ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα - Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο


Μεγαλύτερη από ποτέ η γεωπολιτική και γεωοικονομική μας εμβέλεια

Διαρκές μέλημά μου, ως Πρωθυπουργός, είναι η διαφοροποίηση πηγών και η ευελιξία και η εξέταση για το ποιες επενδύσεις μπορούμε να κάνουμε εμείς στην Ελλάδα για να προστατεύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Γιατί αυτή η πρωτοφανής κρίση αναμφίβολα χαράσσει εκ νέου τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Με υπερηφάνεια δηλώνω πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής.
  • Η γεωπολιτική και γεωοικονομική μας εμβέλεια δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Και μεγάλο μέρος αυτού, πιστεύω, οφείλεται στην ενεργειακή μας στρατηγική, ιδίως στη στρατηγική μας για το φυσικό αέριο. Βοηθά επίσης το γεγονός ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα χρόνια της κρίσης και ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται με ρυθμό περίπου 6% φέτος.
  • Έχουμε καταστήσει την ενέργεια και την ενεργειακή μας στρατηγική κεντρικό σημείο της εθνικής μας οικονομικής στρατηγικής για το μέλλον. Αν δείτε τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί κατά 50% φέτος.
- Προσθέσαμε μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης στη Ρεβυθούσα για να επεκτείνουμε την αποθηκευτική ικανότητα των εγκαταστάσεων κατά περίπου 65%.
- Η πρώτη μας νέα μονάδα FSRU θα λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη στο τέλος του 2023, αρχές του 2024. Και υπάρχουν πολλοί άλλοι σημαντικοί τερματικοί σταθμοί που εξετάζονται και οι οποίοι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια..
- Οι υποδομές μας σε αγωγούς επίσης επεκτείνονται. Πριν από δύο χρόνια, όπως σίγουρα γνωρίζετε, εγκαινιάσαμε τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) που συνδέει την Κασπία Θάλασσα με την Ιταλία. Εξετάζεται ήδη η επέκταση των δραστηριοτήτων του ΤΑΡ για να υποστηρίξει τον ευρωπαϊκό στόχο να εισάγουμε περισσότερο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Και την 1η Οκτωβρίου γιορτάσαμε στη Σόφια την εμπορική λειτουργία του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB). Αυτός είναι ο δεύτερος αγωγός μας, προς τη Βουλγαρία, όπου οι εξαγωγές μας έχουν τριπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, ενώ τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια δοκιμή αγοράς για έναν νέο αγωγό προς τη Βόρεια Μακεδονία.
  • Θέλουμε να βοηθήσουμε τους περιφερειακούς εταίρους μας να διαφοροποιηθούν πολύ γρήγορα από το ρωσικό φυσικό αέριο και να σπάσουμε τον ασφυκτικό κλοιό που είχε επιβάλλει η Ρωσία στους γείτονές μας. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε σημαντικά στην περιφερειακή σταθερότητα, η οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ενεργειακή ασφάλεια.
  • Σε εγχώριο επίπεδο, το φυσικό αέριο είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η κατανάλωση άνθρακα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 80% σε μια δεκαετία. Και το φυσικό αέριο ήταν και θα είναι αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας για την ενεργειακή μετάβαση.
  • Ωστόσο, σύντομα θα μεταφέρουμε επιπλέον αέριο από την Κασπία Θάλασσα και φυσικά θα στέλνουμε περισσότερο αέριο προς τον βορρά, αλλά και προς την Ιταλία. Θα μπορούσα να υποστηρίξω ότι σε κάποιο βαθμό η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης θα περνάει από την Ελλάδα.
  • Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς να επενδύσουμε σε νέα παραγωγή. Καταφέραμε να πετύχουμε εφοδιαστική επάρκεια φέτος, αλλά το καταφέραμε επειδή εξαρτόμαστε ακόμα από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το 2023 θα είναι μια πιο δύσκολη χρονιά. Είναι σαφές ότι θα χρειαστούμε περισσότερο LNG, αλλά είναι εξίσου σαφές ότι πρέπει επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διερευνήσουμε εάν μπορούμε να αποκτήσουμε νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Αυτό ακριβώς κάνουμε στην Ελλάδα, επιταχύνουμε τις έρευνές μας για υδρογονάνθρακες, ιδιαίτερα νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την ExxonMobil.
  • Αυτό σαφώς δεν θα γίνει σε βάρος της ανάγκης επιτάχυνσης της εξέλιξης του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στην Ελλάδα έχουμε εγκαταστήσει πάνω από δέκα gigawatt αιολικής και ηλιακής ενέργειας και άλλα δυόμισι gigawatt υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα - Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ο πληθωρισμός στη χώρα μας καταγράφει -σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat- αποκλιμάκωση καθώς το Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 9% έναντι 9,5% τον Οκτώβριο και 12,1% τον Σεπτέμβριο. Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να λέει ότι «είμαστε πρωταθλητές», ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς στην Ευρωζώνη έφτασε τον Νοέμβριο στο 10% από 10,6% τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν για μια ακόμα φορά, την πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος εκθέτοντας το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αρχηγό του Αλ. Τσίπρα που άλλοτε μιλούν για «ακρίβεια Μητσοτάκη» και άλλοτε καταγγέλλουν «ανοχή της Κυβέρνησης στην αισχροκέρδεια».

Σημειώνεται ότι στη Γερμανία για την οποία ο πληθωρισμός αποτελούσε ζήτημα- ταμπού κινείται στο 11,3%, στην Ιταλία 12,5%, Ολλανδία 11,2%, Αυστρία 11,1%, το Βέλγιο 10,5%, η Πορτογαλία 10,3%, η Λετονία 21,7%, η Εσθονία 21,4%, η Λιθουανία 21,4%, η Σλοβακία 15,1%, η Σλοβενία 10,8%, ενώ το ίδιο ποσοστό πληθωρισμού με τη χώρα μας είχαν η Φινλανδία και η Ιρλανδία.

«Καλάθι του νοικοκυριού» - Διευρύνθηκε με νέα προϊόντα για διαβητικούς. Σταθερότητα, αλλά και μειώσεις στις τιμές στο 94,7% των προϊόντων

Παρά τις προσπάθειες κάποιων να αμφισβητήσουν ακόμη και να υπονομεύσουν την πρωτοβουλία για το «Καλάθι του νοικοκυριού» η πραγματικότητα τους διαψεύδει και τους εκθέτει. Καθώς μπήκαμε από χθες στην πέμπτη εβδομάδα εφαρμογής της νέας πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο 94,7% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Καλάθι του νοικοκυριού», οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές. Αναλυτικά, από το σύνολο 816 προϊόντων στο «Καλάθι του νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα στα 192, (ποσοστό 23,5%) η τιμή μειώθηκε με τη μεσοσταθμική μείωση ανά προϊόν να διαμορφώνεται στο -25,8%. Στα 581, (ποσοστό 71,2%) η τιμή παρέμεινε σταθερή και μόλις σε 43, (ποσοστό 5,2%) η τιμή αυξήθηκε οριακά στις περισσότερες περιπτώσεις. Έτσι το συνολικό κόστος του «καλαθιού του νοικοκυριού» είναι μειωμένο στη συντριπτική πλειονότητα των σούπερ μάρκετ με τη μεγαλύτερη μείωση - 9,65%.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι από χθες ακόμη πιο εμπλουτισμένο, καθώς διευρύνθηκε η κατηγορία των «κατεψυγμένων λαχανικών», ενώ εντάχθηκαν και νέα προϊόντα, για τους διαβητικούς. Περιλαμβάνονται, πλέον, και οι κατηγορίες «γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για κατανάλωση από διαβητικούς», όπως είναι η στέβια, καθώς και τα προϊόντα βρώμης. Σημειώνεται ότι ήδη περιλαμβάνονταν πέντε κατηγορίες τροφίμων για διαβητικούς και καταναλωτές με άλλα διατροφικά προβλήματα, όπως φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά, το γιαούρτι από γάλα αγελάδος με χαμηλά λιπαρά, το τυρί με χαμηλά λιπαρά, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα ένταξης και άλλων ειδών που αφορούν καταναλωτές με δυσανεξία σε κάποια συστατικά όπως λακτόζη και γλουτένη.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα 1η Δεκεμβρίου όλες οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο «καλάθι» έχουν λάβει οδηγίες να εναρμονιστούν με την υπουργική απόφαση για ειδικές σημάνσεις στα ράφια.

Ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, οι παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους θέρμανσης

Ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για τη μείωση του κόστους θέρμανσης για τους καταναλωτές. Ήδη χορηγείται επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο στην αντλία, ενώ έχει διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων και έχουν αυξηθεί τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης.
  • Μέχρι χθες περισσότεροι από 940.000 πολίτες έχουν υποβάλει αίτηση στην ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης με την προθεσμία υποβολής να λήγει στις 9 Δεκεμβρίου.
  • Οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση που τους αναλογεί σε 3 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα καταβληθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου 2022. Οι παλαιοί δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.
  • Τα εισοδηματικά όρια έχουν αυξηθεί στα 16.000 ευρώ για τους άγαμους και στα 24.000 ευρώ για τους έγγαμους, προσαυξημένα κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Παράλληλα, το επίδομα έχει αυξηθεί από 300 ευρώ, σε 350 ευρώ.
  • Επιπλέον, όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, δικαιούνται διπλάσιου επιδόματος. Έτσι, νέοι δικαιούχοι οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και παλαιοί δικαιούχοι οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις άλλες επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση μπορούν να λάβουν επίδομα ύψους έως 1.600 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: