ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Νικητές χωρίς πλειοψηφία σε δεκάδες δημοτικά συμβούλια λόγω απλής αναλογικής

Δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν θα μπορούν να εκλέξουν προέδρους Δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων!

Αντιμέτωποι με «μειοψηφικά» ή οριακώς πλειοψηφικά δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια βρίσκονται αρκετοί από τους νικητές των χθεσινών αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς οι έδρες στα δημοτικά συμβούλια των δήμων κατανεμήθηκαν από τον α΄ γύρο με σύστημα απλής αναλογικής, με αποτέλεσμα η διασπορά των εδρών να είναι πολύ μεγάλη.
Κορυφαίο παράδειγμα είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπου ο νικητής Κωνσταντίνος Ζέρβας ελέγχει μόλις 7 δημοτικούς συμβούλους, έναντι 11 που ελέγχει ο αντίπαλός του Νίκος Ταχιάος που ήλθε πρώτος στον α’ γύρο. Από 7 συμβούλους εξέλεξαν επίσης οι παρατάξεις του Γιώργου Ορφανού και της Κατερίνας Νοτοπούλου. Η κατανομή αυτή έρχεται σε προφανή «αναντιστοιχία» με το αποτέλεσμα του β γύρου όπου ο Κ. Ζέρβας επικράτησε με 66,79% του αντιπάλου του κ. Νίκου Ταχιάου
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ο νικητής Χρήστος Μέτιος εξέλεξε 17 συμβούλους σε σύνολο 51 συμβούλων χωρείς να έχει την πλειοψηφία. Ο αντίπαλος του Χριστόδουλος Κοψίδης ελέγχει τους 16 περιφερειακούς συμβούλους.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο νέος περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης καλείται να πάρει αποφάσεις με μόλις 19 συμβούλους σε σύνολο 51 συμβούλων. Ο δεύτερος της «μάχης» Απόστολος Κατσιφάρας κέρδισε 17 έδρες στο περιφερειακό συμβούλιο.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η νέα περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου κέρδισε 12 έδρες, έναντι 9 εδρών του Θεόδωρου Γαλιατσάτου, (επί του οποίου επικράτησε με ποσοστά 60,12% - 39, 88% επί συνόλου 41 εδρών.
Αντίστοιχη «δυσαρμονία» μεταξύ αποτελέσματος β΄ γύρου και κατανομής των εδρών απαντάται και στα δημοτικά συμβούλια αρκετών Δήμων.
Στον Δήμο Άνδρου ο νικητής Δημήτριος Λοτσάρης, εκλέγει λιγότερες έδρες (6) από τον ηττημένο του β’ γύρου Θεοδόσιου Σουσούδη, ο οποίος εξέλεξε 8 έδρες από το προβάδισμα που απέκτησε στον α΄γύρο.
Στον Δήμο Αιγάλεω σε μία ισόρροπη μάχη, ο νέος δήμαρχος, Ιωάννης Γκίκας κατέχει 11 από τις 41 έδρες του δημοτικού συμβουλίου. Ο δεύτερος της εκλογικής μάχης, Δημήτριος Μπίρμπας εξέλεξε 10 δημοτικούς συμβούλους.
Στην Αγία Παρασκευή Αττικής, η σχεδόν ισόρροπη κατανομή του πρώτου γύρου μεταξύ Βαασιλείου Ζορμπά και Γιάννη Σταθόπουλου τους δίδει από 9 έδρε., παρότι στον β γύρο ο κ. Ζορμπάς επικράτησε καθαρά με ποσοστά περίπου 55,72% - 44, 28%.
Όπως σημείωνε σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή της Κυριακής», Στο τέλος Αυγούστου τα νέα δημοτικά συμβούλια θα κληθούν να εκλέξουν πρόεδρο, αντιπρόεδρο και γραμματέα, ανάλογα με τη δύναμη των παρατάξεων εντός του σώματος. Ποιος, όμως, στην πράξη είναι πιο ισχυρός, ο δήμαρχος ή αυτός που έχει την πλειοψηφία των εδρών;
Ενδεικτικό του προβλήματος που μπορεί να προκύψει είναι το γεγονός ότι για να έχει ισχύ μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα. Τι θα συμβεί αν τα δύο πρόσωπα προέρχονται από αντίπαλες παρατάξεις ή υπάρχει διαφορά απόψεων;
Τα δημοτικά συμβούλια των δήμων αποφασίζουν για τα πάντα κυριολεκτικά, μικρά ή μεγάλα. Αν θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, αν θα δοθεί θέση στάθμευσης σε ανάπηρο που έχει καταθέσει αίτηση, αν ο δήμος θα δανειστεί ή θα αγοράσει ένα ακίνητο, αν ένα κατάστημα υγιειονομικού ενδιαφέροντος θα λάβει άδεια για τραπεζοκαθίσματα κ.λπ.
Προκειμένου να μπορεί να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο απαιτείται απαρτία –άρα η παρουσία του 50%+1 δημοτικών συμβούλων που απαρτίζουν το σώμα τουλάχιστον– σε κάθε συνεδρίαση. «Αν μία παράταξη θέλει για παράδειγμα να μπλοκάρει τη διαδικασία, μπορεί απλώς να μην έρχεται στις συνεδριάσεις», τονίζει στην «Κ» έμπειρος αυτοδιοικητικός. Αυτό σημαίνει ότι συνεδρίαση θα αναβληθεί δύο φορές, ενώ στην τρίτη φορά λαμβάνεται απόφαση από τους παρόντες. «Δηλαδή καθυστέρηση ενός μήνα για την πιο απλή απόφαση», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης των Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», κ. Μιχάλης Χρηστάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: