Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024
Κυρ. Μητσοτάκης: Και στο νέο έτος να δουλεύουμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με μία διαφορετική ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου την τελευταία Κυριακή του χρόνου αποχαιρετά το 2024 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε αυτήν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναρτήσει μία εικόνα με λέξεις, που αντικατοπτρίζουν τις κυβερνητικές προτεραιότητες τόσο το απερχόμενο, όσο και το νέο έτος. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «αξιοποιώντας την τεχνολογία, αναλύσαμε όλες τις ανασκοπήσεις του έτους και, κάνοντας και μια επιλογή, καταλήξαμε σε κάποιες λέξεις που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα» και υπογραμμίζει τις λέξεις υγεία, εργασία, παιδεία, οικονομία, νέοι, δικαιοσύνη, στήριξη.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο Facebook:
«Κάθε Κυριακή, μοιράζομαι μαζί σας μια ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου που υλοποιούμε με στόχο να βελτιώσουμε την καθημερινότητα όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων.
Στην τελευταία ανασκόπηση της χρονιάς, θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια εικόνα που συνοψίζει με λέξεις προς τα πού είναι στραμμένη η προσοχή μας. Αξιοποιώντας την τεχνολογία, αναλύσαμε όλες τις ανασκοπήσεις του έτους και, κάνοντας και μια επιλογή, καταλήξαμε σε κάποιες λέξεις που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.
Θα αναφέρω κάποιες από αυτές: υγεία, εργασία, παιδεία, οικονομία, νέοι, δικαιοσύνη, στήριξη. Είναι λέξεις που αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητές μας και τα βήματα που κάναμε και κάνουμε προς μια ισχυρή οικονομία, μια κοινωνία με περισσότερες ευκαιρίες και μια χώρα που προχωρά μπροστά με αυτοπεποίθηση. Προχωράμε στο νέο έτος με την ίδια δέσμευση: να δουλεύουμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, ώστε αυτές οι λέξεις να γίνονται πράξεις που κάνουν τη ζωή όλων καλύτερη. Καλή χρονιά σε όλες και σε όλους!».
Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
Μήνυμα για τα Χριστούγεννα 2024 από τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο
Αρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2024
«Θεός εφανερώθη εν σαρκί»
«Θεός εφανερώθη εν σαρκί» (Α’ Τιμ. 3:16 )
«Χριστός γεννάται, δοξάσατε•
Χριστός εξ ουρανών, απαντήσατε»
Κεντρική αλήθεια και σταθερός άξονας σκέψεως και ζωής όλων των πιστών Χριστιανών παραμένει η ενανθρώπηση του Λόγου του Θεού, ότι «…ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν» (Ιω. 1:14). Όπως σταθερά ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως, πιστεύουμε στον Ιησού Χριστό «τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων•… Τον δι’ ημάς τους ανθρώπους και διά την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου και ενανθρωπήσαντα». Κατά την υπέροχη σύνοψη του Μ. Αθανασίου «Αυτός γαρ ενηνθρώπησεν, ίνα ημείς θεοποιηθώμεν». Τα Χριστούγεννα φανερώνουν δύο φάσεις της θείας οικονομίας: πρώτον την έλευση του Υιού και Λόγου του Θεού στην ιστορία της ανθρωπότητος, δεύτερον τον σκοπό της, που είναι η κατά χάριν θέωση του ανθρώπου∙ επίσης ότι ο μόνος τρόπος της πραγματοποιήσεως αυτού του σκοπού είναι ο δρόμος της αγάπης.
Ο σαρκωθείς Χριστός, ο αληθής «άρχων ειρήνης», δεν «εφανερώθη εν σαρκί» ως εξουσιαστής με ανθρώπινη δύναμη, γνώση και ισχύ. Ο άπειρος και απρόσιτος Θεός προσέλαβε την ανθρώπινη φύση στην πληρότητά της, επισημαίνοντας την απέραντη αξία του ανθρώπου. Αυτό που καταξιώνει το κάθε ανθρώπινο πρόσωπο δεν είναι η καταγωγή, η φυλή, οι γνώσεις, οι ικανότητές του, αλλά το γεγονός ότι είναι άνθρωπος.
Ο προσδιορισμός «εν σαρκί» περιλαμβάνει οτιδήποτε υλικό και πνευματικό, το οποίο συνιστά τον άνθρωπο. Στο πρόσωπο του Χριστού περιχωρείται η θεία και η ανθρώπινη φύση ατρέπτως. Πρόκειται για ένα Γεγονός που αποτελεί τη βάση της χριστιανικής αποκαλύψεως, που στηρίζει κάθε χριστιανική αξία και πρόταση.
Τα Χριστούγεννα διαλαλούν πασίχαρα ότι «Ούτως (τόσο πολύ, με αυτόν τον τρόπο) γαρ ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε τον Υιόν αυτού τον μονογενή έδωκεν, ίνα πας ο πιστεύων εις αυτόν μη απόληται, αλλ’ έχη ζωήν αιώνιον» (Ιω.3:16). Και ακόμη ότι ο Υιός του Θεού σαρκούμενος φανερώνει το μυστήριο του Τριαδικού Θεού. Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή της του Θεού Γεννήσεως φωτίζει την καρδιά με γαλήνη, παρηγοριά, αισιοδοξία, διάθεση γενναιοδωρίας. Κυρίως, όμως, αποκαλύπτει ότι ο Θεός είναι αγάπη. Η χριστιανική αγάπη δεν είναι μια αόριστη συναισθηματική έξαρση, αλλά μια στάση ζωής με εκφράσεις στην καθημερινότητα. Πρόκειται για ένα θείο φως που λάμπει στην όλη ύπαρξη. Τις ακτίνες του εκφραστικά τις προσδιορίζει ο Απ. Παύλος: «Η αγάπη μακροθυμεί, επιζητεί το καλό. H αγάπη δεν φθονεί. H αγάπη δεν κομπάζει, δεν επαίρεται, δεν φέρεται άπρεπα, δεν επιδιώκει το δικό της συμφέρον, δεν παροξύνεται, δεν μνησικακεί, δεν χαίρεται με την αδικία, αλλά συγχαίρει με την αλήθεια. Πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει. (Α΄Κορ. 13:4-7).
Ο Δημιουργός και Κύριος του σύμπαντος δεν είναι μια απρόσωπη ενέργεια, σοφία, δύναμη, που προσεγγίζεται με διανοητικές ικανότητες του εγκεφάλου. Είναι Θεός προσωπικός που αγαπά και αποκαλύπτεται στον άνθρωπο, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή σχέση μαζί του. Μια σχέση που εξυψώνει ολόκληρη την ανθρώπινη ύπαρξη.
Ο Θεός, στον οποίο έχουμε στηρίξει τη ζωή μας, δεν εγκατέλειψε την ανθρωπότητα, που ταλαιπωρείται από τον εγωισμό και την εχθρότητα. Παραμένει ο Εμμανουήλ, «ο Θεός μεθ’ ημών», χαρίζοντας νόημα και πληρότητα στη ζωή. Με την ταπείνωση, η οποία συνυφαίνεται πάντα με την αγάπη, αντιτάσσεται στην αλαζονεία, στην παντοτινή ρίζα κάθε κακού, στην πλεονεξία, επιθετικότητα, φονικές συγκρούσεις, ολέθριες συρράξεις. Στην ιδιότυπη σκληρή εποχή μας, που σε πολλές περιοχές λυσσομανά το μίσος και η βία, οι χριστιανοί, πιστοί στον φανερωθέντα εν σαρκί ‘Αρχοντα της ειρήνης, πάντοτε να αντιστεκόμαστε, με όλες μας τις δυνάμεις ψυχικές και σωματικές, όπου και όσο μπορούμε.
Η Εκκλησία δεν περιορίζεται σε απλούς συλλογισμούς∙ εορτάζει με τρόπο δοξαστικό αυτά τα γεγονότα και με ύμνους τα υπομνηματίζει. «Χριστός γεννάται, δοξάσατε. Χριστός εξ ουρανών, απαντήσατε. Χριστός επί γης, υψώθητε». Όσοι πιστοί οφείλουμε αυτές τις εορταστικές ημέρες να υψωθούμε σε μια ζωή δοξολογίας και αγάπης.
Αδελφοί μου, υπενθυμίζω: Ό,τι πιο ωραίο είναι να αγαπάς, έστω κι αν κουράστηκες, όσο κι αν πονάς. Ό,τι πιο υπέροχο είναι ν’ αγαπάς, να αγαπάς αληθινά «εν Χριστώ». «Ο Θεός αγάπη εστί, και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει, και ο Θεός εν αυτώ» (Α’ Ιω. 4:16).
Ευλογημένα Χριστούγεννα, με ειρήνη και ελπίδα το νέο έτος 2025.
Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
Με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής αναλαμβάνει κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας και νοσοκομειακών καλύψεων που επιβάλουν στα ασφαλιστικά συμβόλαια οι ασφαλιστικές εταιρείες.
«Το πρόβλημα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους σε νοσοκομειακά προγράμματα. Πολλοί, δε, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις αυξήσεις αυτές, αναγκάζονται να διακόψουν ασφαλίσεις υγείας που πλήρωναν μία ζωή προκειμένου να τις έχουν σε μία μεγαλύτερη και πιο ευάλωτη ηλικία», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Απέδωσε στην κυβέρνηση την ευθύνη γι’ αυτά τα φαινόμενα καθώς υποστήριξε οτι «αυτήν την ασυδοσία την άνοιξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με νόμο του 2020 (άρθρο 268 ν. 4738/2020). Με τον νόμο αυτό επέτρεψε στις ασφαλιστικές εταιρείες να επιβάλλουν υπέρογκες αυξήσεις με βάση έναν ιδιωτικό δείκτη υγείας, που σε τελική ανάλυση οι ίδιες διαμόρφωσαν. Πρόκειται για διατάξεις για τις οποίες η ίδια η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής είχε εκφράσει τεκμηριωμένες αντιρρήσεις ως προς τη συνταγματικότητά τους».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως «το ΠΑΣΟΚ με την έναρξη των εργασιών της Βουλής θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την κατάργηση του απαράδεκτου αυτού καθεστώτος και την αποκατάσταση της διαφάνειας και της ισορροπίας και σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την αδικία εις βάρος χιλιάδων συμπολιτών μας, που προκάλεσε με τις αποφάσεις της η Νέα Δημοκρατία».
Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
Με ελληνική πρωτοβουλία άτυπη Σύνοδος της ΕΕ τον Φεβρουάριο για την ευρωπαϊκή άμυνα
Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες:
- Νομίζω, κοινός τόπος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι η ανάγκη της στήριξης της οικονομικής και γεωπολιτικής δυναμικής της ηπείρου μας, είτε μιλάμε για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σε συνέχεια των συστάσεων της έκθεσης Draghi είτε μιλάμε για την ενίσχυση της αμυντικής της δυνατότητας, να μπορεί από μόνη της να αποτρέψει τις όποιες απειλές ενδεχομένως να εκδηλωθούν έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Η Ελλάδα έχει υπάρξει πρωταγωνίστρια στη διαμόρφωση μιας πιο ενεργού αμυντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχουμε την ευκαιρία τα θέματα αυτά να τα συζητήσουμε και σε μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Φεβρουάριο. Είναι, όμως, απολύτως ξεκάθαρο για εμένα ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την κοινή ευρωπαϊκή της άμυνα.
- Προφανώς, θα συζητήσουμε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θα ενημερώσω τους ομολόγους μου για την επίσκεψη την οποία έκανα στον Λίβανο και κυρίως για την ανησυχία η οποία υπάρχει και στον Λίβανο και στη Συρία για την ανάγκη προστασίας των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στους ελληνορθόδοξους του Λιβάνου, αλλά πρωτίστως της Συρίας, οι οποίοι εμπίπτουν και στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
Από τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες:
- Κατόπιν και δικής μου πρότασης, θα υπάρχει μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής η οποία θα λάβει χώρα στις 3 Φεβρουαρίου με αντικείμενο αποκλειστικά και μόνο την ευρωπαϊκή άμυνα.
- Εγώ θα εξακολουθώ να πιστεύω ότι απαιτείται κινητοποίηση και ευρωπαϊκών πόρων, όπως έχω γράψει και έχω εξηγήσει πολλές φορές, προκειμένου να υπάρχει ένα, ας το πούμε, ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτεί αμυντικές δράσεις που θα αφορούν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι αυτό δεν είναι μία δράση ανταγωνιστική προς το ΝΑΤΟ αλλά απολύτως συμπληρωματική. Κι ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να στέλναμε κι ένα μήνυμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες -οι οποίες και με τον Πρόεδρο Trump είμαι σίγουρος ότι θα πιέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για παραπάνω αμυντικές δαπάνες-, ότι αναλαμβάνουμε σοβαρά κι εμείς τις ευθύνες που μας αναλογούν, στο κάτω-κάτω για τη δική μας άμυνα.
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
1.525 νέες θέσεις εργασίας από την υλοποίηση των 341 επενδυτικών σχεδίων στην Π.Ε. Κοζάνης
1.525 νέες θέσεις εργασίας από την υλοποίηση των 341 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 242 εκατ. ευρώ, στην Π.Ε. Κοζάνης
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μαζί με τον Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Πελοπίδα Καλλίρη, παρουσία των Βουλευτών Κοζάνης της ΝΔ Ευσ. Κωνσταντινίδη και Μιχάλη Παπαδόπουλου και του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γ. Αμανατίδη, ανακοίνωσαν στην Κοζάνη, τα συνολικά αποτελέσματα της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο των σχετικών προσκλήσεων του Προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν:
- 304 επενδυτικά σχέδια από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στο καθεστώς de minimis, που έλαβαν έγκριση για χρηματοδότηση, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 25,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 17,7 εκατ. θα είναι η επιχορήγηση που θα δοθεί από το Πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027.
- 35 επενδυτικά σχέδια από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έλαβαν έγκριση για χρηματοδότηση, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 154,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 106,6 εκατ. θα είναι η επιχορήγηση που θα δοθεί από το Πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027.
- 2 επενδυτικά σχέδια από μεγάλες επιχειρήσεις, που έλαβαν έγκριση για χρηματοδότηση, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 56,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 28,0 εκατ. ευρώ θα είναι η επιχορήγηση που θα δοθεί από το Πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027.
Από την υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν 1.525 νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται αυτές που θα δημιουργηθούν κατά την διαδικασία κατασκευής των απαιτούμενων υποδομών.
Συνολικά, για τις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης, μέσω των 441 εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων που ανακοινώθηκαν, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 380,8 εκατ. ευρώ, τα οποία θα λάβουν 238,4 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση από το Πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027, αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 2.100 νέες θέσεις εργασίας.
Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024
Μέτρα για τις προμήθειες και τα αδρανή ακίνητα των τραπεζών
Μέτρα για τις τράπεζες και τον περιορισμό των χρεώσεων που πληρώνουν οι πολίτες στις συναλλαγές τους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Αυτά είναι τα εξής:
- Μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις στις βασικές τραπεζικές κινήσεις (οι πληρωμές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών)
- Τίθεται πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων μέχρι 5.000 ευρώ ανά έμβασμα.
- Διπλασιάζεται από το 2026 ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται τράπεζες και servicers. Στόχος να απελευθερωθούν περίπου 25.000 κατοικίες και να βγουν ξανά στην αγορά, περιορίζοντας το ύψος των ενοικίων.
- Παύουν οι παλαιότεροι περιορισμοί στη λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων, προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλά δάνεια.
- Μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ από το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να διατεθούν είτε για την ανακαίνιση υφισταμένων, είτε για το χτίσιμο νέων σχολικών κτιρίων βάσει του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».
- Δίνονται επιπλέον 100 εκατομμύρια από τις τράπεζες για τη συγκρότηση Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
- Διευρύνεται το όριο καθημερινών συναλλαγών στο Σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ, και μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ.
- Δίνεται δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, όπως και κάθε προμήθεια στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.
Οι νέες ρυθμίσεις θα αναλυθούν τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, σε συνέντευξη Τύπου, από το οικονομικό επιτελείο.
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
Αχ, κόσμο που στενοχωρείς, Μητσοτάκη!
kathimerini.gr
Αθηνά Κακούρη*Και του το λέγανε όλοι όσοι τον αγαπούν και ξέρουν το συμφέρον του, του το λέγανε του Μητσοτάκη: μην το τελειώσεις, θα στενοχωρήσεις κόσμο! Αυτός τίποτα, πήγε και το τελείωσε το μετρό στη Θεσσαλονίκη. Δεκαοκτώ χρόνια βολεύονταν τόσοι και τόσοι με τα εκατομμύρια που τρέχανε, πότε γιατί άλλαζε η γραμμή, πότε γιατί καθυστερούσαν τα χαρτιά σε τούτο το υπουργείο, πότε μια από τις 90 προσφυγές που έκαναν οργανώσεις. Λεφτά ήταν αυτά, όλο και κάποιος τα τσέπωνε. Ζεστά και τελείως άκοπα λεφτουδάκια – και τώρα, πάνε! Επιπλέον, λογής λογής άνθρωποι θα αρχίσουν να μπαινοβγαίνουν στο μετρό· και να δεις που θα το φθείρουν!
Αλλά ακούει ο Μητσοτάκης; Μήπως τα ίδια δεν έκανε και με τα «τσιμέντα στην Ακρόπολη»; Μην τα ρίχνεις, τον συμβουλεύανε, μην τα ρίχνεις τα τσιμέντα στην Ακρόπολη! Αφησε εκείνο το δρομάκι που είχε φτιάξει ο Τραυλός εδώ και σαράντα χρόνια, καλό είναι. Λιγάκι φαγωμένο, δεν λέω, αλλά ό,τι καινούργιο φτιάξεις, θα σε ξεφωνίσουν! Εκείνος τίποτα! Τα έριξε τα τσιμέντα του και να οι διαμαρτυρίες και η συλλογή υπογραφών ανά την υφήλιο και η αγανάκτηση, μέχρι που κουβάλησαν εδώ και διεθνείς επιτροπές να τους επιδείξει ο Κορρές τα κατορθώματά του και εκείνοι όλοι θαύμασαν και χειροκρότησαν – είναι λέει ένα τέλειο έργο. Δηλαδή κολοκύθια με τη ρίγανη, γιατί στο μεταξύ είχε στενοχωρήσει κόσμο ο Μητσοτάκης!
Αμ με τον κορωνοϊό; Μας έπεσε ο ιός στα ξάφνου στο κεφάλι και παρευθύς, καπάκι, ο Μητσοτάκης μάς ξεφούρνισε πρώτα έναν Χαρδαλιά και έναν Τσιόδρα να μας μιλούν κάθε βράδυ για να μας κρατούν φρόνιμα φρόνιμα στα σπίτια μας και απανωτά έναν Πιερρακάκη που είχε –αστραπηδόν και εν κρυπτώ ο αθεόφοβος– οργανώσει τον εμβολιασμό μας. Θαύμασε, λέει, ακόμη κι η Γερμανία! Αλλά εδώ; Εδώ να δεις πόσο κόσμο στενοχώρησε ο Μητσοτάκης!
Τα ίδια και με το Ελληνικό. Ομορφα δεν καθότανε, μπλεγμένο είκοσι χρόνια; Μπα! Αυτός πήγε και το ξέμπλεξε και στενοχώρησε πολύ τον σύλλογο αρχαιολόγων, που αναγκάστηκε ν’ αντικαταστήσει το όνομά του με ένα κοσμητικό επίθετο. Ασε πια κι εκείνα τα Ναυπηγεία. Τα ξέμπλεξε και τα άνοιξε πάλι! Και τον Ελληνικό Χρυσό… και άλλα πολλά πήγε και σκάλισε. Κι έτσι έπεσε η ανεργία από το 18% στο 8% και τώρα ποιος θα μας την ανεβάσει ξανά;
Ασε που δουλειά σημαίνει γκαπ και γκουπ, φωνάρες, σφυριξιές, βρόντους – ήταν να μην ενοχληθεί και ο κ. Κώστας ο Καραμανλής, που είναι άνθρωπος της ηρεμίας. Τώρα, τι να κάνει κι αυτός; Αναγκάζεται να τρέχει από την Αθήνα στην Πάτρα και να παρουσιάζει βιβλία. Αυτά δηλαδή που έκανε ο Αδωνις Γεωργιάδης στα νιάτα του! Και να τα κάνει αυτός, κοτζαμάν πρώην πρωθυπουργός, μετά από δέκα χρόνια σιωπής της μεγαλοπρεπείας! Βεβαίως, ο κ. Καραμανλής θα έχει να πει κάτι πολύ σοβαρό, ίσως κάτι «η πατρίς εν κινδύνω» που λέγαμε παλαιά, αλλά δεν το έχω καταλάβει και περιμένω να το διαβάσω στα βιβλία που παρουσίασε και στα άλλα που θα παρουσιάσει προσεχώς.
Για τον Σαμαρά κατάλαβα αμέσως: είναι το Σαμ των Γραφών. Σαμ ο Σαμ(αράς), Σαμ και ο Σαμ(ψών)! Ετσι, κάθε φορά που του έρχεται του Σαμ(αρά) μια φώτιση, αρπάζει τις κολόνες κάποιας κυβέρνησης και γκρεμίζει τον ναό της. Μόνο δεν έχω ξεδιαλύνει ακόμη ποιοι είναι οι Φιλισταίοι και γιατί δεν κάθεται ο ίδιος να αποθάνει μαζί τους, μες στα συντρίμμια του ναού. Οπωσδήποτε τώρα του έχει πάλι έρθει φώτιση – μια φώτιση που κάπως προσομοιάζει με εκείνη του κ. Βελόπουλου ως προς τα των Γραφών και ως προς τα ελληνοτουρκικά.
Κι εδώ πάλι λάθος επιλογή ο Μητσοτάκης – τι τα ήθελε τα Ραφάλ, τις φρεγάτες, τα F-35 και όλα τ’ άλλα; Δίχως αυτά αποστόμωνε παρευθύς τους κ. Βελόπουλο, Σαμαρά και Σία, βροντοφωνάζοντας: «Τουρκοφάγος είμαι, βρε! αλλά είμαστε άοπλοι. Κάμετε υπομονή μέχρι να ψωνίσω και μετά… τους λιάνισαααα!», ενώ τώρα; Τώρα του χώνουνε στο στόμα μια από τις επιστολές του Ιησού και τον βουβαίνουνε!
Βάλε τώρα και τους 330.000 φοιτητές που θα διαγράψει σε δυο τρεις εβδομάδες. Πρέπει, λέει, να τελειώνουμε και με δαύτους! Τα ίδια και με την οπαδική βία – να τελειώνουμε λέει και μ’ αυτήν. Γιατί; Τον έβρισε η οπαδική βία; Του πολιόρκησε το σπίτι; Κάτι παιδιά είναι, που μια φορά στο τόσο σπάζουν πέντ’ έξι καθίσματα, παίζουνε λιγάκι κυνηγητό με τους αστυφύλακες, ανάβουν μερικούς κάδους και άντε, μια φορά στα τόσα να γίνει και κανένα ατύχημα. Τι πάει και τους στενοχωρεί κι αυτούς;
Αχ, Μητσοτάκη, Μητσοτάκη, μανία έχεις με τα τελειώματα και στενοχωρείς κόσμο!
*Η κ. Αθηνά Κακούρη είναι συγγραφέας.
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024
Για την ελληνική εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει φοβικό σύνδρομο
Από την παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο Συνέδριο με τίτλο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική»
- Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης. Θα πρέπει να σταματήσουμε, κατά την άποψή μου, να θεωρούμε ότι ο διάλογος αποτελεί πάντοτε ένα πρόσχημα.
- Η Ελλάδα, έχει καταφέρει, χάρη στην εξωτερική πολιτική αρχών την οποία ασκεί, να έχει ίσο μέτρο απέναντι σε όλες τις καταστάσεις, με εμμονή στο διεθνές δίκαιο, με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κατά τρόπο ώστε ακόμη και στα πεδία των συρράξεων να μπορούμε υπερηφάνως να πούμε ότι έχουμε κερδίσει την εκτίμηση, τον σεβασμό όλων των διεθνών δρώντων.
- Για την ελληνική εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει φοβικό σύνδρομο, ούτε και σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Γνωρίζω ότι υπάρχει μία άποψη, η οποία θέλει να αντιμετωπίζουμε πάντοτε με επιφύλαξη την Τουρκία. Η απάντηση σε αυτό είναι απλή. Διάλογος δεν σημαίνει εξ ορισμού ότι θα υπάρχουν υποχωρήσεις.
-Την τελευταία πενταετία υπήρξε η επέκταση των χωρικών υδάτων έως το ακρωτήριο Ταίναρο. Την τελευταία πενταετία υπήρξε η συμφωνία με την Ιταλία. Την τελευταία πενταετία υπήρξε η συμφωνία με την Αίγυπτο. Την τελευταία πενταετία έχει υπάρξει η Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας με την Τουρκία. Το τελευταίο 1,5 έτος έχει υπάρξει μηδενισμός των παραβιάσεων του εναέριου χώρου. Τον τελευταίο χρόνο έχει υπάρξει η επανεκκίνηση του Κυπριακού. Ας μη μιλάμε για χαμένες ευκαιρίες.
- Η κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν ετεροκαθοριζεται. Έχουμε το σθένος, τη δύναμη, το διπλωματικό αποτύπωμα σήμερα στον κόσμο για να μην έχουμε την ανάγκη να ετεροκαθοριζόμαστε. Προφανώς, θα κάνουμε την αξιολόγηση για όλους τους γείτονές μας και όλους τους εταίρους μας, πώς επηρεάζονται από τις κρίσεις.
- Η Ελλάδα σήμερα, είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός διεθνής πόλος, συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής σε σημείο, στο οποίο δεν είχε φτάσει ποτέ.
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
Με 9 θετικές αλλαγές για τους πολίτες ο προϋπολογισμός του 2025
- Αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2025. Ο κατώτατος μισθός έχει ήδη αυξηθεί από τα 650 ευρώ το 2019 στα 830 ευρώ το 2024 ενώ αντίστοιχα αυξάνεται και ο μέσος μισθός, που από τα 1.046 ευρώ το 2019, σήμερα με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ διαμορφώνεται στα 1.445 ευρώ. Θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και θα τηρήσουμε με το παραπάνω τη δέσμευσή μας για μέσο μισθό 1.500 ευρώ το 2027.
- Αύξηση των συντάξεων κατά 2,4%, όσο περίπου και η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό.
- Μείωση του πληθωρισμού από 2,7% το 2024 σε 2,1% το 2025, με καθοδική πορεία και για τον πληθωρισμό τροφίμων, που βρίσκεται σε επίπεδο χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
- Μείωση της ανεργίας στο 9,7%, με συντηρητικές προβλέψεις, για πρώτη φορά κάτω από 10% μετά από 15 χρόνια. Πάνω από 30.000 που σήμερα είναι άνεργοι θα βρουν δουλειά μέσα στο 2025.
- Συνέχιση της προσπάθειας για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με νέα εργαλεία: Καθολική εφαρμογή του myDATA για την δήλωση εσόδων – εξόδων, Ψηφιακό Πελατολόγιο, Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής, επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου.
- Μείωση των τραπεζικών προμηθειών με παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ και τα επιτόκια δανεισμού – όπως και συνολικά στην ευρωζώνη – θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία.
- Αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία κατά 13,2% το 2025 σε σχέση με το 2024, και 74,4% σε σχέση με το 2019.
- Υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών, βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Συγκεκριμένα μέσα στο 2025:
- Ολοκληρώνεται και παραδίδεται στους πολίτες η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά.
- Ολοκληρώνεται η ανακαίνιση δεκάδων νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε όλη την Ελλάδα.
- Ξεκινάει το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», με το οποίο περισσότερα από 20.000 επιπλέον νέα ζευγάρια θα αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.
- Ολοκληρώνεται το Εθνικό Κτηματολόγιο, που δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες και τους επενδυτές.
9.Έναρξη λειτουργίας των πρώτων μη κρατικών πανεπιστημίων από το Σεπτέμβριο του 2025. Η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι παγκόσμια εξαίρεση και θα γίνει σταδιακά διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024
Το τοπικό σχέδιο ανάπτυξης της Καστοριάς και Γρεβενών
Σε πλήρη υλοποίηση βρίσκεται η Εθνική Στρατηγική για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Μέχρι στιγμής, έχουμε παρουσιάσει επτά αναπτυξιακά σχέδια και, μόλις πριν από λίγες ημέρες, προστέθηκαν ακόμη τρία –για την Πιερία, την Καστοριά και τα Γρεβενά. Τα σχέδια αυτά τέθηκαν σε ανοιχτή διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς, ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα και να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες κάθε περιοχής.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην Πιερία το σχέδιο προϋπολογισμού άνω των 600 εκ. ευρώ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα αντιπλημμυρικά, ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και ανάπτυξης λιμένων. Ξεχωρίζει το πρότζεκτ ολιστικής διαχείρισης για την προστασία και αξιοποίηση του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου που θα είναι έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Το τοπικό σχέδιο ανάπτυξης της Καστοριάς, ύψους 592 εκ. ευρώ, περιλαμβάνει ενισχύσεις για 90 επενδυτικά σχέδια ύψους 32,3 εκ. ευρώ που θα δημιουργήσουν περίπου 300 νέες θέσεις εργασίας. Θα υπάρξουν παρεμβάσεις:
- για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον κλάδο της γούνας,
- αποζημιώσεις για τους μηλοπαραγωγούς.
- επανεκκίνηση του φράγματος Νεστορίου και
- σε συμφωνία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα χρηματοδοτηθεί η ίδρυση Σχολής Αστυφυλάκων στην Καστοριά που θα υποδεχθεί 500 νέους υποψήφιους αστυφύλακες.
Όσον αφορά τα Γρεβενά, εμβληματικά έργα στο τοπικό σχέδιο ανάπτυξης συνολικού ύψους 437 εκ. ευρώ, είναι η βελτίωση του δρόμου Γρεβενών-Βασιλίτσας και η καλύτερη αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου της περιοχής, ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτούμε δίκτυο μονοπατιών στην ορεινή περιοχή των Γρεβενών. Πολλά έργα στοχεύουν στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό, ενώ συνεργαζόμαστε με τους δήμους σε ζητήματα αξιοποίησης ακινήτων, ενεργειακής αυτονομίας και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Δουλεύουμε για ένα πλαίσιο ανάπτυξης για την περιοχή με ειδικές πολιτικές, ώστε να ενισχυθεί με βιώσιμες ιδιωτικές επενδύσεις μετά και την ολοκλήρωση του νέου δρόμου. Οι εργασίες στον αυτοκινητόδρομο Ε65 είναι ήδη στο 70% και με την ολοκλήρωση του έργου, η απόσταση Γρεβενά-Αθήνα θα μειωθεί σε 4 ώρες.
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024
Χατζηδάκης: Μειώσαμε τους φόρους, αυξήσαμε τα έσοδα
Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης εξασφαλίζει περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο συνδυάζοντας τη μείωση των φόρων με τις πρωτοβουλίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, οι οποίες για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση έχουν συγκεκριμένο και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Τα επιπλέον έσοδα επιστρέφουν στην κοινωνία για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής και εθνικής πολιτικής
Η μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η ανάπτυξη της οικονομίας οδήγησαν το 2024 σε παραπάνω έσοδα, πέρα από αυτά που προέβλεπε ο προϋπολογισμός:
- 1 δισ., ευρώ από τον ΦΠΑ,
- 800 εκατ. από τα νομικά πρόσωπα με την εφαρμογή των νέων εργαλείων (MyData κ.α.),
- 1 δισ. λόγω της μείωσης της ανεργίας και των αυξήσεων στους μισθούς, άρα και της παρακράτησης φόρων,
- 300 εκατ. από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια, και άλλα 500 εκατ. που έχουν να κάνουν επίσης με την ανάπτυξη της οικονομίας.
Τα χρήματα αυτά διατέθηκαν στις εξής δαπάνες:
- Αυξημένες παραλαβές από τα εξοπλιστικά προγράμματα, 110 εκατ.
- Επιπλέον αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, 40 εκατ.
- Αντιμετώπιση επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, 88 εκατ.
- Αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας, 131 εκατ.
- Αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας, 346 εκατ.
- Επιπλέον δαπάνη για συντάξεις, 644 εκατ.
- Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 1,3 δισ.
- Αύξηση της αποζημίωσης για τις εφημερίες των γιατρών, 45 εκατ.
- Επίδομα γέννησης, 90 εκατ.
- Ενίσχυση συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, 243 εκατ.
Συνδυάζουμε τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα με πολιτικές κοινής λογικής. Με χαμηλότερους φόρους έχουμε περισσότερα έσοδα. Εφαρμόζουμε έτσι κοινωνική πολιτική με εντονότερο αποτύπωμα και έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μειώσεις φόρων το 2026 και το 2027, με έμφαση στους άμεσους φόρους γιατί εκεί το όφελος φαίνεται κατευθείαν στον πολίτη.
Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024
12 μειώσεις φόρων και 12 αυξήσεις αποδοχών για το 2025
Συνεδρίασε στις 25 Νοεμβρίου 2024, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός κ. Αθανάσιος Πετραλιάς παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2025 και εισηγήθηκε την έγκριση απολογισμού, ισολογισμού και λοιπών χρηματοοικονομικών καταστάσεων 2023.
Ο Προϋπολογισμός του 2025 συνδυάζει τη δημοσιονομική σύνεση με την ανάπτυξη.
Η Ελλάδα παρουσιάζει πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τη ΕΕ και την ευρωζώνη (2,3% το 2023, 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025 με αντίστοιχους ρυθμούς 0,4 %, 0,9% και 1,5% για την ΕΕ).
Με την ανάπτυξη της οικονομίας και τις πρωτοβουλίες περιορισμού της φοροδιαφυγής που έχουν ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα καταφέρνουμε, με χαμηλότερους φόρους να έχουμε περισσότερα έσοδα. Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% φέτος (υψηλότερο από τον στόχο που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό) και 2,4% του ΑΕΠ του χρόνου. Ενώ ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ που ήταν 209,4% του ΑΕΠ το 2020 προβλέπεται να μειωθεί φέτος στο 154% και το 2025 στο 147,5%. Πρόκειται για μείωση κατά 61,9% του ΑΕΠ σε διάστημα πέντε ετών, που είναι η ταχύτερη μείωση δημοσίου χρέους που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της ευρωζώνης.
Τα αποτελέσματα αυτά επιτυγχάνονται όχι μόνο χωρίς αύξηση των φόρων αλλά με συστηματική μείωσή τους η οποία καταγράφεται άλλωστε στα επίσημα στοιχεία της Eurostat: η Ελλάδα το 2023 είχε τη μεγαλύτερη μείωση φόρων ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των «27» καθώς το ποσοστό των φόρων ως προς το ΑΕΠ μειώθηκε από 42,8% το 2022 σε 40,7% το 2023. Μειώσαμε 50 φόρους κατά τη διάρκεια της πρώτης μας θητείας, άλλους 10 κατά τον πρώτο χρόνο μετά τις εκλογές του 2023 και προχωρούμε το 2025 σε μείωση άλλων 12 φόρων και σε 12 αυξήσεις αποδοχών.
Οι 12 μειώσεις φόρων το 2025 είναι οι εξής:
- Μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2025.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
- Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν.
- Απαλλαγή από ΦΠΑ για νέα κτίρια (επέκταση το 2025).
- Κατάργηση τέλους σταθερής τηλεφωνίας για συνδέσεις με οπτική ίνα.
- Απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρου (15%) συμβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών.
- Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων.
- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
- Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών ιατρών ΕΣΥ με συντελεστή 22%.
- Κίνητρα συγχωνεύσεων και εξαγορών.
- Μείωση φόρων χαρτοσήμου σε μια σειρά από συναλλαγές.
Και οι 12 αυξήσεις αποδοχών:
- Αύξηση των συντάξεων κατά 2,4%.
- Οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο ώστε ο εισαγωγικός να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού.
- Κίνητρο προσέλκυσης ιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές.
- Αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των νυχτερινών των ένστολων (αστυνομία, πυροσβεστικό σώμα, λιμενικό, ένοπλες δυνάμεις).
- Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για τα περιφερειακά Πανεπιστήμια.
- Αύξηση των αποδοχών σπουδαστών στρατιωτικών σχολών.
Επιπλέον τον Δεκέμβριο του 2024 θα δοθούν οι ακόλουθες ενισχύσεις:
7. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά 100 έως 200 ευρώ.
8. Μία επιπλέον δόση στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
9. Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ.
10. Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ ΟΠΕΚΑ.
11. Ενίσχυση 200 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.
12. Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Παράλληλα συνεχίζεται η φιλοεπενδυτική πολιτική με ορατά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία. Από το 2019 έως το 2024 οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 44% και έχουν διπλασιαστεί ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με το 2008 ενώ έχει αυξηθεί το μερίδιο των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας στο σύνολο των εξαγωγών αγαθών. Οι επενδύσεις σε τρέχουσες τιμές έχουν αυξηθεί κατά 84%, που είναι η μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την ΕΕ. Ειδικά οι δημόσιες επενδύσεις μεταξύ 2019 και 2025 έχουν αυξηθεί κατά 150%. Η ανεργία το 2025 προβλέπεται ότι σε ετήσια βάση θα μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό (9,7%) για πρώτη φορά από το 2009. Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τον Ιούνιο του 2024 έχει πέσει κάτω από 10% και τον Σεπτέμβριο του 2024 σε 9,3% ενώ το 2019 ήταν 17,9%. Είναι η μεγαλύτερη μείωση ανεργίας σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η εξυγίανση των οικονομικών του κράτους επιτρέπει την κάλυψη εθνικών αναγκών όπως η ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Οι φυσικές παραλαβές – καθώς αναμένεται μεταξύ άλλων η παραλαβή των φρεγατών Belharra –αναμένεται να αυξηθούν κατά 746 εκατ. το 2025 και να διαμορφωθούν σε 1,641 δισ. έναντι 896 εκατ. το 2024. Συνολικά οι δαπάνες για την Άμυνα το 2025 θα είναι αυξημένες κατά 73% σε σχέση με το 2019.
Στην Υγεία το 2025 οι δαπάνες θα είναι αυξημένες κατά 74% σε σχέση με το 2019, αύξηση που είναι η μεγαλύτερη σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα υπουργεία. Ειδικά οι δαπάνες για τα νοσοκομεία θα είναι αυξημένες κατά 120% σε σχέση με το 2019 με την αξιοποίηση πόρων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Για το Υπουργείο Παιδείας ο τακτικός Προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 141 εκατ. έναντι του Προϋπολογισμού 2024, ενώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εκτός Ταμείου Ανάκαμψης αυξάνεται κατά 115 εκατ. έναντι του Προϋπολογισμού 2024.
Με λίγα λόγια, ο Προϋπολογισμός του 2025 συνδυάζει τη δημοσιονομική σοβαρότητα με την οικονομική ανάπτυξη, απαντά σε εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες, επουλώνει τις πληγές της κρίσης της περασμένης δεκαετίας και συντελεί στο να ανέβει η πατρίδα μας ακόμα ψηλότερα.
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
Παρουσιάστηκε στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Το Σχέδιο έχει δεκαετή χρονικό ορίζοντα. Οι 5 άξονές του, περιλαμβάνουν 20 στόχους, οι οποίοι προωθούνται μέσα από περισσότερες από 100 δράσεις, οι οποίες είναι εναρμονισμένες με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις προτεραιότητες και τις καλές πρακτικές που προτείνουν Διεθνείς Οργανισμοί.
Για την χρηματοδότηση των δράσεων αντλούνται πόροι τόσο ευρωπαϊκοί όπως το ΤΑΑ και το ΕΣΠΑ, όσο και εθνικοί. Παράλληλα όμως, στοχεύουμε στην ενεργοποίηση και ιδιωτικών πόρων.
Οι 5 άξονες του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό είναι:
- Ενίσχυση Γεννήσεων - Στήριξη Οικογένειας
- Ενίσχυση Απασχόλησης
- Διαχείριση της Μακροζωίας - Γήρανσης
- Τοπική Ανάπτυξη - Προώθηση Καινοτομίας
- Ενημέρωση - Ευαισθητοποίηση - Έρευνα
Συστήνουμε Παρατηρητήριο για το Δημογραφικό, για το οποίο έχουμε καταθέσει τεχνικό δελτίο εξειδίκευσης στο ΕΣΠΑ και αναμένουμε το πρώτο τρίμηνο του 2025. Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η παρακολούθηση των δράσεων και η αξιολόγηση τους, βάσει δεικτών παρακολούθησης, οι οποίοι έχουν προβλεφθεί στο Σχέδιο Δράσης.
ΑΞΟΝΑΣ 1 - Ενίσχυση Γεννήσεων – Στήριξη Οικογένειας
17 δράσεις σε συνεργασία με 7 Υπουργεία
Προγεννητικός έλεγχος / ΑΜΗ
Πρώιμη παιδική παρέμβαση
Ευνοϊκή φορολόγηση οικειοθελών παροχών
Αύξηση χρηματοδότησης "Νταντάδες της Γειτονιάς"
Αύξηση εισοδηματικών κριτηρίων για vouchers
Αύξηση επιδόματος παιδιού (Α21)
Αύξηση Θέσεων βρεφονηπιακών
Διεύρυνση ωραρίου βρεφονηπιακών
Παιδικοί σταθμοί στο χώρο εργασίας (ή vouchers)
Ολοήμερο σχολείο / Ενισχυτική Διδασκαλία
Κατάργηση φόρου ασφαλίστρων για παιδιά
Κοινωνική Κατοικία / Κοινωνικός Οικογενειακός τουρισμός
Ισόβια ιδιότητα τριτέκνων
Ελεύθερες μετεγγραφές / Αυξημένη Μοριοδότηση ΑΣΕΠ
Συνεργαζόμενα Υπουργεία
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
Υπουργείο Υγείας
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού
Κόστος 280 εκατ. € ανά έτος
ΑΞΟΝΑΣ 2 - Ενίσχυση Απασχόλησης
5 δράσεις με τη συνεργασία 3 Υπουργείων
Επαγγελματική Εκπαίδευση
Γυναικεία Επιχειρηματικότητα Upskilling
Κώδικας δεοντολογίας για Τηλεργασία
Απασχόληση ηλικιωμένων
Συνεργαζόμενα Υπουργεία
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού
Εκτιμώμενο κόστος 25 εκ. έως το 2027
ΑΞΟΝΑΣ 3 - Διαχείριση Μακροζωίας
7 δράσεις με τη συνεργασία 4 Υπουργείων
Θεσμοθέτηση Γηριατρικής
Προληπτική Ιατρική
Αναβάθμιση ΚΑΠΗ
Επέκταση "Βοήθεια στο Σπίτι"
Φροντιστές της Γειτονιάς
Δια βίου Εκπαίδευση / Ψηφιακή Εκπαίδευση
"Η τρίτη ηλικία πάει Πανεπιστήμιο"
Συνεργαζόμενα Υπουργεία
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού
Υπουργείο Υγείας
Εκτιμώμενο κόστος 4,5 εκατ. € έως 2027
ΑΞΟΝΑΣ 4 - Τοπική Ανάπτυξη - Προώθηση Καινοτομίας
9 δράσεις με τη συνεργασία με 6 Υπουργείων
13 Περιφερειακά Σχέδια Δράσης
Σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες
Τηλεϊατρική
Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Εντοπιότητα Διαγωνισμοί ΑΣΕΠ
Κοινωνική Κατοικία (σε συνεργασία με Δήμους)
Αναβάθμιση Προσβασιμότητας Κτηρίων
Ψηφιακές δεξιότητες
Θέσπιση Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης
Συνεργαζόμενα Υπουργεία
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού
Υπουργείο Υγείας
Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Εκτιμώμενο κόστος 710 εκατ. € έως 2030
ΑΞΟΝΑΣ 5 - Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση – Έρευνα
6 δράσεις με τη συνεργασία 5 Υπουργείων
Παρατηρητήριο για το Δημογραφικό
Δημιουργία πλατφόρμας"MyPaidi”
Ενημέρωση για θέματα γονιμότητας και υγείας
Πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης
Σήμα "Φιλική προς την οικογένεια εταιρεία"
Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκές Έρευνες (σε συνεργασία με Crete Population Center - ΟΟΣΑ)
Συνεργαζόμενα Υπουργεία
Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού
Υπουργείο Υγείας
Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Εκτιμώμενο κόστος 11 εκατ. ευρώ έως το 2027
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης καλύπτει όλες τις ηλικίες:
Από 0 έως 4
Επίδομα γέννησης
Παιδιατρικές εξετάσεις
Πρώιμη παιδική παρέμβαση
Επέκταση βρεφονηπιακών σταθμών/Νταντάδες της Γειτονιάς
Από 5 έως 14
Ενημέρωση για τον υγιή τρόπο ζωής/αναπαραγωγική υγεία
Σχολικό πρωϊνό
Ολοήμερο σχολείο
Ψηφιακό Φροντιστήριο
Επέκταση Κατασκηνώσεων
Από 15 έως 29
Κίνητρα δημιουργίας οικογένειας
Επέκταση Στεγαστικών Προγραμμάτων
Οικονομική στήριξη γονέων
Δια βίου εκπαίδευση/κατάρτιση
Εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου
Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή - Πλατφόρμα #myPaidi
Στήριξη work life balance
Προληπτική Ιατρική
Brain gain
Από 30 έως 44
Επαγγελματική Εκπαίδευση
Καλύτερη σύνδεση Εκπαίδευσης με την Αγορά Εργασίας/Αξιοποίηση diagnostic tool
Ενημέρωση για θέματα γονιμότητας/οικογένειας - Μητέρα πριν τα 30
Επέκταση Φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ
Επιδότηση απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
Από 45 έως 64
Συνέχιση στήριξης εργασιακής επανένταξης - Προγράμματα upskilling - reskilling
Προώθηση επιχειρηματικότητας
Προληπτική Ιατρική
Από 65 έως 80
Κίνητρα παραμονής στην εργασία
Εκπαίδευση/προγράμματα up-skilling
Θεσμοθέτηση Γηριατρικής
Έξυπνη γήρανση
Αυτόνομη διαβίωση
Πλατφόρμα υγιούς και ενεργού γήρανσης
Από 80+
Γερνάω στο Σπίτι
Μακροχρόνια φροντίδα
Ανακουφιστική φροντίδα
Το ΕΣΔΔ στοχεύει στην διαμόρφωση ενός ευνοϊκού για την οικογένεια και το παιδί περιβάλλοντος, το οποίο παράλληλα θα σέβεται τις επιθυμίες, θα παρέχει επιλογές και θα υποστηρίζει τις ανάγκες των πολιτών. Απώτερος στόχος η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μέσα από το σχεδιασμό, την εφαρμογή, το συντονισμό και αξιολόγηση δράσεων που αφορούν το σύνολο των πολιτών σε όλο τον κύκλο ζωής. Ο εθνικός σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει στοχευµένες πρωτοβουλίες για την αλλαγή της οπτικής απέναντι στην οικογένεια και την απόκτηση παιδιών.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση σύγχρονης δημογραφικής πολιτικής αποτελούν εθνικό στόχο στον οποίον εμπλέκονται όλοι οι φορείς διοίκησης, οργανώσεις, επαγγελματικές ομάδες.
Για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και την προώθηση της ευημερίας στο σύνολο της επικράτειας, το ΕΣΔΔ συνδυάζεται με
το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων,
το Σχέδιο Δράσης κατά της Παιδικής Φτώχειας και Αποκλεισμού,
την Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία,
το Σχέδιο Δράσης για την Ορεινότητα και Νησιωτικότητα κ.α.
το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία
Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
Κυβέρνηση: Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις...
Από τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή θεμελίωσης του data center campus της εταιρείας Data4 στην Παιανία:
Εφαρμόζουμε πολιτικές και προχωρούμε μεταρρυθμίσεις οι οποίες απευθύνονται σε όλους τους πολίτες και αντιμετωπίζουν παθογένειες δεκαετιών
- Σε δύσκολα χρόνια και υπό πολύ μεγάλη πίεση φυλάξαμε και προστατεύσαμε τα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας. Επεκτείναμε τον φράχτη στον Έβρο.
- Σημαντική αμυντική θωράκιση της χώρας με Rafale, Belharra, F-35
- Καταφέραμε και μειώσαμε κατά 80% τους διαμένοντες μετανάστες στη χώρα μας. Υπενθυμίζουμε ότι το 2019, που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ελλάδα είχε περισσότερους από 90.000 διαμένοντες σε 133 δομές και τώρα ο αριθμός αυτός, είναι κάτω από 30.000, σε 33 δομές.
- Ψηφίσαμε την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων
- Μειώσαμε 50 φόρους την πρώτη τετραετία και επιπλέον 12 από 1/1/2025. Ποιά Κυβέρνηση έχει μειώσει ή καταργήσει τόσους φορολογικούς συντελεστές;
- «Φέραμε» 500.000 θέσεις εργασίας. Πριν από 10 χρόνια η συζήτηση ήταν γύρω από το σε ποια χώρα θα μεταναστεύσει ένας νέος άνθρωπος. Τώρα η συζήτηση είναι η εντελώς αντίθετη, αν θα βρουν οι επιχειρήσεις εργαζόμενους.
- Σε επίπεδο μισθών: Το 2019 ο μέσος μισθός ήταν 1.046 και σήμερα είναι 1.300 ευρώ και θα πάει 1.500, ενώ ο κατώτατος μισθός από 650 έχει πάει στα 830 και είναι δεδομένο ότι θα πάει στα 950 ευρώ, όλα αυτά χωρίς να χρεώσουμε τις επόμενες γενιές, χωρίς λεφτόδεντρα.
- Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε ποσοστό μείωσης χρέους συναρτήσει του ΑΕΠ και σε ποσοστό μείωσης της ανεργίας ενώ σημειώνεται η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στους νέους και στις γυναίκες.
- Με μια πολιτική στην ψηφιακή διακυβέρνηση, η οποία δεν είχε προηγούμενο σ’ αυτή τη χώρα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)