ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Λες και ήταν χθες


Από τον Ελευθέριο Σκιαδά

   Ένα ακόμη από τα πλέον γνώριμα και ίσως αγαπημένα εμβλήματα και λογότυπα θα εκλείψει στις ημέρες μας, φέρνοντας στην επιφάνεια ποικίλες αναμνήσεις, σε όλους όσοι παρακολούθησαν μαθήματα στα ελληνικά σχολεία από το 1937 έως σήμερα.
Πρόκειται για τον ΟΕΔΒ, ο οποίος καταργείται με το πρωτοφανές νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και τις αρμοδιότητές του τις αναλαμβάνει – από τις αρχές του ερχόμενου χρόνου – το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πάτρας «Διόφαντος», που θα λειτουργεί με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου.
   Η 74χρονη ιστορία του οργανισμού ξεκινά το 1937, επί Ιωάννη Μεταξά, όταν με Αναγκαστικό Νόμο ιδρύεται ο Οργανισμός Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων (ΟΕΣΒ).
   Ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου υπαγόταν στην εποπτεία του Υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας. Ήταν η αρχή μιας νέας εποχής για την εκπαίδευση και γενικότερα για το βιβλίο, το οποίο αποτελούσε τη μόνη βασική πηγή γνώσης, ιδιαίτερα για τον παιδικό και νεανικό πληθυσμό.    Το κράτος διασφάλιζε τον απόλυτο έλεγχο του σχολικού βιβλίου και ακύρωνε το κατοχυρωμένο από το 1917 δικαίωμα των εκπαιδευτικών να επιλέγουν το ανθολόγιο που θα χρησιμοποιήσουν, επαναφέροντας το ένα και μόνο «υποχρεωτικό βιβλίο». Τα πρώτα «Αναγνώσματα» που εκδόθηκαν από τον ΟΕΣΒ(1938-39) χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το 1950. Στους σκοπούς του οργανισμού περιλαμβανόταν και η έκδοση και διαθέση των συγγραμμάτων των καθηγητών των πανεπιστημίων.
   Τη 10ετία 1960 μετονομάζεται σε Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων(ΟΕΔΒ) και σκοπός του είναι η έκδοση και δωρεάν διάθεση των διδακτικών βιβλίων σε όλα τα δημόσια σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου, αλλά και στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.
   Το 1985 ξεκίνησε και η δωρεάν διάθεση μέρους των συγγραμμάτων των ΑΕΙ. Μαζί με τον οργανισμό θα φύγει παραπονεμένη και η κουκουβάγια, που κοσμούσε τα οπισθόφυλλα των βιβλίων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: