ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το ρεύμα τον Σεπτέμβριο



Σε 1,9 δισ. ευρώ η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το ρεύμα τον Σεπτέμβριο

Είναι αντιληπτό ότι διανύουμε μια περίοδο διεθνούς κρίσης που έχει εκτινάξει τις τιμές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη σε πρωτόγνωρα επίπεδα, με αποτέλεσμα να απειλείται η κοινωνική συνοχή των ευρωπαϊκών κρατών, συνεπώς και της χώρας μας. Για αυτό, η δέσμευση της Κυβέρνησής μας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα δίχτυ προστασίας που θα βοηθήσει τους Έλληνες καταναλωτές να αντιμετωπίσουν αυτές τις εξαιρετικές καταστάσεις, συνεχίζεται και τον μήνα Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα για αυτό τον μήνα η Κυβέρνηση θα διαθέσει 1,9 δισ. ευρώ, για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Α. Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε Νοικοκυριά
  • Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές.
  • Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο απορροφούμε το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh.
  • Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.
Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.

Β. Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε μη Οικιακά Τιμολόγια

  • Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης. Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.
  • Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.
  • Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.
Επίσης ανακοινώθηκε:
  • Ο εξορθολογισμός των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση στα νοικοκυριά που εμφανίζουν μεγάλες καταναλώσεις επειδή πχ θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια και
  • Η εφαρμογή από τον επόμενο μήνα ενός μόνιμου μηχανισμού αντιστάθμισης κινδύνου που θα χρηματοδοτείται από εισφορά ύψους 1 λεπτού ανά κιλοβατώρα η οποία θα περιλαμβάνεται στο λογαριασμό ΥΚΩ.
Η απλή ανάγνωση των αριθμών καταδεικνύει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, η οποία εξαντλεί κάθε οικονομική δυνατότητα, προκειμένου να συγκρατήσει το ενεργειακό κόστος και να προστατεύσει το εισόδημα των πολιτών, απέναντι σε μια πρωτοφανή σε μέγεθος και άγνωστη σε διάρκεια ενεργειακή κρίση που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική θωράκισης των καταναλωτών, η οποία καθίσταται δυνατή χάρη στη συνετή και αποτελεσματική οικονομική πολιτική που ακολουθούμε και τον μηχανισμό στήριξης των πολιτών που έχουμε θέσει σε λειτουργία.

Συνεχίζουμε να περιορίζουμε τις επιπτώσεις των αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων

Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι η Κυβέρνησή μας παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, μπόρεσε, όχι μόνο να κρατήσει όρθια την κοινωνία, μειώνοντας το κοινωνικό κόστος στο ελάχιστο δυνατόν, αλλά και να ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα της οικονομίας.
  • Όπως δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, τα έσοδα από φόρους για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου έφτασαν στα 31 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 5,167 δισ. ευρώ ή 19,9%, σχεδόν 20%, έναντι του στόχου.
  • Τα στοιχεία αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε -όπως κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα- να στεκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας, προκειμένου να μειώσουμε τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Δεν θα πούμε ψέματα: Κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει τις επιπτώσεις, αλλά θα συνεχίζουμε να τις περιορίζουμε όσο είναι δυνατόν, κατανοώντας την ταλαιπωρία, τους φόβους, τις ανησυχίες, τις ανασφάλειες της ελληνικής κοινωνίας. Για αυτό και χρειάζεται να επιμείνουμε στο σχέδιο. Για αυτό και χρειάζεται σύνεση, ετοιμότητα, επαγγελματική διαχείριση, ενότητα, κοινωνική συνείδηση, ώστε να αντέξουμε στα δύσκολα, στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Η αστάθεια, η ανωμαλία, η εσωτερική αναταραχή και οι ασύνετες πολιτικά ενέργειες δεν υπηρετούν το κοινό αγαθό της Πατρίδας και των πολιτών, δεν υπηρετούν το συμφέρον της κοινωνίας.
Η στήριξη της Κυβέρνησης στους πολίτες για την ενέργεια, αλλά και σε άλλες πτυχές του οικονομικού τους βίου που δοκιμάζονται, προκύπτει από το συνολικό αποτέλεσμα που δημιουργεί η πολιτική μας.
  • Πρώτον, η έξοδος της χώρας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας,
  • δεύτερο η εκπληκτική άνοδος του Τουρισμού - που ήδη προσεγγίζει και ενδεχομένως να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 - και
  • τρίτον η υπέρβαση των δημοσίων εσόδων σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα.
Ήδη -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- η απαλλαγή από την Ενισχυμένη Εποπτεία σημαίνει:
  • Μεγαλύτερη εθνική ευχέρεια στις οικονομικές μας επιλογές. Όχι, όμως, στην επιστροφή στα λάθη που έφεραν την οδυνηρή μνημονιακή περιπέτεια.
  • Ενίσχυση της θέσης της χώρας μας στις διεθνείς αγορές, πρόσθετη ώθηση στη δυναμική ανάπτυξης της Πατρίδας μας, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων.
  • Ανοιχτούς δρόμους για την επίτευξη και του τελευταίου μεγάλου στόχου, δηλαδή την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έπειτα από 11 συνεχόμενες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: