κ. Υπουργέ, δεν διαφωνούμε με τις αποφάσεις σας για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων. Όμως θα θέλαμε να ακούσουμε και για μείωση του αριθμού των Βουλευτών μας.
Ο αριθμός των 300 είναι υπερβολικός για τον πληθυσμό της χώρας και προσωπικά εσείς δεν νομίζω να διαφωνείτε...
Οι διάφορες συγχωνεύσεις και καταργήσεις δεν έχουν ακόμη "αγγίξει" τη Βουλή μας!
Μάκης Πολλάτος
Η ξαφνική αποστρατεία 47 ανωτάτων αξιωματικών, δηλαδή αντιστρατήγων, υποστρατήγων, αντιναυάρχων, υποναυάρχων, αντιπτεράρχων και υποπτεράρχων το βράδυ της Παρασκευής προκάλεσε αίσθηση, ιδίως μετά την ανακοίνωση ξαφνικών κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Πολλοί αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δεν μπορούσε να περιμένει μέχρι τον Μάρτιο, οπότε παραδοσιακά κάθε χρόνο διεξάγονται οι κρίσεις, δηλαδή οι προαγωγές και οι αποστρατείες των ανωτάτων αξιωματικών και ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να πραγματοποιηθούν οι κρίσεις «αιφνιδίως» σε αυτή την χρονική στιγμή.
Ευρισκόμενος εδώ και ενάμιση χρόνο στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, για δεύτερη φορά τα τελευταία 10 χρόνια -είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015- ο Νίκος Δένδιας φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί την επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του στρατεύματος με κλείσιμο στρατοπέδων, δημιουργία νέων πολυδύναμων μονάδων, αύξηση της μαχητικής ισχύος και βελτίωση του χρόνου αντίδρασης του στρατεύματος επί της ουσίας εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια. Κι αν η κατάσταση στις αρχές του 2000 επέτρεπε τις βραδείες αλλαγές και τον σταδιακό μετασχηματισμό των ενόπλων δυνάμεων, η υπερδεκαετής οικονομική κρίση, οι τεχνολογικές αλλαγές και τα διδάγματα από τις πολεμικές αναμετρήσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή απαιτούν την υλοποίηση των αλλαγών το ταχύτερο δυνατόν.
Μέσα στο 2025, αναμένεται να κλείσουν 137 από τα 800 στρατόπεδα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως του Στρατού Ξηράς. Ναι, 800 στρατόπεδα έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την επικράτεια. Περισσότερα από τα στρατόπεδα του αμερικανικού στρατού. Μέχρι το τέλος του 2025 θα καταργηθεί το 17% των στρατοπέδων, μια αλλαγή που δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ασήμαντη.
Αφού καταργούνται στρατόπεδα και ενοποιούνται σχηματισμοί, προφανώς δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος ο αριθμός των ανωτάτων αξιωματικών. «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάσχουν από έναν υδροκεφαλισμό. Για να το πω σχηματικά, δεν μπορεί ο Ελληνικός Στρατός να έχει περισσότερους Ανώτατους Αξιωματικούς από τον αμερικανικό στρατό που είναι είκοσι φορές μεγαλύτερος, όπως βεβαίως δεν μπορεί και να έχει περισσότερα στρατόπεδα» τόνισε ο Νίκος Δένδιας εξηγώντας την απόφαση για αποστρατεία 47 αντιστρατήγων, υποστρατήγων, αντιναυάρχων, υποναυάρχων, αντιπτεράρχων και υποπτεράρχων.
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει λάβει την απόφαση να καταργηθούν 23 θέσεις ανωτάτων αξιωματικών. Για λόγους εμπιστευτικότητας η αλλαγή αυτή δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, ούτε και υπάρχει επίσημη λίστα των οργανικών θέσεων διοικητών σχηματισμών που καταργούνται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου