ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα θα αφιερώσουν σήμερα λίγα λεπτά για την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα;


..."Να τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει, αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε"....
 Ίωνας Δραγούμης, εκ Βογατσικού ορμώμενος
Δωμάτιο της οικίας όπου εφονεύθη ο Παύλος Μελάς
…Τιμούμε σήμερα Κυριακή 16 του Οκτώβρη, το Μακεδονικό Αγώνα και τους αγωνιστές του. Τιμούμε εκείνους, που πάλεψαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας. Τους μετρημένους επώνυμους, όπως το Γερμανό Καραβαγγέλη, τον Παύλο Μελά, τον καπετάν Κώτα και τόσους άλλους. Και τους αμέτρητους ανώνυμους. Όλους εκείνους που δούλεψαν για την ελευθερία αυτής της γης και επιβεβαίωσαν με αυτόν τους τον αγώνα εκείνο το οποίο δύο αιώνες προ Χριστού είχε επισημάνει ο Πολύβιος: «Ποιας και πόσης μεγάλης τιμής πρέπει να τυχαίνουν οι Μακεδόνες, οι οποίοι διαθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της δράσης τους και της ζωής τους παλεύοντας για την ασφάλεια ολόκληρου του ελληνισμού."
Η προτομή του καπετάν Κώτα στην είσοδο του χωριού του
...Ο μακεδονικός ελληνισμός από το 1870, έδωσε έναν «εκ του συστάδην» αγώνα για την ελευθερία του, ως το 1912, τους βαλκανικούς πολέμους.
Τα χαρακτηριστικά αυτού του αγώνα θα μπορούσε κανείς να τα συνοψίσει:
Πρώτον, ότι ο μακεδονικός ελληνισμός επάλεψε διμέτωπον αγώνα. Αγωνίστηκε και εναντίον της αδιάκοπης πρσπάθειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να τον εξισλαμίσει και αγωνίσθηκε, επίσης, εναντίον της προσπάθειας των γειτόνων να τον εκσλαβίσουν. Χαρακτηριστικό, το οποίο δεν ισχύει για τα άλλα κομμάτια του ελληνισμού.
Επάλεψε, δεύτερον, από το 1870 και εφεξής, όταν ανέκυψε αυτή η άμεση διεκδίκηση της Μακεδονίας από άλλους, εναντίον όλων αυτών των εχθρών, σχεδόν ερήμην των Ελλαδιτών.
Τρίτο χαρακτηριστικό, είναι ότι το πλήθος των ανθρώπων που αγωνίστηκαν από την ελεύθερη Ελλάδα, ήταν ένας περιορισμένος αριθμός, οπλαρχηγών καπεταναίων, 700 περίπου στους 2000 τόσους, Κρήτες από την αγωνιζόμενη αλύτρωτη Κρήτη και Ελλαδίτες. Οι υπόλοιποι είναι εντόπιοι Μακεδόνες. Έλληνες ελληνόφωνοι, βλαχόφωνοι ή σλαβόφωνοι, με μία ανένδοτη ελληνικότητα, η οποία επιβεβαιώθηκε σ’ όλα τα στάδια αυτού του αγώνα.
Η οικία όπου άφησε την τελευταία του πνοή, ο Παύλος Μελάς
Περυσινή ανάρτησή μου, αφιερωμένη στον Παύλο Μελά ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: