ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Οι εκπαιδευτικοί δεν διορίζονται μέλη εφορευτικών επιτροπών



Το Π.Δ. 96/2007 (ΦΕΚ 116/Α’/5.6.2007) που αφορά στο νομικό πλαίσιο ορίζει τα εξής:
Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι αναπληρωτές τους κληρώνονται μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, από το οικείο πρωτοδικείο και ειδοποιούνται με απόδειξη για το διορισμό τους πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία.
Οι οριζόμενοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην έχουν υπερβεί το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους.
Υποχρεωτική η συμμετοχή στην εφορευτική επιτροπή -Ποιοι εξαιρούνται
Η συμμετοχή των πολιτών στην εφορευτική επιτροπή στις Εκλογές 2019 δεν είναι προαιρετική αλλά υποχρέωση του ψηφοφόρου, ο οποίος έχει κληθεί. Ωστόσο προκειμένου κάποιος να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας θα πρέπει να προσκομίσει:

  • Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας.
  • Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα εκείνη.
  • Ή κάποιο άλλο έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί.
Ποιοι δεν μπορούν να διοριστούν μέλη εφορευτικών επιτροπών
Δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων και όσοι μ' αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής, δεν μπορούν να κληρωθούν ή διοριστούν μέλη εφορευτικών επιτροπών και αν τυχόν κληρωθούν ή διοριστούν δεν μπορούν να λάβουν μέρος στη συγκρότηση των επιτροπών. Το κώλυμα ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και γι' αυτούς που διετέλεσαν δήμαρχοι κατά την τελευταία τριετία.
Επομένως στην περίπτωση που κάποιος μόνιμος υπάλληλος κληρωθεί οφείλει να προσκομίσει εγκαίρως στο οικείο πρωτοδικείο τη σχετική βεβαίωση από την υπηρεσία του, έτσι ώστε να αντικατασταθεί.
Αγαπητοί, συνάδελφοι,
όσοι, λοιπόν, από εσάς (μόνιμοι και αναπληρωτές) κληρωθείτε και διοριστείτε μέλη εφορευτικών επιτροπών, θα πρέπει να προσκομίσετε αμέσως στο πρωτοδικείο της περιοχής σας βεβαίωση του εργοδότη, που είναι η Διεύθυνση Εκπαίδευσης που υπηρετείτε.
Και επειδή ο λόγος για εφορευτικές επιτροπές, είναι γνωστό ότι στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις (δημοτικές, ευρωεκλογές, βουλευτικές) τα διορισθέντα και άμισθα μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα, με αποτέλεσμα σε αρκετά εκλογικά τμήματα η ψηφοφορία να διενεργηθεί μόνο με την παρουσία των έμμισθων δικαστικών αντιπροσώπων και γραμματέων. 
Μία συμβολική αποζημίωση των μελών της εφορευτικής επιτροπής, θα αποτελούσε κίνητρο στο να αποδέχονται το διορισμό τους όσοι κληρώνονται.
Τέλος, όσον αφορά για το ποιος διορίζει τους έμμισθους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών, ο νόμος αναφέρει ότι υπεύθυνοι είναι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, οι οποίοι με αξιοκρατικό... τρόπο, ορίζουν συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα, ενώ η πολιτεία θα μπορούσε να διορίζει η ίδια, άνεργους νέους αποφοίτους πανεπιστημίων ή και λυκείων. 
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι όλα τα παραπάνω μέλη απασχολούνται  24 ώρες και μάλιστα κυριακάτικα!

Αναπλήρωση μελών εφορευτικών επιτροπών
Εάν μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν προσέλθουν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους γιατί απουσιάζουν ή κωλύονται ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, αναπληρώνονται από τα αναπληρωματικά μέλη. Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη για τους ίδιους λόγους, η εκλογή διεξάγεται μόνο από τα παρόντα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και από μόνο τον πρόεδρό της, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής.

Συνδημότες και συνδημότισσες,
Μένουμε μακριά από αριβίστες, απίθανους, καιροσκόπους και "αλεξιπτωτιστές" υποψηφίους, που για να βολέψουν εαυτόν, προσχώρησαν την τελευταία στιγμή σε ψηφοδέλτια που αντιπολιτεύονταν και λοιδορούσαν κατ' εξακολούθηση!
Προτεραιότητα στον εαυτό μας και όχι στον πολίτη...
Καληνύχτα!
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
γέννημα-θρέμμα, Αργείτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: