ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Υπεγράφη η συνεργασία του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων

ΠΗΓΗ: ecclesia.gr
Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης τιμήθηκε, όπως κάθε χρόνο, η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου, ο οποίος είναι και ο Προστάτης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο εορτασμός ξεκίνησε με το μυστήριο της Θείας ευχαριστίας το οποίο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.
Παρέστησαν Συνοδικοί Ιεράρχες και άλλοι Αρχιερείς, ενώ παρόντες ήταν Καθηγητές των Θεολογικών σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η καθιερωμένη κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους Καθηγητές των Θεολογικών Σχολών.
Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στον Μέγα Φώτιο λέγοντας μεταξύ άλλων πως «υπήρξε η εξοχότερη πνευματική φυσιογνωμία της εποχής του και μία από τις σπουδαιότερες όλων των εποχών. Διέπρεπε σε όλους τους τομείς. Πνεύμα προικισμένο με σπάνιες αρετές». Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του επεσήμανε πως «η αγάπη είναι αυτή που δίνει αξία σε όλα τα άλλα χαρίσματα που μας δίνονται από τον Θεό».
Στον εφετινό εορτασμό ομιλητής ήταν ο κ. Θωμάς Ιωαννίδης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η έννοια της αγάπης κατά τον Απόστολον Παύλον και τον Άγιον Φώτιον». 
Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην αγάπη όπως αυτή διανθίζεται στην Παύλεια θεολογία λέγοντας πως ο Παύλος μέσω της διδασκαλίας της αγάπης συνέβαλε, ώστε να αποφεύγεται κάθε μορφή ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας και φανατισμού.
Αναφέρθηκε, επίσης, στον Άγιο Φώτιο λέγοντας πως ήταν αγωνιστής, δίκαιος, φιλεύσπλαχνος και όσο ήταν Πατριάρχης ενσάρκωσε την Παύλεια Θεολογία της αγάπης στην ποιμαντική διακονία του, ώστε να επικρατήσει η ενότητα στην Εκκλησία. 
Επεσήμανε πως οι λόγοι και των δύο παραμένουν διαχρονικοί, αφυπνιστικοί και υποδειγματικοί χαρακτηρίζοντάς τους παραδείγματα γνησιότητας και αυθεντίας. 
Ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέχεια σχολίασε πως «κάποτε η κοινότητα ήταν και η ενορία. Η Εκκλησία ήταν και ο Δήμος. Σήμερα βλέπουμε διαφορετικά πράγματα. Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που λέει πως δε θέλει να μας ξέρει ή να ενδιαφερόμαστε για αυτούς. Εμείς, όμως, έχουμε καθήκον να τους αγαπάμε. Έχουμε καθήκον να ενδιαφερόμαστε, είτε είναι λευκοί είτε μαύροι, είτε είναι πιστοί είτε μέτρια πιστοί. Η αγάπη μας, όμως, αυτή, μας δίνει το δικαίωμα να μπούμε στη ζωή τους και να τους υποδείξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ζουν;» αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνοντας πως «είναι ένα ερώτημα για μένα ως χριστιανό, ως ποιμένα, ως Αρχιεπίσκοπο, αλλά ακόμη και ως άνθρωπο που πρέπει να προβληματίζεται».
Mνημόνιο συνεργασίας του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας.
Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων επισημοποίησαν την έμπρακτη συνεργασία τους.
Στο κείμενο που υπεγράφη, ο Διευθυντής του Διορθοδόξου Κέντρου Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής συμφώνησαν για τη συνεργασία των δύο φορέων πάνω σε δράσεις που αφορούν σε θέματα επιμόρφωσης και στον σημαντικό ρόλο που αυτά παίζουν στις θρησκευτικές συγκρούσεις μεταξύ ομάδων, αλλά και πάνω στους ειρηνικούς τρόπους επίλυσης διαφορών που ανακύπτουν.
Ταυτόχρονα θα αναζητηθεί η δημιουργία πεδίου ομαλής συνύπαρξης και πρωτοβουλιών που θα εμποδίζουν την εμφάνιση μισαλλοδοξίας και φανατισμών.
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: