Από το "ΒΗΜΑ"
Η τροπολογία
δεν θα κατατεθεί και θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί άλλος τρόπος
χρηματοδότησης των πανεπιστημίων ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2012, 05:45
Η κυρία Αννα
Διαμαντοπούλου δεν έκρυψε τη δυσφορία της για τις κινήσεις του κ. Γ.
Μπαμπινιώτη, ο οποίος από την πλευρά του τόνισε ότι αν δεν τον αφήσουν
να λύσει τα προβλήματα όπως ξέρει, θα παραιτηθεί
Σε
μείζον κομματικό πρόβλημα για το ΠαΣοΚ και τη Νέα Δημοκρατία, με ορατό
τον κίνδυνο εμπλοκής στην κυβέρνηση Παπαδήμου λίγο πριν από τις εκλογές,
εξελίσσεται το θέμα της εφαρμογής του νέου νόμου-πλαισίου. Ξεκίνησε ως
«πόλεμος» υπουργού - διοικήσεων των πανεπιστημίων. Εξελίχθηκε σε
κοινωνικό πρόβλημα, με τα πανεπιστήμια να αντιμετωπίζουν ακόμη και
ζήτημα επιβίωσης καθώς τον Ιούνιο λήγει η χρηματοδότησή τους. Και πλέον
απειλεί τη συνοχή της κυβέρνησης, με την πρώην υπουργό Παιδείας κυρία
Αννα Διαμαντοπούλου να μην κρύβει τη δυσφορία της για τις κινήσεις του
αντικαταστάτη της κ. Γ. Μπαμπινιώτη και τον ίδιο τον νυν υπουργό να
ξεκαθαρίζει ότι αν δεν τον αφήσουν να λύσει τα προβλήματα όπως ξέρει θα
παραιτηθεί.
«Πέτρα του σκανδάλου» η σύνδεση, σύμφωνα με τον νόμο, της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την εκλογή των νέων συμβουλίων διοίκησης. Ο κ. Μπαμπινιώτης πρότεινε τροπολογία που θα την αποσυνέδεε από τα συμβούλια, μόνο για εφέτος, προκειμένου να μείνουν ανοιχτά τα πανεπιστήμια και να βρεθεί ο τρόπος εφαρμογής του νόμου, γεγονός που πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία τελικά δεν θα κατατεθεί και θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί άλλος τρόπος χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Η αλλαγή αυτή φαίνεται ότι έφερε «προσωρινή ηρεμία» καθώς κύκλοι του υπουργού έλεγαν πως για τον ίδιο το ζητούμενο ήταν να βρεθεί λύση, με οποιονδήποτε τρόπο, στο θέμα της χρηματοδότησης. Ωστόσο, όπως ο ίδιος είπε, «έχει ήδη δοθεί το 25% της χρηματοδότησης. Αν η τακτική ήταν να μη δοθούν χρήματα, δεν θα έπρεπε να είχε δοθεί το 25%. Ή κάνεις μια πολιτική τέτοια ή δεν την κάνεις». Παράλληλα αφήνει ανοιχτό, πάντα, το θέμα της παραίτησής του αν δεν μπορέσει να βάλει τις βάσεις ώστε να δρομολογηθούν λύσεις στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.
Εσωκομματικά παιχνίδια «Γιατί του ζήτησαν να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας;» ρωτούσαν τις προηγούμενες ημέρες άνθρωποι του περιβάλλοντος του κ. Μπαμπινιώτη. «Μόνο για να τυπώσει τα βιβλία;».
Ο κ. Μπαμπινιώτης, πάντως, που όλες τις προηγούμενες ημέρες δήλωνε ότι δεν είναι πολιτικός και δεν στηρίζεται σε πολιτικούς μηχανισμούς αλλά απλά στην εκτίμηση και στην αποδοχή φίλων του, φαίνεται ότι πήρε ένα «σκληρό» μάθημα για τη φύση της πολιτικής. Οι άνθρωποι των δύο κομμάτων που συνομιλούσαν μαζί του τη μια στιγμή του διαμήνυαν ότι τον στηρίζουν και την επομένη τάσσονταν ανοικτά εναντίον του. Το ΠαΣοΚ και η ΝΔ δεν επιθυμούν να πάνε σε εκλογές με πανεπιστήμια κλειστά αλλά ταυτόχρονα κανείς δεν θέλει να πάρει την ευθύνη για αναζήτηση νέας μεθόδου... επικοινωνίας με τους εκπροσώπους τους. Στο φόντο αυτής της εικόνας οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων απειλούν ότι αν δεν χρηματοδοτηθούν κλείνουν. «Οσοι επιτίθενται στα πανεπιστήμια και στις εκλεγμένες διοικήσεις τους φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται ή δεν τους ενδιαφέρει αν η διακοπή της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων οδηγεί σε διακοπή της λειτουργίας τους και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος της συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ, πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Ο νυν υπουργός Παιδείας ωστόσο απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες τον κάλυψε πλήρως - τόσο στο θέμα της χρηματοδότησης όσο και στη σύσταση επιτροπής από πρυτάνεις και στελέχη του υπουργείου για να προτείνουν μέθοδο ομαλής εφαρμογής του νόμου και αντιμετώπισης των δυσλειτουργιών του. Μάλιστα στην επιτροπή θα συμμετέχει και στέλεχος της κυβέρνησης και όχι μόνο πανεπιστημιακοί που αντιτίθενται σε διατάξεις του νόμου. Παρ' όλα αυτά, το «κουτί της Πανδώρας» έχει ήδη ανοίξει...
«Συναίνεση» στις δηλώσεις Η τροπολογία του κ. Μπαμπινιώτη έφερε στην επιφάνεια τις πολιτικές κόντρες μεταξύ των δύο κομμάτων, κυρίως εν όψει των εκλογών, αλλά και έναν παρασκηνιακό πόλεμο «επίδειξης δύναμης». Ακόμη και μέσα στο υπουργείο Παιδείας η υφυπουργός του κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, παρ' ότι σε κοινή συνέντευξη Τύπου αποδέχθηκε την κατάθεση της τροπολογίας για τη χρηματοδότηση, λίγες ώρες μετά εξέφρασε τη δυσφορία της για το περιεχόμενό της.
Η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα: «Ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία και συναίνεση και πρέπει να εφαρμοστεί. Αρνηση εφαρμογής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πρέπει να διασφαλιστεί απολύτως η διδακτική και ερευνητική λειτουργία εκείνων των ΑΕΙ που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα. Η συνεχής ανακύκλωση επιχειρημάτων και δηλώσεων δεν βοηθάει σε τίποτα». Στην αντίθετη κατεύθυνση και στο «στρατόπεδο» της Νέας Δημοκρατίας το παιχνίδι επίσης χωρίστηκε στα δύο, με τα 2/3 του κόμματος να στέκονται αντίθετοι στην πολιτική του νυν υπουργού Παιδείας, παρ' ότι επίσης πολλοί ανάμεσά τους είχαν εκφραστεί υπέρ των μεθόδων του κ. Μπαμπινιώτη πριν από την κατάθεση της τροπολογίας.«Σε καμία περίπτωση, και θέλω να είμαι κατηγορηματικός σε αυτό, δεν υπάρχει κανένα πισωγύρισμα, καμία οπισθοδρόμηση στην εφαρμογή του νόμου» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Κ. Αρβανιτόπουλος στο «Βήμα» για το θέμα.«Αυτός ο νόμος θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα τον εφαρμόσει. Πρέπει να τελειώνουμε με τα παιχνίδια εξουσίας, να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου για να μπορέσει να έρθει η ανάκαμψη του εκπαιδευτικού συστήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ο νόμος πρέπει να εφαρμοσθεί» «Ο νόμος πρέπει να εφαρμοσθεί και γι' αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία» δηλώνει στο «Βήμα» ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος. «Αν υπάρχουν ατέλειες, βέβαια, προφανώς και πρέπει να συμπληρωθούν, στην κατεύθυνση βέβαια της εφαρμογής του. Η ένταση που βιώνει αυτή τη στιγμή ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να εκτονωθεί» συμπληρώνει.
Κάποιοι στο κόμμα, όπως εξηγούν βουλευτές της ΝΔ, θεωρούν δευτερεύουσας σημασίας... ατέλεια το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και τάσσονται υπέρ της άποψης «αφήστε τα να κλείσουν αν δεν εφαρμόσουν τον νόμο». Ο ίδιος ο κ. Μπαμπινιώτης, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ποτέ δεν τάχθηκε κατά της εφαρμογής του νέου νόμου και δεν έχει καμία προσωπική κόντρα με την κυρία Διαμαντοπούλου. «Εφαρμόζω τον νόμο» δήλωσε «και διαφέρω από την κυρία Διαμαντοπούλου στην τακτική εφαρμογής του. Αφήστε να δοκιμαστεί αυτή η τακτική γιατί μπορεί να αποδώσει».
Η «κάλυψη» Παπαδήμου«Υπάρχουν προβλήματα δυσλειτουργίας»Ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος κάλυψε τον υπουργό Παιδείας απολύτως με δηλώσεις του στη Βουλή. Ο κ. Παπαδήμος κατέστησε σαφές ότι «ο νόμος για την ανώτατη παιδεία πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, η δική μου και η θέση του υπουργού Παιδείας» σημείωσε και εξήγησε ότι «ο βασικός λόγος είναι πως το πλαίσιο θα συντελέσει στην ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας της Παιδείας και της λειτουργίας των πανεπιστημίων».
Ωστόσο αναγνώρισε ότι από τον Αύγουστο του 2011 που ψηφίστηκε ο νόμος-πλαίσιο «δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη σε κανένα από τα ΑΕΙ. Προκύπτει εκ του αποτελέσματος ότι υπάρχουν προβλήματα δυσλειτουργίας». Οπως είπε, «είναι σκόπιμο να εξετάσουμε με ποιον τρόπο μπορούν να γίνουν βελτιώσεις ώστε να εφαρμοστεί με έναν αποδεκτό τρόπο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου