ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ευτύχιος Βορίδης: ανακοπτικό της όρεξης; 2-4 κομμάτια μαύρη σοκολάτα πριν το φαΐ - πρέπει να αφοδεύουμε διπλωμένοι -Διαβάστε γιατί

Μόνο στο eirinika : ο πατριάρχης της καρδιολογίας
Είχα την τύχη προχθές στο συντονισμό που έκανα για την παρουσιάση του βιβλίου του κορυφαίου καρδιολόγου Βασίλη Σπανού να έχω πλάι μου τους σκαπανείς της καρδιολογίας στην Ελλάδα Ευτύχιο Βορίδη και Παύλο Τούτουζα. Ζήτησα τις ομιλίες και των δύο γιατί ειλικρινά, είναι μίνι οδηγοί καλής συμπεριφοράς γιά την καρδιά μας Σήμερα δημοσιεύω του Ευτύχιου Βορίδη, ο οποίος εκτός των άλλων διαθέτει εξαιρετικό χιούμορ. Διαβάστε, απολαυστικό.
"Το καρδιά έμαθες και σώθηκες" του κ. Σπανού με έκανε να ξαναδώ διαφορετικά αλλά και αισιόδοξα το τι κυβερνάει την Ιατρική.
   Ο ρόλος του ασκούντος το επάγγελμα ιατρού είναι κατά τεκμήριο σαφώς τυποποιημένος. Ανάκριση, εξέταση, διάγνωση, και συνταγογράφηση ή επέμβαση.
Παρά όμως την δήθεν τυποποίηση, η εφαρμογή των ανωτέρω δεν αρκεί πάντα να μας δώσει την ικανοποίηση ότι έχουμε ανακουφίσει τον ασθενή μας. Η καλύτερη απόδειξης τούτου είναι ότι τον βλέπουμε συχνά αναμένοντα εις το σαλόνι του ιατρείου μας.
    Εν ολίγoις η σχέση μας συνθέτει εικόνα τριμελούς οικογενείας μεταξύ ιατρού, ασθενούς και της νόσου με τα μέλη να ανταλλάσουν ειδήσεις. Αλλάζουμε κάτι, ηρεμούμε και κανονίζουμε νέα συνάντηση. Όλα δηλώνονται άριστα αλλά όχι και στην πράξη και τούτο διότι συχνά δεν επιμένουμε να αξιοποιήσουμε και να ενημερωθούμε για τις ικανότητες σώματος και μυαλού. Αν όμως τα αξιοποιούσαμε θα καταπολεμούσαμε σωρία συμπτωμάτων η ακόμη και νόσων.
Η καλλιέργεια των γνώσεων μᾶς επιτρέπει να εκτονώσουμε αίτια , να μειώσουμε υποτροπές και να δημιουργήσουμε τείχη που προστατεύουν από την νόσο.
   Ας στραφούμε προς ένα πολύ απλό παράδειγμα. Οι θεραπευτικές προσπάθειες κατά της χοληστερόλης, του δευτερογενούς διαβήτου και της υπέρτασης, απασχολούν πολλά εκατομμύρια ανθρώπων που δαπανούν τεράστια ποσά για να προστατευθούν από καρδιαγγειακά νοσήματα.
   Εν τούτοις, εις την πραγματικότητα η μείωση κίνδυνου είναι σχετική, υπάρχουν παράλληλα, καλά, αλλά και παρενέργειες, και δεν θεραπεύονται στο σύνολο τους τα αίτια των νόσων.
   Η προσπάθεια να καταπολεμηθούν αυτά ενδέχεται να καταστήσει περιττή την προαναφερθείσα θεραπεία . Για παράδειγμα η μείωση της κατανάλωσης θερμίδων κατά 30% αυξάνει την διάρκεια της ζωής κατά 20%. Η μείωση του σωματικού βάρους, η βελτίωση του είδους της τροφής και η σωματική άσκηση, μπορούν να αλλάξουν το παν.
   Ένας αριθμός είναι αποκαλυπτικός. Καθημερινή σωματική άσκηση διάρκειας 30’ μειώνει κατά 40% τους κίνδυνους αναπτύξεως καρκίνων Alzheimer και καρδιαγγειακών νόσων. Αλλά και τα ανωτέρω δεν είναι το παν.
   Ο άνθρωπος έχει περιθώριο να διαφυλάξει την υγεία του με την επιλογή φυσικών μεθόδων, και τούτο διότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι συσκευή ακριβείας που απαιτεί για να αποδώσει πλήρη ισορροπία .

Ένας σημαντικότατος παράγων είναι η σίτιση.
   Φαντασθείτε τι θα είχε συμβεί, αν γεμίζατε το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου σας με Diesel αντί βενζίνης. Ακριβώς ότι συμβαίνει όταν υποσιτιζόμεθα ή υπερσιτιζόμεθα.
Αλλά ας αλλάξουμε θέμα : Υπάρχουν νοσήματα που δεν απαιτούν θεραπεία, όπως η γρίπη που πορεύεται αφ΄ εαυτής και εδώ ζητείται λογική.
   Έστω και αν φαίνεται παράλογο, αλλά είναι αληθινό. Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν πλείστοι άνθρωποι που είναι πολυφάγοι και παμφάγοι. Λίγοι όμως γνωρίζουν ενώ θα έπρεπε να το γνωρίζουν ότι καλό ανακοπτικό της ορέξεως είναι 2-4 κομμάτια μαύρη σοκολάτα πριν από το φαί. Το ίδιο ισχύει και για το άσπρο του αυγού.
   Mεγάλη συμβολή εις την υγείαν έχει και το περπάτημα και τούτο διότι κατά την ανάπαυση η καρδιακή συχνότητα του περπατητή είναι χαμηλή και τούτο συμβάλλει εις την μακροβιότητα _ Παράδειγμα και η κυανή φάλαινα που ζει περί τα 130 χρόνια, με 8 σφυγμούς το 1’ όταν είναι στην επιφάνεια και 4 εις τον βυθό.
   Μεγάλη επίσης σπουδαιότητα για την υγεία έχει και η διάρκεια αλλά και το είδος του ύπνου. Φαίνεται ότι όριο ασφάλειας είναι το 7ωρο, αλλά υπό τον όρο ο ύπνος να μην διακόπτεται διότι τότε υποβοηθείται η κατάθλιψης και οι καρδιαγγειακές ανωμαλίες. Η νυχτερινή δραστηριότης έχει συχνά ως συνέπεια την ανάπτυξη διαβήτου παχυσαρκίας, υπερτάσεως και συνεπώς πρόκληση καρδιαγγειακών επιπλοκών.
   Συζήτηση υπάρχει για το περίφημο jet lag των γεωγραφικών μετακινήσεων, που οδηγεί σε κίνδυνον λόγο των ανωμαλιών της μελατονίνης.
   Χωρίς να συγκαλύπτεται ανάγκη διακωμωδήσεως φαίνεται πως και η αφόδευσης ενέχει κίνδυνους παρά το ότι στην εποχή μας γίνεται με άτομα ενθρονισμένα.
   Έρευνα όμως εις τις Η.Π.Α και την Ιαπωνία απέδειξαν πως πρέπει να αφοδεύουμε διπλωμένοι και όχι καθιστοί διότι ελευθερώνεται έτσι η έξοδος της κένωσης και δεν απαιτείται προσπάθεια που ενέχει κίνδυνο λόγο πρόκλησης υπερτάσεως.
   Βεβαίως δεν υπάρχουν πλέον τουρκικά αποχωρητήρια, και έτσι για να ευθειαζουμε θα πρέπει να βάζουμε τα χέρια μας κάτω απ τους μηρούς μας για να ευθειαστεί η έξοδος.
   Συνολικό συμπέρασμα είναι ότι η σωματική δραστηριότητα είναι βασικό όπλο για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Είπαμε ήδη ότι 30’ σωματικής δραστηριότητας ημερησίως μειώνουν έως και 40% τον κίνδυνο θανάτου από την καρδιά, αλλά και από καρκίνο και Alzheimer.
   Ο αριθμός αυτός αποκαλύπτει μια υποχρέωση για την υγιεινή ζωή, όπως και το να σώζουμε τα δόντια μας με το πλύσιμο τους.
   Για αυτό είναι απαραίτητο να προσπαθούμε να αξιοποιούμε την ικανότητα τόσο του σώματος μας όσο και του μυαλού μας.
   Εκτός από την ιατρική ο μέγας προστάτης είναι το εγώ μας που καλλιεργεί την αρμονία. Στο εσωτερικό μας ευρίσκονται πηγές όχι μόνο για άμυνα αλλά και για να νικήσουμε τα γεράματα.
   Διαθέτουμε μέσα μας κύτταρα που άμα τα καλλιεργήσουμε όπως πρέπει προσφέρουμε πάμπολλα στη ζωή. Χρειάζεται όμως να μαθαίνουμε γιατί όπως έλεγε και ο Σωκράτης αρετή είναι η γνώση.
   Αλλά οι φιλοσοφικές αυτές θεωρίες δεν έχουν ακόμη επαρκή εφαρμογή και η συνέπεια είναι ότι ακόμη υπάρχει σημαντική καρδιαγγειακή νοσηρότης που απαιτεί ιατρικήν παρέμβασην, αλλά με τη βοήθεια από την γνώση των αιτιών και των μορφών της παρεμβάσεως την σπουδαιότητα της εκπαιδεύσεως του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ατόμων με θιγέν καρδιαγγειακό σύστημα όπως τονίζει ο κύριος Βασίλης Σπανός με το σύγγραμμα "Καρδιά έμαθες και Σώθηκες".
   Η εξειδίκευση του τον διατήρησε ως αποδοτικόν καρδιολόγο και τούτο διότι σε πρακτική διατύπωση επεμβατικός καρδιολόγος σημαίνει όχι χειρουργός καρδιάς. Το γεγονός αυτό, τεκμηριώνει και το τέλος του βιβλίου που έχουμε την τιμή και τη χαρά να παρουσιάζουμε: καρδιά έμαθες και έτσι ξέφυγες και σώθηκες από την εγχείρηση.
   Το βιβλίο δεν απευθύνεται ειδικά προς καρδιολόγους αλλά γενικότερα προς ιατρούς. Πέραν τούτου όμως και προς το γενικό κοινόν όπως φανερώνει η φράσης "συσσώρευσης αιμοπεταλίων που είναι κύτταρα του αίματος".
  Γενικότερα το βιβλίο αναλύει αριστοτεχνικά και με εκπληκτική συγγραφική ικανότητα τα προβλήματα τις λύσεις, τις αμηχανίες και τους στόχους της επεμβατικής θεραπείας για τα νοσήματα των αρτηριών που θέτουν σε κίνδυνο την κάρδια και την υγείαν του ανθρώπου και την αισιόδοξη προσδοκία του αποτελέσματος. 

   Όλα αναπτύσσονται με εντυπωσιακή αντικειμενικότητα αλλά και με εξίσου εντυπωσιακή σαγηνευτική τέχνη του λόγου δηλαδή του Ελληνικού λόγου. Ενδεικτικά αναφέρω πόσο με γοήτευσε η φράσης: "Η στεφανιογραφια είναι επώδυνος αλλά όχι περισσότερο από την αιμοληψία που γίνεται για μια απλή εξέταση αίματος".
   Επίσης εντυπωσιάζει η πλήρης επιτυχία του στόχου του συγγραφέως που υπόσχεται ότι η γνώσις ενεργεί ως θεραπεία και πράγματι η τελειότης της ενημερώσεως προάγει των αναγνώστη σε πλήρη γνώστη, επίτευγμα πραγματικά σπάνιο.
   Σοφότερος γίνεται κανείς μετά την ανάγνωση του κεφαλαίου επί των κινδύνων της χειρουργικής θεραπείας και του κόστους του by pass σε θανάτους εγκεφαλικές αναπηρίες, νεφρικές βλάβες και δυσχερώς ιάσιμα τραύματα. Εξίσου σαφής είναι η ανάλυσης των συνεπειών του by pass παρουσία καρδιακής δυσλειτουργίας.
   Ο συγγραφέας καταλήγει τονίζοντας ότι το by pass είναι λύση ανάγκης. Τέλος σαν απόδειξη της αντικειμενικότητας του συγγραφέως είναι η κατάληξης ότι το by pass υποκαθιστά την αγγειοπλαστική επί βλαβών του στελέχους της αριστεράς στεφανιαίας αρτηρίας.
   Εντύπωση ωςαυτως προκαλεί η ειλικρίνεια, του κ. Σπανού με την αναγνώρισην της επιτυχίας της φαρμακευτικής προφυλάξεως που δεν είναι παρά η επιβεβαίωσης της υπάρξεως ερωτικής σχέσεως μεταξύ του επεμβατικού συγγραφέως και της αλήθειας αλλά και της ευχής του για την διαφύλαξη της υγιούς καρδιάς, που αποκαλύπτει τόσον την ειλικρίνεια του όσο και το πόσο αδιαφορεί για το συμφέρον του.
Μόνον θαυμασμό για τον επεμβατικό καρδιολόγο παράγει το χαριτωμένο αλλά και σοφό αυτό σύγγραμμα. Έτσι επιτυγχάνεται το να σωθούμε μαθαίνοντας.
Ειρήνη Νικολοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: