ΜΑΙΝΕΤΑΙ η κόντρα εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και δήμων με το υπουργείο Παιδείας για την τύχη των 4χρονων. Τα δύο μέρη δεν τα βρίσκουν σε κανένα σημείο των συζητήσεων, ούτε καν στα νούμερα, με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να προτείνει μία ακόμη επιτροπή για να αποφασιστεί πόσα τελικά 4χρονα μένουν εκτός δομών.
Ένα αντίστοιχο... μπάχαλο επικρατεί και με το αν τελικά η ένταξη των 4χρονων στα νηπιαγωγεία, που ξεκινάει σταδιακά από την επόμενη χρονιά, θα είναι υποχρεωτική. Τα προβλήματα στη θέσπιση της ένταξης των παιδιών 4 ετών στα νηπιαγωγεία εντοπίζονται κυρίως στο θέμα των υποδομών, καθώς οι μεγάλοι δήμοι δεν έχουν τους χώρους να φιλοξενήσουν τους μαθητές. Γι' αυτό το λόγο το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει τη σταδιακή εφαρμογή, ξεκινώντας από την επόμενη χρονιά με 200 δήμους και εντός τριετίας θα θεσπιστεί καθολικά ο νόμος στους 325 δήμους της χώρας.
Στη βιασύνη του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει από τον Σεπτέμβρη του 2018 ένα νόμο που οι υποδομές του δεν μπορούν να αντέξουν καθολική εφαρμογή, προστίθενται και οι πιέσεις από τους δήμους, με τις ηγεσίες από τα συναρμόδια υπουργεία να λένε άλλα απ' όσα υποστηρίζει ο κ. Γαβρόγλου.
Ειδικότερα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ανέφερε χθες, σε συνάντηση που έγινε μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται στο θέμα, ότι θα δοθεί επιλογή στους γονείς σε ποια δομή θα στείλουν τα παιδιά τους.
Αυτό, βέβαια, συμβαίνει και σήμερα. Οι γονείς, είτε λόγω έλλειψης υποδομών (σ.σ γίνονται κληρώσεις στα νηπιαγωγεία αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις) είτε λόγω των διαφορετικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι δημοτικού σταθμοί (κλείνουν μόνο για ένα μήνα, παραμένουν έως αργά το απόγευμα ανοιχτοί) έχουν τη δυνατότητα επιλογής. Ποια λοιπόν θα είναι η σημαντική αλλαγή που εξαγγέλλει το υπουργείο Παιδείας, αν τελικά ψηφίσει ένα νόμο που θα είναι υποχρεωτικός, αλλά τελικά στην πράξη δεν θα ισχύει.
Οι αριθμοί
Ήδη το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι σε περίπου 200 δήμους, κυρίως μικρούς, θα εφαρμοστεί ο νόμος, ενώ σε περιφέρειες όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Αττική, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε βάθος τριετίας. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα, ήδη φέτος 52.164 4χρονα φοιτούν σε νηπιαγωγεία. Οι αντιθέσεις εμφανίζονται στο υπόλοιπο των παιδιών. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., 91.678 γεννήθηκαν το 2013 (φέτος κλείνουν τα 4 έτη). Οι δήμοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν δομές να απορροφήσουν τα υπόλοιπα 40.000 παιδιά, ενώ πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι αυτός ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος, κάτω από 20.000 4χρονα, μιας και τα υπόλοιπα είτε αφορούν παιδιά αλλοδαπών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, Ρομά που εμφανίζουν σχολική διαρροή, αλλά και παιδιά που φοιτούν σε ιδιωτικές δομές. Το σίγουρο είναι ότι ακριβής αριθμός δεν υπάρχει και πως όλος ο σχεδιασμός είναι πάνω σε εκτιμήσεις των δύο πλευρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου