ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Ενεργειακή κρίση: Η Γερμανία ανακοίνωσε μέτρα που εφαρμόζει εδώ και καιρό η Ελλάδα




Ενεργειακή κρίση: Η Γερμανία ανακοίνωσε μέτρα που εφαρμόζει εδώ και καιρό η Ελλάδα

Η εφιαλτική εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και η συνακόλουθη έκρηξη στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι γεγονός που συγκλονίζει όλες τις χώρες της Ε.Ε. Η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της αβεβαιότητας στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου και των προβλημάτων που αφορούν στην ενεργειακή επάρκεια. Όλα πια δείχνουν πως η Ρωσία επιδιώκει την αύξηση της οικονομικής πίεσης, τη δημιουργία κοινωνικής αναταραχής και την πρόκληση πολιτικής αστάθειας στις χώρες που αντιδρούν στα σχέδιά της.
  • Οι χώρες της Ε.Ε. λαμβάνουν πρόσθετα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των καταναλωτών γεγονός που η ελληνική Κυβέρνηση ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, συνέχισε με ρυθμό που την κατέταξε στην πρωτοπορία της Ένωσης, καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό του Α.Ε.Π. για τη στήριξη πολιτών κι επιχειρήσεων και συνεχίζει με μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ..
  • Έκτακτα μέτρα έχουν ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες έντεκα ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Φιλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, Ιρλανδία, Γερμανία). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Γερμανία πέραν της υιοθέτησης των επιλογών που εφάρμοσε πρώτη η Ελληνική Κυβέρνηση για τη στήριξη των καταναλωτών ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει επίσης και στην φορολόγηση των υπερεσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως, μάλιστα δήλωσε την Κυριακή ο Καγκελάριος Σολτς τα ομοσπονδιακά ταμεία θα εισπράξουν μ’ αυτόν τον τρόπο «πολλά δισεκατομμύρια» ευρώ.
  • Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική Κυβέρνηση εφαρμόζει από τον Ιούλιο ένα πρωτοποριακό μηχανισμό άντλησης των υπερεσόδων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ενώ τα έως τότε υπερέσοδα θα φορολογηθούν με έκτακτο τέλος 90%, μακράν το υψηλότερο που έχει νομοθετηθεί έως σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Σημειώνεται ακόμη ότι επιπλέον μέτρα κοινωνικής στήριξης, όπως αυτά που τώρα ετοιμάζει η Γερμανία, τα έχει εφαρμόσει η Ελλάδα ήδη από την άνοιξη, προσφέροντας την περίοδο του Πάσχα έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε 634.000 χαμηλοσυνταξιούχους, 138.000 δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και 32.000 ανασφάλιστους υπερήλικες, αλλά και διπλάσια καταβολή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους 223.500 δικαιούχους του.
Ενεργειακή κρίση: Ανάγκη να τερματιστεί η ευρωπαϊκή αδράνεια

Χρειάζεται να είμαστε πλήρως συνειδητοποιημένοι ότι το επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν σκληρά οι αντοχές μας. Τόσο η αναστάτωση στην παγκόσμια παραγωγή και διακίνηση αγαθών, που προκάλεσε η πανδημία, όσο και η ενεργειακή κρίση, που επιτάθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκαλούν τεράστια ανισορροπία στην παγκόσμια οικονομία. Όπως η πανδημία, έτσι και η ενεργειακή κρίση είναι εξωγενείς. Εισάγονται στην Ευρώπη, εισάγονται και στην Πατρίδα μας και για αυτό η αντιμετώπισή τους απαιτεί κοινές ευρωπαϊκές λύσεις.
  • Η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αβεβαιότητας στις ροές του ρωσικού φυσικού αερίου και των προβλημάτων που αφορούν στην ενεργειακή επάρκεια. Όλα, πια, δείχνουν πως η Ρωσία επιδιώκει την ένταση της οικονομικής πίεσης, τη δημιουργία κοινωνικής αναταραχής και την πρόκληση πολιτικής αστάθειας σε όσες χώρες αντιδρούν στα σχέδιά της.
  • Η ποιότητα ζωής των πολιτών υποβαθμίζεται στην Ευρώπη. Δεν ταλαιπωρούνται μόνο τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα, αλλά και η μεσαία τάξη.
  • Στην Ελλάδα κατανοούμε απόλυτα ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια παρατεταμένη δοκιμασία, καθώς προηγήθηκε η επίμοχθη περίοδος των μνημονίων. Αλλά αυτή ακριβώς η εμπειρία μας, μάς κάνει ανθεκτικότερους, αλλά και σοφότερους. Μάθαμε ότι εύκολες και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ότι χρειάζεται σύνεση, σχέδιο, αποφασιστικότητα, ότι απαιτείται σύμπνοια, αλληλεγγύη και πατριωτισμός.
  • Η Κυβέρνηση χαιρετίζει την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει πλέον καθόλου καιρός για χάσιμο. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που παρουσίασε ένα ρεαλιστικό, κοστολογημένο και αποδοτικό σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, προτείνοντας μάλιστα και συγκεκριμένες λύσεις. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και χρειάζεται πανευρωπαϊκή απάντηση.
  • Η πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου των Υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου και οι σχεδιαζόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι ανάγκη να σπάσουν την περίοδο της ευρωπαϊκής αδράνειας.
  • Υπενθυμίζεται ότι από τις 9 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός είχε στείλει επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν, αναπτύσσοντας έξι συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ επανερχόταν επίμονα στα ευρωπαϊκά Συμβούλια, υπογραμμίζοντας συνεχώς ανάμεσα στα άλλα την ανάγκη να μπει πλαφόν στην τιμή της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου, να αποσυνδεθεί η τιμή του από αυτήν της ηλεκτρικής ενέργειας και να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου για τα ευρωπαϊκά κράτη.
  • Έστω και αργά πολλές από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει αποτελούν σήμερα αντικείμενο επεξεργασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιούνται ως εθνικές πολιτικές από αρκετά κράτη στην Ευρώπη. Είναι όμως, ανάγκη -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός- να κάνουμε ό,τι γίνεται, το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.
Εντυπωσιακή η ανάκαμψη του τουρισμού

Εντυπωσιακή είναι η ανάκαμψη του τουρισμού μας καθώς εκτιμάται ότι τα έσοδα φέτος θα είναι πάνω από τα 18,2 δισ. του 2019. Ήδη, με βάση τα έως τώρα στοιχεία:
  • Είχαμε 12% αύξηση αφίξεων στα αεροδρόμια της Fraport τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.
  • Στα νησιά του ΝΑ Αιγαίου την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με το 2019.
  • Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» τον φετινό Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 είχαμε 29% περισσότερες αφίξεις από την Γερμανία, 15% από τη Γαλλία, 39% από την Ελβετία, 19% από το Ισραήλ, 257% από τη Σερβία και 177% από την Τουρκία.
  • Είχαμε 5.000 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια της χώρας μας, αλλά και ρεκόρ απευθείας πτήσεων από τις Η.Π.Α. στο «Ελ. Βενιζέλος».
Όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα ούτε συγκυρίας, ούτε τύχης. Προηγήθηκε πολύμηνος σχεδιασμός και τεράστια προσπάθεια και οργανωτική δουλειά στη διάρκεια του Χειμώνα, ώστε τώρα να δρέπουμε αυτούς τους καρπούς της επιτυχίας. Με ανάλογο τρόπο σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε και άλλους τομείς της οικονομίας μας, προκειμένου να βρούμε νέους πρόσθετους πόρους για να χρηματοδοτήσουμε τη στήριξη της κοινωνίας το επόμενο δύσκολο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: