ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

120 χρόνια από το θάνατο του πρωτεργάτη του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλου Μελά

 «Να ξέρετε πως αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει. Θα μας σώσει από την βρώμα όπου κυλιούμαστε, θα μας σώσει από την μετριότητα και από την ψοφιοσύνη, θα μας λυτρώσει από τον αισχρό τον ύπνο, θα μας ελευθερώσει. Αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε».

Ίων Δραγούμης, «Μαρτύρων και Ηρώων αίμα», 1907:

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου και ώρα 7 το απόγευμα - με ελεύθερη είσοδο


Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πρόβες του μουσικοθεατρικού αφιερώματος  στον Παύλο Μελά, «ο Ύμνος του Παλικαριού», στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα.

Η παράσταση παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού,  την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις 7:00 το απόγευμα 

Ήταν παράκληση των διοργανωτών και πολλών φίλων του θεάτρου και της ιστορίας να παρουσιαστεί και ο Λαογραφικός Όμιλος "ΑΡΓΕΣΤΑΙ" Άργους Ορεστικού ανταποκρίθηκε, ως όφειλε...

Η παράσταση είναι παραγωγή της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, του Δήμου Άργους Ορεστικού και του Λαογραφικού Ομίλου "ΑΡΓΕΣΤΑΙ" Άργους Ορεστικού. 

Συμμετέχει δε σε αυτήν πολυπληθής θίασος που απαρτίζεται από ΠΑΙΔΙΑ και ενήλικες, ερασιτέχνες και πρωτάρηδες στο σύνολό τους σχεδόν, σε σενάριο και καθοδήγηση της αεικίνητης και πάντα δημιουργικής Δασκάλας, Δέσποινας Σπυροπούλου.

Θα μας παρουσιάσουν ένα μουσικοθεατρικό ιστορικό αφιέρωμα στον αγωνιστή μα κυρίως στον άνθρωπο ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ.

Επί σκηνής η Δασκάλα μουσικής, Αριάδνη Κοπιδάκη θα τραγουδήσει με την υπέροχη φωνή της.

Την ευθύνη για τα ηχητικά και τα οπτικά εφέ έχει η άοκνη δασκάλα πληροφορικής, Παρασκευή Αγγελίδου.

Στην ενδυματολογική επιμέλεια των ηθοποιών η χοροδιδάσκαλος του ομίλου Αφροδίτη Σπυροπούλου, η νηπιαγωγός Λόλα Μπέσιου και η Βικτώρια Σαμαμίδη -Καράτζιου.


Υπεύθυνος ήχου και φωτισμού, ο έμπειρος καλλιτέχνης, Νικόλαος Κυδωνάκης

Καλή επιτυχία. Θα είμαστε όλοι στην περικαλλή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Άργους Ορεστικού, για να σας απολαύσουμε και να σας χειροκροτήσουμε θερμά!!
Η Άποψή μου 
(Μετά από 37 έτη άσκησης του λειτουργήματος του Δασκάλου)
Σήμερα τα σχολικά εγχειρίδια αγνοούν την αρχαία και κυρίως τη νεότερη ιστορία της Μακεδονίας. Στο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄τάξης γίνεται αναφορά σε μία σελίδα του βιβλίου. Είναι βέβαιο, ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί επιτελούν το καθήκον τους ευσυνείδητα. Είναι όμως και επιτακτική ανάγκη, όλα τα ελληνόπουλα να γνωρίζουν τα γεγονότα του μακεδονικού αγώνα, ώστε να μην λησμονείται η εθνική μας ιστορία και να τιμώνται οι επώνυμοι και κυρίως οι αφανείς, γηγενείς Μακεδόνες, οι οποίοι βοηθούμενοι και από εθελοντές από άλλες περιοχές της Ελλάδας (Μάνη και Κρήτη) "κράτησαν" τη Μακεδονία μας ελεύθερη και ελληνική.
...Σήμερα, λοιπόν, τι θα λέμε στα παιδιά μας; Ότι ο Παύλος Μελάς θυσιάστηκε για να πανηγυρίζουν οι πολιτικοί της γειτονικής χώρας ότι είναι «Μακεδόνες» με μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα;

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Από την επίσκεψη-προσκύνημα(11-11-2015) στην οικία που εφονεύθη ο Παύλος Μελάς



Υ.Γ. Για να δούμε, αν τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας μας, καταφέρουν να ασχοληθούν με κάποιο ρεπορτάζ για τη φετινή επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: