kathimerini.gr
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Προστατευόμενος μάρτυς μού απεκάλυψε χθες ότι η απόφαση για την ίδρυση νέας Νομικής έγινε κατόπιν συνεννοήσεως με τον πολιτιστικό σύλλογο «Ρουβίκων». Η ηγεσία τού εν λόγω συλλόγου, διαπιστώνοντας την αύξηση της επιρροής του σε όλο και μεγαλύτερες μάζες, έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στέγασης των μελών της, φίλων της και συναφών επαγγελμάτων. Πού θα τους βάλουν όλους αυτούς; Πού θα τυπώνουν τα φέιγ βολάν τους και το κυριότερο πού θα καταφεύγουν όταν, κατάκοποι από τον κάματο της ημέρας, διαπιστώνουν ότι επίορκοι αστυνομικοί τους κυνηγούν για να τους συλλάβουν; Τα λεγόμενά του τα θεώρησα υπερβολές. Από πού κι ώς πού να συνομιλεί ένας Γαβρόγλου με τον «Ρουβίκωνα» από τη στιγμή που το καθήκον το έχει αναθέσει στο υγιές φοιτητικό κίνημα; Πώς είναι δυνατόν να πιστεύει ότι θα βρεθούν αστυνομικοί που θα παραβούν τον όρκο βάσει του οποίου δεν δικαιούνται να παίζουν κυνηγητό με τους «Ρουβίκωνες».
Ο προστατευόμενος μάρτυς, όμως, είχε δίκιο. Μόλις την επομένη άκουσα πως μια ομάδα «Ρουβικώνων» εισέβαλε στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, πέταξε κονφετί, μουτζούρωσε τους τοίχους και απεχώρησε εν ηρεμία. Οι άνθρωποι τιμώρησαν τις καθαρίστριες της ένωσης με μπόλικη φασίνα. (Κι αυτές όμως, βρε παιδί μου, ταλαιπωρούν τους Παλαιστινίους.) Αίφνης όμως, πετάχτηκαν κάτι αστυνομικοί, που προφανώς διέλαθον της προσοχής των κηδεμόνων τους, και πήραν στο κυνήγι τα μέλη του συλλόγου. Τρομαγμένα από την ανομία που επικρατεί στους δρόμους, αυτά κατέφυγαν στη φιλόξενη αγκαλιά του Νόμου. Μπήκαν στη Νομική Σχολή, όπου απαγορεύεται η πρόσβαση σε όσους ενστόλους καταδιώκουν τις ιδέες.
Υπήρχε λύση βέβαια. Θα μπορούσε πολύ απλά η αστυνομία να τηλεφωνήσει στον πρύτανη, όποτε τον βρει να τον ενημερώσει για το συμβάν, αυτός να σπεύσει να ειδοποιήσει τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου και όποτε τα βρει να τα ενημερώσει, κι αφού όλοι αυτοί λάβουν γνώση του συμβάντος να ορίσουν συνεδρίαση –κάπου στο κέντρο γιατί βολεύει τους περισσότερους– κατά την οποία θα αποφασίσουν αν το περιστατικό μπορεί να χαρακτηρισθεί κακούργημα και, εάν ναι, να καταργήσουν το άσυλο για καμιά εικοσαριά λεπτά, ώστε η αστυνομία να συλλάβει τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου. Η αστυνομία δε να ειδοποιηθεί γραπτώς και αναλυτικώς διότι έχει κι αυτή την υποχρέωση να κρίνει την αξία του κάθε περιστατικού. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει και μετά να κατηγορήσουν την αστυνομία ότι καταδιώκει τις ιδέες και τον πολιτισμό.
Ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας, θα αποφανθεί ο υπουργός (άλλος αυτός ο Τόσκας). Μια μάλλον αντικειμενική περιγραφή της εφαρμογής του νόμου Γαβρόγλου στη δύστυχη καθημερινότητα της πρωτεύουσας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου