ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Τα πέντε ψέματα Τσίπρα σε ό,τι αφορά την ενέργεια



Τα πέντε ψέματα Τσίπρα σε ό,τι αφορά την ενέργεια

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι ο κ. Τσίπρας, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα έχουν επανέλθει με πολύ μεγάλη ένταση στην ευκολία του ψέματος, αλλά και του ασύστολου λαϊκισμού. Ειδικότερα, στο ενεργειακό επιμένει σε πέντε ψέματα:
Ψέμα πρώτο: Ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι υπάρχει το 2022 διπλασιασμός στις αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος.
Η αλήθεια είναι διαφορετική. Η αλήθεια είναι ότι παρά τη μεγάλη ενεργειακή κρίση, που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, οι αποκοπές ρεύματος σήμερα είναι λιγότερες από ό,τι την περίοδο της Κυβέρνησής του, που δεν είχαμε ενεργειακή κρίση. Συγκεκριμένα, το 2018 υποβλήθηκαν 522.096 αιτήματα αποκοπών. Το 2019: 399.357. Το 2020 459.965. Το 2021: 405.516. Ενώ μέχρι στιγμής, τα αντίστοιχα αιτήματα για το 2022: 275.494.
Ψέμα δεύτερο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η Κυβέρνηση ανέχεται και επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Η αλήθεια είναι και πάλι διαφορετική:
  • Η Κυβέρνηση επέβαλε -πρώτη σε όλη την Ε.Ε. και μόνη σε τέτοια έκταση- έκτακτη εισφορά 90% στα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως την 30ή Ιουνίου 2022.
  • Έθεσε σε εφαρμογή μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αποδώσει τους 2,5 μήνες για τους οποίους εφαρμόζεται πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία και διαθέτουμε για τη στήριξη των καταναλωτών.
  • Επέβαλε, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, πλαφόν 5 ευρώ στα πάγια τέλη των λογαριασμών ρεύματος, υποχρέωση των παραγωγών να ανακοινώνουν τις τιμές που θα ισχύσουν για το επόμενο διάστημα, αλλά και δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν πάροχο χωρίς πέναλτι.
  • Επιβάλλει, επίσης, τέλος 10 ευρώ ανά θερμική Μwh στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ψέμα τρίτο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα υστερεί έναντι των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων.
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται διαρκώς στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel, είναι δεύτερη ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. καθώς έχει διαθέσει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας το 3,72% του ΑΕΠ της.
Ψέμα τέταρτο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι Ελλάδα έχει την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα ήταν η τρίτη φθηνότερη χώρα σε τιμές λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια στα νοικοκυριά. Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα από πολλούς άλλους Ευρωπαίους, μεταξύ των οποίων και οι Ίβηρες, τα μοντέλα των οποίων συνήθως εκθειάζει ο κ. Τσίπρας.
Ψέμα πέμπτο: Σε σχέση με τις κρατικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας.
Η Uniper έχει συσσωρεύσει 8,5 δισ. ευρώ σε απώλειες που σχετίζονται με τη διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την αύξηση των τιμών. Η εταιρία αυτή είχε ήδη λάβει πακέτα στήριξης από τη γερμανική Κυβέρνηση, τα οποία είχε εξαντλήσει, και ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης. Ο λόγος που κρατικοποιήθηκε ήταν για να μην καταρρεύσει και παρασύρει μαζί της ολόκληρη την αγορά. 
Είναι αυτό παρόμοια συνθήκη με την κατάσταση που επικρατεί στη Δ.Ε.Η. σήμερα; Καταρρέει αυτή τη στιγμή η Δ.Ε.Η. και χρειάζεται κάποιου είδους κρατικού bail-out;
Rosneft: H θυγατρική της ρωσικής Rosneft είναι άλλη μία εταιρεία, η οποία πέρασε υπό κρατικό έλεγχο «για να αντιμετωπιστεί η απειλή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», όπως εξήγησε το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Αυτό έγινε διότι σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η απόφαση ελήφθη όταν διαπιστώθηκε ότι η συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας της εταιρείας κινδύνευε λόγω της μητρικής ρωσικής εταιρείας. Κεντρικοί πάροχοι κρίσιμων υπηρεσιών, προμηθευτές, μεταφορείς, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες πληροφορικής, τράπεζες και πελάτες δεν ήταν πρόθυμοι πλέον να συνεργαστούν με τη Rosneft, ούτε με τα διυλιστήρια στα οποία κατείχε μετοχές. Είναι αυτή παρόμοια συνθήκη με τη Δ.Ε.Η.; Ελέγχεται η Δ.Ε.Η. από κάποια ρωσική θυγατρική;

Δεν υπάρχουν σχόλια: