ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών από σχολικά γεύματα... Ποιοι έχουν ευθύνη για τη διάθεση των γευμάτων


Ο Διευθυντής-η Διευθύντρια του σχολείου, είναι υπεύθυνος/υπεύθυνη για την υγεία και ασφάλεια των μαθητών/μαθητριών.

Η διάθεση των σχολικών γευμάτων στους μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, πραγματοποιείται βάσει συγκεκριμένης εγκυκλίου, που εκδίδει κάθε χρόνο το αρμόδιο Υπουργείο.
Η ευθύνη για τον έλεγχο ποιότητας, τον τρόπο διάθεσης και κατανάλωσης των γευμάτων, ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και στον κάθε/καθεμιά Διευθυντή/Διευθύντρια, Προϊστάμενο/Προϊσταμένη του κάθε σχολείου.
Όμως σ' όλη αυτή τη διαβλητή διαδικασία(ουδείς/ουδεμία τηρεί τις διατάξεις των σχετικών εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων) δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι γονείς των παιδιών μας, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα με δήλωσή τους, αποδεχόμενοι: 
  • τη μη διενέργεια ποιοτικού ελέγχου των γευμάτων
  • την απουσία χειριστή τροφίμων που προβλέπουν οι σχετικές υγειονομικές διατάξεις και 
  • τη σίτιση των παιδιών μέσα σε αίθουσες διδασκαλίας πάνω σε θρανία, που πριν από λίγα λεπτά έγραφαν και ζωγράφιζαν!
Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πιλοτικά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το 2017, και συνεχίζει να υλοποιεί με ζέση η σημερινή κυβέρνηση, επεκτείνοντάς το σε ακόμη πιο πολλά σχολεία της επικράτειας, χωρίς μέχρι σήμερα να γίνει κάποια αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος, ώστε να εξάγουμε ασφαλή και χρήσιμα συμπεράσματα για τη συνέχισή του. Είναι λυπηρό πάντως -με βάση μαρτυρίες εκπαιδευτικών και γονέων- τα γεύματα να καταλήγουν σε κάδους απορριμμάτων, αλλά και σε οικιακά ζώα...
Απαιτείται, λοιπόν, εξορθολογισμός με καλύτερη διαχείριση των πόρων και να δίνονται ποιοτικότερα γεύματα σε μαθητές/μαθήτριες που πραγματικά έχουν ανάγκη, ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κατάχρηση.

"Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να πετούν το φαγητό..."

Ειρήσθω εν παρόδω, η WWF (Παγκόσμιο Ταμείο Για τη Φύση) έχει εκφράσει τον προβληματισμό της για τη σπατάλη που παρατηρείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολικά γεύματα», τα οποία δεν καταναλώνονται και πετιούνται, καθώς και ρύπανση από τις πλαστικές συσκευασίες που δεν ανακυκλώνονται σωστά.

Οι δε κατόπιν εορτής καταγγελίες των γονέων με προκαλούν θυμηδία αλλά και θυμό!
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!


Ανάστατη είναι η εκπαιδευτική κοινότητα της Λαμίας από τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης τα οποία παρουσιάστηκαν μαζικά σε μαθητές πολλών διαφορετικών δημοτικών σχολείων της πόλης και κοντινών περιοχών, μετά από την κατανάλωση σχολικών γευμάτων.

Όπως μεταδίδει η ενημερωτική ιστοσελίδα της πόλης lamiafm1.gr, oι μαθητές παρουσίασαν έντονα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης με απανωτούς εμετούς και διάρροιες ενώ τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν από τους γονείς τους στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, αφού τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταγράφει τα περιστατικά από όλα τα σχολεία, ενώ οι γονείς αναμένεται να καταθέσουν μηνύσεις.

Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν καταγραφεί περισσότερο από 20 περιστατικά στο 14ο Δημοτικό σχολείο και άλλα τόσα περίπου στο 7ο Δημοτικό. Αρκετά περιστατικά αναφέρονται στο 15ο και στο 17ο Δημοτικό, αλλά και στα Δημοτικά Σχολεία Μοσχοχωρίου και Κομποτάδων-Μεξιατών.

Μεμονωμένος πατέρας παιδιού, αλλά και σύσσωμος ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου, δήλωσαν ότι θα υποβάλουν καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ζητώντας παρέμβαση για να προστατευθούν τα παιδιά τους.

Για το περιστατικό είναι ενημερωμένη και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, καθώς το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων εφαρμόζεται σε όλη την Στερεά Ελλάδα (και όχι μόνο).

Νεότερα: Στα 63 τα κρούσματα δηλητηρίασης παιδιών

Τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης μαθητών της Λαμίας, μετά από κατανάλωση των παραπάνω σχολικών γευμάτων (μακαρόνια με κιμά), είναι τελικά 63.

Οι διευθυντές των 7 σχολείων που ανέλαβαν την καταμέτρηση των κρουσμάτων ενημέρωσαν σχετικώς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην πραγματικότητα πάντως ο αριθμός των μαθητών που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς πολλά παιδιά παίρνουν τα πακέτα των σχολικών γευμάτων στο σπίτι τους και τα καταναλώνουν αργότερα, και μάλιστα τα ίδια ή ακόμα και άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Ο Διοικητής του ΟΠΕΚΑ ζήτησε εγγράφως από τον ΕΦΕΤ και τον ΕΟΔΥ να διενεργηθεί άμεσα έλεγχος ως προς τη διαδικασία παρασκευής και την τήρηση όλων των κανόνων που προβλέπονται. Τα αποτελέσματα αναμένονται για τις περαιτέρω ενέργειες.
Επιπλέον, ο επόπτης υγείας της Διεύθυνσης Υγείας Λαμίας συντόνισε κλιμάκιο ελέγχου για άμεση διενέργεια αυτοψίας στην μονάδα παραγωγής του οικονομικού φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: