ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα



Από την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:

Στο επίκεντρο και της σημερινής μας συνάντησης είναι η καθημερινότητα και τα προβλήματά της, κάτι που μου δίνει μία αφορμή, ξεκινώντας, να σχολιάσω το κλίμα που κάποιοι επιχειρούν να ξαναχτίσουν γύρω από τις τιμές στην αγορά. Σε μία στιγμή, μάλιστα, που ο πληθωρισμός υποχωρεί, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στην πατρίδα μας έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Τα στοιχεία θα δείξουν ότι τα «αναχώματα» τα οποία έχουμε υψώσει μέχρι στιγμής και τα οποία είναι πολλά, είναι αποτελεσματικά και ότι αυτή η δύσκολη φάση, την οποία αναντίρρητα έχουμε περάσει, βαίνει προς το τέλος της. Βέβαια, η μάχη είναι μία μάχη η οποία συνεχίζεται.
  • Για να μην παρεξηγηθώ, το έχουμε πει πολλές φορές, κανείς δεν λέει ότι οι τιμές δεν έχουν ανέβει και στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι αντιστεκόμαστε και ότι τα πράγματα σταδιακά θα πηγαίνουν καλύτερα.
  • Θα το ξαναπώ, οι ανατιμήσεις, μάλιστα, στα τρόφιμα έπεσαν κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, μάλιστα, αν αφαιρέσουμε τη δυσανάλογα μεγάλη επίδραση του ελαιολάδου στον δείκτη τιμών τροφίμων στη χώρα μας, ο δείκτης στις τιμές των τροφίμων κινείται πια πτωτικά.
Κεντρικός μας στόχος και η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα. Αυτό συνεχίζουμε να υπηρετούμε. Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα για όλα αυτά σε δέκα μέρες από τώρα, για να μπορούμε να απαντήσουμε, βέβαια, και σε κάποιους από τους μύθους οι οποίοι διακινούνται, οι οποίοι παρουσιάζουν την Ελλάδα περίπου να είναι χειρότερη και από τη Βουλγαρία.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Πώς εξελίσσονται τα μεγάλα έργα υποδομών



Στο 56% το βόρειο τμήμα του Ε65

Τον Μάιο του 2024, παραδόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα του Ε65 από τη Λαμία μέχρι την Καλαμπάκα, συνολικού μήκους 135 χλμ. Το υπόλοιπο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, από την Καλαμπάκα μέχρι την Εγνατία Οδό, μήκους 46 χλμ., θα παραδοθεί περίπου με την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από όπου και χρηματοδοτείται. Έχει ήδη εκτελεστεί το 56% του βόρειου τμήματος του συνολικού έργου. Επίσης, προβλέπεται η υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών του αυτοκινητόδρομου Ε65 στα τμήματα Λαμία - Ξυνιάδα, Ξυνιάδα - Ανάβρα και Ανάβρα - Τρίκαλα. Αυτά θα μελετηθούν αδαπάνως για το Δημόσιο και θα κατασκευαστούν από τον Παραχωρησιούχο, ενώ η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ.

Παραδόθηκε η Οδική Σύνδεση Άκτιο - Αμβρακία

Τον Ιανουάριο του 2024, παραδόθηκε στην κυκλοφορία, ενιαία, ο αυτοκινητόδρομος, συνολικού μήκους 49 χλμ.. Ολοκληρώνεται, μέσα στο 2024, και ο οδικός άξονας Άκτιο - Λευκάδα.

Στο 52% ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος

Τον Ιούλιο του 2023 η πρόοδος κατασκευής του έργου υπολείπονταν του 20%. Σήμερα, το ποσοστό υλοποίησης ξεπερνά το 52%. Εκτιμάται ότι, μέχρι τέλος του έτους, το ποσοστό ολοκλήρωσης θα υπερβεί το 75%. Το πολύπαθο έργο, όπως προβλέπει και η σύμβαση, θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2025.

Τον Νοέμβριο το Μετρό Θεσσαλονίκης

Η βασική γραμμή θα παραδοθεί τον Νοέμβριο του 2024. Συγχρόνως, ολοκληρώνεται το έργο της επέκτασης προς την Καλαμαριά, το οποίο προβλέπεται να παραδοθεί το 2ο εξάμηνο του 2025. Μάλιστα, το τελευταίο χρόνο, υπεγράφη η Σύμβαση για τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου, απελευθερώθηκαν δρόμοι που παρέμειναν κλειστοί για πολλά έτη, υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση για την υλοποίηση έργων προσβασιμότητας / μετεπιβίβασης στον σταθμό «Νέα Ελβετία», ολοκληρώθηκε η Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί τη Γενική Συγκοινωνιακή Μελέτη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Στο 35% ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης

Σε ότι αφορά τον ΒΟΑΚ, τα τμήματα Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος και Χερσόνησος - Νεάπολη έχουν συμβασιοποιηθεί. Έχουν ήδη εγκατασταθεί τα πρώτα εργοτάξια στο τμήμα από τη Χερσόνησο Ηρακλείου έως τον Άγιο Νικόλαο. Ταυτόχρονα, προχωρά η συμβασιοποίηση της παραχώρησης για το τμήμα Χανιά - Ηράκλειο. Επιπλέον η πρόοδος υλοποίησης στον Νέο Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης, στο Καστέλι έχει ξεπεράσει το 35%.

Προχωρά η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας

Ο μετροπόντικας «Αθηνά» ξεκίνησε από την Κατεχάκη προς τον Ευαγγελισμό, και αναμένεται να ολοκληρώσει τα περίπου 5 χλμ. μέχρι το τέλος του 2025. Ο μετροπόντικας «Νίκη» κάνει τη διάνοιξη 7,1 χλμ. από τη Βεΐκου επίσης προς τον Ευαγγελισμό, και προβλέπεται να έχει υλοποιήσει τις εργασίες μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2026.

Τον Μάιο του 2027 ο Περιφερειακός Οδικός Άξονας Θεσσαλονίκης (Flyover)

Οι εργασίες για το εμβληματικό έργο της Θεσσαλονίκης προχωρούν, με βάση τα χρονοδιαγράμματα. Η παράδοση του έργου τοποθετείται για τον Μάιο του 2027. Μάλιστα, σε συνάντηση που έγινε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, υπό την ηγεσία του Υπουργείου, επιβεβαιώθηκε η επιτάχυνση υλοποίησης του έργου.

Στο 90% οι μελέτες για τον Οδικό άξονα Μπράλος - Άμφισσα

Η κατασκευή του έργου, μήκους 24 χλμ., συνεχίζεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της εκπόνησης των μελετών, έχοντας ολοκληρωθεί το 90% το πρόγραμμα γεωτεχνικών εργασιών. Σχετικά με τις απαλλοτριώσεις, έχει γίνει το Δικαστήριο, στις 9 Απριλίου 2024, έχει εκδοθεί η σχετική Δικαστική Απόφαση και η αντίστοιχη αναγνώριση δαπάνης, και αναμένεται η υπογραφή των Αποφάσεων δέσμευσης ποσού. Η έναρξη εργασιών έγινε στις 23 Νοεμβρίου 2023. Έχουν ολοκληρωθεί, σε ποσοστό 90%, οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις. Η ημερομηνία περαίωσης του έργου είναι η 15η Αυγούστου 2027.

Τον Σεπτέμβριο η σύμβαση για τον Οδικό Άξονα Ιωάννινα - Κακαβιά

Το έργο, μήκους 69,5 χλμ., επανα-δημοπρατήθηκε. Έχει εκδοθεί η απόφαση έγκρισης των δικαιολογητικών του προσωρινού αναδόχου, έχει προχωρήσει η απόφαση κατακύρωσης και ανάθεσης της υπόψη σύμβασης, έχει ολοκληρωθεί ο προ-συμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει ενημερωθεί - πρόσφατα - η Βουλή των Ελλήνων. Ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου είναι 54 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Ξεκίνησαν τα έργα στον Οδικό Άξονα ΝΔ Πελοποννήσου / Τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη

Προχωρά η εκπόνηση μελετών, σύμφωνα με τη σύμβαση ΣΔΙΤ. Έχει γίνει η εγκατάσταση δύο εργοταξίων και υλοποιούνται πρόδρομες εργασίες.

Αναβάθμιση Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής / Τμήμα Άνω Λιόσια - Μέγαρα

Η υλοποίηση του έργου γίνεται με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αφού η χρηματοδότησή του είναι αποκλειστικά από αυτό. Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του υπουργείου, για το εθνικό σκέλος του, ανέρχεται σε 334 εκατ. ευρώ για το 2024, σχεδόν ίσος με εκείνον του 2023. Θα υπάρξει, λόγω της καλή εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, αύξηση, με μόνιμο χαρακτήρα στα 550 εκατ. ευρώ το 2024 και πλέον τα επόμενα χρόνια.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει την αλήθεια για τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα



Η αξιωματική αντιπολίτευση, για ακόμα μια φορά, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα γύρω από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση στους καταναλωτές.
  • Το σύνηθες «όχημα» είναι η στοχευμένη επιλογή ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος κάθε φορά, για να υποστηρίξει ότι λ.χ. «η ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση» σε σχέση με άλλα Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, αποσιωπώντας παράλληλα τους συσχετισμούς στην -πράγματι κρίσιμη- για τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις λιανική αγορά. Οι πολίτες, ευλόγως, ενημερώνονται για την πορεία των Ευρωπαϊκών περιφερειακών αγορών χονδρικής. Ωστόσο, καθοριστικό για τον Έλληνα καταναλωτή είναι το τιμολόγιο ρεύματος που πληρώνει. Εκεί, έχει δικαίως και με επιτυχία ρίξει το βάρος η Ελληνική πολιτεία, προκειμένου να προφυλάξει τους καταναλωτές με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία από την αύξηση του κόστους ρεύματος που -ανεξάρτητα με όσα παραπλανητικά και εν γνώσει της διατείνεται η αντιπολίτευση- όντως έχει περιφερειακό και σε ορισμένες περιπτώσεις πανευρωπαϊκό χαρακτήρα.
  • Η όψιμη «επίθεση» της αντιπολίτευσης στο Ευρωπαϊκό μοντέλο-στόχο της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού, που διαθέτει ως κεντρικό χαρακτηριστικό την οριακή τιμολόγηση είναι άκαιρη και άστοχη. Άλλωστε, η Ε.Ε. προχώρησε πρόσφατα σε αναθεώρηση του ενωσιακού κανονιστικού πλαισίου για την ενοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, επιλέγοντας τη διατήρηση της οριακής τιμολόγησης ως τρόπο καθορισμού της τιμής στην Ευρωπαϊκή χονδρεμπορική αγορά. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για κάποια εθνική ή ειδική στρέβλωση της αγοράς στη χώρα μας, ούτε κάποια επιλογή στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, αλλά για Ευρωπαϊκή υποχρεωτική πρόβλεψη, όπως καλά γνωρίζει η αντιπολίτευση που τη μετέφερε στην εθνική νομοθεσία.
Εκτός των παραπάνω, θα θέλαμε να πληροφορήσουμε την αξιωματική αντιπολίτευση για τα ακόλουθα, που οι Έλληνες πολίτες, έχοντας βιώσει μία σφοδρή ενεργειακή κρίση, γνωρίζουν πολύ καλά:
  • Από το φθινόπωρο του 2021 έως και σήμερα έχουν χορηγηθεί επιδοτήσεις, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, μειώνοντας το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές σε ανεκτό επίπεδο, ακόμα και όταν οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος διεθνώς είχαν εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.
  • Εφαρμόσαμε από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών συγκεντρώνοντας από τον Ιούλιο του 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία διοχετεύθηκαν, αυτομάτως, στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τη συγκράτηση των τιμών.
  • Φορολογήσαμε με 90%, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., τα υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Ιούνιο του 2022, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 340 εκατ. ευρώγια τη στήριξη των πολιτών.
  • Από τον Ιανουάριο του 2024 θεσπίσαμε το Ειδικό Τιμολόγιο (πράσινης χρωματικής σήμανσης), το οποίο κατά το πρώτο 7μηνο του τρέχοντος έτους είχε μέση τιμή για όλες τις εταιρείες προμήθειας τα 13 λεπτά/kWh, ενώ η μέση τιμή του πράσινου τιμολογίου για τον δεσπόζοντα προμηθευτή για το ίδιο διάστημα ανήλθε σε 12 λεπτά/kWh, δηλαδή σχεδόν στο επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης.
  • Όσον αφορά στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο του 2024, η Κυβέρνηση, διαβλέποντας τις συνέπειες που είχε η περιφερειακή στρέβλωση που δημιουργήθηκε στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εντός του Ιουλίου, ανακοίνωσε ένα πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης. Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν ήταν η έκτακτη φορολόγηση για τον μήνα Αύγουστο των ηλεκτροπαραγωγών που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο, καθώς και η επιδότηση των οικιακών καταναλωτών με 1,6 λεπτά/kWhγια τις πρώτες 500 kWh, ώστε η τελική τιμή για την πλειοψηφία της συγκεκριμένης κατηγορίας καταναλωτών να παραμείνει κάτω από το επίπεδο των 15 λεπτών/kWh. Παράλληλα, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση για τον Αύγουστο είναι ενισχυμένη και ανέρχεται σε 5 λεπτά/kWh, διατηρώντας την τιμή για τους 700.000 καταναλωτές αυτής της κατηγορίας σε επίπεδο προ ενεργειακής κρίσης, περίπου 11,3 λεπτά/kWh.
  • Επιπλέον, για το σύνολο των αγροτών «τρέχει» ήδη, η ένταξή τους στο Τιμολόγιο ΓΑΙΑ με τιμές από 9,3-11 λεπτά/kWh, ενώ με το συγκεκριμένο τιμολόγιο εξασφαλίζεται η μακροχρόνια πρόσβαση (10 χρόνια) των αγροτικών καταναλωτών σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Η πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πεδίο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδει καρπούς καθ’ όλο το δύσκολο διάστημα της ενεργειακής κρίσης έως και σήμερα, με τρανή απόδειξη τον μηνιαίο πίνακα τιμών που ανακοινώνει το HEPI (Household Energy PriceIndex), ο οποίος μας κατατάσσει σταθερά κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. στις τιμές των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Επίσης, από την αρχή του 2024 ο ίδιος δείκτης (HEPI) μας κατατάσσει αρκετά κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε επίπεδο έτους, η μείωση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές είναι 1,8%,ενώ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα στην Ε.Ε. οι τιμές έχουν αυξηθείκατά 2%. Εάν γίνει και ο αντίστοιχος υπολογισμός σωρευτικά από το 2019 (προ Covid και πριν την ενεργειακή κρίση) – η αύξηση των τιμών είναι 45% στην Ε.Ε. και 29% στην Ελλάδα.
Δυστυχώς, γίνεται θλιβερή η συστηματική προσπάθεια της αντιπολίτευσης να διαστρεβλώνει για μικροπολιτικό όφελος την πραγματικότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται στη χονδρική και τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας και της Ευρώπης και όπως επιβεβαιώνεται, συστηματικά, από Ευρωπαίους και διεθνείς αναλυτές. Οι συγκεκριμένοι αριθμοί και τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και αποτυπώνονται στους λογαριασμούς. Η Κυβέρνηση είναι παρούσα και θα παρεμβαίνει δυναμικά, όπως το έπραξε και αυτό το μήνα, όποτε είναι αναγκαίο για την προστασία των καταναλωτών.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

11,25 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας



Με πόρους ύψους 11.250.000 ευρώ ενισχύει το Υπουργείο Εσωτερικών τους Δήμους, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τους Συνδέσμους Ύδρευσης – Αποχέτευσης της χώρας, με στόχο την άμεση υλοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Στην Πρόσκληση, την οποία υπέγραψε ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας ΙΙ» καλούνται οι Δήμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και οι Σύνδεσμοι ύδρευσης αποχέτευσης, να προχωρήσουν στην υποβολή προτάσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2.6 «Παροχή πόσιμου νερού και διαχείριση υδάτων».

Στόχος της πρόσκλησης είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας μέσω της βελτίωσης του επιπέδου διαχείρισης των υδάτων και των υποδομών παροχής πόσιμου νερού. Ειδικότερα, με την παρούσα πρόσκληση χρηματοδοτούνται αποκλειστικά οι παρακάτω δράσεις: 
  • Ανόρυξη νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων.
  • Υπηρεσία παροχής αφαλατωμένου νερού μέσω ενοικίασης συστημάτων αφαλάτωσης.
Κάθε δυνητικός δικαιούχος έχει δικαίωμα υποβολής μίας (1) μόνο πρότασης μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι οι Δήμοι των Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου, που εξαιρούνται από την παρούσα πρόσκληση, θα χρηματοδοτηθούν από αντίστοιχη δράση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Εθισμένοι στην καταστροφή

 
kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος
Ο κ. Κασσελάκης απαίτησε την αποπομπή του κ. Κικίλια. Για κάποιο θέμα με την ώρα εμφάνισης του πρώτου εναέριου πυροσβεστικού στην πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής. Υποθέτω πως εννοεί ότι αν ο ίδιος ήταν υπεύθυνος, το αεροπλάνο ή το ελικόπτερο θα ήταν εκεί πριν ξεσπάσει η φωτιά. Είναι η αντίληψη του κ. Κασσελάκη για την πρόληψη. Φανταστείτε τι είχε να γίνει αν οι υπόλοιποι επιλαχόντες από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματός του είχαν παραιτηθεί και ο ίδιος μιλούσε ως κοινοβουλευτικός αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα είχε ζητήσει την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών. Μην τον δεσμεύετε, κυρίες και κύριοι, ακολουθήσατε την πολιτική γενναιοδωρία του κ. Όθωνος Ηλιόπουλου. Απελευθερώστε τον για να μπορεί να εκφρασθεί προς τέρψιν του πανελληνίου. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το βάρος της δήλωσής του επειδή δεν είναι κοινοβουλευτικός. Είναι τόσο πρωτότυπη αφού για πρώτη φορά η αντιπολίτευση ζητάει την παραίτηση υπουργού έπειτα από πυρκαγιά, ή σεισμό. Όσοι υποστηρίζουν ότι ακούν το ίδιο από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους, να βγουν αμέσως από την αίθουσα. Εξάλλου τη δήλωση την έκανε ύστερα από αυτοψία όπου κάποια κυρία τού αποκάλυψε πως σώθηκε μόνη της, χωρίς βοήθεια από κανέναν. Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να το επαναλάβει ενώπιον κάποιου από τους πυροσβέστες, τους χειριστές των ιπτάμενων μέσων, ακόμη και τους εθελοντές που πάλευαν με κίνδυνο της υγείας τους και της ζωής τους για να τη σώσουν.

Στον ίδιο τόνο και η αντίδραση του κ. Ανδρουλάκη. Αυτός, ως εκπρόσωπος της διαλλακτικής αντιπολίτευσης, ζήτησε συνεννόηση χωρίς πολιτικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όσοι υποστηρίζουν ότι αυτό το ακούν από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους, να βγουν αμέσως από την αίθουσα. Και τώρα η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση, που συγκάλεσε σύσκεψη για την άμεση ανακούφιση των πυροπλήκτων. Η κυβέρνηση, που την άνοιξη αποφάσισε να αυστηροποιήσει τον νόμο για την αποψίλωση των οικοπέδων, η κυβέρνηση που δεν φρόντισε να συνεννοηθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση για τη συγκομιδή της καύσιμης ύλης μετά την αποψίλωση. Η κυβέρνηση, που για μια ακόμη φορά στήριξε τη σωτηρία της χώρας στους πυροσβέστες και στους χειριστές των εναέριων μέσων – αλήθεια, πώς αμείβονται αυτοί οι άνθρωποι; Και όποιος μου πει ότι όλ’ αυτά τα ακούει από τότε που θυμάται τον εαυτό του, να βγει αμέσως από την αίθουσα. Υπάρχει κάτι χειρότερο από την ίδια την καταστροφή; Είναι ο εθισμός στην καταστροφή, η κοινοτοπία της. Αυτό το «πάλι τα ίδια» που δεν αφορά βέβαια όσους έχουν υποστεί τις συνέπειές της. Αυτοί τη ζουν ως μοναδική. Αφορά όμως την κοινή μας ζωή, αυτήν που υποτίθεται πως εκφράζουν οι πολιτικοί. Κι όταν διαπιστώνεις ότι κι αυτοί έχουν υποταχθεί στην κοινοτοπία της καταστροφής, το μόνο που σου μένει είναι να βγεις από την αίθουσα.

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Το αδηφάγο τέρας κι εμείς

kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος
Η φωτιά είναι σαν ζωντανός οργανισμός. Τρέφεται με καύσιμη ύλη. Προχωράει και καταπίνει ό,τι βρει μπροστά της, αφήνοντας πίσω της νεκρή ύλη. Δεν έχει πρόσωπο, έχει όμως βούληση. Και αυτό την κάνει ακόμη πιο απάνθρωπη και πιο τρομακτική. Ο φόβος που μας προκαλεί δεν διαφέρει και πολύ από τον φόβο του πρωτόγονου ανθρώπου, που τη θεοποιούσε για να την εξορκίσει. Ακόμη κι όταν ο ανθρώπινος νους απέκτησε το όπλο του λόγου, η φωτιά κράτησε την υπερφυσική της αξία. Για τον Ηράκλειτο, το πυρ ήταν η κινητήρια δύναμη του σύμπαντος. Το ίδιο και για τους Στωικούς. Πίστευαν ότι ο κόσμος θα τελειώσει με μια ολοκληρωτική ανάφλεξη, την εκπύρωση, πριν αρχίσει να ξαναγεννιέται. Εμείς προσπαθούμε να τη φέρουμε στα μέτρα των δικών μας αξιών. Για να αντιμετωπίσουμε τον πρωτόγονο φόβο που μας προκαλεί, την ανάγουμε στον κουτοπόνηρο ωφελιμισμό των καιρών μας. Της δίνουμε πρόσωπο. Σε περασμένες δεκαετίες ήσαν οι «οικοπεδοφάγοι», τώρα οι «ανεμογεννήτριες». Διαχρονικά οι πράκτορες των εχθρών μας. Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι το διανοητικό ταχυφαγείο. Σου προσφέρουν έτοιμο φαγητό, ευκολοφάγωτο, και σε απαλλάσσουν από την προσωπική ευθύνη.

Άκουσα ότι η χθεσινή πυρκαγιά άγγιξε για πρώτη φορά τον αστικό ιστό στα βόρεια προάστια. Δεν είναι αλήθεια. Η φωτιά του 1981 είχε φτάσει έως την Κηφισιά. Τότε χλεύαζαν τον Γεώργιο Ράλλη που είχε πει ότι οι κουκουνάρες πετάγονται σαν χειροβομβίδες. Τον θυμήθηκα διότι χθες άκουσα μια κυρία να λέει ότι το σπίτι της πήρε φωτιά από μια κουκουνάρα. Μια λεπτομέρεια που μπορεί να καταστρέψει μια περιουσία. Υπάρχουν, όμως, διαφορές ανάμεσα στη χθεσινή πυρκαγιά και στις προηγούμενες. Πρώτον, κανείς δεν μπορεί να πει ότι υπήρχε έλλειψη μέσων για την αντιμετώπισή της. Δεύτερον, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κρατική μηχανή για καθυστερημένη αντίδραση ή ολιγωρία. Τρίτον και σημαντικότερον: ώσπου να γράψω αυτό το σημείωμα, παρά το μέγεθος της καταστροφής, δεν υπήρξε κανένα ανθρώπινο θύμα. Ελπίζω να ισχύει το ίδιο και όταν το διαβάσετε. Αυτές οι τρεις παράμετροι δείχνουν πόσα βήματα έχει κάνει η χώρα από τότε που θρηνούσαμε 101 νεκρούς στο Μάτι εξαιτίας μιας ξεχαρβαλωμένης κρατικής μηχανής.
Δεν προσπαθώ να υποβαθμίσω την καταστροφή ούτε του φυσικού τοπίου ούτε της άγριας πανίδας που το κατοικεί. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι θα συμβιώσουμε με το αδηφάγο τέρας. Ή μάλλον ότι συμβιώνουμε με το τέρας εδώ και χρόνια. Η εξάλειψή του είναι ουτοπία, όπως η εξάλειψη του κακού ή του εγκλήματος από το ανθρώπινο σύμπαν. Το ζητούμενο είναι η αντιμετώπισή του. Η οργάνωση της άμυνάς μας απέναντι σε ένα φυσικό φαινόμενο που ξεπερνάει τις δυνάμεις μας. Η πιο αποτελεσματική άμυνα στηρίζεται στον συνδυασμό της ατομικής με τη συλλογική ευθύνη.

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Απ’ τον κομμουνισμό στη συμπερίληψη


kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος
Σε παλαιότερους καιρούς, όταν το κομμουνιστικό κίνημα έχαιρε άκρας υγείας, σου έβαζαν πιπέρι στο στόμα αν τολμούσες να ψελλίσεις τις αμφιβολίες σου για τις ευδαίμονες χώρες του σοσιαλισμού. Έριχνες «νερό στον μύλο της αντίδρασης», κατά την προσφιλή ρήση των ορθοδόξων ημών αδελφών, αν τολμούσες να μιλήσεις για τα γκουλάγκ, για τα ψυχιατρεία αργότερα ή τις φυλακίσεις ομοφυλοφίλων στην Κούβα. Οι πρώτοι διαφωνούντες που είχαν καταφέρει να δραπετεύσουν από τον κομμουνισμό αντιμετωπίζονταν με καχυποψία. Ο πολύς Σαρτρ, ο οποίος δεν έχανε ευκαιρία να πέφτει έξω στις πολιτικές του τοποθετήσεις, είχε πει το περίφημο «να μη μιλάμε για τους διαφωνούντες για να μην απογοητεύσουμε τους απεργούς εργάτες της Μπιγιανκούρ». Το αποτέλεσμα είναι ότι η γαλλική, και ώς ένα σημείο η ευρωπαϊκή, διανόηση άργησε πολύ να καταλάβει ποια ήταν η πραγματική φύση των σοσιαλιστικών καθεστώτων. Κι όταν ο διανοούμενος αδυνατεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα, ακυρώνει τον ρόλο του. Τις συνέπειες τις ζούμε στην απαξίωση του ρόλου των διανοουμένων στη σύγχρονη κοινωνία.
Ο κομμουνισμός κατέρρευσε με πάταγο. Τον διαδέχθηκε, όμως, ο ολοκληρωτισμός της πολιτικής ορθότητας και της ιδεολογίας «γουόκ». Επικίνδυνη, αφού σημαδεύει χωρίς πολιτική διαμεσολάβηση τη λειτουργία της ανθρώπινης σκέψης. Επιβάλλει τις λέξεις που δικαιούμαστε να χρησιμοποιούμε και ορίζει τον τρόπο που οφείλουμε να σκεφτόμαστε. Κι αν δεν προσαρμοστείς, τότε αυθωρεί και παραχρήμα κατατάσσεσαι στο στρατόπεδο του εχθρού. Αν ασκήσεις κριτική θεωρείται ότι «ρίχνεις νερό» στον μύλο του Τραμπ, της Λεπέν ή του Πούτιν. Το διάβασα και αυτό με αφορμή την υπόθεση της αμφιβόλου φύλου Αλγερινής αθλήτριας. Ο Πούτιν θέλει να απαξιώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Άρα δεν πρέπει να μιλάτε για τα μολυσμένα νερά του Σηκουάνα, ούτε να αμφιβάλλετε για το φύλο της πυγμάχου. Ούτε, βέβαια, για την κακόγουστη τελετή έναρξης και τη «συμπεριληπτικότητά» της. Αυτή η συμπερίληψη έχει γίνει σαν την αταξική κοινωνία των Σοβιετικών. Η Λεπέν και δεν είπε τίποτε για την τελετή έναρξης και πλειοδοτεί σε ενθουσιασμό για τα μετάλλια των Γαλλίδων και των Γάλλων αθλητών. Και βέβαια, δεν τους περνάει απ’ το μυαλό ότι η Λεπέν ή ο Τραμπ είναι, εκτός των άλλων, προϊόντα αντίδρασης στην πολιτική ορθότητα και στον ολοκληρωτισμό του «γουόκ». «Αφύπνιση» στα ελληνικά, όμως το «γουόκ» είναι πιο εξωτικό, άρα δεν επιδέχεται κριτική. Κάπως όπως όταν ονομάσαμε την καλλιέργεια «κουλτούρα» και γίναμε ακαλλιέργητοι. Όμως οι υπερασπιστές της πολιτικής ορθότητας είναι συνηθισμένοι να έχουν πάντα δίκιο. Κάποτε είχαν δίκιο με τον κομμουνισμό και την αταξική κοινωνία. Σήμερα έχουν δίκιο με το «γουόκ» και τη συμπερίληψη. Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Υποχρεωτική ενημερωτική σήμανση σε όλα τα ΤΑΞΙ για την αποδοχή πληρωμών με κάρτα

Πόσοι ακόμη ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν! Πληρωμή μόνο με κάρτες, η λύση.



Την υποχρέωση των ΤΑΞΙ να αναρτούν ειδική σήμανση, με την οποία οι πελάτες ενημερώνονται για την υποχρέωση αποδοχής πληρωμών με κάρτα, και τη μορφή αυτής, καθορίζει απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, κατόπιν πρότασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή. Σύμφωνα με την απόφαση, πρόκειται για ένα ειδικό αυτοκόλλητο, το οποίο τοποθετείται στο τζάμι της πίσω δεξιάς πόρτας του οχήματος, και αναγράφει στα ελληνικά και στα αγγλικά τα εξής:

Ο οδηγός υποχρεούται:
  • Να εκδίδει απόδειξη στο τέλος της διαδρομής.
  • Να δέχεται πληρωμή με κάρτα.
Ο πελάτης ΔΕΝ υποχρεούται:
  • Να πληρώσει με μετρητά.
  • Να πληρώσει, πριν λάβει τη νόμιμη απόδειξη.
Η παραγωγή του αυτοκόλλητου γίνεται από την ΑΑΔΕ, με δαπάνες, που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της, και την διαθέτει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία ΤΑΞΙ, ώστε αυτή να μεριμνήσει για την εφαρμογή της απόφασης.

Τα ΤΑΞΙ υποχρεούνται να έχουν επικολλήσει την ταμπέλα στο όχημα εντός τριών εβδομάδων από την παραλαβή τους από την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΤΑΞΙ.

Σε περίπτωση μη επικόλλησης της σήμανσης, προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.