ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Η αλήθεια για το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης



Σε κάθε μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση, η αντιπολίτευση θα βρει να πει κάτι, όχι για να βελτιώσει κάποια παράμετρο, αλλά για να διασπείρει fake news. Τελευταίο παράδειγμα, το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Πάμε να δούμε ποια είναι η αλήθεια και να εξηγήσουμε γιατί με αυτό το σχέδιο βελτιώνουμε την ποιότητα παροχής Υπηρεσιών των ωφελούμενων, των φροντιστών και των οικογενειών τους.

1η Αλήθεια: Δεν καταργούνται τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία
  • Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία δεν καταργούνται. Μετασχηματίζονται αποκτώντας νέα νομική μορφή, ενισχύονται επιπλέον και μετεξελίσσονται σε Ολοκληρωμένα Κοινοτικά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.
  • Τα επτά Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας μπαίνουν κάτω από τη διοικητική «ομπρέλα» των αντίστοιχων Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, ΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.
  • Συγκεκριμένα, το Ψ.Ν.Α. «ΔΑΦΝΙ» και το «Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης» του Ενιαίου Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» μεταφέρονται στις οικείες Διοικήσεις Υγειονομικών Υπηρεσιών (Δ.Υ.Πε.) ως αποκεντρωμένες μονάδες τους, διασυνδέονται με τις δομές παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας αυτών και συνεχίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους.
Έτσι θα ενισχύσουμε την προσβασιμότητα στις αναγκαίες και ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση και θα διασφαλίζουμε το μέγιστο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

2η Αλήθεια: Το νομοσχέδιο ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
  • Αντίθετα, διασφαλίζει ΟΛΕΣ τις θέσεις όπως και το καθεστώς εργασίας κάθε επαγγελματία.
Καθένας και καθεμία από τους ήδη απασχολούμενους θα μεταφέρουν τις οργανικές θέσεις τους στον νέο φορέα. Η μεταφορά θα γίνεται με την υφιστάμενη σχέση εργασίας, τον κλάδο και την αντίστοιχη ειδικότητα. Εισάγεται μάλιστα ως εργασιακό κίνητρο η απόκτηση της Νοσηλευτικής Ειδικότητας Ψυχικής Υγείας.
  • Το προσωπικό των φορέων που εντάσσονται στον Ε.Ο.Π.Α.Ε. συνεχίζει να εργάζεται.
  • Στόχοι του ενιαίου φορέα είναι:
-Η καλύτερη αξιοποίηση ανθρώπινων και οικονομικών πόρων
-Να βάλει τέλος στην αλληλοεπικάλυψη των υπηρεσιών

3η Αλήθεια: Fake news τα λουκέτα σε φορείς αντιμετώπισης εξαρτήσεων

Ο.ΚΑ.ΝΑ., ΚΕΘΕΑ, 18ΑΝΩ, ΙΑΝΟΣ, ΑΡΓΩ, «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», DETOX ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους χωρίς να κλείσει καμία δομή και καμία υπηρεσία.
Θα διασυνδέονται μεταξύ τους, ώστε να παρακολουθείται η πορεία του εξαρτημένου ατόμου με στόχο να διατηρείται μέσα στο σύστημα υγείας και να μην «χάνεται».

4η Αλήθεια: Το νομοσχέδιο ισχυροποιεί τη δημόσια παροχή υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Ο νέος ενιαίος οργανισμός είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως ακριβώς είναι το ΚΕΘΕΑ και ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. Τα Ν.Π.Ι.Δ. είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο (άνω του 50%) κατέχοντας δημόσιο χαρακτήρα και εποπτεύονται από το αρμόδιο Υπουργείο.

5η Αλήθεια: Η πρόληψη ισχυροποιείται
  • Τα Κέντρα Πρόληψης συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.
  • Θα υπάρχουν δομές πρόληψης, μείωσης της βλάβης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης σε κάθε πόλη της Ελλάδας εξασφαλίζοντας το δικαίωμα της πρόσβασης σε όλους.
  • Δημιουργείται για πρώτη φορά Διεύθυνση Πρόληψης που θα συντονίζει όλες τις υπηρεσίες.
  • Ιδρύονται δομές Detox εντός των νοσοκομείων σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους ωφελούμενους.
6η Αλήθεια: Στηρίζουμε τις οργανωτικές αλλαγές με σύμμαχο την τεχνολογία!
  • Πρώτο ψηφιακό βήμα το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης.
-Με τη λειτουργία του θα υπάρχει για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ:
  • Έλεγχος σε πραγματικό χρόνο του έργου των φορέων του Εθνικού Δικτύου
  • Παροχή πληροφοριών για τη διαθεσιμότητα και την πληρότητα των υπηρεσιών, των διαθέσιμων κλινών όπως επίσης των ραντεβού σε όλες τις δομές.
-Τι προσφέρει αυτό;
  • Πλήρη και στοχευμένη κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων.
  • Την «εικόνα» με τα απαραίτητα επιδημιολογικά δεδομένα για την ψυχική υγεία του πληθυσμού.
  • Οι ψηφιακές δυνατότητες όμως θα αλλάξουν… «πίστα» με το Εθνικό Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής – Τηλεσυμβουλευτικής, που θα παρέχει: ιατρική και ψυχική υποστήριξη, καθώς επίσης και συμβουλευτική
Όλα τα παραπάνω θα επιβλέπονται από τον εκάστοτε υποδιοικητή της υγειονομικής περιφέρειας. Ο αναβαθμισμένος ρόλος του θα περιλαμβάνει την οργάνωση, την εποπτεία και την λειτουργία των υπηρεσιών.

Με απλά λόγια, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις απαιτούμενες οργανωτικές αλλαγές για τη βελτίωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Η Υγεία, σε όλες τις εκφάνσεις της, είναι απόλυτη προτεραιότητα αυτή τη τετραετία για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι ακόμη μια μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη. Και επειδή η ψυχική υγεία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, εδώ δεν χωρούν fake news και ανεύθυνες αντιπολιτευτικές κορώνες.

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Στην Κάσο ολοκληρώθηκαν οι έρευνες βάσει του αρχικού σχεδιασμού - Καμία υποχώρηση από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα



Η Ελλάδα έχει να εκπονήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα έργο πολύ μεγάλης σημασίας πρωτίστως για την Κύπρο και γεωστρατηγικής σημασίας. Αυτό λοιπόν το έργο περιλαμβάνει ένα στάδιο ερευνητικό και στη συνέχεια είναι η πόντιση του καλωδίου. Για την έρευνα απαιτείτο να υπάρξει ένα σχέδιο από την πλευρά του ιταλικού πλοίου και των αναδόχων του έργου.

Το έργο έχει αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ. Εκπονήθηκε πράγματι μια στρατηγική. Η έρευνα ολοκληρώθηκε απολύτως με βάση τον σχεδιασμό. Δηλαδή δεν υπήρξε καμία απολύτως παραχώρηση σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Η έρευνα έλαβε χώρα όχι μόνο στα χωρικά μας ύδατα, αλλά και στα διεθνή ύδατα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και άρα αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο συνέβη είναι ότι εμείς αναδείξαμε το ζήτημα ότι μπορούμε να κάνουμε έρευνες και εκτός των δικών μας χωρικών υδάτων, σε δική μας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Η Τουρκία θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επί τη βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο είναι άκυρο και ανυπόστατο νομικά. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, πλην όμως η ίδια η Τουρκία θεωρεί ότι αποτελεί τη βάση της πολιτικής της. Άρα, εξ αυτού του λόγου θεωρεί ότι έλκει δικαιώματα και θέλησε να δώσει το μήνυμα ότι στο πεδίο αυτό δεν μπορούν να γίνονται οι οποιεσδήποτε έρευνες από την πλευρά Ελλάδας και Κύπρου.

Όμως σε αυτό εμείς είμαστε ανυποχώρητοι. Δηλώσαμε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν. Και αυτό ακριβώς συνέβη. Υπενθυμίζουμε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν είχαμε έρθει στα όρια της πολεμικής σύγκρουσης. Υπήρχε μια πάρα πολύ μεγάλη ένταση, μια κρίση η οποία οδήγησε τους δύο στόλους να βρεθούν στο σύνολό τους στα νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τι συνέβη στην περίπτωση της Κάσσου; Μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες υπήρξε απόλυτη αποσυμπίεση. Δεν υπήρξε σε καμία φάση αυτού του εικοσιτετραώρου οποιαδήποτε περίπτωση δημιουργίας κρίσης. Δεν ήρθαν ποτέ κοντά τα πλοία τα οποία επιτηρούσαν. Δεν υπήρξε κίνδυνος θερμού επεισοδίου. Και στο τέλος της ημέρας ολοκληρώθηκε η έρευνα.

Αυτή η στάση όχι μόνο δεν είναι υποχωρητική, αλλά είναι το ακριβώς αντίθετο. Παρήχθη απολύτως το ωφέλιμο αποτέλεσμα, το οποίο έγινε σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της αναδόχου εταιρείας κι επιπλέον κάναμε τη δήλωσή μας ότι πρόκειται για δική μας Αποκλειστική Ζώνη.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Το Άργος Ορεστικό τιμά και γιορτάζει την πολιούχο του, ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 Στης Αγίας μας λοιπόν την εορτή και μνήμη καλούμαστε όλοι να συμμετάσχουμε, αποδίδοντάς της έτσι, το σεβασμό, την τιμή, και την αγάπη που της αξίζει. 

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το ενεργειακό κόστος και τα κυβερνητικά μέτρα που λαμβάνονται



1. Για ποιο λόγο αυξήθηκαν οι τιμές χονδρικής στην ελληνική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος;

Η αύξηση που καταγράφηκε στις τιμές χονδρικής στην Ελλάδα οφείλεται σε έναν συνδυασμό γεγονότων. Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται:

• Ο καύσωνας διαρκείας στην Ελλάδα, ο οποίος ήταν αναμενόμενος μεν, αλλά πάνω από τα συνήθη επίπεδα,

• Ο καύσωνας μη αναμενόμενης διάρκειας από την Ουκρανία μέχρι την Ελλάδα, χειρότερος από αυτόν της Ελλάδας,

• Η αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία, διότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να καταστρέφουν την ηλεκτρική υποδομή.

• Η μη εκτόνωση της αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργηθεί, ειδικά στην Ουγγαρία προς τη Δύση. Λόγω αδύναμων διασυνδέσεων προς τη Δύση (π.χ., διασύνδεση Αυστρίας-Ουγγαρίας), μας μεταφέρονται οι τιμές της Ουγγαρίας, ενώ είμαστε περίπου 1.000 χλμ. μακριά. Η Αυστρία, ωστόσο, που είναι δίπλα έχει θεαματικά χαμηλότερες τιμές, γιατί έχει εξάγει όσο μπορεί να εξάγει στην Ουγγαρία και οι τιμές της έχουν αποσυζευχθεί.

2. Πώς οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα επηρεάζονται από τις αντίστοιχες τιμές άλλων Ευρωπαϊκών κρατών; Αυτό συμβαίνει μόνο όταν αυξάνονται ή και όταν μειώνονται οι τιμές της χονδρικής;

Οι τιμές χονδρικής επηρεάζονται, κυρίως, από τις διασυνδεμένες Βαλκανικές χώρες, που δεν έχουν καλές διασυνδέσεις με την υπόλοιπη (Κεντρική) Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει και όταν αυξάνονται, αλλά και όταν μειώνονται οι τιμές. Ειδικότερα, οι διασυνδέσεις επηρεάζουν τη ζήτηση και την προσφορά. Και επιδιώκουμε να έχουμε διασυνδέσεις -τις έχουμε βελτιώσει- για την πιο αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρχουν περίοδοι που φεύγει η ενέργεια στο εξωτερικό και ανεβαίνουν οι τιμές από τη ζήτηση που υπάρχει στο εξωτερικό και το αντίστροφο, περίοδοι που πέφτουν οι τιμές από την προσφορά φθηνής ενέργειας που έρχεται στο εξωτερικό. Τα παραπάνω, αφορούν στις τιμές της χονδρικής. Σε αυτές προστίθενται οι επιβαρύνσεις που αφορούν -κατά κύριο λόγο- στο κόστος λειτουργίας των δικτύων και τις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρουμε, είτε με χαμηλές χρεώσεις στους ευάλωτους είτε με πολύ μεγάλα ποσά επιδοτήσεων για την ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη και στα νησιά, μέσω των ΥΚΩ. Τα ποσά αυτά, όταν θα ολοκληρωθούν οι διασυνδέσεις θα μειωθούν καθοριστικά.

3. Για ποιο λόγο, μέσα στον Ιούλιο, αυξήθηκαν οι τιμές λιανικής ηλεκτρικού ρεύματος;

Οι τιμές λιανικής ακολουθούν, με μια καθυστέρηση τις τιμές χονδρικής, οι οποίες αυξήθηκαν για τους λόγους που προαναφέραμε. Η κυβέρνηση, ωστόσο, επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά, λαμβάνοντας μέτρα, προκειμένου οι καταναλωτές να μην δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς του Αυγούστου.

4. Πότε θα επανέλθουν οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος σε κανονικά για την εποχή επίπεδα;

Η πτώση των τιμών της λιανικής είναι συνάρτηση του είδους του τιμολογίου. Είναι άμεση στα κίτρινα, με υστέρηση ενός τουλάχιστον μήνα στα πράσινα, ενώ τα μπλε δεν επηρεάζονται στη διάρκεια των σχετικών συμβάσεων. Οι τιμές των futures για τον Αύγουστο, δηλαδή οι εκτιμήσεις της αγοράς για μελλοντικές τιμές, δείχνουν αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής για την Ελλάδα.

5. Θα είναι συχνό φαινόμενο, στο εξής αυτές οι αυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών;

Λαμβάνουμε μέτρα, ώστε να μην είναι συχνό αυτό το φαινόμενο. Σε αυτή την κατεύθυνση, υιοθετούμε πολιτικές για την περαιτέρω αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, την εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, την ενίσχυση των διασυνδέσεων, προκειμένου να μην εμφανίζεται η ανάγκη να λειτουργούν οι ακριβές θερμικές μονάδες που ανεβάζουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει, επανειλημμένως, πως όταν υπάρχει ανάγκη παρεμβαίνει και συνδράμει τους καταναλωτές, παρότι είναι εξαιρετικά περιορισμένα τα ευρωπαϊκά εργαλεία και αυστηρές οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις. Αυτό κάναμε και τώρα με τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώσαμε για το ενεργειακό κόστος.

6. Θα υπάρξει κάποια ειδική πρόνοια, από πλευράς κυβέρνησης, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι καταναλωτές στο αυξημένο κόστος;

Μέσω ποσού που θα συγκεντρωθεί από την ειδική εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, θα επιδοτηθούν για τον Αύγουστο οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και πλήττονται από την επερχόμενη απότομη άνοδο των τιμολογίων του επόμενου μήνα. Το όριο κατανάλωσης της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι οι 500 κιλοβατώρες (kWh) το μήνα. Οι ανακοινώσεις για την περίμετρο των δικαιούχων και το ακριβές ποσό της επιδότησης σε €/MWh για κάθε κατηγορία, θα γίνουν αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών τιμών του ειδικού τιμολογίου (πράσινου) τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

7. Θα λάβετε μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών;

Έχουμε, ήδη, θεσμοθετήσει το τιμολόγιο ΓΑΙΑ, το οποίο αφορά στους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος. Μέσω αυτού, αποκτούν πρόσβαση σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μακροπρόθεσμα, για χρονικό διάστημα 10 ετών. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις μέχρι το τέλος Ιουλίου δεν πρέπει να μείνει ούτε ένας αγρότης εκτός ΓΑΙΑ. Εξασφαλίζουν για δύο χρόνια τιμές προ κρίσης για όλο τους το ρεύμα.

8. Το γεγονός ότι η αύξηση των τιμών του ρεύματος θα επηρεάσει και τις τιμές των προϊόντων το έχετε λάβει υπόψη; Τί θα κάνετε γι’ αυτό;

Οι αυξήσεις του τελευταίου μήνα εκτιμούμε ότι αποτελούν παροδικό φαινόμενο, που δεν έχει σημαντική επίδραση στα κόστη παραγωγής, τέτοια που να δικαιολογεί οποιαδήποτε ανησυχία για έξαρση του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός περιορίζεται παγκοσμίως το τελευταίο χρονικό διάστημα.

9. Θα λάβει η κυβέρνηση μέτρα αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους, τα οποία θα αφορούν στις επιχειρήσεις; Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει η κυβέρνηση για να μην επιστρέψουν τα τεράστια ποσά του ΕΤΜΕΑΡ οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις;

Ένα πολύ σημαντικό μέτρο που λαμβάνουμε προς όφελος των επιχειρήσεων αφορά στο γεγονός ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους επιστροφή σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ. Αυτή η εκκρεμότητα δεν θα επιλυθεί εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι δεν αποτελεί δικό τους σφάλμα, που καθυστέρησε η εφαρμογή του. Συνεπώς, δεν πρόκειται να υπάρξει αναδρομική ισχύ. Απόφαση, με όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

10. Τί όφελος θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους από τα μέτρα που λαμβάνονται και από πότε;

Αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται η ποσοτικοποίηση των μέτρων, ώστε να προκύψει το ακριβές όφελος για τους καταναλωτές. Το όφελος θα το δουν από τον επόμενο λογαριασμό ρεύματος (λογαριασμός Αυγούστου).

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Σε διαβούλευση το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών



Σε διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο απόφασης με τις λεπτομέρειες του προγράμματος «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Γεωργίας» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνολικού προϋπολογισμού 410 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας στόχος του προγράμματος είναι «η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού με εγκατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο όσο το δυνατόν περισσοτέρων νέων αγροτών. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επενδύει στους νέους αγρότες, καθώς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα αλλά και θεμέλιο για την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας. Επιδίωξή μας είναι η μετάβαση από το μοντέλο της παραδοσιακής οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης, ώστε όλο και περισσότεροι νέοι να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα όχι από ανάγκη επιβίωσης, αλλά από συνειδητή επιλογή».
Για την ένταξη στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:
  • Να είναι ενήλικες και να μην υπερβαίνουν το 40ο έτος της ηλικίας τους.
  • Να είναι νόμιμοι κάτοχοι οικονομικά αυτόνομης γεωργικής - κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης εφόσον υπάρχει ζωικό κεφάλαιο, αυτό πρέπει να είναι ιδιόκτητο.
  • Να υποβάλλουν παραδεκτή δήλωση ΟΣΔΕ το έτος 2024, με τυπική απόδοση που να είναι τουλάχιστον 12.000Euro στην ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη και στην Εύβοια, τα 10.000Euro στα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων και τα 8.000Euro στα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων ή να έχουν δηλώσει τουλάχιστον 103 κυψέλες στην ηπειρωτική Χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, 74 στα νησιά της Χώρας με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και 92 στα υπόλοιπα νησιά της Χώρας.
  • Κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης να χαρακτηρίζονται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.
  • Κατά τα έτη 2019 έως 2022, να μην έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ με μέσο όρο τυπικής απόδοσης που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας ή τα 16.000 ευρώ σε οποιοδήποτε από αυτά τα έτη.
  • Να υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης και τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Σε ό,τι αφορά στα ποσά στήριξης, αυτό αρχικά έχει οριστεί στις 30.000 ευρώ, το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει έως και τις 44.000 ευρώ.

Τέλος, οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι οι εξής:
  • Να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη εντός δύο ετών από την ημερομηνία χαρακτηρισμού τους ως νεοεισερχομένων επαγγελματιών στον αγροτικό τομέα και να τη διατηρήσουν για τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
  • Να πετύχουν τον ποσοτικό στόχο της αύξησης της τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με την τυπική απόδοση της αρχικής κατάστασης ενώ ταυτόχρονα κατά την ολοκλήρωση αυτή δεν πρέπει να υπολείπεται των 16.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, Κρήτη και Εύβοια, των 14.000 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων και των 10.700 ευρώ στα υπόλοιπα νησιά.
  • Να υπαχθούν εντός 24 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό τουλάχιστον για τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
  • Από το 2024 έως και τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου να υποβάλλουν κάθε έτος δήλωση στο ΟΣΔΕ.
  • Να παρακολουθήσουν (δωρεάν) εκπαιδευτικό διάρκειας τουλάχιστον 250 ωρών.
  • Να πραγματοποιήσουν πωλήσεις αγροτικών προϊόντων βάσει Ε3 οι οποίες, ως προς την τυπική απόδοση εισόδου, πρέπει, από το δεύτερο έτος του επιχειρηματικού σχεδίου να ανέρχονται στο 50% αυτής και στο 60% αυτής κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Για πρώτη φορά δικαστές θα συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων Δικαστηρίων



Η προτεινόμενη ρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελεί σταθμό για την εδραίωση και ενίσχυση του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, καθώς -για πρώτη φορά- παρέχεται στο δικαστικό σώμα η δυνατότητα να συμμετέχει στην επιλογή της ηγεσίας του. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, η Ελλάδα ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα στο ζήτημα αυτό παρέχει στην Ολομέλεια των οικείων Ανωτάτων Δικαστηρίων, δηλαδή σε όργανο αποτελούμενο αποκλειστικά από δικαστές, τη δυνατότητα να διατυπώνει γνώμη για την επιλογή της ηγεσίας του αντίστοιχου Δικαστηρίου.
Το αίτημα της συμμετοχής των δικαστών στην επιλογή της ηγεσίας τους έχει διατυπωθεί, άλλωστε, επανειλημμένως τόσο σε εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου ετών 2021, 2022 και 2023, με τη διατύπωση αντίστοιχων συστάσεων προς την Ελλάδα να λάβει μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει την ανάγκη συμμετοχής του δικαστικού σώματος στην επιλογή των Προέδρων και Αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα στο ζήτημα αυτό.

Η διαδικασία που θα ακολουθείται εφεξής σύμφωνα με τη προτεινόμενη διάταξη
  • Η γνώμη της Ολομέλειας του οικείου Ανώτατου Δικαστηρίου προηγείται της γνώμης που διατυπώνει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Τούτο δε προς διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και του ανεπηρέαστου της γνώμης των δικαστών.
  • Με δεδομένο ότι για την πλήρωση των θέσεων που κενώνονται στις 30 Ιουνίου κάθε έτους ο Υπουργός Δικαιοσύνης κινεί τη διαδικασία το αργότερο ως το τέλος Απριλίου, προβλέπεται ότι η Ολομέλεια παρέχει τη γνώμη της μέσα σε ένα μήνα από τότε που ζητήθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία με τη διατύπωση γνώμης από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Εξασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο το ακώλυτο της διαδικασίας.
  • Η Ολομέλεια του οικείου Ανωτάτου Δικαστηρίου συνεδριάζει σε συμβούλιο (και όχι δημόσια) και μετέχουν σε αυτήν όλα τα μέλη του Δικαστηρίου. Σε περίπτωση κωλυμάτων η Ολομέλεια συγκροτείται νόμιμα και με λιγότερο αριθμό μελών, σε κάθε όμως περίπτωση τα παρόντα μέλη πρέπει να είναι περισσότερα από το ήμισυ των μελών που υπηρετούν.
  • Για διαφύλαξη της εσωτερικής γαλήνης του σώματος και των καλών σχέσεων μεταξύ των δικαστών προβλέπεται ότι τα μέλη του Δικαστηρίου διατυπώνουν την πρότασή τους με μυστική ψηφοφορία επί προτυπωμένων ψηφοδελτίων. Παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν περισσότερους του ενός συναδέλφους τους για την προς κάλυψη θέση (μέχρι πέντε προακτέους). Η δυνατότητα πολλαπλής ψήφου παρέχεται ακριβώς προς διευκόλυνση των μελών του Δικαστηρίου, καθώς καλούνται να επιλέξουν μεταξύ περισσοτέρων ικανότατων και πολύπειρων συναδέλφων, οι οποίοι ορίζονται ως προακτέοι, κατά τις διατάξεις του δεύτερου και τρίτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 59 του ν. 4938/2022 (Α΄109).
Η προτεινόμενη ρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή εναρμονίζεται με τις ως άνω συστάσεις, χωρίς να αφίσταται ή να αποκλίνει από το υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο (άρθρο 90 παρ. 5 του Συντάγματος), το οποίο επιφυλάσσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ευρεία διακριτική ευχέρεια ως προς το ζήτημα της επιλογής των Προέδρων και Αντιπροέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Fake news τα περί -δήθεν- 6ήμερης εργασίας στην Ελλάδα



Δεν θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα εξαήμερη εργασία. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή η οποία διακινήθηκε και υιοθετήθηκε και από κάποια ξένα ΜΜΕ και εμείς έχουμε υποχρέωση να αποκαθιστούμε την αλήθεια. 
  • Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που νομοθέτησε τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας, πρωταγωνιστώντας μαζί με άλλες χώρες στην Ευρώπη.
  • Η ρύθμιση η οποία ισχύει από 1η Ιουλίου αφορά πολύ λίγες επιχειρήσεις, σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων 24ωρης συνεχούς λειτουργίας, που δουλεύουν δηλαδή 7 ημέρες ή κάποιες πενταήμερης ή εξαήμερης λειτουργίας που δουλεύουν 24 ώρες την ημέρα υπό την προϋπόθεση αυξημένου φόρτου, που πρέπει να δηλώνεται στην ΕΡΓΑΝΗ. Δεν πρόκειται για μια παγιωμένη εξαήμερη εργασία, ακόμα και σε αυτή την μικρή υποκατηγορία επιχειρήσεων.
  • Υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εξαιρείται η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα μας.
  • Το μέτρο αυτό ουσιαστικά προστατεύει τους εργαζόμενους αυτών επιχειρήσεων, από αδήλωτη εργασία και οδηγεί σε μια προσαύξηση του ημερομίσθιου κατά 40% αν είναι Σάββατο ή κατά 115% αν είναι Κυριακή.
Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την πραγματικότητα, η οποία είναι που -τελικά- θα καταρρίψει άλλον ένα μύθο. Θυμίζουμε ότι δεν είναι λίγοι οι μύθοι οι οποίοι έχουν διακινηθεί -και τελικά καταρριφθεί- όπως ήταν η δήθεν ιδιωτικοποίηση του νερού ή η -δήθεν- κατάργηση του το 8ώρου.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί στη δημόσια Παιδεία



Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας Παιδείας και της ενίσχυσης της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, ανακοινώνουν 10.000 νέους μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025. Οι 10.000 νέες θέσεις μόνιμων διορισμών από τους οριστικούς πίνακες του ΑΣΕΠ διαρθρώνονται ως ακολούθως:
  • 4.451 θέσεις προς κάλυψη με βάση τον δημοσιονομικό κανόνα μία πρόσληψη για μία αποχώρηση (4.050 αποχωρήσεις μόνιμων εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού μετά το πέρας του σχολικού έτους 2023-2024, και 401 ήδη υφιστάμενα κενά λόγω αποχωρήσεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού κατά το σχολικό έτος 2022-2023).
  • 5.549 επιπλέον θέσεις, καθώς μετά από μελέτη των στοιχείων προκύπτει ανάγκη κάλυψης κενών. Η συνολική δαπάνη κάλυψης των νέων θέσεων, ύψους 110 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους που μέχρι τώρα διατίθενται για προσλήψεις αναπληρωτών.
Η μόνιμη κάλυψη 10.000 θέσεων συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός σταθερού πυρήνα στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και αποτελεί βασική προϋπόθεση για περαιτέρω επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω στοχευμένων επιμορφώσεων. Η αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας Παιδείας απαιτεί συνεκτικό πλαίσιο και ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών που εντοπίζονται οριζόντια σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης. Στην κατεύθυνση αυτή θα διενεργηθούν διορισμοί με έμφαση:
  • στην ειδική αγωγή όπου θα καλυφθούν περισσότερες από τετραπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο έτος θέσεις ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οκταπλάσιες θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, δεδομένου ότι την προηγούμενη χρονιά οι διορισμοί αφορούσαν αποκλειστικά ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς,
  • στις ειδικότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού σε υπάρχουσες και νεοσυσταθείσες θέσεις ειδικοτήτων τοποθετούνται πενταπλάσιοι σε σχέση με πέρσι εκπαιδευτικοί, ενώ συνολικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι διορισμοί θα ξεπεράσουν τους 2.800.
  • στην κάλυψη αναγκών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου θα γίνουν άνω των 5.000 προσλήψεων σε όλες τις ειδικότητες.
Ο ακριβής αριθμός των διορισμών ανά ειδικότητα θα προσδιοριστεί το αμέσως προσεχές διάστημα, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Υπερκαλύφθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι για την επιχειρηματικότητα στις περιοχές Δίκαιης Μετάβασης




Υπερκαλύφθηκαν οι διαθέσιμοι πόροι για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις περιοχές Δίκαιης Μετάβασης

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι υποβολές των προτάσεων στο πλαίσιο των τεσσάρων δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που αφορούν στις ηπειρωτικές περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης για το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και για τους Δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης της Περιφέρειας

Πελοποννήσου.
  • Οι δράσεις αυτές καλύπτουν υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, με τη συνολική δημόσια χρηματοδότηση να ανέρχεται σε 280 εκατομμύρια ευρώ.
Κατατέθηκαν, συνολικά, 136 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων συνολικής υποβεβλημένης δημόσιας δαπάνης σχεδόν 393 εκατομμυρίων ευρώ, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο κατά 40%.
- Ειδικότερα, για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι υποβεβλημένες αιτήσεις για το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας ξεπέρασαν το 118% της συνολικής διαθέσιμης δαπάνης, αγγίζοντας τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ, οι αντίστοιχες αιτήσεις για τους Δήμους Μεγαλόπολη, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας, ξεπέρασαν κατά 42% το σύνολο της διαθέσιμης δαπάνης, πλησιάζοντας τα 28 εκατομμύρια ευρώ.
- Για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι υποβεβλημένες αιτήσεις για το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας υπερκάλυψαν τις διαθέσιμες δημόσιες δαπάνες κατά 330%, ξεπερνώντας τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Οι αντίστοιχες υποβεβλημένες αιτήσεις για τους Δήμους Μεγαλόπολη, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας, ξεπέρασαν τα 42 εκατομμύρια ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις δημόσιες δαπάνες κατά 216%.
  • Παράλληλα, για πρώτη φορά, ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ επιχειρεί την ενίσχυση μεγάλων επιχειρήσεων με βασικούς άξονες την καινοτομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Συνολικά έξι μεγάλες επιχειρήσεις, τρεις νέες και τρεις υφιστάμενες, αξιοποιώντας τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027, υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια ύψους άνω των 73 εκ. ευρώ για τις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.