Από τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία:
- … να σταθώ σε δύο συγκεκριμένες στιγμές του 2019:
- Το 2019, όμως, έγινε και κάτι ακόμα: ξεκίνησε η διαδικασία μετασχηματισμού της ΔΕΗ. Θέλω να θυμίσω στους παρευρισκόμενους ότι όταν μας εμπιστεύθηκε για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός, το 2019, η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ είχε πέσει -αν θυμάμαι καλά- κοντά στο 1,5 ευρώ. Η επιχείρηση ήταν τότε πρακτικά στα όρια της χρεοκοπίας. Πήραμε πολύ τολμηρές αποφάσεις με αποτέλεσμα σήμερα, έξι χρόνια μετά, η ΔΕΗ να είναι μια εξαιρετικά εύρωστη επιχείρηση, ένας εθνικός πρωταθλητής, μία εταιρεία η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιάταξη του ενεργειακού χάρτη στα Βαλκάνια. Αλλά και μία εταιρεία η οποία έχει τη δυνατότητα να μπορεί να οραματίζεται και να υλοποιεί φιλόδοξα σχέδια, όπως αυτό το οποίο σας παρουσιάστηκε σήμερα.
- Το σχέδιο της ΔΕΗ ένα σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας, όχι απλά ευρωπαϊκής εμβέλειας. Ένα σχέδιο το οποίο είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι μία επιχείρηση με την οικονομική ευρωστία της ΔΕΗ και με τη στήριξη του ελληνικού κράτους και με πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούμε μαζί όλοι να το υλοποιήσουμε. Έχει δύο πυλώνες:
- Τα data centers είναι οι επενδύσεις του μέλλοντος. Είναι εκείνες οι υποδομές οι οποίες επεξεργάζονται τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και όλες τις αναζητήσεις τις οποίες κάνουμε από το κινητό μας κάθε φορά που θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία και τις εφαρμογές της.
- Και φυσικά σήμερα, όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν ένα πράγμα: ενέργεια διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, φθηνή, προβλέψιμη. Αυτό η ΔΕΗ μπορεί να το προσφέρει και γι’ αυτό και μπορεί να προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από όλες τις μεγάλες εταιρείες για να μπορέσουν να αγοράσουν χώρο και υπολογιστική ισχύ σε αυτό το data center το οποίο φιλοδοξεί να κατασκευάσει.
Για πρώτη φορά 1,6 δισ. ευρώ κατευθύνονται στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Την πολιτική της Κυβέρνησης για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και τα αποτελέσματα των δράσεων για τη στήριξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των ΜμΕ, και τη δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας, παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης στο πλαίσιο εκδήλωσης με τίτλο «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Το σχέδιο μας για τη Δυτική Μακεδονία», που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
- Το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, το πρώτο ανάλογο πρόγραμμα σε επίπεδο Ε.Ε., υλοποιείται με εντατικούς ρυθμούς, και περιλαμβάνει ένα σύνολο μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στους δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας, Τρίπολης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και στις Περιφέρειες Βορείου-Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
- Το έμπρακτο αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ήδη, οι προσκλήσεις φτάνουν στο 67% και οι εντάξεις στο 42% του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος ΔΑΜ. Ενώ, μόνο στη Δυτική Μακεδονία, οι προσκλήσεις είναι στο 62% και οι εντάξεις στο 50% των προβλεπόμενων πόρων.
- Επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός ισχυρού χρηματοδοτικού Ταμείου Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ, στο οποίο περιλαμβάνονται: Ταμείο Δανείων, το οποίο χορηγεί δάνεια ύψους έως 500.000 ευρώ, με το 50% άτοκη χρηματοδότηση και επιδότηση επιτοκίου 3% στο 50% των πιστωτικών ιδρυμάτων για 3 έτη. Ταμείο Εγγυήσεων, το οποίο χορηγεί δάνεια έως 16,5 εκ. ευρώ (ΓΑΚ) ή έως 1,4 εκ. ευρώ (de minimis), με εγγύηση 80% ανά δάνειο και επιδότηση επιτοκίου 3% για 2 έτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου