Στις σχέσεις Εκκλησίας Κράτους και στην ανάγκη για συνεργασία, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την Πρέβεζα, όπου παρέστη στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
esos.gr
Υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν ιδέα από Ορθοδοξία και παραδόσεις και κάνουν εισηγήσεις για μεταρρυθμίσεις, για να μην μείνουμε, όπως λένε, προσκολλημένοι στο παρελθόν, αλλά να γίνουμε Ευρωπαίοι.
Ποιες ευρωπαϊκές χώρες, όμως, ζηλεύουμε σήμερα;
Ποιος προκάλεσε τον πόλεμο και αναγκάστηκαν οι μετανάστες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους; Εμείς οι Ευρωπαίοι.
Και όταν ζήτησαν βοήθεια τους αφήσαμε απέξω και δεν τους δεχόμαστε.
Είμαστε υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουμε, αλλά ο δικός μας Έλληνας μας καλεί να βγάλουμε τις εικόνες και τον Χριστό από τα σχολεία και τις μορφές των ηρώων της επαναστάσεως, για να μην σκανδαλίζονται οι ξένοι;
Με τα παραπάνω λόγια ξέσπασε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον άμβωνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πρεβέζης.
Μιλώντας για τον διαχωρισμό Εκκλησίας Κράτους ο Μακαριότατος τόνισε πως:
-Για την εκκλησία δεν υπάρχει πρόβλημα.
-Το έθνος θα ταλαιπωρηθεί.
-Ήδη έχει αρχίσει να ταλαιπωρείται με το πρόσχημα των μεταρρυθμίσεων για ελευθερία σε όλα και για σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων.
-Πού σταματούν, όμως, αυτά τα δικαιώματα;
-Κάποιοι έχουν και κάποιοι άλλοι όχι;».
-Σκοπός της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας είναι ο άνθρωπος.
-Συνεπώς, καλούμαστε να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε.
-Δεν είμαστε εναντίον κανενός.
-Τους σεβόμαστε όλους, αλλά όχι εις βάρος αυτής της ταλαίπωρης πατρίδας και της Εκκλησίας.
-Αυτός ο τόπος θαυματούργησε όταν ήμασταν ενωμένοι και ταλαιπωρήθηκε και καταστράφηκε όταν αφήσαμε τους ξένους να κάνουν κουμάντο.
- Σήμερα καλούμαστε να προβληματιστούμε σε ένα θέμα που ακούγεται συχνά. Ποια είναι η σχέση του ηγεμόνα με τον χώρο της Εκκλησίας. Πολλές φορές συγχέεται το θέμα της εξουσίας με την πνευματική ζωή.
- Οσοι παρακολουθούμε την πορεία αυτού του τόπου βλέπουμε εκτροπές. Ο ένας χώρος να προσπαθεί να μπει στον χώρο του άλλου. Υπάρχουν, όμως, και περίοδοι που έχουμε καλή συνεργασία.
-Τότε που η Εκκλησία προσέφερε όλη την περιουσία της για να μην χρειαστεί το Κράτος να δανειστεί από δυνάμεις του εξωτερικού, ήμασταν ενωμένοι. Και σήμερα είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση. Το ξέρουμε όλοι, όχι από αυτά που ακούμε, αλλά από αυτά που ζούμε. Και ίσως στην επαρχία να μην είναι τόσο εμφανές το πρόβλημα, αλλά στην Αθήνα το βλέπουμε καθημερινά. Χιλιάδες ανασφάλιστοι, άνεργοι και άστεγοι. Και το τεράστιο έργο που γίνεται στην Ελλάδα γίνεται με τη βοήθεια του λαού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου