ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Η πραγματικότητα για τη στήριξη της ΕΕ με 2,25 δισ. ευρώ


Η πραγματικότητα για τη στήριξη της ΕΕ με 2,25 δισ. ευρώ

Στο Στρασβούργο, η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχαν όχι μόνο τη ρητή πολιτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την άμεση έμπρακτη ενεργοποίηση της Επιτροπής για την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων για τη δοκιμαζόμενη Θεσσαλία.

Η αντιπολίτευση, σε μία επίδειξη μικροκομματικής σκοπιμότητας, προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε τίποτα ουσιαστικό αφού πήρε πόρους που ήδη είχε στη διάθεσή της. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Στη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με την Επιτροπή στο Στρασβούργο, η Ελλάδα εξασφάλισε χρήματα που μέχρι χθες δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την ανακούφιση των πληγέντων και των πληγεισών περιοχών. Πόρους που δεν θα απορροφούνταν, δηλαδή χρήματα χαμένα, ή κονδύλια που μόνο με την ανακατανομή τους καθίστανται αξιοποιήσιμα για τον συγκεκριμένο σκοπό.
  • Κατ΄ αρχάς τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς, (υπολογίζονται σε ύψος 250 εκατ. ευρώ), θα χάνονταν για την Ελλάδα.
  • Η Ε.Ε. δέχεται την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών. Ανακατανομή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν μπορεί να γίνει υπό κανονικές συνθήκες καθώς απαιτεί αλλαγή ευρωπαϊκών κανονισμών που εγκρίνονται από 27 χώρες. Ανακατανομή μπορεί να γίνει μόνο από υπό έκτακτες συνθήκες μεγάλων φυσικών καταστροφών σαν αυτές που ζούμε τώρα. Γι΄ αυτό η Ελλάδα ζήτησε ανακατανομή κάποιων κονδυλίων και το αίτημά της έγινε δεκτό.
  • Δέχθηκε επίσης ανακατεύθυνση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη.
  • Επιπλέον, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημίας, η Ελλάδα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ, αναλόγως του ύψους της τελικής ζημίας.
Η αντιπολίτευση ματαίως επιχειρεί να μιλήσει για κενά στην απορρόφηση. Στο τρέχον ΕΣΠΑ η κυβέρνηση της ΝΔ απορρόφησε όχι μόνο τον αρχικό προϋπολογισμό, αλλά επιπλέον 3,2 δισ ευρώ, (2 δις reactEU και 1,2 δισ. Αποθεματικό Επίδοσης). Άρα φαίνεται να περισσεύουν 250 εκ. ευρώ από τα πρόσθετα 3,2 δισ. ευρώ κι όχι από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Νέος έκτακτος μηχανισμός από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για την ταχεία αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας «Daniel»

Νομοθετική διάταξη, με την οποία εισάγεται νέος έκτακτος μηχανισμός ταχείας αντίδρασης της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας «Daniel», κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας. Με τη σχετική τροπολογία προβλέπεται ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση επειγόντων έργων αποκατάστασης στις περιοχές, όπου έχει συντελεστεί η φυσική αυτή καταστροφή και οι οποίες έχουν – συνεπακόλουθα – κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Ο μηχανισμός αυτός βασίζεται στο εξής δίπτυχο:
  • Αφενός, στην ανάληψη δυνατότητας σχεδιασμού, ανάθεσης, εκτέλεσης και παρακολούθησης υλοποίησης επειγόντων έργων που δεν ανήκουν σήμερα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Με τον τρόπο αυτό η Κεντρική Διοίκηση γίνεται άμεσος αρωγός επίλυσης ζωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, πρωτίστως, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών.
  • Αφετέρου, στην επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην εκκίνηση και υλοποίηση των έργων αποκατάστασης. Η ανάληψη των έκτακτων αυτών αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα γίνεται - κατόπιν σχετικής εισήγησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών - με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και για έργα τα οποία θα περιγράφονται συνοπτικά στην Πράξη αυτή. Οι συνέργειες και η συνεργασία μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών και Κεντρικής Διοίκησης, αποτελούν το ακριβέστερο εργαλείο ανάδειξης και ιεράρχησης των στρατηγικών έργων για την αποκατάσταση των κομβικών υποδομών των πληγεισών περιοχών και για την επαναφορά της αναγκαίας κανονικότητας στην κοινωνική, οικονομική και παραγωγική ζωή των περιοχών που δοκιμάστηκαν.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εν λόγω τοπολογία, με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών θα εξειδικεύονται τα προς εκτέλεση έργα που είναι κατεπείγοντα, τελούν σε άμεση συνάφεια και είναι αναγκαία, αποκλειστικά για την αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές.

Διμέτωπος της κυβέρνησης για αναιτιολόγητες αυξήσεις στην αγορά και αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις συνέπειες που θα έχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα και συνεπώς στις τιμές της αγοράς σε όλη τη χώρα η καταστροφή ζωικού και φυτικού κεφαλαίου στη Θεσσαλία. Οποιαδήποτε ανατιμητική κίνηση θεωρείται εξαιρετικά πρόωρη και αδικαιολόγητη.
  • Με βάση τα στοιχεία, χθες, Τετάρτη, έχουν δηλωθεί ως νεκρά 4.186 βοοειδή, όταν με την απογραφή του 2021 στο σύνολο της χώρας υπήρχαν περισσότερα από 766.000. Έχουν δηλωθεί ως νεκρά 49.050 αιγοπρόβατα, όταν είναι καταγεγραμμένα πανελλαδικά πάνω από 12 εκατομμύρια. Και επίσης οι νεκροί χοίροι στη Θεσσαλία είναι 19.295, όταν στο σύνολο της χώρας είναι πάνω από 664.000. Είναι σαφές λοιπόν ότι οι αριθμοί δεν δικαιολογούν φαινόμενα ανατιμήσεων στο κρέας. Το ίδιο ισχύει και σε πολλούς τομείς του φυτικού κεφαλαίου.
  • Επίσης, για τα απαράδεκτα φαινόμενα αισχροκέρδειας που διαπιστώνονται στις πληγείσες περιοχές, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης:
-Προχώρησε:
  • Στην επιβολή ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό.
  • Σε συνεχείς επιτόπιους ελέγχους από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) για την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό, το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους και τις τιμές πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές αγορές.
  • Στην αποστολή επιστολής της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης (τομέας Εμπορίου) των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας για εντατικοποίηση -σε καθημερινή βάση- των ελέγχων στις λαϊκές αγορές και στα σημεία πώλησης εμφιαλωμένου νερού.
  • Ζήτησε από τις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία. Οι εκπτώσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% τόσο σε τρόφιμα και απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό αγαθά όσο και έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.
50 εκατομμύρια ευρώ από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Daniel
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Βασίλη Ράπανο και την γενική διευθύντρια της Ένωσης κα Χαρούλα Απαλαγάκη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνεισφορά των τραπεζών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων και την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Σύμφωνα με τον κ. Ράπανο, το Δ.Σ. της ΕΕΤ αποφάσισε:
  • Πρώτον, όλες οι τράπεζες μέλη της Ένωσης:
-Αναστέλλουν την υποχρέωση καταβολής δόσεων των ενήμερων δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους.
-Αναστέλλουν το σύνολο των διαδικασιών δικαστικής και εξώδικης είσπραξης απαιτήσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.
-Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή που έχουν οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας στην εξωστρέφεια αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, είναι έτοιμες να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις για την κάθε επιχείρηση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς.
  • Τέλος, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να συμβάλουν στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά θα κατανεμηθούν και θα διατεθούν για υποδομές κυρίως, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Κοινωνικούς και Οικονομικούς Φορείς της περιοχής.
Από την πλευρά του ο Υπουργός:
  • Ευχαρίστησε την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τη σημαντική, κοινωνική συνεισφορά της στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς καταιγίδας Daniel
  • Έκανε προσκλητήριο προς όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: