεις να γυμνάζεσαι και να μην ζεις με τους δαίμονες του παρελθόντος.

Και να μην τα κάνεις αυτά γιατί σου τα λέει ένας φίλος, ένας ψυχολόγος, ο θεραπευτής σου να τα κάνεις γιατί θα καταλάβεις την βοήθεια που θα σου προσφέρουν και το βαθμό που βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αυτές οι μικρές στιγμές λειτουργούν χαλαρωτικά, αγχολυτικά, ηδονοτρόπα.

.. και αν έχεις μάθει όλα αυτά να τα θεωρείς πολυτέλεια χρόνου, και αν σκέφτεσαι ότι όλα αυτά είναι απλά για σένα, και αν έχεις μάθει να δικαιολογείς τον εαυτό σου για ατυχείς επιλογές και για όσα δεν του προσφέρεις, και αν έχεις μάθει να φοβάσαι τον εαυτό σου, να του υπενθυμίζεις ότι την αξία εμείς την δίνουμε σε εμάς, με μικρές καθημερινές στιγμές, με επιλογές αλλά και χτίσιμο μικρών στιγμών ευτυχίας.

*Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος
Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: