ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Μητσοτάκης: Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν στο Δημόσιο



Ειλημμένη απόφαση η επάνοδος ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ υπό πλήρη κρατικό έλεγχο

Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης του στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου:
  • Σε κάθε περίπτωση οι βασικοί πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν θα τροποποιηθούν εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Τι σημαίνει αυτό;
-Η Ελλάδα ενισχύει την θέση της ως γεωπολιτικός παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
-Η Ελλάδα εξακολουθεί να οικοδομεί σταθερές συμμαχίες με διαχρονικούς συμμάχους και χτίζει καινούργιες συμμαχίες με νέες χώρες.
-Η Ελλάδα εξακολουθεί, προφανώς, να αναπτύσσεται και να ενισχύει την οικονομία της. Και μέρος του πλούτου της, του αναπτυξιακού πλούτου, εξακολουθεί να το επενδύει στην αποτρεπτική της δυνατότητα, στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα, δεν έχουμε εκπλήξεις, οι πολίτες ξέρουν τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη μέρα. Γνωρίζουν ότι πρέπει να παρέμβουμε δραστικά για να ξαναχτίσουμε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γνωρίζουν ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μία ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος με αξιολόγηση παντού, ότι πρέπει να προχωρήσουμε τις μεγάλες ψηφιακές αλλαγές, διότι θέλουμε μία οικονομία η οποία να αναπτύσσεται και ταυτόχρονα να μειώνει τις ανισότητες. Όλα αυτά πρέπει να υλοποιηθούν, όμως, από πρόσωπα και, φυσικά, πάντα υπό τον έλεγχο του επιτελικού κράτους, το οποίο και θα προσαρμοστεί και αυτό στα διδάγματα της προηγούμενης τετραετίας, για να γίνει κι αυτό πιο αποτελεσματικό.
-Από εκεί και πέρα, για εμένα δεν είναι τόσο σημαντικό το ιδεολογικό πρόσημο, η προέλευση των στελεχών που θα κληθούν να υπηρετήσουν την κυβέρνηση την επόμενη τετραετία. Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει μέχρι στιγμής ότι έχουμε τη δυνατότητα να εντάσσουμε στη Νέα Δημοκρατία στελέχη τα οποία ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Άμα δείτε πόσα από τα κυβερνητικά στελέχη εκλέχθηκαν πια βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην προηγούμενη κάλπη αντιλαμβάνεστε ακριβώς αυτό το οποίο σας λέω. Και αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι αυτή η προσπάθεια της ανανέωσης της Νέας Δημοκρατίας, του μπολιάσματος της Νέας Δημοκρατίας με ικανά στελέχη, είναι μια συνεχής προσπάθεια. Δεν σταματάει.
-… πρωτοκλασάτοι Υπουργοί, κατά κανόνα αυτοί που θα αξιοποιηθούν, θα βρεθούν σε άλλα Υπουργεία, γιατί πιστεύω στην ανάγκη της ανανέωσης και της ανάληψης καινούργιων αποστολών. Αυτός θα είναι ο κανόνας. Μπορεί να μην είναι απαράβατος κανόνας, αλλά αυτός θα είναι ο γενικός κανόνας.
-… είναι δεδομένο ότι μπορεί να υπάρχουν στελέχη τα οποία να είχαν υπουργικό ρόλο και στην επόμενη τετραετία σε πρώτη φάση να μην αξιοποιηθούν.
-Και βέβαια, να επαναλάβω τη δέσμευσή μου ότι η επόμενη κυβέρνηση θα έχει πολύ περισσότερες γυναίκες και σε επίπεδο Υπουργών αλλά και σε επίπεδο Υφυπουργών.
  • Πράγματι, το ζήτημα της φοροδιαφυγής δεν έχει συζητηθεί αρκετά και στις δυο προεκλογικές περιόδους. Πλην όμως, και αυτό το θέμα συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμά μας, γιατί θεωρώ τη φοροδιαφυγή μέγιστη εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Και προφανώς ο περιορισμός της συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των οικονομικών του κράτους και μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε φόρους αλλού ή να στηρίξουμε δημόσιες δαπάνες εκεί όπου ακόμα υστερούμε.
-Κοιτάξτε, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πρόοδος στο μέτωπο της φοροδιαφυγής. Είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κυρίως, μέσα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες και λόγω Covid εντατικοποιήθηκαν. Με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γιατί μια συναλλαγή η οποία γίνεται μέσω ψηφιακής κάρτας πολύ δύσκολα μπορεί να είναι αντικείμενο φοροδιαφυγής. Γι’ αυτό και έχει μειωθεί και αυτό το οποίο αποκαλούμε «VAT gap», χάσμα στον ΦΠΑ.
-Όμως είναι σαφές ότι αυτό δεν φτάνει. Εμείς έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από σημαντικά έργα, όπως τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα μηχανήματα POS, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο σε όλη την αλυσίδα συναλλαγών, τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για να μπορούμε να εντοπίζουμε καλύτερα ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά.
-Πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα μέτρα θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προσθέσουμε στον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά έσοδα τα οποία στην συνέχεια θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τους φόρους και να μην αισθάνονται οι πολίτες ότι κάποιοι επωμίζονται το βάρος της πληρωμής άμεσων φόρων, ενώ υπάρχουν κάποιοι άλλοι οι οποίοι συστηματικά φοροδιαφεύγουν.
-Θέλω επίσης να θυμίσω ότι υπάρχουν και σήμερα ακόμα -νομίζω ότι κάπως έχουν αρχίσει και αποδίδουν- κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε συγκεκριμένες κατηγορίες παροχής υπηρεσιών όπου έχουμε υποψίες ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη φοροδιαφυγή.

Άρα για εμάς η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο περιορισμός -δεν θα πω η εξάλειψη, θέλω να είμαι ρεαλιστικός στους στόχους μου- είναι, θα έλεγα, μια σημαντική πτυχή του σχεδίου μας. Μπορεί να αποδειχθεί ένας κρυφός άσσος για τη στήριξη των δημόσιων οικονομικών και, ναι, να μας επιτρέψει σε βάθος τετραετίας να μπορούμε πια οριζόντια, όπως έχω πει, και μόνιμα να μειώνουμε τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε στο δεύτερο μισό της τετραετίας μας. Όμως πάντα υπό την προϋπόθεση ότι τα δημόσια οικονομικά πηγαίνουν στην κατεύθυνση που τα έχουμε σχεδιάσει.
  • Τώρα, για το ζήτημα της ΕΥΔΑΠ, επειδή πράγματι ένα από τα, θα έλεγα, επίμονα fake news τα οποία διακινήθηκαν ειδικά πριν από τις προηγούμενες εκλογές, ήταν η «ιδιωτικοποίηση του νερού». Έγιναν και ωραίες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με διάφορους ευαίσθητους καλλιτέχνες, οι οποίοι διαδήλωναν κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Να σας πω ότι είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ να επανέλθουν υπό πλήρη κρατικό έλεγχο. Να φύγουν δηλαδή από το Υπερταμείο και να επανέλθουν στην άμεση εποπτεία του αρμόδιου Υπουργείου, που εν προκειμένω είναι το Υπουργείο Υποδομών. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα γίνει πράξη σε ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: