Αντώνης Αντζολέτος
Η ευθεία γραμμή των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί βασικό αντικείμενο μελέτης της ηγετικής ομάδας, καθώς και των δημοσκόπων του κόμματος, που ψάχνουν να βρουν τον τρόπο να ξεκολλήσουν τη «βελόνα» από τη ζώνη του 20%. Δεκαπέντε μήνες στην αξιωματική αντιπολίτευση, και όχι μόνο δεν υπάρχει η δυναμική της περιόδου του 2012, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να εκμεταλλευθεί την όποια φθορά παρουσιάζει έως τώρα η Ν.Δ.
Ενδεικτική της δουλειάς που γίνεται στην Κουμουνδούρου είναι η μελέτη των εκλογικών τάσεων από το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς», που πραγματοποιείται από τον Κώστα Πουλάκη (μαθηματικός, μέλος της Κ.Ε.) και τη Δανάη Κολτσίδα (πολιτική επιστήμονας, μέλος της Κ.Ε.). Σύμφωνα με τους δύο αναλυτές, από τις 29 Μαΐου μέχρι και σήμερα, η ανάλυση 27 ερευνών δέκα εταιρειών που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν μια μικρή κάμψη του κυβερνώντος κόμματος:
• 11,9% στην ικανοποίηση των πολιτών από την κυβέρνηση.
• 8,1% στη δημοτικότητα του Κυρ. Μητσοτάκη.
• 2,9% στην καταλληλότητα του Κυρ. Μητσοτάκη για πρωθυπουργού.
• 2,8% στην πρόθεση ψήφου προς τη Ν.Δ.
«Οι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση μετακινούνται κυρίως προς την γκρίζα ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου», σημειώνουν στα συμπεράσματά τους ο κ. Πουλάκης και η κ. Κολτσίδα, φουντώνοντας την εσωτερική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για το τι δεν πάει καλά. Οπως παραδέχονται ορισμένα στελέχη, το κυβερνητικό παρελθόν του κόμματος φαίνεται να αποτελεί αυτή τη στιγμή «βαρίδι», καθώς τα πεπραγμένα των 4,5 χρόνων στην εξουσία, όσο και αν προβάλλονται, έχουν αποδοκιμαστεί τρεις φορές στις κάλπες του 2019. Οι ίδιες πηγές διαπιστώνουν πως το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είναι ακόμα ενεργό και συντηρείται τόσο από τη γαλάζια παράταξη όσο και από τη Χαριλάου Τρικούπη. Για το ΚΙΝΑΛ, μάλιστα, οι αναλύσεις αναφέρουν πως βλέπει τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ ως το εισιτήριο για τη δική του ανάκαμψη, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει και το κομμάτι που επιθυμεί τη σύμπραξη με τη Ν.Δ. Ο τρίτος λόγος για τον οποίο η Κουμουνδούρου φέρεται να μην έχει φτάσει ούτε τα ποσοστά των τελευταίων ευρωεκλογών (23,75%) είναι η εσωστρέφεια που «πνίγει» το κόμμα. Ο τέταρτος παράγοντας είναι η πολιτική υπεραξία που έχει αποκτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πανδημία και τα ελληνοτουρκικά έχουν δημιουργήσει ένα σκηνικό εμπιστοσύνης γύρω από την πλειοψηφία των «158». Οπως εξηγούσαν έμπειροι αναλυτές στην «Κ», μόνο το ΚΚΕ έχει πετύχει μεταπολιτευτικά να διατηρήσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές τη συσπείρωσή του κοντά στο 85%, όπως έχει καταφέρει αυτή τη στιγμή η Ν.Δ.
Ο άθλος του Ανδρέα Παπανδρέου, που επέστρεψε στην εξουσία το 1993, δεν είναι εύκολο να επαναληφθεί. Αν και αδιαμφισβήτητος ηγέτης του Κέντρου, είχε προχωρήσει, μεταξύ άλλων, σε αλλαγές στα πρόσωπα, καθώς και σε μια ευρωπαϊκή στροφή που οδηγούσε τη χώρα κατευθείαν στην αγκαλιά της ΟΝΕ. Παρελθόν αποτέλεσε ο άκρατος κρατισμός και ο ριζοσπαστισμός της πρώτης επταετίας στην αντιπολίτευση. Τη δική του διεύρυνση και στροφή στον ρεαλισμό και στον μεσαίο χώρο επιχειρεί να πραγματοποιήσει και ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς όμως να έχει εύκολο έργο στο εσωτερικό του. Τα μέχρι τώρα στοιχεία, μάλιστα, δείχνουν πως η Ν.Δ. συνεχίζει να κερδίζει το παιχνίδι στο Κέντρο, με την «Προοδευτική Συμμαχία» να μην εμφανίζεται ιδιαιτέρως ελκυστική για ψηφοφόρους του πρώην ΠΑΣΟΚ. Ολοι συμφωνούν, πάντως, πως η περίοδος που διανύουμε έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εξαιτίας κυρίως του κορωνοϊού. Οι πολίτες παρακολουθούν με κομμένη ανάσα τις εξελίξεις αδιαφορώντας για την πολιτική στέγη στην οποία θα καταλήξουν, μιας και οι εκλογές φαντάζουν πολύ μακρινές.
Αλλαγή του κλίματος
Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τη δημοσκοπική ανάκαμψή του να έρχεται μέσα από το πεδίο της οικονομίας. Ενα κοινωνικό ξέσπασμα, ενδεχομένως και μέσα στο 2021, θα ήταν αρκετό για να κάνει τη διαφορά. Κάτι τέτοιο εκτιμούν πως μπορεί να γίνει κατ’ αρχάς μέσω του νέου πτωχευτικού κώδικα που ψηφίστηκε πρόσφατα. Αρνητικά στην καλή εικόνα της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως θα λειτουργήσει η καλοκαιρινή αδράνεια στη διαχείριση της πανδημίας, κυρίως όσον αφορά τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μισθωτών, καθώς και οι αλλαγές που προωθούνται στα εργασιακά.
Εκεί που οι ερευνητές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως υπάρχει πεδίο για μεγάλη διείσδυση του κόμματος είναι οι νέες ηλικίες, 17-34 ετών. Οι αναγνώσεις των ερευνών στην αξιωματική αντιπολίτευση δείχνουν πως η πλειονότητα του συγκεκριμένου κοινού παρακολουθεί από αρκετά μεγάλη απόσταση τη Ν.Δ., διστάζοντας όμως ακόμα να κάνει το βήμα προς την Κουμουνδούρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου