Από "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Ξεκαθάρισμα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, εφάπαξ παροχές των Ταμείων και «ψαλίδισμα» των επικουρικών συντάξεων περιλαμβάνει το σχέδιο της επόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Το οξυμένο πρόβλημα των δαπανών για την κοινωνική και ιδιαίτερα για την επικουρική ασφάλιση ετέθη επανειλημμένως και με έντονο τρόπο από τους εμπειρογνώμονες της τρόικας στη γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Αθηνά Δρέττα και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο στις αρχές του φθινοπώρου και θα ψηφισθεί ώστε οι αλλαγές να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τις αρχές του 2012.
Οι αναλογιστικές μελέτες για τα μεγάλα επικουρικά ταμεία αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του τρέχοντος μηνός, ενώ για τα υπόλοιπα εντός του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης, «το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) παρουσιάζει κάθε μήνα έλλειμμα 30 εκατομμυρίων ευρώ». Αν δεν ληφθούν μέτρα, κάποιοι εργαζόμενοι, που σήμερα πληρώνουν εισφορές, τελικώς δεν θα πάρουν σύνταξη, εξηγεί ο υπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «σχέδιο» του υπουργείου για τα επικουρικά ταμεία, το οποίο εγκρίθηκε από την τρόικα, περιλαμβάνει τα εξής:
1 Περικοπές σε όλες τις συντάξεις. Υπάρχει σκέψη για μείωση ακόμη και στις χορηγούμενες συντάξεις. Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «τα επικουρικά ταμεία θα αντιμετωπίσουν τα ελλείμματά τους» βασιζόμενα σε ίδιες οικονομικές δυνάμεις, δηλαδή χωρίς την επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού.
2 Οι περικοπές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2012 στα ελλειμματικά Ταμεία, ενώ για τα υπόλοιπα η προσαρμογή θα γίνει σε βάθος χρόνου, αναλόγως του μεγέθους του προβλήματος σε κάθε Ταμείο.
3 Οι αλλαγές θα αφορούν και τα Ταμεία παροχής εφάπαξ βοηθήματος, οι δυνατότητες των οποίων θα απεικονισθούν στις επερχόμενες αναλογιστικές μελέτες.
4 Καθιερώνεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα επικουρικά ταμεία, κατά τη λογική του υπολογισμού των συντάξεων κύριας ασφάλισης, δηλαδή με ποσοστά αναπλήρωσης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Στο σημείο αυτό εξετάζονται τα συστήματα που ισχύουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το μοντέλο της Σουηδίας, της Ιταλίας κτλ.
5 Τίθεται ανώτατο όριο παροχών, έτσι ώστε καμία σύνταξη (κύρια + επικουρική) να μην ξεπερνά τον τελευταίο μισθό του συνταξιοδοτούμενου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου