Την τελευταία στιγμή μαζί με το νομοσχέδιο "πέρασαν" και κάποιες τροπολογίες για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ... Χρόνια τώρα, η πάγια αυτή τακτική συνηθίζεται απ΄όλες τις κυβερνήσεις!
Πέρασε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την παιδεία με τις αλλαγές στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια και την εισαγωγή πανεπιστημιακής αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Στο σύνολο 298 βουλευτών, επί της αρχής του νομοσχεδίου «υπερ» ψήφισαν 166 βουλευτές και κατά» 132 βουλευτές. Το νομοσχέδιο στήριξαν ΝΔ και Ελληνική Λύση.
Το νομοσχέδιο φέρνει τρεις αλλαγές για την ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων. Αυτές αφορούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.
«Ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή, φοίτηση και ασφάλεια των Πανεπιστημίων μας. Ας ασχοληθούμε τώρα όλοι μαζί με τις σύγχρονες προκλήσεις Πανεπιστημίων. Το Πανεπιστήμιο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες», τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Το μεγάλο βήμα για ελεύθερα πανεπιστήμια
Δελτίο Τύπου ΟΝΝΕΔ
Στη σημερινή ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για την Παιδεία κάθε «ΝΑΙ» ακούστηκε με τη φωνή χιλιάδων φοιτητών που εδώ και χρόνια ζητούν ελευθερία στη σκέψη και στην έκφραση μέσα στα πανεπιστήμια.
Ακόμα και αν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούσαμε φωνές από το παρελθόν να πετούν ξεπερασμένα συνθήματα και μεγαλοστομίες, ευτυχώς η φωνή που κυριάρχησε ήταν εκείνη μιας Κυβέρνησης και ενός Πρωθυπουργού, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης που αφουγκράστηκαν και έκαναν πραγματικότητα τα αυτονόητα αιτήματα των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Εκείνα τα οποία ζητούσαν νομιμότητα, ελευθερία, πρόοδο και ευκαιρίες κόντρα στο φόβο και τη βία που προωθούσε ένα χορηγούμενο παρακράτος.
Από εδώ και πέρα, με τη συνεισφορά όλων των αρμόδιων, τίθεται σε εφαρμογή ένας νόμος που θα επιστρέψει το Πανεπιστήμιο σε εκείνους που πραγματικά ανήκει: Στους φοιτητές και τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Και τώρα που το αυτονόητο έγινε πράξη, όλοι εμείς θα σταθούμε συμμέτοχοι στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια πρωτοπόρα και ανταγωνιστικά προς τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης δήλωσε αναφορικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου: «Η σημερινή μέρα είναι εκείνη που γενιές φοιτητών περίμεναν, εκείνη που δικαιώνει τις προσπάθειες ετών, εκείνη που συμβολίζει τη νίκη απέναντι στον αναχρονισμό και την ωμή βία. Στην αποψινή ιστορική ψηφοφορία η πλειοψηφία της Βουλής συντάχθηκε και επικύρωσε τον αγώνα της λογικής».
Τροπολογία Υπουργείου Παιδείας: Άρθρο 2 - Ζητήματα απόσπασης- μετάθεσης εκπαιδευτικού προσωπικού – Τροποποίηση του άρθρου 16 του ν. 4415/2016
Για καλύτερη ευκρίνεια πατήστε πάνω στις εικόνες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου