ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Μία "ξεχασμένη" από την πολιτεία επέτειο, τιμούμε αύριο στον Μελά Καστοριάς

Από τα προσωπικό μου αρχείο
Αποσπάσματα από παλαιότερη ομιλία μου
…Τιμούμε αύριο Κυριακή 13 Οκτώβρη, τον Μακεδονικό Αγώνα και τους αγωνιστές του. Τιμούμε εκείνους, που πάλεψαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας. Τους μετρημένους επώνυμους, όπως το Γερμανό Καραβαγγέλη, τον Παύλο Μελά, τον καπετάν Κώτα και τόσους άλλους. Και τους αμέτρητους ανώνυμους. Όλους εκείνους που δούλεψαν για την ελευθερία αυτής της γης και επιβεβαίωσαν με αυτόν τους τον αγώνα εκείνο το οποίο δύο αιώνες προ Χριστού είχε επισημάνει ο Πολύβιος: «Ποιας και πόσης μεγάλης τιμής πρέπει να τυχαίνουν οι Μακεδόνες, οι οποίοι διαθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της δράσης τους και της ζωής τους παλεύοντας για την ασφάλεια ολόκληρου του ελληνισμού."
...Ο μακεδονικός ελληνισμός από το 1870, έδωσε έναν «εκ του συστάδην» αγώνα για την ελευθερία του, ως το 1912, τους βαλκανικούς πολέμους.
Τα χαρακτηριστικά αυτού του αγώνα θα μπορούσε κανείς να τα συνοψίσει:
Πρώτον, ότι ο μακεδονικός ελληνισμός επάλεψε διμέτωπον αγώνα. Αγωνίστηκε και εναντίον της αδιάκοπης πρσπάθειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να τον εξισλαμίσει και αγωνίσθηκε, επίσης, εναντίον της προσπάθειας των γειτόνων να τον εκσλαβίσουν. Χαρακτηριστικό, το οποίο δεν ισχύει για τα άλλα κομμάτια του ελληνισμού.
Επάλεψε, δεύτερον, από το 1870 και εφεξής, όταν ανέκυψε αυτή η άμεση διεκδίκηση της Μακεδονίας από άλλους, εναντίον όλων αυτών των εχθρών, σχεδόν ερήμην των Ελλαδιτών.
Τρίτο χαρακτηριστικό, είναι ότι το πλήθος των ανθρώπων που αγωνίστηκαν από την ελεύθερη Ελλάδα, ήταν ένας περιορισμένος αριθμός, οπλαρχηγών καπεταναίων, 700 περίπου στους 2000 τόσους, Κρήτες από την αγωνιζόμενη αλύτρωτη Κρήτη και Ελλαδίτες. Οι υπόλοιποι είναι εντόπιοι Μακεδόνες. Έλληνες ελληνόφωνοι, βλαχόφωνοι ή σλαβόφωνοι, με μία ανένδοτη ελληνικότητα, η οποία επιβεβαιώθηκε σ’ όλα τα στάδια αυτού του αγώνα.
Καπετάν Κώτας
Και ένα ακόμη, χαρακτηριστικό αυτού του αγώνα, ίσως το πιο συγκλονιστικό, είναι ο ρόλος της Εκκλησίας. Οι ηγέτες της ορθοδοξίας στο χώρο της υπόδουλης Μακεδονίας πρωταγωνίστησαν για την ελληνικότητα και τη λευτεριά της
Γερμανός Καραβαγγέλης
Μητροπολίτης Καστοριάς(1900-1908)
Σήμερα και μετά από 101 έτη ελεύθερης Μακεδονίας γεννάται το ερώτημα:
Ποια στοιχεία θα μπορούσαν να προσκομίσουν οι γείτονές μας, σημερινοί Σλάβοι, προκειμένου να υποστηρίξουν τις απόψεις τους; Τι είναι εκείνο που τους κάνει τόσο θρασείς; 
Νομίζω πως μόνο ένα πράγμα τους δίνει αυτό το δικαίωμα: Η δική μας αδράνεια, που φθάνει μέχρι αναισθησίας. Το επιβεβαιώνει η κακοδαιμονία των σχολικών μας βιβλίων με τις εγκληματικές κατά της αντικειμενικής ιστορικής αλήθειας παραλείψεις, ιδιαίτερα σε τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα – όπως είναι η ελληνικότητα της Μακεδονίας - και μια γνήσια αντιπαράθεση, σ’ όλα τα επίπεδα, σε πανεθνικό και παγκόσμιο επίπεδο και με κάθε μέσο, ενάντια προς όσους απεργάζονται τη συρρίκνωση του ελληνισμού.
Τι πρέπει όμως να γίνει παραπέρα για τη μεθοδική αντιμετώπιση της προπαγάνδας των Σκοπίων από κάθε ελληνική πλευρά; Αν και, εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών κατά περιόδους, διαπράχθηκαν πολλά λάθη, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις και αναβολές στην οριστική αντιμετώπιση και διευθέτηση του ζητήματος, ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:

Α. Να διαμορφώσουν όλα τα κόμματα μία ενιαία πολιτική, με αξιοποίηση όλου του δυναμικού, άσχετα από κομματική τοποθέτηση.
Β. Γενναία χρηματοδότηση από τους αρμόδιους φορείς των ανασκαφικών έργων σε ολόκληρη τη Μακεδονία.
Γ. Κινητοποίηση του πνευματικού δυναμικού της πατρίδας μας, στα πανεπιστήμια, επιστημονικά ιδρύματα – με την έρευνα και τη γραφίδα. Κοντά στους επιστήμονες να συμβάλλουν ο τύπος και τα μέσα δημοσιότητας, χωρίς υπερβολές ή με μισόλογα, αλλά με σταθερότητα και συνέπεια.
Για να δούμε σήμερα και αύριο το βράδυ, αν τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας μας προβάλλουν  κάποιο ρεπορτάζ για την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα.
Και πάνω απ’ όλα εμείς οι δάσκαλοι. Να πάψει να αναπαράγεται η άγνοια. Τα σχολικά μας εγχειρίδια αγνοούν την αρχαία και κυρίως τη νεότερη ιστορία της Μακεδονίας. Στο βιβλίο  ιστορίας της ΣΤ΄τάξης γίνεται αναφορά σε μία σελίδα  του βιβλίου. Είναι βέβαιο, ότι πολλοί εκπαιδευτικοί στα σχολεία της Μακεδονίας επιτελούν το καθήκον τους ευσυνείδητα. Αλλά είναι ανάγκη όλα τα ελληνόπουλα να γνωρίζουν έστω και τα βασικά για την ιστορία της Μακεδονίας.
 Στο χωριό Στάτιστα νυν Μελάς του Νομού Καστοριάς, 13 Οκτώβρη 1904, σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς
...Τέλος, η πολιτεία γνωρίζοντας αυτούς του κινδύνους θα πρέπει να ενισχύει τους κατοίκους των νομών (επιμένω στον όρο νομό και όχι περιφερειακή ενότητα) Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας και Κιλκίς, ηθικά και υλικά, υλοποιώντας μεγάλα αναπτυξιακά έργα, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια σ’ ένα αντίπαλο που προσπαθεί να τους αμφισβητήσει – όχι με όπλα του πολέμου, αλλά με τα ύπουλα μέσα της προπαγάνδας – την ελληνική τους υπόσταση.
...Τελειώνω αυτό το ασήμαντο αφιέρωμα, τιμώντας όλους εκείνους που πάλεψαν για την ελευθερία της Μακεδονίας, με τα λόγια της ευγενέστερης, ίσως μορφής του νέου ελληνισμού, εκ Βογατσικού ορμώμενου, του Ίωνα Δραγούμη:"Να τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει, αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε"....

Δεν υπάρχουν σχόλια: