ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Στήριξη των πολιτών χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα



Στήριξη των πολιτών χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα
  • Πριν από ένα χρόνο, από το βήμα της Δ.Ε.Θ., ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη -πρώτος στην Ε.Ε.- ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα για τη στήριξη των πολιτών έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων.
  • Παρακολουθώντας στη συνέχεια τις εντεινόμενες -εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, που πλήττουν ολόκληρη την Ευρώπη, η Κυβέρνηση προχώρησε στην ενίσχυση των μέτρων και τη διεύρυνση των δικαιούχων, καθώς και σε έκτακτη οικονομική στήριξη στις οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.
  • Εξαντλώντας κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, χωρίς ωστόσο να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, η χώρα μας αναδείχθηκε, στο διάστημα που πέρασε, πρωτοπόρος στην Ε.Ε. σ’ ό,τι αφορά τη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων καθώς έχει ήδη διαθέσει για τον σκοπό αυτό, το μεγαλύτερο ποσοστό του Α.Ε.Π. Διέθεσε συγκεκριμένα το 3,7% του ΑΕΠ, ενώ ακολουθούν η Λιθουανία με 3,6%, η Ιταλία με 2,8%, η Τσεχία με 2,5% και έπονται η Ισπανία και η Αυστρία με 2,3% και η Γερμανία με 1,7% του ΑΕΠ τους.
  • Σημειώνεται ότι τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη χώρα μας για το 2022 θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ και αποτελούν το μεγαλύτερο πακέτο στην Ε.Ε., σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν και οίκων αξιολόγησης.
  • Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο τέθηκε σε εφαρμογή ένας νέος μηχανισμός στην τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας, που αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αφαιρεί άμεσα και μεταφέρει τα υπερέσοδα των προμηθευτών στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο διατίθενται για τη στήριξη των καταναλωτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το μήνα αυτό αντλούνται 1,1 δισ. από το Ταμείο Μετάβασης στα οποία προστίθενται άλλα 800 εκατ. από τον Προϋπολογισμό (σύνολο 1,9 δισ.) για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων στο ρεύμα. Απορροφάται, συγκεκριμένα, για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου το 100% της αύξησης, για τους οικιακούς καταναλωτές το 90%, για τους αγρότες το 82% έως το 99% και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως και το 80%.
  • Στο μεταξύ, για την περίοδο πριν το νέο μηχανισμό ψηφίστηκε διάταξη που προβλέπει φορολόγηση στα υπερέσοδα που είχαν έως τότε οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας με συντελεστή 90% (τον υψηλότερο στην Ευρώπη) η οποία θα εφαρμοστεί άμεσα, προκειμένου να διατεθούν και αυτά τα έσοδα για τη στήριξη των καταναλωτών.
  • Παράλληλα, για την αποτροπή αθέμιτων πρακτικών σε βάρος των καταναλωτών, η Κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή πλαφόν 5 ευρώ στα πάγια τέλη, επέβαλε στους προμηθευτές την υποχρέωση να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύσει στο επόμενο διάστημα, και έδωσε στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς να καταβάλουν κάποια αποζημίωση.
Αναλαμβάνουν υπηρεσία οι πρώτες Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων

Η ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των καθηγητών και των φοιτητών και η απρόσκοπτη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού έργου είναι απαίτηση της κοινωνίας και βασικός στόχος της Κυβέρνησης.
  • Προφανώς για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτούνται χρόνος, υλικοτεχνικά μέσα και προπάντων σύμπραξη όλων: Ιδίως, μάλιστα της Πολιτείας και της Εκπαιδευτικής Κοινότητας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού ψηφίστηκαν από τη Βουλή συγκεκριμένες ρυθμίσεις -ουσιαστικά προοδευτικές μεταρρυθμίσεις- ανάμεσα στις οποίες η συγκρότηση Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Έγιναν για το σκοπό αυτό οι αναγκαίες προσλήψεις -κατά πλειοψηφία αποφοίτων των Πανεπιστημίων μας- ολοκληρώθηκε η εκπαίδευσή τους και η πρώτη Ομάδα ανέλαβε υπηρεσία τη Δευτέρα στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.
  • Ωστόσο -όπως συμβαίνει κάθε φορά που υλοποιείται μια μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια- ομάδες αντιεξουσιαστών - μπαχαλάκηδων, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είναι φοιτητές, προχώρησαν στη δημιουργία επεισοδίων, προκειμένου να ματαιώσουν την εφαρμογή του νόμου και να διατηρήσουν τις προηγούμενες καταστάσεις ανομίας, που δεν νοούνται σε πανεπιστημιακούς χώρους.
  • Παρόντες αρωγοί και υποστηρικτές στο παιχνίδι της ανομίας και των επιθέσεων που ακολούθησαν σε βάρος της Ομάδας Προστασίας και της Αστυνομίας βρίσκονταν για μια ακόμη φορά στελέχη και βουλευτές της Αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων ο Τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, που απηύθυνε κάλεσμα για «συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της νεολαίας και των φοιτητών όσο χρειαστεί».

Πρόγραμμα ανάπτυξης ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων 80.000 ανέργων

Στο πλαίσιο των δράσεων για την περεταίρω τόνωση της απασχόλησης έχει ήδη δρομολογηθεί πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων 80.000 ανέργων με συνολικό κόστος 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 50 εκατ. διατίθενται στα Κέντρα Εκπαίδευσης και δια Βίου Μάθησης των 12 Α.Ε.Ι. που έχουν δηλώσει συμμετοχή και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ σε 179 ειδικώς αδειοδοτημένα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που ανήκουν είτε σε ιδιώτες, είτε σε κοινωνικούς εταίρους.
  • Χθες Τρίτη, αναρτήθηκε το Μητρώο ωφελούμενων - ανέργων που περιλαμβάνει 76.697 ωφελούμενους που υπέβαλαν αίτηση και πληρούν τα βασικά κριτήρια. Από την Πέμπτη θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν που θα τους εμφανίζεται σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο και τα ακαδημαϊκά προσόντα που έχουν δηλώσει.
  • Κάθε ωφελούμενος που θα ολοκληρώσει το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης και θα συμμετάσχει επιτυχώς στις εξετάσεις Πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων δικαιούται να λάβει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 1.000 ευρώ.
  • Σημειώνεται ότι το Φθινόπωρο θα ακολουθήσει δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που θα αφορά στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων 150.000 εργαζομένων και θα έχει προϋπολογισμό 188 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι τα προγράμματα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που προβλέπει τη διάθεση 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 εργαζομένων και ανέργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: