Η πρωτομαγιά των μνημονίων και της ανεργίας!
Και ενώ οι εργαζόμενοι σήμερα απαιτούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, η κυβέρνηση συζητά για ανοιχτά καταστήματα τις 52 Κυριακές του χρόνου!!
Αυτή και αν δεν είναι μεταρρύθμιση...Επιστροφή στον 19ο αιώνα!!!
Την Τρίτη 25 Απριλίου κατατέθηκε τροπολογία στο νομοσχέδιο «ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ» ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» σύμφωνα με την οποία καθιερώνεται με νόμο αντί με υπουργική απόφαση όπως ισχύει σήμερα, η 1η Μαΐου ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι η ανωτέρω αργία μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα εφόσον συμπίπτει με Κυριακή (μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για την Κυριακή του Πάσχα).
Αναλυτικά το κείμενο της τροπολογίας
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΣΥΣΤΑΣΗ Ν.Π.Ι.Δ. ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ» ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Στην 1η του Μάη κάθε έτους, συμπυκνώνονται οι αγώνες της εργατικής τάξης, που δόθηκαν από το Σικάγο το 1886 μέχρι την πρώτη ελληνική απεργιακή κινητοποίηση το 1893 για οκτάωρη εργασία, οκτάωρη ανάπαυση, οκτάωρη αναψυχή, την καθιέρωση της Κυριακής ως αργίας και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στους χώρους δουλειάς. Αγώνες που συνεχίζονται από τότε μέχρι σήμερα ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση και την κοινωνική αδικία, για ένα καλύτερο μέλλον του κόσμου της εργασίας.
Η ημέρα αυτή συνδέει τους εργαζόμενους όλων των χωρών ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής, θρησκείας και εθνικότητας. Είναι ημέρα παγκόσμιας διαμαρτυρίας και διεκδίκησης από το εργατικό κίνημα καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Η 1η του Μάη, λοιπόν, ως ελάχιστος φόρος τιμής στους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης, καθιερώνεται ημέρα υποχρεωτικής αργίας, καθώς δεν δύναται να βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του/της εκάστοτε υπουργού το πότε θα κηρύσσεται ως τέτοια.
Την 1η του Μάη απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία και κάθε επαγγελματική εν γένει δραστηριότητα, καθώς βέβαια και η απασχόληση των μισθωτών, εκτός από τις ειδικά προβλεπόμενες από το νόμο περιπτώσεις για την κατ' εξαίρεση απασχόληση των εργαζομένων κατά τις Κυριακές. |
Η 1η Μαΐου, ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας διέπεται από το νομικό καθεστώς που διέπει την Κυριακή αργία.
Σε περίπτωση που η αργία της 1ης Μαΐου συμπέσει με Κυριακή ή με τη Δευτέρα του Πάσχα, που είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας, ή με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, μετατίθεται σε άλλη εργάσιμη ημέρα με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Αθήνα,
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
Άρθρο...
1. Η παρ. 1 του άρθρου 1 του α.ν. 380/1968 (Α' 85) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η 1η Μαΐου καθορίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
2. Το άρθρο 7 του ν. 74/1975 (Α' 139) καταργείται.
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετατίθεται η αργία της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εφόσον συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.»
Δεν ψήφισαν την καθιέρωση της Πρωτομαγιάς ως αργίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων
«Παρών» ψήφισαν Νέα Δημοκρατία – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων στην καθιέρωση της Πρωτομαγιάς ως αργίας. Την ρύθμιση υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ενώ θετική ψήφο έδωσε και το ΚΚΕ. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τον εθνικό οργανισμό πιστοποίησης που ψηφίστηκε με την διαδικασία του επείγοντος.
Η εργατική πρωτομαγιά στην ΕΛΛΑΔΑ
Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η ματωμένη Πρωτομαγιά του 1936, ήταν το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη όπου μια αρχική απεργία των καπνεργατών πήρε διαστάσεις και έγινε πανεργατική. Πολύ γρήγορα το απεργιακό κύμα εξαπλώθηκε σε Ξάνθη, Αγρίνιο, Κομοτηνή, Σέρρες και Ελευσίνα. Οι νεκροί έφτασαν τους 12 και οι τραυματίες τους 300. Στο σημείο της συμπλοκής θα στηθεί αργότερα το Μνημείο του Καπνεργάτη. Ένα από τα θύματα ήταν και ο Τάσος Τούσης. Μόλις η μάνα του έμαθε τα γεγονότα έτρεξε από πάνω του να τον μοιρολογήσει. Αυτή τη φωτογραφία της τραγικής μάνας σε εφημερίδα της εποχής είδε ο Ρίτσος και εμπνεύστηκε τον "Επιτάφιο".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου