kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος
Δεν είναι μόνον ότι το είπε. Έκανε και περίπου μισή ώρα για να καταλάβει τι είπε. Το επεσήμανε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης. «Ο καθένας εδώ φέρει την ευθύνη των λόγων του». Αρκεί να ξέρει τι λέει. Θα μου πείτε, υπάρχει και η έξαψη του ταξικού αγώνα. Ανεβάζει την αδρεναλίνη και θαμπώνει τον νου. Έτσι την πάτησε η κ. Ελευθεριάδου με τον «επιδειξία» πρωθυπουργό. Hθελε να πει ότι επιδεικνύει τα πλούτη του και τη χλιδάτη ζωή του. Κι ας μην κυκλοφορεί με καμπαρντίνα, γυμνός από μέσα. Η επίδειξη είναι που μετράει. Πώς το έλεγε ο Ροΐδης; «Για κάθε ηλίθιο υπάρχουν άλλοι δέκα που τον θαυμάζουν». Παραφράζοντάς τον: «Για κάθε αμόρφωτο υπάρχουν άλλοι δέκα που τον θαυμάζουν». Πώς να μη θαυμάζει η κ. Ελευθεριάδου τον αρχηγό της, τον κ. Τσίπρα.
Η κ. Ελευθεριάδου, όμως, δεν το βάζει κάτω. Απόφοιτος Νομικής είναι, άρα διαθέτει Μπαμπινιώτη. Και ανήρτησε το σχετικό λήμμα όπου οι δύο λέξεις «επιδειξίας» και «επιδειξιομανής» εμφανίζονται ως συνώνυμες. Δεν είδε όμως ότι στη λέξη «επιδειξίας» εμφανίζεται και μια δεύτερη σημασία: «αυτός που αρέσκεται να επιδεικνύει το σώμα του». Με την αδρεναλίνη της ταξικής πάλης στα ύψη, βιάστηκε να απαντήσει στους επικριτές της. Διέλαθε, δε, την προσοχή της ότι αυτή η δεύτερη σημασία είναι και η κρατούσα. Αυτό το «κρατούσα» είναι της αρμοδιότητος του «γλωσσικού αισθητηρίου». Άυλη αξία, η οποία διαμορφώνεται από την ενέργεια που καλείται κοινώς «καλλιέργεια» ή «μόρφωση». Είναι η ίδια που σου επιτρέπει να ξέρεις ότι ο Αλέξανδρος Σβώλος δεν είναι σύμβουλος του Μητσοτάκη, εκτός των άλλων διότι είναι και μακαρίτης. Αναφέρομαι στην παρέμβαση με την οποία συστήθηκε για πρώτη φορά η κ. Ελευθεριάδου στο πανελλήνιο. Μίλησε για κάποιον «κ. Σβώλο» και τις φιλικές του σχέσεις με τη Δεξιά.
Δύο μέρες πριν από την αγόρευση της κ. Ελευθεριάδου, ο πρώην υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, δημοσίευσε τις απόψεις του για τις αμερικανικές εκλογές. Μας πληροφορεί ότι τις εκλογές δεν τις κέρδισε ο Μπάιντεν. Τις κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ Αμερικής. Ένα βαθύ αριστερό προοδευτικό ρεύμα που σαρώνει τη μεγάλη χώρα. Έχει εντοπίσει μια ισχυρή αριστερή συνιστώσα στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, έτοιμη να παλέψει για «ψωμί – παιδεία – ελευθερία». Η δυναμική της οφείλεται, εκτός των άλλων, στην πανδημία. Αυτή βοηθάει το ανθρώπινο είδος, «ως μέρος του ζωικού βασιλείου», να συνειδητοποιήσει πόσο ευάλωτο είναι. Φέρνει για παράδειγμα τους Αζτέκους. Αν είχαν επιβιώσει, θα είχαν γίνει όλοι ΣΥΡΙΖΑ. Υποθέτω ότι αυτό διάβασε η κ. Ελευθεριάδου και εμπνεύστηκε τη βαρυσήμαντη αγόρευσή της. Δεν θα επέτρεπε στον εαυτό της να λείψει από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον κ. Μπαλτά. Οι αμόρφωτοι θα σώσουν τον κόσμο. Το ρεύμα είναι πλειοψηφικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου