ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Πως σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις σημερινές ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Ανακοινώσεις με τις οποίες εξαπολύουν «βολές» κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπ.Παιδείας για τους χειρισμούς στο χώρο της παιδείας εξέδωσαν πριν λίγο τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις της Αννας Διαμαντοπούλου σχετικά με την προετοιμασία του νέου σχολικού έτους και την ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων. Ειδικότερα οι ανακοινώσεις έχουν ως εξής:
H NΔ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Άρης Σπηλιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η παρωδία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων συνεχίζεται και η αγωνία των υποψηφίων παρατείνεται. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει καταρρίψει κάθε αρνητικό ρεκόρ στην διεξαγωγή και ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων.
Για πρώτη φορά φέτος οι εξετάσεις ξεκίνησαν νωρίτερα από ποτέ (12 Μαίου). Δεν έφτασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι για να είναι έτοιμοι και να ανακοινώσουν τις βάσεις εισαγωγής. Με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας παρατείνεται επίσημα η δημοσιοποίηση των βάσεων και των επιτυχόντων για την Δευτέρα 29 Αυγούστου, δηλαδή, δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν μπει ο Σεπτέμβρης. Μέσα στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν και την παράταση αγωνίας για την έκβαση των εξετάσεων».
ΤΟ ΚΚΕ
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η εκπαίδευση που οικοδομεί η κυβέρνηση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών έχει 2000 λιγότερα σχολεία, χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς που θα μετακινούνται σε όλη την Ελλάδα, έλλειψη βιβλίων, νέες βαθιές αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο, σχολεία και πανεπιστήμια - επιχειρήσεις. Αυτά τα μέτρα αποτελούν συστατικό στοιχείο της αντιλαϊκής πολιτικής, θα έχουν βαριές άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στη ζωή της λαϊκής οικογένειας. Γι' αυτό η μόρφωση των παιδιών της, η διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας, δωρεάν Παιδείας πρέπει να γίνουν στοιχείο λαϊκής αφύπνισης, συμμαχίας και αντεπίθεσης, για να εμποδιστεί, να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική.
ΤΟ ΛΑ.Ο.Σ.
Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση:
«Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι χάσιμο χρόνου και μεγάλη οικονομική αιμορραγία για τις οικογένειες. Αυτό που χρειάζεται είναι η ελεύθερη είσοδος στα πανεπιστήμια και σκληρές δοκιμασίες μεταξύ 1ου και 2ου έτους ».
Ο ΣΥΝ
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, με αφορμή τις δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Η ηγεσία του Υπ. Παιδείας, με μεγάλη ευκολία και άνεση, κάνει λόγο για «τεράστιες δυσκολίες» και για τη «δυσκολότερη μεταπολεμική σχολική χρονιά». Αρνείται, όμως, να αναγνωρίσει τις τεράστιες ευθύνες που έχει, όπως και συνολικά η κυβέρνηση, η οποία, ακολουθώντας με συνέπεια την κατεδαφιστική πολιτική των Μνημονίων, έχει οδηγήσει την εκπαίδευση στην τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα.
Με το διορισμό 600 εκπαιδευτικών είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα κενά που έχουν δημιουργήσει οι 6.000 εφετινές συνταξιοδοτήσεις, όπως και οι περίπου 11.500 περσινές, που επίσης αντιμετωπίστηκαν με ελάχιστους διορισμούς.
Είναι αδιανόητο να ξεκινάει η εκτύπωση των σχολικών βιβλίων ελάχιστες μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους και να ισχυρίζεται το υπ. Παιδείας ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα παραδοθούν τα βιβλία μόνο στα «βασικά (;) μαθήματα».
Είναι επικίνδυνο να επιχειρούνται σοβαρές αλλαγές στο περιεχόμενο των μαθημάτων και τη διδακτική μεθοδολογία χωρίς κατάλληλη προετοιμασία, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις εφαρμογής τους και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους άλλους αρμόδιους φορείς.
Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει καθημερινά ότι είναι ανίκανη να εξασφαλίσει τις πιο θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, που θεωρούνται αυτονόητες για κάθε σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα. Υπό αυτούς τους όρους, η περαιτέρω παραμονή της στην εξουσία καθίσταται ολοένα και περισσότερο επικίνδυνη.
OI OΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
• Με πολλά προβλήματα ξεκινά η φετινή σχολική χρονιά στην πρωτοβάθμια & δευτεροβάθμια εκπαίδευση
• Αδικαιολόγητη αργοπορία στην ανακοίνωση των βάσεων για ΑΕΙ και ΤΕΙ
Η εκτίμηση ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με πολλά προβλήματα δεν άλλαξε μετά τη σημερινή συνέντευξη τύπου της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. Το κρισιμότερο ζήτημα θα είναι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, αφού, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της Υπουργού Παιδείας, θα γίνουν μόνον 600 προσλήψεις έναντι 6.000 συνταξιοδοτήσεων, ενώ οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών υπολογίζουν ότι οι τελευταίες θα φτάσουν σε 11.000. Η δε κάλυψη των κενών από αναπληρωτές θα είναι περιορισμένη, αφού λιγότεροι θα είναι οι διορισμοί και αυτών, με το σχετικό κονδύλι να μειώνεται φέτος στο 1/3 του περσινού ποσού. Έτσι, αν και ορισμένα ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον εξορθολογισμό του ωραρίου αλλά και του συστήματος αποσπάσεων των εκπαιδευτικών, που προς το παρόν το Υπουργείο αρνείται να αγγίξει, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν χιλιάδες ώρες διδασκαλίας εάν δεν καλυφθούν τα σχετικά κενά. Ακόμη, προβλήματα θα υπάρξουν και στην διανομή βιβλίων, αφού η χρονιά θα ξεκινήσει μόνο με τα « βασικά» βιβλία και τα υπόλοιπα θα δοθούν αργότερα. Τέλος, οι δαπάνες για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων θα μειωθούν κι αυτές δραματικά.
Σχολιάζοντας τη σημερινή συνέντευξη τύπου και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου δήλωσε:
«Τα προβλήματα θα φανούν από την πρώτη στιγμή και θα επηρεάσουν μαθητές, μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικούς. Παρ΄ όλη την ρητορεία του υπουργείου Παιδείας για «εξορθολογισμό» και «αναβάθμιση», παρ' όλα τα πιλοτικά προγράμματα και τα σχέδια δράσης για «το νέο Σχολείο με πρώτα τον μαθητή», μοναδική προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η μείωση των δαπανών, ανεξαρτήτως συνεπειών, ώστε να γίνει το δημόσιο σχολείο φτηνότερο. Όμως, καμιά ελπίδα και καμιά λύση στην κρίση δεν υπάρχει χωρίς περισσότερη και καλύτερη εκπαίδευση».
«Σε ό,τι αφορά στην αδικαιολόγητη αργοπορία του Υπουργείου Παιδείας στην ανακοίνωση των βάσεων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, χιλιάδες οικογένειες παραμένουν σε κατάσταση αναμονής μέχρι το τέλος Αυγούστου, χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν την ζωή τους από Σεπτέμβρη. Όταν το υπουργείο αποδεικνύεται για άλλη μια φορά αναποτελεσματικό, πώς να εμπιστευθούμε ότι θα φέρει εις πέρας τις μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία που ευαγγελίζεται;»
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Από το γραφείο Τύπου του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία, σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου για την έναρξη του νέου σχολικού έτους, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Όσες προσπάθειες κι αν γίνονται από το Υπουργείο Παιδείας για ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, το δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα έχει επιπτώσεις και στην παιδεία σε όλες τις βαθμίδες.
Το πρώτο κουδούνι του έτους θα βρει τα σχολεία με ελλείψεις και κενά σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και απαιτούμενες υποδομές.
Μόνος τρόπος για την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών υπηρεσιών στους μαθητές, είναι όπως έχει προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία, η εκ βάθρων αλλαγή της λογικής χρηματοδότησης, με την εισαγωγή των "κουπονιών" εκπαίδευσης που ο γονιός θα αποφασίζει σε ποιο σχολείο θα τα διαθέτει και με την επιστροφή των πλεοναζόντων καθηγητών από τις περιφερειακές υπηρεσίες στην τάξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: