ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η ματωμένη Πρωτομαγιά του 1936, ήταν το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη όπου μια αρχική απεργία των καπνεργατών πήρε διαστάσεις και έγινε πανεργατική. Πολύ γρήγορα το απεργιακό κύμα εξαπλώθηκε σε Ξάνθη, Αγρίνιο, Κομοτηνή, Σέρρες και Ελευσίνα. Οι νεκροί έφτασαν τους 12 και οι τραυματίες τους 300. Στο σημείο της συμπλοκής θα στηθεί αργότερα το Μνημείο του Καπνεργάτη. Ένα από τα θύματα ήταν και ο Τάσος Τούσης. Μόλις η μάνα του έμαθε τα γεγονότα έτρεξε από πάνω του να τον μοιρολογήσει. Αυτή τη φωτογραφία της τραγικής μάνας σε εφημερίδα της εποχής είδε ο Ρίτσος και εμπνεύστηκε τον "Επιτάφιο".

Απόσπασμα από τον Επιτάφιο του Ρίτσου

Η Ύβρις
«…Ω Παναγιά μου, αν ήσουνα, καθώς εγώ, μητέρα,
βοήθεια στο γιο μου θα στελνες τον Άγγελο από πέρα.
Κι, αχ, Θε μου, Θε μου, αν ήσουν Θεός κι αν είμασταν παιδιά σου
θα πόναγες καθώς εγώ, τα δόλια πλάσματά σου.
Κι αν ήσουν δίκιος, δίκαια θα μοίραζες την πλάση,
κάθε πουλί, κάθε παιδί να φάει και να χορτάσει.
Γιε μου, καλά μου τά λεγε το γνωστικό σου αχείλι
κάθε φορά που ορμήνευε, κάθε φορά που εμίλει:
Εμεί ταγίζουμε ζωή στο χέρι : περιστέρι,
κ’ εμείς ούτ’ ένα ψίχουλο δεν έχουμε στο χέρι…
(Επιτάφιος- Γ.Ρίτσος, Θεσσαλονίκη. Μάης τοῦ 1936. Μιὰ μάνα, καταμεσὶς τοῦ δρόμου,
μοιρολογάει τὸ σκοτωμένο παιδί της. Γύρω της καὶ πάνω της,
βουΐζουν καὶ σπάζουν τὰ κύματα τῶν διαδηλωτῶν - τῶν ἀπερ-
γῶν καπνεργατῶν ενώ εκείνη συνεχίζει τὸ θρῆνο της)


Με αφορμή τις αλλαγές περί συνδικαλιστικών ελευθεριών που ετοιμάζουν οι κυβερνητικοί εταίροι:
Είναι εκατοντάδες τα παραδείγματα μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης που καταπνίγηκαν στο αίμα...Η απεργία είναι δικαίωμα αναφαίρετο και πρέπει να παραμείνει...


Νομοσχέδιο Ειδικής Αγωγής, του Βασίλη Παληγιάννη.

Εύστοχες και κατατοπιστικές οι παρατηρήσεις - προτάσεις του έμπειρου  αιρετού μας

Νομοσχέδιο Ειδικής Αγωγής- Παρατηρήσεις - προτάσεις.

1. Γενικές Παρατηρήσεις

Η εκπαίδευση, σ’ οποιαδήποτε κοινωνία, αντανακλά την πολιτική της φιλοσοφία. Σε μια δημοκρατική πολιτεία όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.

Το ελληνικό Σύνταγμα εξαίρει την προστασία της αξίας του ανθρώπου, τονίζει την ευθύνη της πολιτείας για τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και κατοχυρώνει το δικαίωμά τους για εκπαίδευση, κοινωνική ένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση.

Για να ανταποκριθεί η πολιτεία στο αξίωμα των ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης για όλα τα άτομα απαιτείται ποιοτική, ποσοτική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός της Ειδικής Αγωγής.
Η όποια αναβάθμιση δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη διατύπωση διατάξεων και ρυθμίσεων αλλά με την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη, ενίσχυση και εφαρμογή τους από την πολιτεία.

Συγκεκριμένα, απαιτείται αύξηση πόρων, βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, σύγχρονο εποπτικό και παιδαγωγικό υλικό, τεχνολογικός εξοπλισμός, κατάλληλα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, εργαστήρια, κατάλληλο ειδικό επιστημονικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, συνεχή και ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αντιμετώπιση της Ειδικής Αγωγής ως αναπόσπαστο μέρος της Γενικής Εκπαίδευσης.

2. Ειδικές Παρατηρήσεις

Η ανάγνωση επί των θέσεων του Προσχεδίου Νόμου μας προβλημάτισε και μας προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα.

  • Μας προκάλεσε αισιοδοξία:
1. Αρχικά, φαίνεται η Πρόταση Νόμου να εμπνέεται από μια θετική προδιάθεση να προσπαθήσει να εξορθολογήσει πράγματα, να διορθώσει κάποια κακώς κείμενα της παλαιότερης νομοθεσίας.

2. (Άρθρο 4, §3στ). Δίνει “μεγαλύτερο χρόνο” (εννοεί περισσότερο χρόνο) και χρήση Υποστηρικτικών Τεχνολογιών στις εξετάσεις των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (π.χ. ενδεχομένως ίσως πληκτρολόγηση και όχι γραπτό κείμενο).

3. (Άρθρο 4, §4ε). Ανασυγκροτεί τις διεπιστημονικές ομάδες των ΣΜΕΑΕ που είχαν καταργηθεί στην πράξη με τα τελευταία νομοθετήματα (π.χ. Ν. 4115/2013) δίνοντάς τους αυξημένη αρμοδιότητα.

4. (Άρθρο 6, §1β). Επιτέλους ο εκπαιδευτικός της Παράλληλης Στήριξης γίνεται εκπαιδευτικός του σχολείου και όχι του παιδιού. Επιτέλους θα μπορέσει να κάνει διάλειμμα!

5. (Άρθρο 6, §1β). Ταυτόχρονα, προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το θεμιτό αίτημα της Δευτεροβάθμιας δίνοντας, επιτέλους, δικαίωμα λόγου επί των εξετάσεων και στον εκπαιδευτικό της Παράλληλης Στήριξης. Νομίζουμε ότι αυτό πρέπει να γενικευτεί και στα παιδιά που φοιτούν σε Τμήμα Ένταξης.

6. (Άρθρο 9, §17). Επιπλέον, ο νομοθέτης εμφανίζεται να αγαπά και να προσέχει ιδιαίτερα τους Δ/ντες ΣΜΕΑΕ. Με τον 4186/2013 τους έδωσε επίδομα Λυκειάρχη (Δ/ντη ΕΕΕΕΚ) και τώρα μειώνει το διδακτικό τους ωράριο, το οποίο μάλιστα μπορεί να καλύπτεται και από ενισχυτική δ/λία, θέματα που θεωρούμε, θα ήταν ωφέλιμο να γενικευτούν και στους Δ/ντες των γενικών σχολείων.

  • Μας προκάλεσε χαμόγελα:
1. (Άρθρο 33). Το προσχέδιο Νόμου πατάει στον προηγούμενο Νόμο (Ν.3699/2008) όχι μόνο στο πνεύμα αλλά χρησιμοποιεί αυτούσιες παραγράφους του σε σημείο μάλιστα, που ο νομοθέτης, μοιάζει να μην γνωρίζει την ήδη υπάρχουσα, βασική νομοθεσία της Ειδικής Αγωγής. Αποτέλεσμα είναι να ξεχνά ότι ο 2817/2000 έχει ήδη καταργηθεί εδώ και 6 έτη και να τον ξανακαταργεί, ενώ δεν καταργεί τον υφιστάμενο 3699/2008.

2. (Άρθρο 13). Επιπλέον, ιδρύει τα επανιδρυμένα με τον ίδιο Νόμο ΚΕΔΔΥ!

3. (Άρθρο 22, §3iστ). Μοριοδοτεί μόνο τους αναπληρωτές κατόχους τίτλου διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ στα Διδασκαλεία της ημεδαπής(;).

  • Μας προκάλεσε προβληματισμό:
1. (Άρθρο 22, §3iii). Η αναπηρία θέλει στήριξη. Αποτέλεσμα είναι, τα παιδιά μας με αναπηρία να τα υποστηρίζουμε διαρκώς κατά τα μαθητικά τους χρόνια, να τους επιτρέπεται με διαφορετικό, πιο εύκολο τρόπο η εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια. Κι αφού όλα αυτά τα χρόνια σαν μαθητές και φοιτητές αποδεχόμαστε την ανάγκη υποστήριξης, ως σχήμα οξύμωρο, η Πολιτεία θεωρεί ότι μπορούν να βρίσκονται σε εργασιακό χώρο, αυτό της Ειδικής Αγωγής, χωρίς στήριξη. Είναι ανέντιμο και πέρα από κάθε δεοντολογία. Πρότασή μας:

Οι συνάδελφοί μας με αναπηρία, συχνά και όχι πάντα, έχουν ανάγκη Υποστηρικτικής Εργασίας που στην περίπτωσή μας θα ήταν η πίστωση ενός ακόμη εκπαιδευτικού.

Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι ένας γονέας με παιδί με αναπηρία είναι “ειδικός στο παιδί του”. Από την άλλη όμως, δεν καθίσταται αυτόματα ειδικός στην Ειδική Εκπαίδευση. Θεωρούμε ότι είναι στρέβλωση και υποβάθμιση του χώρου να μπορεί κάποιος να εργαστεί χωρίς γνώσεις, χωρίς εχέγγυα εξειδίκευσης στις δομές Ειδικής Αγωγής.

Τα ανωτέρω συμβαίνουν μάλλον, γιατί η Πολιτεία, απουσίας, όντως, Κοινωνικής Πρόνοιας επιφορτίζει την Ειδική Αγωγή και με αυτήν.

2. (Άρθρο 6, §1β και Άρθρο 7, §4). Η παρούσα νομοθετική πρόταση αυστηροποιεί τα κριτήρια απόδοσης Παράλληλης Στήριξης (εξαιρετικά θεμιτό), περιορίζοντάς την όμως στο ελάχιστο (έως έναν εκπαιδευτικό ανά σχολική μονάδα) και μάλιστα αποκλείοντας σχολικές μονάδες με Τμήμα Ένταξης! Έτσι, δυστυχώς, μαθητές που μέχρι σήμερα υποστηρίζονταν θα βρεθούν μόνοι, με σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των σχολείων και των ιδίων.

  • Μας προκάλεσε ερωτήματα:
1. (Άρθρο 26). Εάν ο προσανατολισμός μας είναι η κοινή πορεία μέσα από την άμβλυνση των διαφορών, θεωρούμε ότι τότε δεν υφίσταται ανάγκη ύπαρξης των ΠΥΣΕΕΠ και ΚΥΣΕΕΠ. Τα αντίστοιχα ΑΠΥΣΠΕ – ΑΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ – ΚΥΣΔΕ έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Γνωρίζουμε δε, πολύ καλά, ότι κάποτε, όταν η Ειδική Αγωγή εντάσσονταν στον Ν. 1566, το σύστημα των μεταθέσεών της, αποσπάσεων, το διοικητικό κομμάτι της λειτουργούσε περισσότερο αποτελεσματικά από ότι σήμερα.

2. (Άρθρο 9, §2δ). Σε άλλο σημείο περιγράφεται ότι τα σχολικά τμήματα θα περιλαμβάνουν από 4-8 μαθητές. Όμως, ο νομοθέτης κάνει στροφή, στην ίδια παράγραφο (!) αφήνοντας παράθυρο για μαθητές με αυτισμό (όχι πάνω από 3 ανά τμήμα) και την ύπαρξη υποομάδας τμήματος (δηλαδή;) έως 2 μαθητών. Άρα, θα μπορούμε να έχουμε σε μια ΣΜΕΑΕ τμήμα 6 μαθητών, το οποίο θα αποτελείται από 3 υποομάδες με 3 διαφορετικούς εκπαιδευτικούς!

  • Μας προκάλεσε αμηχανία και λύπη.
Το κρισιμότερο θέμα όλων είναι η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής που προέρχονται από τη Γενική Εκπαίδευση ως εκπιαδευτικών β’ κατηγορίας.

Συγκεκριμένα:

Δημιουργείται κλάδος εργαζομένων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50. Κατανοούμε πως η προσθήκη του 50 προσδιορίζει όσους έχουν τα προσόντα που ορίζει ο Νόμος για διορισμό ή πρόσληψη στην Ειδική Αγωγή. Δεν κατανοούμε τον προσδιορισμό ΠΕ60.50 και ΠΕ 70.50 για τους ήδη υπηρετούντες εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή προερχόμενους από τη Γενική Εκπαίδευση.
Δεν κατανοούμε την μετατροπή των οργανικών θέσεων των ήδη υπηρετούντων ΠΕ60 και ΠΕ70 με την αφυπηρέτησή τους σε ΠΕ61 και ΠΕ71. Δεν κατανοούμε γιατί ο νομοθέτης με τη συγκεκριμένη διάταξη αποκλείει στην πορεία εκπαιδευτικούς με προσόντα και διάθεση προσφοράς να μεταπηδήσουν από τη Γενική στην Ειδική Αγωγή.
Δεν κατανοούμε την πρόταξη των εκπαιδευτικών ΠΕ71 και ΠΕ61 στις μεταθέσεις έναντι των υπολοίπων υπηρετούντων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Είναι άδικο και καταδεικνύει τη μη αναγνώριση του έργου της προσφοράς και της κατάθεσης της ψυχής των ήδη υπηρετούντων.
Επιπλέον αναρωτιόμαστε εάν οι εκπαιδευτικοί «50» θα συνεχίσουν να έχουν όπως μέχρι τώρα είχαν δικαίωμα μετάθεσης στη Γενική Αγωγή και δικαίωμα ανάληψης θέσης ευθύνης σε δομές της. Το γεγονός δε, ότι όλα αυτά δεν είναι ξεκάθαρα αποτελεί παράγοντα άγχους και ανασφάλειας για τους ήδη υπηρετούντες εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή. Γι’ αυτό και χρειάζεται διατύπωση που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης του παραπάνω.

Ταυτόχρονα οφείλουμε όλοι να τονίσουμε την αδήριτη ανάγκη διεξαγωγής διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των ΠΕ71 και ΠΕ61 στην Ειδική Αγωγή.

Επιτέλους η πολυετής ομηρία τους ας πάρει ένα τέλος σε προσδιορισμένο και άμεσο χρόνο.

Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι η αναβάθμιση της Ειδικής Αγωγής είναι χρέος και υπόθεση όλων.

Πάντα στη διάθεσή σας

Παληγιάννης Βασίλης

Συνάντηση αντιπροσωπείας Δ.Σ. Δ.Ο.Ε. με Πατριάρχη Βαρθολομαίο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. μετέβη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν.
Κατά την παραμονή τους στην Πόλη τα μέλη του Δ.Σ. είχαν συνάντηση στο Φανάρι με τον Παναγιότατο κ.κ. Βαρθολομαίο.
Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε αναφορά στα ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία, τη λειτουργία των σχολείων στην Κωνσταντινούπολη, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ελληνική κοινότητα η οποία, δυστυχώς, έχει συρρικνωθεί. Έγινε αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον τομέα της εκπαίδευσης των μαθητών και το έργο της στήριξής τους που επιτελείται από το Πατριαρχείο. 
Τα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ενημέρωσαν τον ηγέτη της Ορθοδοξίας για τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα, τις συνέπειες των πολιτικών που ασκούνται, τη λιτότητα στην εκπαίδευση, στους λειτουργούς και στους μαθητές και χαιρέτισαν την επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων στη νήσο Ίμβρο που αποτελεί και τη γενέτειρα του Πατριάρχη. 
Από τη Δ.Ο.Ε.

Γιορτή για μαμάδες και παιδιά

Την Κυριακή 4 του Μάη στις 11 το πρωί και στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς, ο σύλλογος εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Καστοριάς και η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής, Ελένη Αναστασοπούλου οργανώνουν ανοιχτή γιορτή αφιερωμένη στη μητέρα.

 
 

Η θεατρική ομάδα του Συλλόγου μας στο Άργος Ορεστικό

Σάββατο, 3 Μαΐου 8:00 μ.μ.  
Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού
Παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου μας

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ο ένας έφαγε την μπανάνα και ο άλλος την επέστρεψε στην κερκίδα. Εύγε, Ντάνι Άλβες, για τη στάση σου!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ


Σε πρόσωπο των ημερών, έχει αναδειχτεί ο Ντάνι Άλβες, αφού η κίνησή του να φάει την μπανάνα που του πέταξε οπαδός και το... κίνημα που δημιουργήθηκε γύρο από αυτή, είναι νούμερο ένα θέμα στα Social Media. Σε δηλώσεις του, μάλιστα, είπε πως θα ήθελε να κοινοποιήσει στο διαδίκτυο μία φωτογραφία του δράστη, με στόχο να τον κάνει να ντραπεί. Παράλληλα, τόνισε πως η Ισπανία δεν είναι τόσο προηγμένη χώρα, όσο παρουσιάζεται και δεν έκρυψε την έκπληξή του για την στήριξη του κόσμο.

Παρόμοια ρατσιστική ενέργεια δέχτηκε ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Λεάντρο Σαλίνο, στον αγώνα κυπέλλου της Τούμπας τη Μ. Τετάρτη, αντιδρώντας όμως τελείως διαφορετικά, αφού την επέστρεψε στην κερκίδα ξεσηκώνοντας εναντίον του, τους οπαδούς του ΠΑΟΚ.  

Προσωπικά στηρίζω και συμπαραστέκομαι όλους όσους δέχονται ρατσιστικές προσβολές και επιθέσεις, τρώγοντας, την πλούσια σε κάλιο, μπανάνα μου.

Νέο νόμο περί συνδικαλιστικών ελευθεριών σχεδιάζει το υπουργείο εργασίας

32 χρόνια νόμος, πρέπει να αλλάζει προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο.Οψόμεθα...
Πηγή: Έθνος
Στην αλλαγή του «συνδικαλιστικού νόμου» μετά από 32 χρόνια προχωρά έως το τέλος του έτους το υπουργείο Εργασίας.
Στο τραπέζι μπαίνουν μία σειρά ριζικών αλλαγών από τον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικάτων και την αντιμετώπιση του κατακερματισμού τους μέχρι τη διαδικασία προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Στόχος των παρεμβάσεων είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας των συνδικάτων, καθώς οι τελευταίες αλλαγές έγιναν το 1982 (με τον νόμο 1264), ενώ με το πέρασμα των χρόνων το κύρος των συνδικάτων έχει υποστεί ρωγμές, με τον αριθμό των εργαζομένων που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις να βαίνει διαρκώς μειούμενος.
Η ατζέντα των αλλαγών
* Ο τρόπος χρηματοδότησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Επί τάπητος θα τεθεί το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική ενίσχυση των συνδικάτων από το κράτος ή εάν αυτά θα πρέπει να χρηματοδοτούνται προαιρετικά από όσους εργαζομένους το επιθυμούν.
* Το πρόβλημα του κατακερματισμού που παρατηρείται καθώς σήμερα υπάρχει πληθώρα πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων.
* Τον τρόπο προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων, δηλαδή με ποια διαδικασία θα λαμβάνεται η απόφαση. Στόχος είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από ευρείες πλειοψηφίες των εργαζομένων.
* Το θέμα της αξιοπιστίας των συνδικάτων. Πρόκειται για ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα, με δεδομένο πως τα τελευταία χρόνια μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που συμμετέχει στο συνδικαλιστικό κίνημα.
* Τον τρόπο χορήγησης των συνδικαλιστικών αδειών. Στην πράξη το καθεστώς χορήγησης αδειών είναι πιο ευέλικτο στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι άλλωστε εξηγείται το ότι η πλειοψηφία των συνδικαλιστών προέρχεται από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Αλλαγές στην Εκπαίδευση για μαθητές και εκπαιδευτικούς από το Σεπτέμβριο

Βαθιές τομές και αλλαγές αναφέρει το άρθρο. Θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά 5 μέρες νωρίτερα, με σχολεία χωρίς υποδομές, με εκπαιδευτικούς που δεν επιμορφώθηκαν ποτέ  και με μισθούς που είναι οι χαμηλότεροι στο Δημόσιο τομέα! Και βέβαια, όλα τα παραπάνω προβλήματα θα τα λύσει το ένα και μοναδικό: το myschool!!! 

Το «Νέο Σχολείο» και το «myschool» είναι οι δύο πιο σημαντικές πρωτοβουλίες, που εισάγονται στον χώρο τής Εκπαίδευσης, από τον Σεπτέμβριο
Η πρώτη, αφορά σε αλλαγές σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, ενω η δεύτερη, να αποτελεί ένα καινοτόμο, Πανευρωπαϊκό «εργαλείο» για όλα τα επίπεδα και όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς και τις Μονάδες τής Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πότε θα χτυπήσει το κουδούνι κατά τη νέα Σχολική Χρονιά;

Στις 5 αντί στις 11 Σεπτεμβρίου θα χτυπάει το κουδούνι τής νέας Σχολικής Χρονιάς, και τα μαθήματα θα τελειώνουν στις 15 Ιουνίου για τα Δημοτικά Σχολεία, στις 31 Μαΐου για τα Γυμνάσια και τις Α' και Β' τάξεις τού Λυκείου, ενώ στις 21 Μαΐου για τη Γ' Λυκείου, λόγω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Τι είναι το «myschool»;

Είναι το νέο ηλεκτρονικό χρονοδιάγραμμα διαχείρισης τού ανθρωπίνου δυναμικού, αλλά και ένα βασικό εργαλείο, που θα βοηθήσει στον προγραμματισμό τής νέας Σχολικής Χρονιάς.

Μέσω του «myschool» το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων φιλοδοξεί να «χτυπήσει» τη γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα τής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς επίσης, και να προχωρήσει στον εξορθολογισμό και την αποτελεσματικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων (ανθρωπίνων και μη) με παράλληλη αύξηση τής διαφάνειας.

Επιπλέον, όπως εξηγούν οι ειδικοί, δίνεται η δυνατότητα στο Υπουργείο ΠΑΙ.Θ. να κάνει έγκαιρο προγραμματισμό, καλύπτοντας όλες τις διδακτικές ανάγκες από την αρχή τής κάθε Σχολικής Χρονιάς, να παρακολουθεί με αξιόπιστο τρόπο μια πληθώρα, διεθνώς, χρησιμοποιούμενων εκπαιδευτικών δεικτών (πορεία και επιδόσεις των μαθητών, ανά επιστημονικό πεδίο, κ.ά.), ούτως ώστε να προβαίνει άμεσα στις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις προς όφελος τής ποιότητας τής παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Επίσης, θα μπορεί, πλέον, να υπάρξει δυνατότητα αμοιβαίων μεταθέσεων των εκπαιδευτικών, χωρίς να απαιτείται, αφενός, από καθέναν εξ' αυτών να βρει τον αμοιβαία μετατιθέμενο συνάδελφό του και αφετέρου, ένα προς ένα αμοιβαιότητα μετάθεσης, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα συνδυασμού πολλαπλών μεταθέσεων.

Τέλος, εκτιμάται ότι, σύντομα θα είναι εφικτή η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, ηλεκτρονικά.

Μετά τις 10 Ιουλίου οι άδειες των εκπαιδευτικών

Το νέο χρονοδιάγραμμα, για τη διαχείριση τού ανθρωπίνου δυναμικού στην Εκπαίδευση, συνίσταται από δύο βήματα, σύμφωνα με τα όσα μελετά το Υπουργείο:

1. Όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (διορισμοί, μεταθέσεις, συνταξιοδοτήσεις και αποσπάσεις) θα γίνονται στο εξής Μάιο και Ιούνιο.

Στη συνέχεια, θα γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών.

Από την 1η μέχρι και τις 10 Ιουλίου, που ξεκινούν οι άδειες, θα γίνονται οι τοποθετήσεις.

Την ίδια περίοδο θα γίνονται οι κατανομές των ωρών, ανά εκπαιδευτικό, προτού δηλαδή δοθούν οι άδειες.

2. Οι άδειες ουσιαστικά θα ξεκινούν μετά τις 10 Ιουλίου, εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές.

Τι ισχύει για τις αμοιβαίες μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, του αιρετού Βασίλη Παληγιάννη

Παληγιάννης Βασίλειος
Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.
Τηλ. 6974750409
Fax: 2103442287  
Αθήνα, 27/04/2014
Αμοιβαίες Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών
Με αφορμή ερωτήματα συναδέλφων σχετικά με τη διαδικασία των αμοιβαίων μεταθέσεων 2014, και παρ’ ότι πιστεύω ότι η εγκύκλιος είναι σαφής, επισημαίνω τα εξής. Σύμφωνα με τα ΠΔ50/1996 και ΠΔ100/1997:
·        Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί για αμοιβαία μετάθεση υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων και όχι από την ημερομηνία λήξης των αιτήσεων μετάθεσης.
·        Δικαίωμα αίτησης αμοιβαίας μετάθεσης έχουν οι εκπαιδευτικοί που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Να ανήκουν στον ίδιο κλάδο και να έχουν την ίδια ειδικότητα.
β) Να μην έχουν συμπληρώσει 25ετή πραγματική υπηρεσία μέχρι 31/9/2014.
γ) Να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο χρόνια υπηρεσίας μέχρι 31/9/2014 από τον διορισμό τους.
δ) Να έχουν υπηρετήσει ένα χρόνο στην οργανική τους θέση.
Δικαίωμα αίτησης αμοιβαίας μετάθεσης θα έχουν και οι εκπαιδευτικοί που θα υποβάλλουν αίτηση κανονικής μετάθεσης και δεν θα ικανοποιηθεί.
·        Δεν δικαιούνται αμοιβαίας μετάθεσης: α) οι χαρακτηριζόμενοι ως υπεράριθμοι και β) όσοι δεν υπηρετούν οργανικά σε σχολική μονάδα, αφού οι αμοιβαίες μεταθέσεις πραγματοποιούνται από σχολείο σε σχολείο.
Σε ό,τι αφορά το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας των κανονικών μεταθέσεων εκτιμώ ότι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Ιουνίου 2014.
Πάντα στη διάθεσή σας
 Παληγιάννης Βασίλειος

Δημ. Κουτσούμπας: «Καμία στήριξη στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στον β' γύρο»



Ο Γενικός Γραμματέας τής Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αποκλείει κάθε περίπτωση στήριξής τού Κόμματός του στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στον β' γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, μιλώντας στη Real News, απαντώντας, χαρακτηριστικά:

«Φανταστείτε να είχαμε ψηφίσει τον Καμίνη στην Αθήνα ή τον Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, που ως "Αριστεροί", ακολούθησαν κατά γράμμα την ίδια αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική των "Δεξιών" συναδέλφων τους...».

Μάλιστα, χρησιμοποιεί στίχους γνωστού τραγουδιού - «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» - απαντώντας στην θέση τού Προέδρου τού ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξη Τσίπρα, πως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα στηρίξει υποψηφίους τού ΚΚΕ, σε περιπτώσεις που το Κόμμα του δεν θα έχει δικούς του υποψηφίους, στον β' γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.

Ο Στ. Θεοδωράκης για εκκλησία, μετανάστες, ΣΥΡΙΖΑ



Στην Κομοτηνή περιόδευσε την Κυριακή ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης όπου και κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων όπως η θέση του κόμματος του για τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας, αλλά και για το ζήτημα των παράτυπων μεταναστών.

Ειδικότερα μιλώντας στη Λέσχη Κομοτηναίων και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τη σχέση Κράτους - Εκκλησίας, δήλωσε ότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα, το Κράτος, δεν μπορεί να είναι ταυτόσημο με την Εκκλησία.

Σεβόμαστε, συνέχισε, τη λειτουργία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά αυτά είναι δυο διαφορετικά πράγματα.
«Οι εκκλησίες μπορούν να προσφέρουν πολλά στην κοινωνία, αρκεί και αυτές να συγκρουστούν με τη σειρά της με οπισθοδρομικές απόψεις».

Ερωτηθείς για την ανάγκη ή όχι φύλαξης των συνόρων είπε ότι πρέπει να καταλάβει η Ε.Ε. ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Όπως και το κόστος της φύλαξης αυτών των συνόρων πρέπει να βαραίνει την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι την ελληνική κοινωνία.

Σε άλλη ερώτηση για το αν η φύλαξη των συνόρων πρέπει να αφορά και τους μετανάστες απάντησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα και πρόσθεσε ότι προκαλεί εντύπωση η πρόσφατη θέση του ΣΥΡΙΖΑ «όχι στους τροχονόμους, όχι στη Σένγκεν, όχι στo Frondex».

«Είναι ανεύθυνο», είπε χαρακτηριστικά, «όταν στην Τουρκία αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες να λες "ανοιχτά σύνορα" ή να λες ότι το κόστος φύλαξης των συνόρων πρέπει να φορτωθεί στον ελληνικό λαό και όχι στo Frondex».

Ακόμη ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας που θα σέβεται όλους τους πολίτες εξίσου και θα μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Θράκης,
Επιπλέον εστίασε μεταξύ άλλων στις «άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες ζουν κάποιοι κάτοικοι του νομού».

«Έκανα μια μεγάλη βόλτα το πρωί με τα πόδια και πήγα σε ωραίες γειτονιές, πήγα όμως και σε πολύ άσχημες που είναι προσβολή για την πόλη. Ξέρετε πόσα εκατομμύρια των εκατομμυρίων έχουν δοθεί κατά καιρούς από τα ευρωπαϊκά ταμεία για τους Ρομά; Που είναι αυτά τα λεφτά;» αναρωτήθηκε.

Κάνοντας αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρεια άσκησε έντονη κριτική στη συγκεντρωτική πολιτική των τελευταίων ετών που θέλει το Σύνταγμα το μοναδικό κέντρο λήψης αποφάσεων της χώρας. «Δεν μπορεί το κέντρο διανομής χρημάτων να είναι το Σύνταγμα, πρέπει να είναι η Περιφέρεια», είπε.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη, ο Σ. Θεοδωράκης συναντήθηκε με την πρόεδρο του συλλόγου Ελπίδα του καταυλισμού του Δροσερού Σαμπιχά Σουλεϊμαν και συζήτησαν για τα προβλήματα των Ρομά.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Διευκρινίσεις για την υποβολή αιτήσεων μετάθεσης εντός ΠΥΣΠΕ


Όσοι  συνάδελφοι  θέλουν να "βελτιώσουν" τη θέση τους μέσα στην ίδια περιοχή(εντός ΠΥΣΠΕ) και όσοι είναι στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ και θέλουν να τοποθετηθούν οριστικά, πρέπει μέσα στην ίδια προθεσμία(έως 2 Μαΐου), να υποβάλουν αίτηση για οριστική τοποθέτηση ή για "βελτίωση", χωρίς να αναγράφουν προτιμήσεις συγκεκριμένων σχολείων. Οι αιτήσεις αυτές παραμένουν στη Δ/νση Εκπαίδευσης και οι συνάδελφοι θα κληθούν αργότερα  να υποβάλουν οριστική δήλωση προτίμησης για σχολεία, μαζί με τους υπόλοιπους που τυχόν θα μετατεθούν στην ίδια περιοχή.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης


Δημήτρης Μπράτης: «Αλλο εκπαιδευτική αξιολόγηση και άλλο αυταρχισμός»

 
Εnet 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
«Είχε προηγηθεί η κατάλυση κάθε έννοιας δικαίου και διαφάνειας κατά τη διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων περίπου 3.500 εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια»
Τέσσερα χρόνια Μνημόνιο, τέσσερα χρόνια η Παιδεία στο γύψο. Ο Δημήτρης Μπράτης, αιρετός στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) και πρώην πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, μιλάει για «κατάλυση κάθε έννοιας δικαίου», «αδιαφάνεια και ρουσφετολογική πολιτική» από πλευράς του υπουργείου Παιδείας και σχολιάζει τα ζητήματα που «καίνε» τους εκπαιδευτικούς.
- Μεγάλη αναταραχή επικρατεί στο χώρο της εκπαίδευσης. Υπάρχει κάποια «ανοιχτή πόρτα διαλόγου» μεταξύ υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών;
«Το υπουργείο Παιδείας έχει κλείσει κάθε πόρτα διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς και ακολουθεί την πρακτική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", προσπαθώντας ταυτόχρονα να στοχοποιήσει τους εκπαιδευτικούς απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Η φετινή χρονιά ήταν από τις χειρότερες στο χώρο της εκπαίδευσης. Πρώτη φορά έγιναν απολύσεις εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια, διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές μετατάξεις, αξιολόγηση - χειραγώγηση και τόσα άλλα που ήρθαν να συσσωρευτούν στα αποτελέσματα των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών των τελευταίων ετών. Εξ όσων γνωρίζω η ΔΟΕ έχει ζητήσει πολλές φορές συνάντηση με τον κ. Αρβανιτόπουλο, κάτι που ο υπουργός δεν έχει κάνει αποδεκτό».
- Επειτα από 32 χρόνια εφαρμόζεται ξανά η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Είναι αλήθεια ότι οι εκπαιδευτικοί είναι αντίθετοι σε κάθε μορφή αξιολόγησης;
«Στην εκπαίδευση δεν είχαμε ποτέ εκπαιδευτική αξιολόγηση. Αυτό που είχαμε από το 1830 μέχρι το 1982 ήταν ο επιθεωρητισμός και ο αυταρχισμός που καταργήθηκε με το Ν 1304/82 μέσα από τους διαχρονικούς αγώνες του κλάδου. Οι αγώνες αυτοί συνεχίστηκαν και μετά το ξήλωμα των επιθεωρητών και του επιθεωρητισμού και από τότε δεν επέτρεψαν σε κανέναν, από όσους το προσπάθησαν, να επαναφέρει τον σκοταδισμό στο Δημόσιο Σχολείο.
 «Τεράστια κενά, εκτός από τις μηδενικές προσλήψεις, δημιουργούν οι ρουσφετολογικές αποσπάσεις σε γραφεία και φορείς, σε βουλευτές, ακόμη και σε ιερές μητροπόλεις», λέει ο Δημήτρης Μπράτης Αυτό που προωθεί ως αξιολόγηση ο κ. Αρβανιτόπουλος είναι ακόμη χειρότερο από τον επιθεωρητισμό του παρελθόντος. Μάλιστα οι ποσοστώσεις που προβλέπονται αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία. Ο κλάδος μας, αντίθετα με ό,τι ισχυρίζονται μερικοί, έχει συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιολόγηση από το 1993 μέχρι και σήμερα οι οποίες έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας. Λέμε ναι στην αξιολόγηση-αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου που δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και δεν θα συνδέεται με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη του εκπαιδευτικού αλλά θα λειτουργεί ως διαδικασία ανατροφοδότησης και θα συνδέεται με την επιμόρφωση». - Πρωτοφανής η φετινή καθυστέρηση στην έκδοση της εγκυκλίου για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών. Πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, αυτό και τι επιπτώσεις έχει στην ομαλή λειτουργία των σχολείων;
«Είναι εξωφρενικό να καθυστερούν μια διαδικασία επί πέντε μήνες, για να κάνουν δήθεν αλλαγές πίσω από κλειστές πόρτες, κρατώντας χιλιάδες εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους σε ομηρία και τελικά να εκδίδουν την ίδια με την περσινή εγκύκλιο. Οι πειραματισμοί, η ανικανότητα και η αναλγησία δεν έχουν όρια στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν σέβεται τους νόμους της ελληνικής πολιτείας και παραβιάζει τη νομοθεσία, αφού αυθαίρετα καθυστέρησε την έκδοση της εγκυκλίου πάνω από πέντε μήνες, ενώ το Π.Δ. 50/96 ορίζει ότι οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών γίνονται τον Νοέμβρη κάθε έτους. Είχε προηγηθεί η κατάλυση κάθε έννοιας δικαίου και διαφάνειας κατά τη διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων περίπου 3.500 εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια. Οι μετατάξεις αυτές θα μείνουν στα εκπαιδευτικά χρονικά ως μνημείο αδιαφάνειας και ρουσφετολογικής πολιτικής».
- Γιατί είναι απαραίτητο να γίνει μεγάλος αριθμός αποσπάσεων και μεταθέσεων. Δεν δημιουργεί αυτό αναστάτωση στα σχολεία;
«Η πολιτική των ελάχιστων μεταθέσεων και αποσπάσεων που ακολούθησε φέτος το υπουργείο Παιδείας διέλυσε χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών κοινωνικά και οικονομικά. Τους οδήγησε στην απόγνωση. Η μετάθεση και η απόσπαση δεν δημιουργούν επιπλέον κενά στα σχολεία γιατί οι εκπαιδευτικοί φεύγουν από ένα σχολείο και πηγαίνουν σε ένα άλλο, όπου υπάρχει κενό. Τεράστια κενά, εκτός από τις μηδενικές προσλήψεις, δημιουργούν οι ρουσφετολογικές αποσπάσεις σε γραφεία και φορείς, σε βουλευτές ακόμη και σε ιερές μητροπόλεις γιατί τότε ο εκπαιδευτικός φεύγει από την τάξη και πρέπει να προσληφθεί άλλος στη θέση του. Και όμως τέτοιες αποσπάσεις, με μονοπρόσωπή του απόφαση και χωρίς κανένα κριτήριο, πραγματοποίησε χιλιάδες ο κ. Αρβανιτόπουλος για ευνόητους λόγους. Εάν οι υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις -αποσπάσεις - προσλήψεις ) ολοκληρώνονται μέχρι τις 30 Ιουνίου, τα σχολεία θα ξεκινούν ομαλά το Σεπτέμβρη και ο κάθε εκπαιδευτικός θα γνωρίζει τη θέση του από το καλοκαίρι».
Η Ειδική Αγωγή
- Ηδη έχει εισαχθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή και εκπαίδευση. Κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση;
«Η Ειδική Αγωγή μαζί με την Προσχολική Αγωγή είναι από τα πιο ευαίσθητα κομμάτια της εκπαίδευσης και θα πρέπει κανείς να τα προσεγγίζει με αίσθημα ευθύνης και ιδιαίτερη προσοχή. Κι εδώ ο υπουργός Παιδείας ακολουθεί τη συνηθισμένη του πρακτική. Κανένας ουσιαστικός διάλογος με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και την εκπαιδευτική κοινότητα πριν καταλήξει στις προτάσεις του, δίνοντας ένα έτοιμο σχέδιο νόμου για δημόσια διαβούλευση, με στόχο να το περάσει στη Βουλή χωρίς ουσιαστικό διάλογο. Κινείται, πάντως, προς τη σωστή κατεύθυνση στον τρόπο των προσλήψεων προσωρινών αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής, αφού, πλέον προτάσσεται το βασικό πτυχίο όπως συμβαίνει και στη Γενική Αγωγή».
- Υπάρχει περίσσευμα εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Π.Ε.), με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος υποχρεωτικών μετατάξεων, διαθεσιμοτήτων και απολύσεων;
«Οχι μόνο δεν υπάρχει περίσσευμα εκπαιδευτικών στην Π.Ε. αλλά χρειάζεται άμεσα να γίνουν μόνιμοι διορισμοί. Μόνο κάποιος νοσηρός νους θα μπορούσε να σκέφτεται και να σχεδιάζει μετατάξεις, διαθεσιμότητες και απολύσεις στην Π.Ε. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, την τελευταία τριετία αποχώρησαν περίπου 6.500 εκπαιδευτικοί από την Π.Ε. και οι μόνιμοι διορισμοί που έγιναν ήταν 100. Το υπ. Παιδείας δεν τηρεί στις προσλήψεις ούτε το 1 προς 5 που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα».
- Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να παρατηρούνται ελλείψεις ακόμη και μετά τα Χριστούγεννα. Τι πρέπει να γίνει για να βρίσκονται όλοι οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους έγκαιρα;
«Αυτά που γίνονται και έγιναν φέτος στο υπουργείο Παιδείας θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα. Εκαναν προσλήψεις αναπληρωτών και τον Φλεβάρη και τον Μάρτη. Κόπτονται δήθεν για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών και οι ίδιοι με την πολιτική τους αφήνουν τους μαθητές χωρίς εκπαιδευτικούς μέχρι τα Χριστούγεννα ή και αργότερα. Για να σταματήσει αυτό χρειάζονται άμεσα προσλήψεις στην Π.Ε. μόνιμων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά και αναπληρωτών για τα λειτουργικά κενά. Εγκαιρα, όμως, από τον Ιούνιο».
- Θα συμβουλεύατε κάποιο νέο να γίνει εκπαιδευτικός; Ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας των νέων εκπαιδευτικών;
«Ενα είναι το κριτήριο για μένα προκειμένου να επιλέξει το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Να αγαπάει τα παιδιά. Αν αυτό υπάρχει, τότε το επάγγελμα θα τον αποζημιώσει. Οι συνθήκες εργασίας των νέων αναπληρωτών είναι απαράδεκτες και απάνθρωπες. Μετακινούνται κάθε χρόνο για εργασία, 4 έως 8 μηνών, μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους, με μισθό περίπου 680 ευρώ, χωρίς να γνωρίζουν αν θα εργάζονται και πού την επόμενη χρονιά.
Πάνω από 20.000 συνάδελφοί μας είναι κάθε χρόνο κυριολεκτικά με τις βαλίτσες στο χέρι, περιμένοντας με αγωνία να δουν σε ποια περιοχή της Ελλάδας θα τους «πετάξει» το σύστημα. Και μιλάμε για τα καλύτερα μυαλά της πατρίδας μας, για νέους που εισήχθησαν στα παιδαγωγικά τμήματα με πολύ υψηλή βαθμολογία, που έχουν μεράκι και όρεξη να προσφέρουν στην εκπαίδευση».

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Αυτοδιοικητικές Εκλογές και Ευρωεκλογές 2014

Η αδικαιολόγητη παράλειψη της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος τιμωρείται. Από το 1982 που ψηφίζω, δεν γνωρίζω να τιμωρήθηκε κάποιος ή κάποια.
16, 17, 23 και 26 Μαΐου τα σχολεία κλειστά λόγω εκλογών, αφού τα περισσότερα θα είναι εκλογικά τμήματα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σ΄ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α΄57),ως καταστήματα ψηφοφορίας χρησιμοποιούνται κτίρια κατεχόμενα από το Δημόσιο, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κ.λπ. και σε περίπτωση ανεπάρκειας αυτών, κατάλληλα ιδιωτικά οικήματα. 
Με τις αποφάσεις των Αντιπεριφερειαρχών, με τις οποίες καθορίζονται τα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας, ορίζονται ως καταστήματα ψηφοφορίας κατά τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης Μαΐου και της 25ης Μαΐου 2014 και τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 25ης Μαΐου 2014 και αίθουσες διδακτηρίων δημοτικών σχολείων, γυμνασίων, λυκείων και τεχνικών σχολών. 
Προκειμένου να γίνει έγκαιρα η διαμόρφωση των αιθουσών και γενικά των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν για τον παραπάνω σκοπό, παρακαλούμε να δώσετε σχετικές οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας για την παράδοση των αιθουσών το πρωί της Παρασκευής 16 Μαΐου 2014, στις δημοτικές αρχές, που θα μεριμνήσουν σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία για τις περαιτέρω ενέργειες. 
Επίσης, να φροντίσετε, με σχετικές οδηγίες σας, ώστε, κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, να βρίσκεται στη διάθεση των ατόμων με αναπηρίες, κάθε τεχνικό μέσο διευκόλυνσής τους (ράμπες κ.λπ.), το οποίο τυχόν διαθέτουν τα σχολεία που έχουν ορισθεί ως καταστήματα ψηφοφορίας και μπορεί να εξασφαλίσει την ασφαλή πρόσβασή τους στην αίθουσα ψηφοφορίας. 
Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί η δυνατότητα στους ανωτέρω εκλογείς να ασκήσουν απρόσκοπα το συνταγματικό κατοχυρωμένο για όλους δικαίωμα. 
Οι κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες, στους οποίους κοινοποιείται το έγγραφό μας αυτό, παρακαλούνται να δώσουν εντολή στις δημοτικές αρχές του οικείου νομού να παραδώσουν τις αίθουσες των διδακτηρίων που θα χρησιμοποιηθούν ως καταστήματα ψηφοφορίας, την επόμενη ημέρα των εκλογών, δηλαδή μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 19 Μαΐου 2014, αφού προηγουμένως αποσύρουν όλα τα υλικά της ψηφοφορίας ( κάλπες, παραβάν κ.λπ.) και επαναφέρουν τις αίθουσες στην κατάσταση που ήταν πριν από την ψηφοφορία. 
 Το ίδιο μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί και για την επόμενη Κυριακή 25 Μαΐου 2014 για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ίδια μέρα που θα διεξαχθεί η επαναληπτική ψηφοφορία (β΄ γύρος) στους δήμους ή στις περιφέρειες στους οποίους τυχόν δεν αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός την προηγούμενη Κυριακή 18 Μαΐου 2014.
 Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 
 ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

Υποχρεωτική η ψήφος και ποιοι πρέπει να πάρουν βεβαίωση
Βεβαίωση από το δήμο θα πρέπει να λάβουν όσοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση του εκλογικού τους δικαιώματος και δεν πάνε να ψηφίσουν στις επικείμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2014. Συγκεκριμένα σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ενόψει των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών της 18ης Μαΐου 2014 και των επαναληπτικών της 25ης Μαΐου 2014, επισημαίνεται ότι, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και η αδικαιολόγητη παράλειψη της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος τιμωρείται. 
Ωστόσο, θα υπάρξουν περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιοι εκλογείς δικαιολογημένα δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και για τους οποίους δεν εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες από τις ανωτέρω διατάξεις ποινικές κυρώσεις. Πρόκειται: 
  • για εκλογείς κατοίκους εξωτερικού, 
  • εκλογείς άνω των εβδομήντα (70) ετών, 
  • εκλογείς που βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων (200) χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα. Ειδικότερα, οι εκλογείς εκείνοι, που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας των εκλογών του Μαΐου 2014 δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στο τόπο εγγραφής τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω από διακόσια (200) χιλιόμετρα πρέπει να εφοδιάζονται με σχετική βεβαίωση. Οι βεβαιώσεις αυτές θα χορηγούνται από τους δήμους. Στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει εκτυπώσει και αποστείλει έντυπες βεβαιώσεις, με τις οποίες θα εφοδιάζονται οι εν λόγω εκλογείς από τους Ο.Τ.Α. του τόπου διαμονής τους.
Η ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ειναι αποτέλεσμα της μεγάλης  ΑΝΕΡΓΙΑΣ: ΔΥΟ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 285.002 κάτοικοι
Αλλάζει ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων που θα εκλεγούν στη Δυτική Μακεδονία στις εκλογές του Μαΐου και μειώνεται κατά δέκα (10) εξ αιτίας της μείωσης του πληθυσμού των τεσσάρων Νομών.

Η απογραφή πληθυσμού του 2011, με βάση την οποία καθορίζεται ο αριθμός των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου κάθε Περιφέρειας, δημιουργεί λοιπόν νέα δεδομένα και για την Περιφέρεια μας και έτσι πλέον για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ο αριθμός των συμβούλων που θα είναι μειωμένος.
Έτσι θα έχουμε τα εξής νέα δεδομένα: 

Α.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 32.308 κάτοικοι
 5 περιφερειακοί σύμβουλοι από 7 που είναι σήμερα
Β.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 50.683 κάτοικοι
7 περιφερειακοί σύμβουλοι από 9 που είναι σήμερα
Γ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ 150.170 κάτοικοι
22 περιφερειακοί σύμβουλοι από 26 που είναι σήμερα
Δ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 51.841 κάτοικοι
7 περιφερειακοί σύμβουλοι από 9 που είναι σήμερα
Το σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου θα είναι πλέον 41 σύμβουλοι αντί για τους 51 που είναι σήμερα.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΤΟΥΣ 12 ΔΗΜΟΥΣ
     
 Ορισμός αριθμού δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας του άρθρου 25 του Ν. 3852/2010 με βάση τον πληθυσμό της, όπως προκύπτει από τη τελευταία απογραφή.
  1. ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 26.399    33 Δημοτικοί Σύμβουλοι
  2. ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ   5909     21   >>           >>
  3. ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 35.773    41  >>           >>
  4. ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ 11.739    27 Δημοτικοί Σύμβουλοι 
  5. ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ 3.171    17 Δημοτικοί Σύμβουλοι
  6. ΚΟΖΑΝΗΣ 71.106                41   >>          >>
  7. ΕΟΡΔΑΙΑΣ 45.545                33  >>          >>
  8. ΒΟΪΟΥ 18.558                     27  >>          >>
  9. ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ 14.961    27 Δημοτικοί Σύμβουλοι 
  10. ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 32.919        33 Δημοτικοί Σύμβουλοι
  11. ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ 17.368      27  >>         >>
  12. ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ 1.554           13   >>          >> 
Για την ιστορία, ο αριθμός των ΟΤΑ της Δυτικής Μακεδονίας έως το 2010, ήταν 61 και με τον "Καλλικράτη" μειώθηκαν σε 12. Η συνεχής μείωση του πληθυσμού, μιας και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά τόσο από την πολιτεία όσο και από τους τοπικούς άρχοντες, ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για μελλοντικές συγχωνεύσεις με στόχο την περαιτέρω μείωση του αριθμού των Δήμων...

Κατάλογος με τους ΟΤΑ και ο πληθυσμός τους με βάση την απογραφή του 2011, όπως τον εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. ΕΔΩ

Αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων που εκλέγονται ανά Δήμο ΕΔΩ

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Άδειες άνευ αποδοχών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης



esos.gr
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που ανήκουν οργανικά οι ενδιαφερόμενοι, εντός του Ιουνίου εκάστου έτους και η χορήγηση γίνεται για ένα σχολικό έτος  (01 Σεπτεμβρίου έως 31 Αυγούστου του επόμενου έτους) με απόφαση του κ. Περιφερειακού Διευθυντή Π. και Δ. Εκπαίδευσης.
    Το νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης αδειών άνευ αποδοχών στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τίθεται με τις διατάξεις του άρθρου 16, περ. Ε΄ του Ν. 1566/85 (ΦΕΚ 167/Α) σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 51 και 53 του Υ.Κ. (κυρωτικός Ν. 3528/2007 ΦΕΚ 26/Α), όπως τροποποιήθηκαν με την παρ. 4 του άρθρου 37 του Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152/Α).
     Με τις ανωτέρω διατάξεις προβλέπεται ότι:
    α. Στους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης μπορεί να χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, οι οποίοι ενδεικτικά αναφέρονται, όπως η θεραπεία δυσιάτων ασθενειών του ιδίου του εκπαιδευτικού, εφόσον έχει εξαντλήσει το όριο των αναρρωτικών αδειών με αποδοχές που δικαιούται, ή των μελών της οικογενείας του, ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών ή η ανάγκη προσωρινής εγκατάστασης στο εξωτερικό.
Οι αιτήσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται το μήνα Ιούνιο, ώστε η ζητούμενη άδεια να αρχίζει με την έναρξη του σχολικού έτους.  Μόνο σε σοβαρές και αιφνίδιες περιπτώσεις, οι οποίες δεν μπορούν να προβλεφθούν, θα είναι δυνατή η υποβολή σχετικών αιτήσεων των εκπαιδευτικών και κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.
Η άδεια αυτή χορηγείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του Ανώτερου Περιφερειακού  Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.), για σχολικό και όχι για διδακτικό έτος και δεν μπορεί να παρατείνεται πέρα από τρία (3) σχολικά έτη.
β. Χορηγείται στον εκπαιδευτικό, μετά από αίτηση του, άδεια χωρίς αποδοχές, εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν, χρονικής διάρκειας μέχρι ενός (1) μήνα εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους. Η άδεια αυτή χορηγείται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου.
γ. Σε εκπαιδευτικό του οποίου σύζυγος υπηρετεί στο εξωτερικό σε ελληνική υπηρεσία του Δημοσίου, νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα ή σε υπηρεσία ή φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε διεθνή οργανισμό, στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, χορηγείται, ύστερα από αίτησή του άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι έξι (6) έτη συνεχώς ή και τμηματικά, εφόσον έχει συμπληρώσει διετή πραγματική υπηρεσία.  Η άδεια αυτή χορηγείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του Ανώτερου Περιφερειακού  Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.).

δ. Στον εκπαιδευτικό που αποδέχεται θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε διεθνή οργανισμό, στον οποίο μετέχει η Ελλάδα, χορηγείται άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι πέντε (5) έτη, η οποία μπορεί να παραταθεί με την ίδια διαδικασία για μία ακόμα πενταετία. Η άδεια αυτή χορηγείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από γνώμη του Ανώτερου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε ή Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε.).  Αν ο εκπαιδευτικός δεν εμφανιστεί να αναλάβει καθήκοντα μέσα σε δύο (2) μήνες από τη λήξη της άδειας, θεωρείται ότι παραιτήθηκε αυτοδικαίως από την υπηρεσία.

ε. Χορηγείται επίσης άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι τρία (3) έτη στους εκπαιδευτικούς που έχουν παιδιά ηλικίας κάτω των έξι (6) ετών.  Η άδεια αυτή χορηγείται υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Παραιτήσεις εκπαιδευτικών

Με αφορμή την παράγραφο 20 του άρθρου 36 του Ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α'/17-9-2013), με την οποία έγινε αντικατάσταση της παρ.2 του άρθρου 4 του Ν.3687/2008 (Α'159), όπως είχε τροποποιηθεί με την περίπτωση β' της παρ.6 του άρθρου 329 του Ν.4072/2012 (Α'86), σχετικά με τη λύση υπαλληλικής σχέσης των εκπαιδευτικών Π.Ε. & Δ.Ε. λόγω 35/ετίας και ορίου ηλικίας, καθώς και τις παραιτήσεις εκπαιδευτικών γενικά, σας γνωρίζουμε σχετικά τα εξής: