Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020
Εξαδάκτυλος: Το νέο στέλεχος στη Βρετανία μεταδόθηκε στα σχολεία
Ο Θεσσαλονικιός πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με λόγο μεστό, περιεκτικό, ακριβή, ξεκάθαρο και με εύστοχα παραδείγματα, μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοούμε ευκολότερα τις ιατρικές και γενικά τις επιστημονικές γνωματεύσεις...
Εκφράζω την εκτίμηση και το θαυμασμό μου!
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος
Εξαιρετικά επιφυλακτικός σε πρόωρο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και πάσης φύσης δραστηριοτήτων, εμφανίστηκε ο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
«Υπάρχουν περιοχές που είναι επιβαρυμένες, και εδώ τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού οι Βρετανοί λένε ότι μεταδόθηκε μέσα στα σχολεία, δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί» δήλωσε.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες για το ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού στα σχολεία.
«Οποιαδήποτε αύξηση διασωληνωμένων θα σημάνει τραγωδία που δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί, θέλουμε να μειώσουμε τους ανθρώπους που καθημερινά χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους» ανέφερε σε δραματικούς τόνους ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
«Έχουμε φτάσει σε αριθμό νεκρών που μας έχει δημιουργήσει έναν περίεργο εθισμό αυτή τη στιγμή, μετά βίας καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό αυτό… Με την προσπάθεια όλων των Ελλήνων μειώσαμε τον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους σε επίπεδο πτώσης λεωφορείου σε γκρεμό καθημερινά. Είχαμε αριθμό νεκρών σαν να πέφτει αεροπλάνο καθημερινά» δήλωσε.
«Αν έχουμε την οδηγία ότι αυτό δεν μας ενδιαφέρει, ή δε μας ενδιαφέρει ότι ενδεχομένως αύριο θα βρεθούμε στις ΜΕΘ και θα πούμε π.χ. ότι θα μπαίνει μόνο όποιος είναι κάτω των 50 – 55 ετών, αν αντέχουμε ως κοινωνία μια τέτοια απόφαση επειδή δεν αντέχουμε τον εγκλεισμό μας. θα είναι απόφαση της κοινωνίας, όχι των γιατρών» ξεκαθάρισε.
«Αν έχω κάταγμα στο δεξί χέρι και δεν μπορώ να δουλέψω, δε θα μου κάνει χάρη ο συνάδελφος ορθοπεδικός αν μου βγάλει το νάρθηκα 2 – 3 εβδομάδες ή ένα μήνα νωρίτερα χωρίς να επουλωθεί το κάταγμα… Κανείς δεν έχει διάθεση να έχει άνθρωπο έκτος εκπαιδεύσεως ή εκτός εργασίας. Αν ως κοινωνία αποδεχτούμε το τίμημα της μη τήρησης των μέτρων επειδή έχουμε κουραστεί, είναι απόφαση της κοινωνίας, εμείς ως γιατροί δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ασφαλής απόφαση, ούτε παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις ποιος θα κλείσει για ποσό, λέμε τι είναι και τι δεν είναι ασφαλές» αποσαφήνισε.
Όπως επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος, «όσοι εισηγούμασταν αυστηρότερα μετρά ήμασταν εξαιρετικά αντιδημοφιλείς στους πάντες αλλά θα πρέπει να πούμε με αντιδημοφιλείς πρακτικές στην πρώτη φάση είχαμε αποτελέσματα που είναι καλύτερα από τα σημερινά».
Τέλος, συνέστησε προσοχή τονίζοντας ότι «η εποχή ευνοεί τις λοιμώξεις πολύ περισσότερο, οι περιορισμοί δεν είναι τόσο αυστηροί όσο του Μαρτίου και τους εφαρμόσαμε όταν είχαμε ήδη μεγάλη κυκλοφορία θα έχουμε αργή πτώση» προειδοποίησε.
Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020
Κηδεύτηκε σήμερα ο μητροπολίτης μας...
Σε ένδειξη πένθους μεσίστια και η σημαία του σχολείου μας... |
Ο Θεός ας αναπαύει την ψυχή του μετά των δικαίων και ας τον συγκαταριθμήσει μετά των Αγίων του Επουρανίου Θυσιαστηρίου.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του!
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος
Με τις καμπάνες να χτυπούν πένθιμα, τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες και υπό την σκιά των αυστηρών περιορισμών που ισχύουν στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, η Καστοριά με δάκρυα στα μάτια είπε σήμερα το «ύστατο χαίρε» στον Ποιμενάρχη που την διακόνησε για 24 χρόνια, μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Σεραφείμ.
Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού.
Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυίδ, τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, μεταφέροντας τις πατρικές του ευχές και προσευχές.
Την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος εκπροσώπησε ο α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και τις προσευχές της Ιεράς Συνόδου για τον κοιμηθέντα Επίσκοπο Καστορίας και μίλησε για τα χαρίσματά του.
Ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης παρέστη ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.
Η ταφή του μακαριστού μητροπολίτη έγινε πίσω από τον μητροπολιτικό ναό, σε χώρο όπου αναπαύονται οι μητροπολίτες Καστοριάς.
Η απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες!
Ό,τι και αν έβαλα και βάζω στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς γέρνει πάντα προς την υγεία... Αν δεν έχουμε την υγειά μας δεν θα έχουμε ούτε τα παιδιά μας... Η απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες! Οριζόντια η υγεία και κάθετα τα παιδιά μας. Λύνεται άραγε αυτό το σταυρόλεξο; Αν κάποιοι μπορούν να το λύσουν, αυτοί είναι οι ειδικοί επιστήμονες. Θα τηρήσουμε ευλαβικά τις οδηγίες και τις υποδείξεις τους...
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ!
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος
4ο Δ.Σ. Άργους Ορεστικού: Τα αντισηπτικά είναι στη θέση τους... |
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης επανέλαβε τη θέση του ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν στις αρχές του Ιανουαρίου.
«Η δική μου γνώμη είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν αργότερα. Εμείς έχουμε ήδη τρέξει προσομοιώσεις μέχρι τον Ιούνιο για μια σειρά από μέτρα που έχουν να κάνουμε το άνοιγμα των σχολείων, άνοιγμα λιανικού, άνοιγμα εστίασης, με/χωρίς απολύμανση του αέρα, με/χωρίς τηλεργασία κτλ. Να πω εδώ ότι το σημαντικότερο δεν είναι οι αριθμοί είναι το πώς» δήλωσε μιλώντας στον Real FM, στην εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή.
«Το άνοιγμα των σχολείων με βάση τα δεδομένα και από την προηγούμενη εμπειρία και του κλεισίματος - ανοίγματος στο προηγούμενο κύμα αλλά και το κλείσιμο που έγινε στο δεύτερο κύμα, βλέπουμε ότι κατά μέσο όρο έχουμε μια συνεισφορά στην αύξηση του αριθμού των επαφών από τα σχολεία, των επαφών όχι της μετάδοσης, εξαρτάται και από το πώς γίνεται η επαφή αν φοράμε μάσκα ή όχι κτλ. Η αύξηση αυτών των επαφών είναι συνολικά γύρω στο +10%. Η κατανομή είναι 9%-12% αλλά ας πούμε 10%. Άρα λοιπόν το να έχουμε ανοιχτά τα σχολεία έχουμε μια αύξηση του ρυθμού επαφών κατά 10%. Αυτό έχει τη σημασία του, έχει να κάνει και με τα παιδιά αλλά και με τους γονείς. Την κινητικότητά τους δηλαδή σε σχέση με την μεταφορά των παιδιών στο σχολείο» είπε.
Και πρόσθεσε: Προφανώς λοιπόν συνδυάζεται με το τι κάνει ο γονιός μετά, ειδικά για τα παιδιά που είναι σε μικρή ηλικία π.χ. στο δημοτικό, όπου δεν έχουν πολύ αυξημένη αυτόνομη κοινωνικότητα. Το παιδί από το Γυμνάσιο και μετά έχει τη δυνατότητα να βγει, να πάει στο φροντιστήριο και να κινηθεί μόνο του».
«Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ» ανέφερε «ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί πραγματικά στις γιορτές. Χθες είχαμε μια αύξηση κατά 200 κρούσματα πάνω από ότι προβλέπαμε εμείς, που σημαίνει ότι εμείς είχαμε προβλέψει ότι θα υπάρξει αύξηση λόγω click away και κοινωνικότητας λόγω των γιορτών αλλά εδώ είχαμε λίγο παραπάνω. Θέλω να δω αν είναι μια απλή διόρθωση ή μια απόκλιση που έγινε χθες και θα διορθωθεί σήμερα ή αύριο ή αν θα είναι συστηματικό. Αν είναι συστηματικό τότε η αύξηση που προβλέπαμε ότι θα συμβεί έτσι κι αλλιώς λόγω των γιορτών και λόγω του κλίματος συμβαίνει ήδη. Αντί να συμβεί από την Πρωτοχρονιά συνέβη δύο - τρεις ημέρες νωρίτερα», υπογράμμισε.
«Να μην ξεφύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου»
«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι η αύξηση θα είναι αυτής της κλίμακας, αλλά η αύξηση είναι μεγαλύτερη όσο περνάει ο καιρός. Αυτό δεν μας επιτρέπει να είμαστε σε μειωτική πορεία. Το αν συμβεί ένα μπαμ δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Μπορούμε να το ανιχνεύσουμε νωρίς και να δούμε πώς και τι θα σημάνει αυτό σε βάθος χρόνου. Πρέπει να περιμένουμε δύο με τρεις ημέρες», συμπλήρωσε.
«Αν ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, η πρόβλεψή μας είναι ότι θα φτάναμε στα 2.000 κρούσματα γύρω στα μέσα του Μάρτη και στην αντίστοιχη περίοδο. Αν ανοίξουμε στις 20 για παράδειγμα για να κάνουμε μια σύγκριση θα φτάναμε στα 1.500 κρούσματα και εννοώ εβδομαδιαίο μέσο όρο. Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 670 εβδομαδιαίο μέσο όρο σε κρούσματα. Άρα, το άνοιγμα των σχολείων θα έχει αρνητική επίπτωση, θα έχει δηλαδή αυξητική προσθήκη. Το θέμα δεν είναι όμως μόνο πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, προφανώς μιλάμε και για κάποιου είδους άνοιγμα της οικονομίας. Οπότε εκεί αρχίζει και ξεφεύγει άσχημα το σενάριο», ανέφερε, καταλήγοντας με νόημα ότι:
«Το θέμα είναι να αποφύγουμε ένα τρίτο lockdown, για να το αποφύγουμε χρειάζεται να κάνουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Κάτι που σημαίνει να μην δούμε μόνο το πότε αλλά και το πώς, συνδυαστικά με το πότε προφανώς».
Βασιλακόπουλος: Πρόωρο να τα ανοίξουμε όλα στις 7 Ιανουαρίου
Πρόωρο θεωρεί το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου στις 7 Ιανουαρίου ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθώς, μπορεί να υπάρχει πτωτική τάση στα κρούσματα, όμως το σύστημα Υγείας δέχεται ακόμα ισχυρές πιέσεις.
Όπως είπε στον ΣΚΑΪ η κινητικότητα των εορτών θα αποτυπωθεί στα κρούσματα των επόμενων εβδομάδων.
«Αν στις 7 Ιανουαρίου πάμε να ξεκινήσουμε δεν θα έχουμε εικόνα αποτυπωμένη πλήρως του τι έγινε κατά την περίοδο των εορτών», όπως εξήγησε ο καθηγητής για το άνοιγμα των σχολείων, του λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων. Νομίζω ότι είναι λίγο πρόωρο να τα ανοίξουμε όλα τότε, διότι όταν δούμε την επιβάρυνση που θα υπάρχει σίγουρα και εξαιτίας των εορτών και επειδή θα πηγαίνουμε σε πιο βαθύ χειμώνα, δεν θα ξέρουμε ποιο έφταιγε. Δεν θα ξέρουμε ποια δραστηριότητα προκάλεσε το πρόβλημα, έτσι ώστε να αφήσουμε τις άλλες ελεύθερες» είπε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή η Ελλάδα κατάφερε να είναι σε πολύ καλή θέση. «Είμαστε πράσινοι στο ποσοστό θετικών δειγμάτων» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, ωστόσο, συνέστησε να δείξουμε κουράγιο και πολλή προσοχή τους επόμενους τρεις μήνες.
Σχετικά με το αν το άνοιγμα των σχολείων θα αφορά όλες τις βαθμίδες, ο καθηγητής εξέφρασε την άποψη πως ό,τι ισχύσει για την παιδεία θα πρέπει να ισχύσει οριζόντια.
Για την επιθυμητή ανοσία είπε πως «όταν φτάσουμε στην ανοσία, θα πετάξουμε τις μάσκες», την οποία προσδιορίζει μέσα στο καλοκαίρι.
Για την έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης ο κ.Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν χρειάζεται βαθιά κατάψυξη, οπότε θα μεταφέρεται πιο εύκολα και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.
Προσλήψεις 5.965 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης...
Για τα σχολεία της Διεύθυνσης πρωτοβάθμιας Καστοριάς προσλήφθηκαν 12 εκπαιδευτικοί.
Παραμένει το κενό του κλάδου ΠΕ08(εικαστικών), που δημιουργήθηκε λόγω άδειας ευπαθούς ομάδας σε δύο μεγάλα σχολεία του Άργους Ορεστικού!
Τα κενά στην παράλληλη στήριξη ευχόμαστε να καλυφθούν προς ανακούφιση γονέων, ώστε να σταματήσει επιτέλους η "νοσηρή διχοτόμηση" της ισότιμης εκπαίδευσης, των ίσων ευκαιριών.(Ένας/μία εκπαιδευτικός για δύο παιδιά)!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
υπουργείο παιδείας
Α. Για ειδική αγωγή και παράλληλη στήριξη
- ΖΥΜΠΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΠΕ70 (Για ΤΕ-ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ)
- ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕ70
- ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΕ70
- ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗ ΗΛΙΑΝΑ ΠΕ70
- ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΕ70
- ΓΚΟΤΖΑΜΠΟΪΚΙΔΟΥ ΧΑΡΟΥΛΑ ΠΕ70
- ΑΪΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ70
- ΣΑΜΑΡΤΖΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕ60
- ΚΩΣΤΑΡΑ ΚΑΛΛΙΡΟΗ ΠΕ60
- ΚΟΡΛΟΥ ΗΛΙΑΝΑ ΠΕ60
Β. ΓΕΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
- ΣΟΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕ11
- ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕ70(ΤΥ-ΖΕΠ)
30-12-20 Προσλήψεις 5.965 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση καθώς και στη Γενική Εκπαίδευση, ως προσωρινών αναπληρωτών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου
Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές:
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:
α)2.587 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ) και
β)731 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στη γενική εκπαίδευση.
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:
α) 601 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ), β) 145 εκπαιδευτικοί κλάδων Μουσικής στα Μουσικά Σχολεία και
γ) 1.901 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων στη γενική εκπαίδευση.
Επίσης, διατέθηκαν για πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου, 9αναπληρωτές κλάδων/ειδικοτήτων Β/θμιαςΕκπ/σης (ΠΕ88.01, ΠΕ82, ΠΕ83 ΠΕ86 ΠΕ89.02 ΠΕ90 ΤΕ01.19 και ΔΕ01.13Γενικής Εκπαίδευσης καθώς και 1 αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου κλάδου ΠΕ02 για την κάλυψη κενού σε ΤΥ-ΖΕΠ.
Οι προσλαμβανόμενοι στα Μουσικά Σχολεία, καθώς και οι προσλαμβανόμενοι στα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.), οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου έως και την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021.
Οι λοιποί προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία εντός δύο εργάσιμων ημερών από την επομένη της ημερομηνίας τοποθέτησής τους σε σχολική μονάδα, σύμφωνα με την απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, προκειμένου να ενημερώνονται για τη διαδικασία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε σχολικές μονάδες.
Όλοι οι προσλαμβανόμενοι θα πρέπει να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία ανεξαρτήτως του τρόπου λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών.
Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020
Μητσοτάκης: Rapid test και εμβόλιο για ν’ αντιμετωπίσουμε την πανδημία
Newsroom eleftherostypos.gr
«Τα rapid test μας δίνουν τη δυνατότητα να μπορούμε να ελέγχουμε τον δείκτη θετικότητας σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας. Αυτό το στοιχείο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία, για να μπορούμε γρήγορα να εντοπίζουμε τυχόν τοπικές επιδημίες, ώστε να παρεμβαίνουμε γρήγορα και τοπικά για να τις περιορίζουμε» σημείωσε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της επίσκεψής του στο πολυδύναμο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, ένα από τα 386 κέντρα εξέτασης τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα διενέργειας 12.000 rapid test για κορωνοϊό καθημερινά, μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr, με τυχαία επιλογή εθελοντών.
Ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε στο Κέντρο Υγείας, το οποίο ταυτόχρονα προσφέρει μοριακές διαγνωστικές εξετάσεις σε πολίτες οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα Covid-19 ή έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Επισκέφτηκε επίσης ένα από τα οκτώ εμβολιαστικά ιατρεία που ετοιμάζονται στο Κέντρο και θα λάβουν μέρος την εκστρατεία εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού κατά του κορονοϊού.
Αναλυτικά η δήλωση Μητσοτάκη
Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι σήμερα το πολυδύναμο κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας Περιστερίου, για να επιβλέψω τον τρόπο λειτουργίας της νέας πλατφόρμας testing.gov.gr. Μέσα από την πλατφόρμα αυτή έχουμε τη δυνατότητα κάθε μέρα να κάνουμε σε όλη τη χώρα 12.000 τυχαία rapid test σε συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτή την δράση.
Τα rapid test μας δίνουν τη δυνατότητα να μπορούμε να ελέγχουμε τον δείκτη θετικότητας σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας. Αυτό το στοιχείο έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία για να μπορούμε γρήγορα να εντοπίζουμε τυχόν τοπικές επιδημίες, ώστε να παρεμβαίνουμε γρήγορα και τοπικά για να τις περιορίζουμε.
Προκειμένου όμως να μπορέσουμε να έχουμε στη διάθεση μας αυτήν την πληροφορία, θα πρέπει να έχουμε αρκετούς συμπολίτες μας οι οποίοι να εγγράφονται στην πλατφόρμα και να προθυμοποιούνται να συμμετέχουν στη διαδικασία. Δώδεκα χιλιάδες τεστ λοιπόν, σε 386 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα, ένα εκ των οποίων είναι εδώ στο Περιστέρι.
Αυτά τα 12.000 τεστ προστίθενται στα πολλά, δεκάδες χιλιάδες, τεστ τα οποία ήδη γίνονται τακτικά κάθε μέρα, είτε μιλάμε για τεστ PCR είτε μιλάμε για γρήγορα τεστ αντιγόνων. Και θα μας δώσουν εξαιρετικά χρήσιμη πληροφορία τους επόμενους μήνες καθώς θα προχωράει ταυτόχρονα και η διαδικασία του εμβολιασμού.
Έχουμε πει πολλές φορές ότι το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας. Μέχρι όμως να εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, θα πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε πάρα πολύ για να μην αντιμετωπίσουμε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Και για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία σε τοπικό επίπεδο για αυτό και αυτή η δράση είναι τόσο σημαντική για αυτό και ενθαρρύνω όλες και όλους σε ολόκληρη τη χώρα να συμμετέχουν στη δράση αυτή. Μόνο ωφελημένοι μπορούν να είναι οι ίδιοι.
Όλα αυτά είναι τεστ τα οποία διεξάγονται δωρεάν χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες, παίρνουν τα αποτελέσματα εντός 10 λεπτών, οι ίδιοι θα γνωρίζουν προφανώς ότι είναι αρνητικοί διότι οι πιο πολλοί θα είναι αρνητικοί, αν τυχόν είναι θετικοί θα πρέπει να μπουν στις διαδικασίες των πρωτοκόλλων επίβλεψης.
Όμως είναι μία πάρα πολύ σημαντική δράση για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα με τη δράση του εμβολιασμού και τον περιορισμό της πανδημίας για τους επόμενους μήνες.
Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς όλα τα στελέχη του κέντρου υγείας, όλα τα στελέχη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που και αυτά έχουν σηκώσει ένα μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες. Αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και έχουμε ένα πολύ τολμηρό σχέδιο ενίσχυσης της τον επόμενο χρόνο και εδώ πέρα το πολυδύναμο ιατρείο Περιστερίου αποτελεί ένα υπόδειγμα του πώς πρωτοβάθμιες δομές περίθαλψης και φροντίδας μπορούν να εξυπηρετήσουν σημαντικές ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.
Από καρδιάς σε όλες και σε όλους χρόνια πολλά, καλή δύναμη και το 2021 να είναι μία καλή χρονιά για όλες και για όλους.
Συνεδριάζει η Επιτροπή για το άνοιγμα των σχολείων - Σύντομα οι αποφάσεις
Όλοι θέλουμε να επαναλειτουργήσουν τα σχολειά μας στις 8 του Γενάρη, αλλά να μην ξανακλείσουν στις 20!
Χωρίς βιασύνη, λοιπόν, για να μην επαναληφθούν τα λάθη του Σεπτεμβρίου.
Τότε η υπουργός βιάστηκε να αποφασίσει για το άνοιγμα(7 Σεπτεμβρίου) και τελικά ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε μετά από μία εβδομάδα (14 Σεπτεμβρίου)!
Καλή χρονιά με καθαρότερα μυαλά...
Εν αναμονή της εισήγησης των ειδικών σχετικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων εντός του Ιανουαρίου βρίσκονται κυβέρνηση, μαθητές και γονείς καθώς – ενδεχομένως και τις επόμενες ώρες – θα μάθουμε το σχέδιο για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
Τα μηνύματα σχετικά με το ξεκλείδωμα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων από τους λοιμωξιολόγους αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά στην επανέναρξη των μαθητών.
Αρκετοί λοιμωξιολόγοι, μέλη της Επιτροπής φαίνεται πως θα δώσουν το πράσινο φως για επανέναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας εντός του Ιανουαρίου και το μόνο που απομένει είναι να καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία και αν θα επανεκκινήσουν μαζί δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
«Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή σήμερα», είπε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.
Τόσο ο κ. Σύψας όσο και άλλα μέλη της Επιτροπής, υποστηρίζουν ότι με τα σημερινά δεδομένα τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια. Όπως είπε, όμως, ο καθηγητής αυτό που τον φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη.
Με το βλέμμα στα κρούσματα και τις ΜΕΘ
Σε κάθε περίπτωση εντός της ημέρας θα γίνει η πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή παρουσία και της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ώστε να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.
Οι λοιμωξιολόγοι παρακολουθούν μέρα με τη μέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία, τον αριθμό των κρουσμάτων, το ποσοστό της θετικότητας καθώς επίσης τον αριθμό των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων καθώς στο μυαλό όλων υπάρχει η πιθανότητα μίας νέας έξαρσης των κρουσμάτων εξαιτίας της εορταστικής περιόδου.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κυβέρνηση – εφόσον πάρει το πράσινο φως από τους ειδικούς – θα ανοίξει τις σχολικές μονάδες στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου.
Υπάρχουν πάντως ορισμένοι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η επιστροφή των μαθητών πρέπει να γίνει μία εβδομάδα αργότερα.
Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή την στιγμή είναι να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες.
«Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Θα περιμένουμε τους ειδικούς προκειμένου να μας πουν», σημείωσε χθες ο Στέλιος Πέτσας χωρίς να αποκαλύπτει εάν θα ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί ή μόνο τα δημοτικά.
Όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουμε προς το τέλος του 2020, οι ειδικοί καταθέτουν την προσωπική τους άποψη για το θέμα στηριζόμενοι στα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα.
Στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων φαίνεται πως κινούνται σιγά σιγά και άλλοι λοιμωξιολόγοι.
Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, στη συνεδρίαση της επιτροπής , θα τεθούν επί τάπητος όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε όλες τις περιοχές, ενώ θα εξεταστεί και αν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Ιανουαρίου.
Ποιοι είναι επιφυλακτικοί
Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να έχουν αρχίσει να μειώνονται οι «φωνές» που ζητούν να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, ωστόσο δεν έχουν εκλείψει.
Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή δήλωση του μέλους της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητή Μικροβιολογίας Αθανάσιου Τσάκρη ο οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός σχετικά με το άνοιγμα στις 8 Ιανουαρίου.
«Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας» εξήγησε ο καθηγητής.
«Κυρίως πρώτα θα μπουν στο τραπέζι τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, και στη συνέχεια να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες αν εξελιχθούν όλα όπως το περιμένουμε.
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν και άλλοι ειδικοί όπως ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης που έλεγαν πως είναι ακόμη πρόωρο να μιλάμε για άνοιγμα των σχολείων στις 8 Γενάρη.
Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ- Η εξόδιος ακολουθία την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου
Θα τον θυμόμαστε με αισθήματα αγάπης και σεβασμού!
Αιωνία του η μνήμη...
Έφυγε από τη ζωή ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ, ο οποίος είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο 61χρονος ιεράρχης είχε διαγνωσθεί θετικός στον ιό στις αρχές του μήνα και στις 20 Δεκεμβρίου είχε κριθεί αναγκαία η διασωλήνωσή του στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του.
Ανακοίνωση για την εκδημία του μακαριστού Ποιμενάρχη της κυρού Σεραφείμ εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη.
«Σήμερα, 29 Δεκεμβρίου 2020, ο ταπεινός ποιμένας της Καστοριάς κ. Σεραφείμ, ανεχώρησε εκ χώρας ζώντων προς την Άνω Ιερουσαλήμ. Παρά τις άοκνες και θυσιαστικές προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του 424 ΓΣΝΕ, δεν κατέστη δυνατό να διατηρηθεί εν ζωή. Εκφράζονται δημοσίως ευχαριστίες προς τα στελέχη του νοσοκομείου αλλά και προς όλους όσους ανέπεμψαν προσευχές και δεήσεις υπέρ αναρρώσεως του μακαριστού πλέον Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ», αναφέρει.
H εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη
Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας κυρού Σεραφείμ, θα τελεσθεί αύριο Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 στις 11:00 το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, τηρουμένων όλων των προβλεπομένων υγειονομικῶν μέτρων γιά τήν προστασία από τόν κορωνοϊό.
Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τον επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Πάπαρης, Α’ Γραμματεύς Αυτής.
Βιογραφικό του μακαριστού Ιεράρχη
Ο μακαριστός Σεραφείμ (κατά κόσμον Ιωάννης) Παπακώστας γεννήθηκε το 1959 στο Αγναντερό Καρδίτσης. Φοίτησε στη Ριζάρειο Σχολή Αθηνών και εν συνεχεία στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική, από την οποία απεφοίτησε το 1983, και έπειτα σπούδασε την Ιερά Επιστήμη στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, λαβών το πτυχίο το έτος 1987. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1983 και Πρεσβύτερος το 1987.
Υπηρέτησε ως Διάκονος, Εφημέριος – Ιεροκήρυξ και Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων, και εκεί ανέπτυξε πλούσια ποιμαντική δράση, κηρυγματικό και πνευματικό έργο και ιδιαίτερη ποιμαντική δραστηριότητα στον τομέα της νεότητας και της Ιεράς Εξομολογήσεως.
Παράλληλα υπηρέτησε ως Διευθυντής Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στην Ιερά Σύνοδο ως υπεύθυνος Πρωτοκόλλου αρχικώς και από του έτους 1990 ως Γραμματεάς αυτής έως της ημέρας της εις Επίσκοπον εκλογής του. Μητροπολίτης Καστοριάς χειροτονήθηκε την 5η Οκτωβρίου 1996.
Σε παρέμβασή του, με τίτλο "Προβληματίζομαι..." ο Μητροπολίτης μεταξύ άλλων δήλωνε στις 3 Δεκεμβρίου:
"Είμαι, λοιπόν, υπέρ των μέτρων, όπως και πιο πάνω δήλωσα, γιατί πρέπει να προστατέψουμε την υγεία του ανθρώπου, την υγεία του καθενός μας. Γι’ αυτό και συνιστώ ανεπιφύλακτα όλα αυτά τα οποία σήμερα μας προτείνουν οι επιστήμονες. Θέλω, όμως, να δηλώσω ότι επιθυμώ οι ναοί μας να είναι ανοιχτοί, «για να μείνει ανοιχτή και μία χαραμάδα ελπίδας μέσα μας. Λίγο φως. Το οξυγόνο της θείας λατρείας μας είναι πολύ πιο αναγκαίο από το οξυγόνο της αναπνοής». Επιθυμώ οι ναοί να μείνουν ανοιχτοί. Ο λαός μας το απαιτεί, διότι δεν μπορεί να κάνει Χριστούγεννα με κλειστούς ναούς…"
Το άρθρο του Σεραφείμ αναλυτικά
Προβληματίζομαι με τα όσα συμβαίνουν στον τόπο μας.
Προβληματίζομαι με την τρομοκρατία και τον φόβο που ασκείται στον ελεύθερο στη σκέψη και αδούλωτο στην καρδιά Έλληνα Ορθόδοξο.
Και ποιός δεν προβληματίζεται τις ημέρες αυτές, από τον απρόσκλητο επισκέπτη, τον ιό, που καθήλωσε την έπαρση όλων μας, την οφρύν των ισχυρών της γης και ακόμη και αυτήν την επιστήμη; Ήρθε να μας θυμίσει πόσο αδύναμοι είμαστε και πόσο μικροί μπροστά στα μάτια του Θεού. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απολύτως χωρίς την παρουσία Του στη ζωή μας : «Χωρίς εμού, ου δύνασθε ποιείν ουδέν»[1].
Προβληματίζομαι, όταν βλέπω τα αστυνομικά όργανα να περιφρουρούν τον υπερμεγέθη Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, μην τυχόν και πλησιάσει κανείς κατά την ημέρα της εορτής του Πρωτοκλήτου Αποστόλου, που τόσο ευλαβικά τιμάται στην πρωτεύουσα της Πελοποννήσου. Σκέφτηκα, μήπως θα συλλάβουν τον απόστολο, ο οποίος επί τόσα χρόνια είναι ο προϊστάμενος των Πατρέων και ο οποίος έσωσε την ιερά του κληρουχία – την πόλη που μαρτύρησε και κατέχει ως πολύτιμο θησαυρό τον τάφο του και τη χαριτόβρυτο τιμία κάρα του – από πολλές δυσκολίες και ισχυρούς σεισμούς, ικετεύοντας τον Δεσπότη Χριστό για τα παιδιά του; Έτσι τον είδε ο Όσιος Παΐσιος, γονατιστό στον θρόνο του Δεσπότου Χριστού, να Τον παρακαλεί για την Πάτρα και τους Πατρινούς. «Είναι παιδιά μου», του έλεγε, «και σε παρακαλώ να τους βοηθήσεις». Αυτό, μάλιστα, το διηγήθηκε ο ίδιος στον μακαριστό Μητροπολίτη Πατρών, κυρό Νικόδημο.
Προβληματίζομαι, όταν παραθεωρείται η Εκκλησία και μάλιστα, τοποθετείται η λατρεία κάτω ακόμη και από τις καθημερινές συνήθειες του κάθε ανθρώπου. Μπορούμε να περπατούμε, μπορούμε να επισκεπτόμαστε τις υπεραγορές, μπορούμε να αθλούμαστε, μπορούμε να βγάζουμε βόλτα το κατοικίδιό μας, αλλά δεν μπορούμε να εκκλησιαστούμε. Δεν μπορούμε να κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων. Δεν μπορούμε να πάρουμε μέσα μας την αθάνατη τροφή, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Μα, ο άνθρωπος είναι διφυής και δισυπόστατος! Αποτελείται από ύλη και από πνεύμα και το πνεύμα τρέφεται με την αθάνατη τροφή και ζωογονείται με τη χάρη του Θεού.
Η Εκκλησία είναι για τη ζωή των Χριστιανών, ότι είναι ένα νοσοκομείο ή ένα θεραπευτήριο για τη ζωή των ασθενούντων. Μάλιστα, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος την ονομάζει «το μέγα και θαυμαστόν και ευρύχωρον πανδοχείον»[2]. Κι όπως μέσα στο νοσοκομείο υπάρχουν ιατροί, νοσοκόμοι και ασθενείς, το ίδιο συμβαίνει και μέσα στην Εκκλησία.
Υπάρχουν οι ιατροί, οι ποιμένες της Εκκλησίας, που χειρίζονται την τέχνη της ιατρικής και, με τη χάρη των Ιερών Μυστηρίων, παρέχουν τη θεραπεία της ψυχής και του σώματος σε αυτούς οι οποίοι την ζητούν. Αυτό σημαίνει κάτι πολύ σπουδαίο, ότι γνωρίζουν δηλαδή τι είναι η υγεία, είναι οι ίδιοι υγιείς και παρέχουν την υγεία και στους ασθενούντες. Αν δεν υπάρχει υγεία σε αυτούς, δεν μπορούν και να τη μεταδώσουν, άρα και να θεραπεύσουν. Υπάρχουν οι νοσοκόμοι, που βοηθούν τους γιατρούς στο έργο της θεραπείας, υπάρχουν και οι άρρωστοι, που ζητούν τη θεραπεία.
Μπορούμε να κλείσουμε ένα νοσοκομείο;
Μπορούμε να βομβαρδίσουμε ένα νοσοκομείο;
Βεβαίως, τοποθετούμαι ευθέως: είμαι υπέρ των μέτρων για την προστασία της υγείας του ανθρώπου. Έχω συστήσει μέχρι τώρα άπειρες φορές στον ακριτικό λαό της Καστοριάς να απέχει από τους συνωστισμούς, να φορά τη μάσκα, την οποία συνιστούν οι λοιμωξιολόγοι, όπως π.χ. η εξαίρετη κ. Γιαμαρέλλου, έχω συστήσει, ακόμη, όταν οι Εκκλησίες ήταν ανοιχτές, να τηρούνται επακριβώς οι αποστάσεις.
Προβληματίζομαι, ακόμη, γιατί στην Κύπρο, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στην Πολωνία, σε χώρες της Ευρώπης δηλαδή, με πολλές από αυτές να έχουν πιο επιβαρυμένο φορτίο από το δικό μας, σύμφωνα με τις δηλώσεις των επιστημόνων αλλά και την παραδοχή της ελληνικής κυβέρνησης, οι τόποι λατρείας δεν έκλεισαν καθόλου ή ανοίγουν με περιορισμούς. Το ίδιο και στις ΗΠΑ, με βάση πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μήπως, άραγε, η αβίαστη τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων δεν κατοχυρώνεται συνταγματικά στην Ελλάδα;
Προβληματίζομαι ακόμη περισσότερο γι’ αυτόν τον λαό που υποφέρει. Πονεμένος, άνεργος, πτωχός, δεν έχει που να ακουμπήσει, περιμένει μια ανάσα. Περιμένει έναν λόγο, μια παρηγοριά, ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές τις μεγάλες της πίστεώς μας. Να επισκεφθεί τους ναούς, να συμμετάσχει στις ιερές ακολουθίες και όχι να τις παρακολουθήσει, γιατί, δεν πρόκειται για θέατρο όπως πολλοί νομίζουν ,αλλά για βιωματική συμμετοχή στα δεσποτικά γεγονότα, τα οποία εορτάζει η Εκκλησία μας, ο λαός μας, αυτό το μικρό λήμμα. Άλλωστε, η Εκκλησία ποτέ δεν στάθηκε στους πολλούς, παρά στους ολίγους, κατά τον λόγο του Χριστού : «μη φοβού το μικρόν ποίμνιον»[3]. Αυτό το μικρό ποίμνιο ζητεί να πάρει τη χάρη του Θεού που τόσο έχει ανάγκη και μάλιστα, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που ανακαινίζει την ύπαρξη του ανθρώπου.
Προβληματίζομαι, όταν ακούω ότι για όλα φταίει η Εκκλησία. Αυτή που μέχρι σήμερα προσέφερε τα πάντα για τον λαό της. Θέλουμε την Εκκλησία να μην έχει φωνή, να μην έχει λόγο, να ασκεί μόνο τη φιλανθρωπία και τη διακονία της στον παράγοντα άνθρωπο, όπως την εφήρμοζε όλα τα χρόνια από την ίδρυσή της και ιδιαίτερα σήμερα, με χιλιάδες συσσίτια και αμέτρητη βοήθεια. Την αναγνωρίζουμε μόνο γι’ αυτό και τη θέλουμε μόνο γι’ αυτό, με συνέπεια εκείνοι που διακονούν το έργο της με σύνεση και ακρίβεια να μην υπολογίζονται από τους κρατούντες. Προτιμούν, μήπως, να μην έχουν φωνή, να μην εισακούονται, όπως οι υπόλοιπες τάξεις του λαού μας και να χαρακτηρίζονται ως «ανθρωπάκια»;
Προβληματίζομαι, όταν βλέπω στη Ρουμανία και σε άλλα κράτη τους ανθρώπους, έστω και αποσπασματικά εντός και εκτός των ναών, να προσεύχονται και να ζητούν το έλεος του Θεού. Να λιτανεύουν, ακόμη, τα ιερά λείψανα και να ικετεύουν τον Άγιο Θεό, Επίσκοποι και Πρεσβύτεροι, για τη σωτηρία του λαού του Θεού. Θα πείραζε, άραγε, να ήταν ανοιχτοί οι ναοί όπως γίνεται σε άλλα κράτη, με όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία προβλέπει η πολιτεία για την αποφυγή μετάδοσης αυτής της μολυσματικής ασθενείας;
Σκεφθήκαμε τι γίνεται μέσα στα σπίτια του λαού μας, τα ψυχολογικά προβλήματα, την ενδοοικογενειακή βία κι όλα εκείνα τα επακόλουθα; Ξεχνούμε, ακόμη, τις αυτοκτονίες; Αγνοούμε τον κόπο στον οποίο υποβάλλονται Επίσκοποι και Πρεσβύτεροι της Εκκλησίας, προκειμένου να κρατούν σε ηρεμία αυτόν τον πονεμένο λαό και να τον αποτρέπουν από δυσάρεστες καταστάσεις; Έλεγα σε κάποιο υψηλόβαθμο της πολιτείας, πριν από καιρό, ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε μόνο στην προσφορά της Εκκλησίας στα υλικά αγαθά, αλλά κυρίως στα πνευματικά, γιατί η Εκκλησία με το Μυστήριο της Εξομολογήσεως χαρίζει γαλήνη, ισορροπία και προσαρμοστικότητα στις καρδιές των ανθρώπων.
Είμαι, λοιπόν, υπέρ των μέτρων, όπως και πιο πάνω δήλωσα, γιατί πρέπει να προστατέψουμε την υγεία του ανθρώπου, την υγεία του καθενός μας. Γι’ αυτό και συνιστώ ανεπιφύλακτα όλα αυτά τα οποία σήμερα μας προτείνουν οι επιστήμονες. Θέλω, όμως, να δηλώσω ότι επιθυμώ οι ναοί μας να είναι ανοιχτοί, «για να μείνει ανοιχτή και μία χαραμάδα ελπίδας μέσα μας. Λίγο φως. Το οξυγόνο της θείας λατρείας μας είναι πολύ πιο αναγκαίο από το οξυγόνο της αναπνοής»[4]. Επιθυμώ οι ναοί να μείνουν ανοιχτοί. Ο λαός μας το απαιτεί, διότι δεν μπορεί να κάνει Χριστούγεννα με κλειστούς ναούς…
Για εμάς, ο ναός δεν είναι ένας χώρος συνηθισμένος όπως άλλοι χώροι, αλλά τόπος αφιερωμένος στον Θεό, που έχει ένοικο τον Θεό και πλούσια την παρουσία της χάριτός Του. Γι’ αυτό, ο Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης θα πει πώς η Εκκλησία είναι το σχολείο της πίστεως και της λατρείας που θεμελίωσε ο ίδιος ο Θεός. Η ψυχή μέσα στον ναό μαλακώνει από την κατανυκτική προσευχή και τα δάκρυα που τρέχουν από τα μάτια μας. Μέσα στον άγιο ναό και εμείς οι ίδιοι γινόμαστε ναός του Αγίου Πνεύματος με τις προσευχές, τα λόγια του Θεού και τα μυστήρια[5].
Προβληματίζομαι, αλλά ελπίζω!
Προβληματίζομαι, αλλά δεν απελπίζομαι!
Προβληματίζομαι και αναμένω…
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος είναι αποκαλυπτικός και σήμερα: «Έρρει τα καλά, γυμνά τα κακά, ο πλούς εν νυκτί, πυρσός ουδαμού, Χριστός καθεύδει»[6]. Ο Χριστός καθεύδει, ο Χριστός προσμένει τη μετάνοιά μας για να κοπάσει η θύελλα. Προσμένει την τόλμη της πίστεως για να ακουστεί ο προστακτικός Του λόγος : «Σιώπα, πεφίμωσο»[7]…
[1] Ιω. 15,5.
[2] Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Εις την παραβολήν του εµπεσόντος εις τους λῃστάς, ΕΠΕ
[3] Λκ. 12,32.
[4] Κείμενο Μητροπολίτου Μεσογαίας, «Οι κλειστοί Ναοί απειλούν τους πιστούς. Οι ανοιχτοί όλους τους ιούς», .
[5] Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Ο βλέπων, έκδ. Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας), Α’ έκδ., 1991, σ.85.
[6] Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, Επιστολή 80η, Ευδοξίω ρήτορι , PG 37, 153.
[7] Μρκ. 4,39.
Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020
Κορωνοϊός: Η… καλή Πρωτοχρονιά, αρχή χαλάρωσης μέτρων
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά αναμένονται οι κρίσιμες αποφάσεις για το lockdown που έχει ισχύ έως και τις 7 Ιανουαρίου.
Οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, βάσει των οποίων θα εισηγηθούν προς την κυβέρνηση αποφάσεις για σταδιακή άρση των περιορισμών. Οπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, την αρχή στην αποκλιμάκωση των περιορισμών θα κάνει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Το ακριβές χρονοδιάγραμμα, βέβαια, θα δείξει η αποτύπωση της συμπεριφοράς τις εορταστικές ημέρες και εάν θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων λόγω… χαλάρωσης. Προς το παρόν, πάντως, οι δείκτες της επιδημίας συνεχίζουν τη σταδιακή υποχώρηση.
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 342 νέα περιστατικά κορονοϊού, από τα οποία τα 105 στην Αττική και τα 70 στη Θεσσαλονίκη. Τα κρούσματα αυτά προέρχονται από σύνολο 6.143 διαγνωστικών ελέγχων (τόσο μοριακών όσο και rapid tests), αριθμός πολύ χαμηλός λόγω Χριστουγέννων και σε σχέση με όσα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση (πάνω από 30.000 τεστ). Συνεπώς, η τόσο μεγάλη πτώση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς την πορεία της επιδημίας και θα πρέπει να αναμένονται τα στοιχεία των επόμενων ημερών. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το Σάββατο 26/12, ημέρα κατά την οποία καταγράφηκαν μόλις 262 μολύνσεις, επίσης, όμως, σε πολύ χαμηλό αριθμό τεστ λόγω… εορταστικών ρυθμών.
Ο αριθμός των διασωληνωνένων παραμένει σε υψηλά μεν επίπεδα -469 χθες- αλλά σε πτωτική πορεία. Αντίστοιχη είναι, όπως φαίνεται από τις τελευταίες ημέρες, η τάση και για τους θανάτους, που εκτινάχθηκαν κατά το δεύτερο επιδημικό κύμα. Ο ρυθμός συρρίκνωσης της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι ταχύτερος σε σχέση με την Αττική. Η πίεση, ωστόσο, στη Βόρεια Ελλάδα συνεχίζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πλην της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, η Κοζάνη και το Κιλκίς είναι οι δύο περιφερειακές ενότητες που καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων.
Η Κοζάνη είναι η μία από τις δύο περιοχές -η άλλη είναι η Δυτική Αττική- για τις οποίες ισχύουν πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με την κυκλοφορία να απαγορεύεται από τις 6 το απόγευμα. Τα μέτρα, μάλιστα, στους τρεις δήμους της Δυτικής Αττικής (Ασπροπύργου, Μάνδρας, Ελευσίνας) όπως και στην Κοζάνη παρατάθηκαν έως και τις 30/12, κατόπιν εισήγησης των ειδικών. Παράλληλα, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν από την Πολιτική Προστασία και στην τοπική κοινότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της τοπικής κοινότητας Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας, απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση πολιτών εντός της τοπικής κοινότητας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, ανεστάλη η πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών όπως και η λειτουργία καταστημάτων (λιανεμπορίου, click away κ.λπ.).
Στο μεταξύ, ξεκινούν σήμερα και οι πρώτοι έλεγχοι για κορονοϊό μέσω της τυχαίας διαδικασίας που έχει τεθεί σε εφαρμογή. Οσοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να εξεταστούν για την Covid-19 στην ειδική πλατφόρμα testing.gov.gr δέχθηκαν SMS με κωδικό επαλήθευσης και ημέρα και ώρα του ραντεβού για τον έλεγχό τους. Πολλά από τα ραντεβού είναι προγραμματισμένα για σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι μέσω των τυχαίων ελέγχων θα εξυπηρετηθούν επιδημιολογικοί σκοποί και θα αποκτήσουν ειδικοί και Αρχές καλύτερο έλεγχο της επιδημίας.
Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020
Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: "Μόνο όταν έκλεισαν τα σχολεία υπήρξε σταθεροποίηση στους αριθμούς του κορονοϊού"
Πάντα με εύστοχες, τεκμηριωμένες επιστημονικές θέσεις και απόψεις, ο πρόεδρος του πανελληνίου ιατρικού συλλόγου, εμπνέει σιγουριά και εμπιστοσύνη...
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Θανάσης Εξαδάκτυλος, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές αλλά και στην άφιξη των πρώτων εμβολίων στη χώρα μας
Στο ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας πως μόνο όταν έκλεισαν τα σχολεία υπήρξε σταθεροποίηση στους αριθμούς του κορονοϊού. Αναλυτικότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του OPEN TV, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε: «Μόνο όταν κλείσαμε την εκπαίδευση είδαμε να σταθεροποιείται η κατάσταση... Θα το εξετάσει η Επιτροπή αρχές Ιανουαρίου που θα έχει στοιχεία». Ωστόσο, διευκρίνισε πως «θα υπάρξει προτεραιότητα να ανοίξουν σχολεία όπως κι άλλες δραστηριότητες μετά για να λειτουργήσει η κοινωνία».
Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως ο αριθμός των διασωληνωμένων πέφτει αργά αλλά βασανιστικά και πως οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ έχουν αρχίσει να εξαντλούνται «γιατί δουλεύουν πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους». Ωστόσο, σημείωσε πως είναι θετικά κι ευχάριστα οι τελευταίοι αριθμοί για τα κρούσματα που δείχνουν πτώση. Επιπλέον, ανέφερε πως οι γιορτές θα έχουν λογικά μια αρνητική επίδραση στα επιδημιολογικά στοιχεία και πως τα αποτελέσματα θα φανούν έπειτα από 15 - 20 ημέρες.
Όσον αφορά στην άφιξη των πρώτων εμβολίων στη χώρα μας, η οποία και συνέβη αργά το απόγευμα των Χριστουγέννων, ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε πως «τα εμβόλια τώρα είναι πραγματικότητα και το φως στο τούνελ πραγματικό!».
Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020
ΕΥΧΕΣ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Το 2021 να είναι καλύτερο, πιο χαρούμενο, φέρνοντας υγεία σε όλους τους ανθρώπους...
Τα Χριστούγεννα του καταδότη
kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος
Δεν μου αρέσουν τα ημίμετρα. Αφού θα κάνω τον κόπο να καταγγείλω το ρεβεγιόν του γείτονα, γιατί να μην έχω και κάποιο όφελος; Θα μου πείτε, υπάρχει το ηθικό όφελος. Υπάρχει και το ψυχικό όφελος, η απόλαυση που θα νιώσεις όταν δεις τον γαλάζιο φάρο του περιπολικού να σαρώνει το σκοτάδι. Κρυμμένος πίσω από τις γρίλιες θα παρακολουθείς τους ένστολους μαζί με τον άλλον με τα πολιτικά, τον εισαγγελέα. Και θα φαντάζεσαι τον αντιπαθέστατο του πέμπτου, που σου τρώει τη θέση του πάρκινγκ, γονατιστό να απολογείται. Ο αγώνας σου τώρα δικαιώνεται. Υπάρχουν και μεγαλύτερες απολαύσεις. Ανενεργοί ή ενεργοί εραστές, απαίσιοι πιστωτές που σου θυμίζουν τα δανεικά που τους χρωστάς. Ο κόσμος είναι γεμάτος εχθρούς. Όλα αυτά καλά, όμως νομίζω ότι θα πρέπει να σκεφτούν και το οικονομικό κίνητρο, αν θέλουν το μέτρο να είναι ολοκληρωμένο. Και ένα δέκα τοις εκατό να έχεις από την είσπραξη –νόμιμο εργολαβικό κέρδος– καλύπτεις μέρος των εξόδων για το δικό σου τραπέζι. Μπορείς να βάλεις και τα παιδιά στο παιχνίδι. Δεν έβγαλαν χαρτζιλίκι από τα κάλαντα, όμως κάτι θα βγάλουν από τις καταγγελίες. Όλη νύχτα να παραμονεύουν και όπου εντοπίσουν ύποπτες σκιές να σαλεύουν πίσω από τις κουρτίνες, ένα τηλέφωνο στο 100.
Άκουσα και εγώ, όπως και εσείς, τη δήλωση ότι σε περίπτωση καταγγελίας για παραβίαση των μέτρων η αστυνομία θα παρεμβαίνει με την παρουσία εισαγγελέα. Προσπάθησα να το πάρω στα σοβαρά. Σκέφτηκα να γράψω για μια προχωρημένη αντίληψη περί ατομικής ευθύνης, όμως δεν μου βγήκε. Και κατέληξα στα Χριστούγεννα του καταδότη. Θέλω να πω, αγαπητοί κύριοι της κυβέρνησης, ξέρετε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πληθυσμό με σπασμένα τα νεύρα. Όχι μόνο φοβάται το σήμερα, τον καταραμένο ιό, αλλά φοβάται και το αύριο. Δεν ξέρει αν θα έχει δουλειά. Του λέτε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο, παραγνωρίζετε όμως το γεγονός ότι ο πόλεμος δημιουργεί αλληλεγγύη και δεσμούς φιλίας. Όταν, όμως, είσαι κλεισμένος μες στη φούσκα σου, είσαι μόνος. Και ο εχθρός δεν είναι απέναντι. Ο εχθρός είναι δίπλα σου. Πάντα ψάχνουμε κάποιον για να τον καταγγείλουμε ούτως ή άλλως. Δεν χρειάζεται και πολύ για να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου. Ένας ακήρυκτος πόλεμος όλων εναντίον όλων.
Και βέβαια η ατομική ευθύνη είναι ο πυρήνας της κοινωνικής συνύπαρξης. Όμως αυτή οδηγεί στο αίσθημα της αλληλεγγύης. Το αίσθημα που λειτούργησε στην πρώτη περίοδο της επιδημίας και τώρα έχει νεκρωθεί. Και σίγουρα δεν μπορεί να αποκατασταθεί με την παρότρυνση ή έστω με την απειλή της καταγγελίας από τον γείτονά σου. Εκτός αν εννοούν τα συνήθη περί κοινής ησυχίας, που ούτως ή άλλως δεν τηρούνται.
Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020
Ζαχαράκη: Πρόθεσή μας να ανοίξουν τα δημοτικά στις 8 Ιανουαρίου
Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου εξέφρασε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγες ημέρες πριν, εφόσον η Επιτροπή εξετάσει τα δεδομένα και «ανάψει» το πράσινο φως.
Ερωτηθείσα σχετικά με το αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και τα γυμνάσια και τα λύκεια, σημείωσε αν το επέτρεπε η Επιτροπή «θα θέλαμε και τα γυμνάσια και τα λύκεια να επιστρέψουν στα θρανία».
Η κ. Ζαχαράκη επανέλαβε ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες μόλυνσης. «Τα σχολεία ήταν πολύ ασφαλή σε σχέση με όλη την υπόλοιπη κοινωνική δράση των πολιτών και είδαμε ότι ο μέσος όρος των τμημάτων που είχαν αναγκαστεί να κλείσουν λόγω κρουσμάτων ήταν στο 0,4-0,5%», επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά στην τηλεκπαίδευση δήλωσε ότι η ύλη προχωρά κανονικά τονίζοντας ότι «έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα σε σχέση με το πρώτο lockdown κι αυτό πρέπει να πιστωθεί στην τεράστια προσπάθεια των εκπαιδευτικών. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το οποίο γίνεται μέσα στην τάξη, αλλά θα μείνει σαν συμπλήρωμα».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη επισήμανε ότι «θα το δείξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στις 4-5 Ιανουαρίου αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Γι΄αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια ώστε εκείνες τις ημέρες το άνοιγμα των σχολείων να είναι εφικτό» προσθέτοντας ότι «προτεραιότητα μας είναι το άνοιγμα των δημοτικών και κλιμακωτά θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης».
Πηγή: skai.gr
Μάλλον ψυχιάτρους χρειάζονται τα ΑΕΙ
kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος
Θα είναι ένοπλοι όσοι αστυνομικοί θα φρουρούν τα πανεπιστήμια; Όχι, προς Θεού. Δεν φτάνει που είναι αστυνομικοί, αν είναι και κουμπουροφόροι θα φοβηθούν οι ιδέες και θα εγκαταλείψουν το άσυλο. Άρα θα είναι κάτι σαν τη δημοτική αστυνομία. Ευσταλείς νέοι και ευειδείς νέες που θα επιβάλλουν την τάξη με το κύρος της παρουσίας τους. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τη δημοτική αστυνομία. Κι αν βρεθούν αντιμέτωποι με ροπαλοφόρο, τι θα κάνουν; Αν έχουν να αντιμετωπίσουν ομάδα του φοιτητικού κινήματος η οποία αποφάσισε να εντοιχίσει τον πρύτανη; Εξαρτάται. Αν η αστυνόμευση των πανεπιστημίων εξαρτάται από τον πρύτανη και αυτός είναι εντοιχισμένος, καλούνται να επικοινωνήσουν πάραυτα με τον αντιπρύτανη για να χαράξουν πορεία. Πάντα υπάρχουν λύσεις, αρκεί να υπάρχει πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας. Και αυτό το πνεύμα απαιτεί προσπάθεια. Δεν εμφανίζεται δι’ επιφοιτήσεως. Ως εκ τούτου, οι πρυτάνεις, όπως έμαθα, συνεχίζουν να συνεδριάζουν και να διαπραγματεύονται με το υπουργείο για το θέμα. Επιμένουν, δε, ότι πρέπει να είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την αστυνόμευση των χώρων και την ασφάλεια εμψύχων και αψύχων. Δεν ξέρω αν συζητήθηκε και το θέμα των καταλήψεων, όπως αυτή του ΕΜΠ. Ελπίζω να μην αποφασίσουν να τις εκκενώσουν πριν προνοήσουν για τη μεταστέγαση των κατοίκων τους. Θα είναι κρίμα να προστεθούν και νέοι άστεγοι στους ήδη υπάρχοντες.
Δεν ξέρω αν το έχουν αντιληφθεί οι πρυτάνεις, αλλά το όλο ζήτημα άνοιξε επειδή υπάρχει πρόβλημα. Το θέμα της αστυνόμευσης των πανεπιστημίων προέκυψε επειδή σε αρκετά από αυτά κυκλοφορούν λυτοί διάφοροι που προπηλακίζουν, βιαιοπραγούν, καταστρέφουν. Μικρές ή μεγαλύτερες βιοτεχνίες κοινής αλητείας. Η δε κατάσταση ωρίμασε με τα χρόνια, ώστε σήμερα να μην κάνει πια εντύπωση. Και όλα αυτά επειδή εδώ και δεκαετίες την ευθύνη για την ασφάλεια των χώρων την είχαν οι πρυτανικές αρχές. Είναι συνυπεύθυνες, κατά συνέπεια. Ποιος θυμάται τη συλλογή έργων τέχνης του Πολυτεχνείου που έγινε παρανάλωμα πυρός; Αποδόθηκαν ποτέ οι ευθύνες που αναλογούν στον τότε πρύτανη κ. Μαρκάτο; Η ανάγκη αστυνόμευσης των πανεπιστημίων προέκυψε από την αδυναμία των πρυτανικών αρχών να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης τους. Άρα την ευθύνη για την ασφάλεια των χώρων πρέπει να την αναλάβουν κάποιοι άλλοι. Αυτή είναι η ουσία της μεταρρύθμισης.
Οι πρυτάνεις δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε. Όλα είναι καλά και αν δεν είναι και τόσο καλά, αυτός δεν είναι δα και λόγος για να αλλάξουν. Από πού προέρχεται αυτός ο φόβος της αλλαγής; Είναι ανασφάλεια; Θα πρότεινα στην κ. Κεραμέως, πριν προχωρήσει στο θέμα της αστυνόμευσης, να φροντίσει για την ψυχιατρική αντιμετώπιση του ζητήματος.
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020
Σαρηγιάννης: Αύξηση κρουσμάτων κατά 50%, αν ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου
Τη σημασία που έχει να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις 20 Ιανουαρίου και όχι στις 8 του μήνα όπως έχει προγραμματιστεί, εξήγησε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, εάν τα σχολεία ανοίξουν στις 8 Γενάρη, τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο τέλος Μαρτίου θα είναι 900.
Αντιθέτως, εάν τα σχολεία ανοίξουν μετά τις 20 Γενάρη, όπως ο ίδιος προτείνει, τα ημερήσια κρούσματα στα τέλη Μαρτίου θα είναι περί τα 600.
«Έτσι θα υπάρξει συνολικότερη αποσυμπίεση του ΕΣΥ και θα χρησιμοποιήσουμε πιο θετικά την στρατηγική του εμβολιασμού» εξήγησε. Όπως ανέφερε ο καθηγητής, η διασπορά στα σχολεία σχετίζεται με τη κινητικότητα των γονέων αλλά και τις δραστηριότητες γύρω από το σχολείο.
Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε την ανησυχία του για τα γιορτινά τραπέζια. «Σημειώνονται μποτιλιαρίσματα στους δρόμους σε ρυθμούς άλλων χρόνων. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα που θα κορυφωθεί τις ημέρες των εορτών» ανέφερε, λέγοντας ότι «μια μικρή αλλαγή στο πως φερόμαστε έχει μεγάλο επηρεασμό στο αποτέλεσμα. Συνολικά είμαστε σε καλή πορεία συνολικά. Ας μη το χαλάσουμε».
Λιανεμπόριο και εστίαση
Σε ότι αφορά στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και της εστίασης, υπογράμμισε, ότι μελετώνται σενάρια για το άνοιγμά τους μετά τις 20 Γενάρη.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε «σημαντική αύξηση» κρουσμάτων.
«Μελετάμε το πως ακριβώς θα μπορούσαν να ανοίξουν με καλύτερη απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων, ειδικά στα καταστήματα εστίασης» επισήμανε
Ο παλιμπαιδισμός του ρεβεγιόν
kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος
Πώς θα τη βγάλουμε τις δύο μεγάλες παραμονές του χρόνου; Πώς τους ήρθε να πετάξουν εκείνο το «εννέα άτομα»; Και πού θα βρω χρήματα για να τραπεζώσω εννέα άτομα; Διότι αν δεν φθάσω το επιτρεπόμενο όριο θα με περάσουν για φτηνιάρη. Κι αν είναι δέκα τι θα γίνει; Εκείνος ο ένας θα κάνει τη διαφορά; Αν όμως δεν ξεπεράσεις έστω και λίγο το επιτρεπόμενο όριο τότε δεν κάνεις τη διαφορά. Κι αν δεν κάνεις τη διαφορά τότε καλύτερα να μην κάνεις τίποτε. Οπότε γλιτώνεις και τα έξοδα για τα εννέα άτομα. Μια χαρά μου πάει έτσι. Έπειτα, μετά τις δέκα απαγορεύεται η κυκλοφορία στους δρόμους. Τους ταΐζεις, τους ποτίζεις και μετά δεν ξέρεις πού να τους βάλεις. Καλύτερα να μην τους ταΐσεις ούτε να τους ποτίσεις. Γλιτώνεις και τα έξοδα. Άσε που γλιτώνεις και τις συζητήσεις. «Εσύ θα κάνεις το εμβόλιο»; «Εγώ δεν είμαι του αντιεμβολιαστικού, αλλά δεν θα το κάνω». «Βιάστηκαν». «Συμφέροντα. Πώς να μη βιαστούν». «Ο Μπάιντεν θα συνετίσει τον Ερντογάν»; «Είναι και αυτή η Ευρώπη, όμως, σαν αρθριτική γερόντισσα». Δεν φθάνει που τους τραπεζώνεις πρέπει να τους ακούς κιόλας. Για να τα βγάλεις πέρα με τη δοκιμασία αποφασίζεις ότι μόλις περάσουν όλα αυτά θα πας στους «ανώνυμους αλκοολικούς» και ρουφάς άλλο ένα ποτήρι κόκκινο.
Ευτυχώς, δεν είμαστε μόνοι ούτε ανάδελφοι. Επιτέλους ο ελληνισμός συνάντησε την Ευρώπη. Ο στόχος των πρώτων 200 ετών επετεύχθη χάρη στον δαιμονισμένο ιό. Στην αγωνία του για το ρεβεγιόν συμπαρίστανται ο ένας μετά τον άλλο οι λαοί της Ευρώπης. Οι κήρυκες της Ευρώπης των λαών τώρα δικαιώνονται. Οι λαοί εκμεταλλεύονται τα κενά του συστήματος και συνωστίζονται. Ένα φάντασμα κινείται πάνω από τη γηραιά Ευρώπη, το φάντασμα του ρεβεγιόν. Δεν ξέρω αν ο αριθμός εννέα ισχύει και αλλού, όμως όλο και κάποιος θα ισχύει. Στη Γαλλία, αν δεν κάνω λάθος, είναι το έξι. Είδα μια γελοιογραφία με τον έβδομο νάνο που φωνάζει στη Χιονάτη να του ανοίξει την πόρτα.
Ο επιχειρηματίας που αναγκάζεται να κλείσει αντιμετωπίζει ένα πραγματικό πρόβλημα. Είναι δικό του, όμως το μοιράζεται με το κοινωνικό του περιβάλλον. Τα κλειστά σχολεία είναι πραγματικό πρόβλημα. Το παιδί δεν πάει σχολείο μόνον για να μάθει γραμματική. Εκεί μαθαίνει να συμβιώνει με μια κοινότητα ευρύτερη από την οικογένειά του. Όταν είσαι αντιμέτωπος με τόσα και άλλα τόσα προβλήματα, το ρεβεγιόν είναι πολυτέλεια. Και όμως, αυτή η πολυτέλεια μας απασχολεί. Πόσοι και πώς θα γιορτάσουμε την παραμονή; Παλιμπαιδισμός είναι η λέξη. Ας γίνουμε παιδιά, ας συμπεριφερθούμε σαν παιδιά για να γλιτώσουμε από την κούραση της ενήλικης ζωής μας. Ας ρίξουμε όλο το βάρος στο ρεβεγιόν για να μη σκεφτόμαστε τα υπόλοιπα που μας βαραίνουν. Δεν είμαι ψυχίατρος. Όμως φαντάζομαι ότι οι ψυχίατροι θα έχουν πολλά να πουν.
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020
Κατά της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης ο ΣΥΡΙΖΑ – «Όχι» στα πάντα, για πάντα
Μόνιμα ιδεοληπτικοί, οι εκπρόσωποι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «παραδίδουν μαθήματα» στρεβλώσεων, παρερμηνειών και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
Το νέο κρεσέντο παραπληροφόρησης ξεκίνησε με αφορμή τη ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, που ψηφίστηκε την Πέμπτη 17/12/2020 και επαναφέρει (όπως πριν το 2019) στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την αρμοδιότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων που είχε περιέλθει στους επαγγελματικούς συλλόγους/επιμελητήρια, ενώ προβλέπονται ειδικές προθεσμίες για την εγγραφή των κατόχων αποφάσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας στους επαγγελματικούς φορείς, για την αποφυγή καθυστερήσεων στις σχετικές διαδικασίες.
Στρέβλωση νο. 1: «υποχρεώνει το ΤΕΕ και άλλα επαγγελματικά επιμελητήρια να εγγράφουν ως μέλη αποφοίτους κολεγίων, χωρίς να ελέγχουν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα».
Πραγματικότητα: Ασφαλώς και ελέγχονται όλες οι προϋποθέσεις κτήσης των επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με το ενωσιακό και το εθνικό δίκαιο, από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας. Αιτήσεις εγκρίνονται ή απορρίπτονται ανάλογα με το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Και δύναται να επιβάλλονται ακόμη και εξετάσεις για αντιστάθμιση μαθημάτων, οι οποίες εξετάσεις διεξάγονται αποκλειστικά σε Πανεπιστημιακά Τμήματα ΑΕΙ της χώρας μας.
Στρέβλωση νο. 2: «Αναγνωρίζονται ως πανεπιστημιακά τα πτυχία που δίνουν ποικιλώνυμα και αδιαβάθμητα ιδιωτικά κολέγια, σε βάρος των πτυχίων δημοσίων πανεπιστημίων.»
Πραγματικότητα: Η ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας δεν αφορά επ’ ουδενί τέτοια εξίσωση. Τόσο η εθνική όσο και η ενωσιακή νομοθεσία αποσκοπούν στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας των ενδιαφερομένων που πληρούν τις προϋποθέσεις. Η στοχοποίηση αποφοίτων ιδρυμάτων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης (πανεπιστημίων και μόνο) της αλλοδαπής προκαλεί αλγεινή εντύπωση, όταν το ζητούμενο είναι οι ευκαιρίες στην αγορά εργασίας και η καταπολέμηση της ανεργίας, με όρους αξιοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να είμαστε «Ευρώπη à la carte», να θέλουμε να αξιοποιούμε τα σημαντικά οφέλη της Ευρώπης, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και τόσα άλλα, και να αγνοούμε τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αρχές του ενωσιακού δικαίου.
Στρέβλωση νο. 3: «η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την εισαγωγή στα πανεπιστήμια από ιδιωτικά ΙΕΚ με… κατατακτήριες εξετάσεις. Θαρρείς και τα ινστιτούτα κατάρτισης είναι πανεπιστημιακές σχολές!»
Πραγματικότητα: Και εδώ μπαίνει τέλος σε μία θλιβερή εξαίρεση της χώρας μας που δεν προέβλεπε διαπερατότητα μεταξύ επιπέδων 5 και 6 του εθνικού πλαισίου προσόντων, σύμφωνα με τη γενική κατευθυντήρια γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το τι πραγματικά συμβαίνει σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η Κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα να διασυνδέονται τα επίπεδα αυτά, να μην εμποδίζονται οι νέοι να αναζητούν ευκαιρίες για μόρφωση και επαγγελματική εξέλιξη – τα αδιέξοδα είναι για το παρελθόν. Περαιτέρω, επαφίεται στα Πανεπιστήμια το αν θα ορίζουν ένα ποσοστό εισακτέων έως 5% να εισάγεται μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων, καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις των εξετάσεων, στις οποίες θα συμμετέχουν μόνο πιστοποιημένοι από τον ΕΟΠΠΕΠ απόφοιτοι δημοσίων ή ιδιωτικών ΙΕΚ.
Στρέβλωση νο. 4: «Πρώτιστο καθήκον του υπουργείου Παιδείας είναι η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου για όλους τους Έλληνες και όχι η εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Αυτό θα είναι το καθήκον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.»
Πραγματικότητα: Πρώτη προτεραιότητα της νυν ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι η αναβάθμιση όλων των βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο, όπως έχουμε δείξει στην πράξη, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, με επιμορφώσεις, με μαθησιακά εργαλεία, με χρηματοδότηση, με κάθε είδους στήριξη. Αντίθετα, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που εν τέλει στρέφεται κατά ΚΑΙ της δημόσιας εκπαίδευσης, ανάμεσα σε άλλα:
- καταψηφίζοντας για δύο συνεχόμενες χρονιές τους πρώτους μόνιμους διορισμούς σε γενική και ειδική αγωγή και εκπαίδευση μετά από πάρα πολλά χρόνια,
- καταψηφίζοντας την αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία κατά 142 εκ. ευρώ,
- τασσόμενος κατά της αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου και της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης,
- ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία στα άρθρα του νομοσχεδίου που εξασφαλίζουν μία δεύτερη ευκαιρία στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους σε μία τέχνη και να διασφαλίσουν ευκολότερα δουλειά σε ειδικότητες προσόντων που αναζητά η αγορά και για τις οποίες δεν υπάρχουν καταρτισμένοι επαγγελματίες σήμερα,
- μαχόμενος μανιωδώς την τηλεκπαίδευση,
- ενάντια σε όλους και σε όλα, σταθερός οπαδός της στείρας αντιπολίτευσης.
Η εν λόγω ρύθμιση συνιστούσε μία εκκρεμότητα της χώρας μας, στο πλαίσιο του ενωσιακού δικαίου. Με αυτήν η Ελλάδα συμμορφώθηκε με την αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις μετέπειτα προειδοποιήσεις, με επόμενο βήμα την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς είχε παρατηρηθεί κωλυσιεργία κατά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων από τους συλλόγους, εμποδίζοντας τους ενδιαφερόμενους να έχουν πρόσβαση στα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα και την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.
Τι έχει να αντιπροτείνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση εν προκειμένω, εκτός από ιδεοληψίες, καταστροφολογία και αφορισμούς; Εμείς, με υπευθυνότητα και σχεδιασμό, εναρμονίζουμε τη χώρα με την ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα, συνεχίζουμε την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος εν συνόλω, δίνουμε στους νέους και τις νέες μας τις ευκαιρίες που αξίζουν για πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία.
Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων...φέτος πιο πολύ από ποτέ!
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, με εκπαίδευση στη Συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία. Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και τη Μουσικοθεραπεία. Επιμόρφωση στη Συμβουλευτική γονέων.
Τα Χριστούγεννα, συνήθως φέρνουν μαζί τους και μια γλυκιά μελαγχολία. Μια μελαγχολία που ίσως να σχετίζεται με τον χρόνο που φεύγει, με τις οικογενειακές στιγμές, με το κλίμα, με τον στολισμό...
Μελαγχολία, θλίψη, κατάθλιψη
Αυτή η μελαγχολία, πολλές φορές μπορεί να γίνει θλίψη, και η θλίψη, κατάθλιψη.
Αυτή τη χρονιά, μια χρονιά πανδημίας, μια χρονιά κοινωνικής, οικονομικής και υγειονομικής εξάντλησης, ίσως κρύβει πιο πολλούς κινδύνους από ποτέ, στην εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων.
Ο πυρήνας του συναισθήματος αυτού, θα μπορούσε κανείς να πει, πως είναι η ίδια η ενηλικίωση. Κατά τα παιδικά μας χρόνια, η περίοδος των Χριστουγέννων φαντάζει μαγική, γεμάτη γλυκά, δώρα, μουσική, αγάπη, διακοπές, παιχνίδια και φίλους.
Μεγαλώνοντας, ο άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο αυτό. Ή μάλλον, είναι δύσκολο να είναι μόνο αυτό.
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες αυτής της απομυθοποίησης, είναι η εργασία. Ξαφνικά, ο ενήλικας πλέον άνθρωπος, χρειάζεται να δουλέψει την παραμονή των Χριστουγέννων, πιθανόν να μην είναι και στο οικογενειακό γιορτινό τραπέζι, ή να μην αλλάξει το χρόνο με τους φίλους του.
Αυτομάτως, αυτό επιφέρει μεγαλύτερη κούραση, λιγότερη ενέργεια, λιγότερη διασκέδαση και χαλάρωση.
Όλη η μαγεία των Χριστουγέννων συμπυκνώνεται στις επίσημες αργίες, όχι πια σαν μια μεγάλη οικογενειακή γιορτή, αλλά σαν μια ευκαιρία για σωματική ξεκούραση.
Οι ευθύνες της ενήλικης ζωής, συνεχίζουν με τις οικογενειακές υποχρεώσεις και συγκεκριμένα με την αγορά των δώρων, των γλυκών, των στολιδιών. Όλος αυτός ο καταναλωτισμός που συνδέεται με τα Χριστούγεννα, γεννά συναισθήματα άγχους και πίεσης σχετικά με την οικονομική διαχείριση.
Ο απολογισμός της χρονιάς
Υπάρχουν όμως και πιο συναισθηματικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη αυτές τις μέρες. Συνήθως η αλλαγή του χρόνου, "αναγκάζει" τους ανθρώπους σε έναν απολογισμό της χρονιάς. Ήμουν καλός πατέρας; Ήμουν καλή δασκάλα; Στάθηκα δίπλα στους γονείς μου; και άλλα πολλά τέτοια εσωτερικά ερωτήματα, γεννιούνται και κατακλύζουν το μυαλό, δημιουργώντας άγχος και ενοχές.
Και οι ενοχές πληθαίνουν, γιατί συνήθως η απάντηση είναι "Θα μπορούσα και καλύτερα", με αποτέλεσμα όλο αυτό το ενοχικό στοιχείο να μετατρέπεται σε θυμό προς τον εαυτό και έπειτα σε θλίψη.
Η απώλεια, ή το πένθος, είναι ακόμη ένας παράγοντας που ελλοχεύει. Συνήθως τις μέρες αυτές των γιορτών, όπου οι οικογένειες μαζεύονται και επικρατεί γύρω ευτυχία και αγάπη, η απώλεια, η απουσία κάποιου από το τραπέζι, η άδεια καρέκλα, είναι αβάσταχτη και μεγεθύνει αυτό το βαρύ συναίσθημα του πένθους.
Τι θα μπορούσε ο κάθε ένας μας να κάνει για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη των Χριστουγέννων;
Το πρώτο και σημαντικότερο, είναι η απενεχοποίηση του ίδιου του συναισθήματος της θλίψης. Δεν χρειάζεται να είναι όλοι πάντα χαρούμενοι. Δεν πειράζει αν μελαγχολήσετε στις γιορτές. Η αναγνώριση και η απενεχοποίηση των μελαγχολικών και καταθλιπτικών συμπτωμάτων είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της αλλαγής.
Προσπαθήστε να έχετε ρεαλιστικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας, τη ζωή σας και τους γύρω σας. Δεν πειράζει αν το γιορτινό τραπέζι δεν είναι τέλειο. Δεν πειράζει αν -ειδικά αυτή τη χρονιά- δεν είχατε την οικονομική δυνατότητα να πάρετε ένα δώρο στο παιδί σας. Δεν πειράζει αν κατά τη διάρκεια της χρονιάς κάνατε λάθη!
Βρείτε το δικό σας νόημα των Χριστουγέννων και φροντίστε πρωτίστως τον εαυτό σας. Αν για σας τα Χριστούγεννα είναι μόνο αγάπη και θαλπωρή, τότε φροντίστε να την δώσετε πρώτα σε εσάς και έπειτα σε αυτούς που αγαπάτε.
Βάλτε όριο στο ποτό και το φαγητό. Η κατάχρηση, κυρίως του αλκοόλ, συνδέεται άμεσα με την συναισθηματική διάθεση και την κατάθλιψη, και επιφέρει μεγάλους κινδύνους. Προστατέψτε τον εαυτό σας, περιορίζοντας τη χρήση του.
Αν η θλίψη σας είναι μεγάλη και δεν μπορείτε να τη διαχειριστείτε, μη διστάσετε να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)