kathimerini.gr
ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΡΑΣ
Σχολιάστηκε πολύ η αμηχανία του πρωθυπουργού κατά τη συνέντευξη με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Μια αμηχανία που αποδόθηκε σε πρόβλημα κατανόησης των ερωτήσεων στην αγγλική γλώσσα. Κάποιοι είπαν ότι ο κ. Τσίπρας δεν μιλάει καλά αγγλικά, κάποιοι άλλοι ότι ο κ. Κλίντον μιλάει με προφορά του αμερικανικού Νότου, που δυσκολεύονται να την κατανοήσουν ακόμη και οι απόγονοι του Σαίξπηρ. Φευ! Το πρόβλημα του Ελληνα πρωθυπουργού δεν ήταν η γλώσσα, ήταν βαθύτερο, ουσιαστικότερο. Ο κ. Τσίπρας θα είχε την ίδια αμηχανία σε όποια γλώσσα κι αν μιλούσε, όσο καλά κι αν τη γνώριζε, όποια κι αν ήταν η προφορά των συνομιλητών του. Ο πρωθυπουργός, αν και απευθυνόταν σε δυνητικούς επενδυτές, δεν είχε να τους πουλήσει μια ελκυστική ιστορία για τη χώρα. Αν και υπογραμμίζουν τη σημασία της προσέλκυσης επενδύσεων το ταχύτερο δυνατό, ούτε ο ίδιος ούτε οι συνεργάτες του δείχνουν να κατανοούν πώς παίζεται το παιχνίδι.
Και αν δεν ήταν αρκετά τα όσα είπε (και κυρίως όσα δεν είπε) ο κ. Τσίπρας στη συνομιλία του με τον Μπιλ Κλίντον για να αντιληφθεί κάποιος το έλλειμμα πολιτικής, μπορεί να ακούσει τις προγραμματικές δηλώσεις του. «Συγκροτούμε Ειδικό Φορέα Προσέλκυσης Επενδύσεων. Θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία του αναγκαίου εθνικού πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, την ενίσχυση δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή, τι του λείπει αυτού του τόπου για να έρθουν οι επενδυτές; Ενας φορέας, για την ακρίβεια ένας ακόμη φορέας, που θα είναι ειδικός στην προσέλκυση επενδυτών, που θα φτιάξει το πλαίσιο για την ανάπτυξη στρατηγικής κ.λπ. κ.λπ.
Ωστόσο, φορέας εκπόνησης στρατηγικής για την προσέλκυση επενδύσεων υπάρχει, είναι η κυβέρνηση. Επίσης, ο φορέας έχει πρόεδρο, τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας με τους υπουργούς και τους συνεργάτες τους έχουν ως αποστολή να διαμορφώσουν στρατηγική και θεσμικό πλαίσιο, να το φέρουν στη Βουλή και να το εφαρμόσουν.
Επιπλέον, υπάρχει ήδη φορέας για τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων, το Invest in Greece. Αν τα στελέχη του κάνουν σωστά τη δουλειά τους, τα αφήνεις να συνεχίσουν, αν όχι τα στέλνεις σπίτι τους και φέρνεις καλύτερους. Επίσης, αν δεν ξέρεις τι ακριβώς θέλουν οι επενδυτές ή η Ελλάδα (σταθερό φορολογικό σύστημα, σαφές αδειοδοτικό πλαίσιο, ασφάλεια δικαίου, επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, διεθνώς εμπορεύσιμες υπηρεσίες και αγαθά κ.λπ.) υπάρχουν δεκάδες φορείς, δεξαμενές σκέψης, συμβουλευτικές εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που μπορούν να συνδράμουν με ιδέες, τεχνογνωσία και μελέτες την κυβέρνηση και το Invest in Greece.
Συνεπώς, αφού από φορείς είμαστε πλήρεις, γιατί ο πρωθυπουργός θεώρησε σκόπιμο να εξαγγείλει τη σύσταση ενός ακόμη; Ενδεχομένως, γιατί πράγματι πιστεύει πως σπέρνοντας επιτροπές, θερίζεις επενδύσεις και όχι γραφειοκράτες. Ισως πάλι το εξήγγειλε γιατί κάτι έπρεπε να πει και για τις επενδύσεις. Στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, δεν θα μπορούσε να επικαλεστεί κάποιος τα αγγλικά ούτε του κ. Τσίπρα ούτε του κ. Κλίντον.
Έντυπη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου