ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Τα άλυτα προβλήματα της παιδείας δεν λύνονται με τη διάθεση σχολικών γευμάτων

Παρεμπιπτόντως, τα σχολεία μας από την ημέρα του αγιασμού λειτουργούν με ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πλήρης εφαρμογή του ωρολόγιου προγράμματος. 
Λέτε με τη διάθεση των σχολικών γευμάτων να λυθεί το πρόβλημα, ώστε να λειτουργήσουμε ομαλά και εύρυθμα;


Δεν θέλουμε «ελεήμονα» γεύματα. 
Εργασία ζητούμε… Αξιοπρέπεια απαιτούμε…

Ερίτιμη κυρία και θυγατέρα δασκάλου,
Πριν καταθέσετε την ερώτησή σας:

1. Ζητήσατε να μάθετε, αν δύνανται οι δάσκαλοι εν ώρα μαθήματος να παραλαμβάνουν τα γεύματα διακόπτοντάς το;
2. Ζητήσατε να μάθετε, αν δύνανται οι δάσκαλοι να πιστοποιούν την καταλληλότητα των γευμάτων, αφού δεν διαθέτουν τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται, όπως ορίζει ο νόμος περί δημοσίων συμβάσεων;
3. Ζητήσατε να μάθετε τη θέση της ΔΟΕ, η οποία έχει εκφράσει τις εντονότατες αντιρρήσεις της για τις, κατά γενική ομολογία δυσμενείς συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η εν λόγω διαδικασία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς;
4. Ζητήσατε να μάθετε για την επάρκεια ή μη ειδικών χώρων εστίασης στα σχολειά μας, κατάλληλου εξοπλισμού και κυρίως εξειδικευμένου προσωπικού (χειριστών τροφίμων);
Οι συγκεκριμένες ελλείψεις, σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις, καθιστούν απαγορευτική τη σίτιση εντός των διδακτηρίων.
5. Ζητήσατε να μάθετε, αν έγινε κάποια αποτίμηση-αξιολόγηση της μέχρι σήμερα υλοποίησης του προγράμματος, ώστε να εφαρμοστεί με σύνεση και συνέπεια ο κοινωνικός ρόλος του μέτρου και να αποφευχθεί η κατασπατάληση-διασπάθιση δημοσίου χρήματος, σε αυτήν την πολύ δύσκολη οικονομικά συγκυρία για όλους μας;
Προς ενημέρωση όλων ο Δήμος Άργους Ορεστικού, κατέθεσε εμπεριστατωμένη θέση και άποψη για τη συγκεκριμένη δράση.

Πάντα στη διάθεσή σας

Ο φίλος και «συμμαχητής» σας, 

Λεωνίδας Οικονομίδης
Δάσκαλος



Σας παραθέτω πρόσφατη απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανάλογο ερώτημα συναδέλφου σας Βουλευτή, το οποίο έχει προηγηθεί και επομένως γνωρίζετε εκ των προτέρων την απάντηση.
Σχετικά με το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα»
· «Για τα κριτήρια επιλογής των σχολικών μονάδων, σας γνωρίζουμε ότι τα κριτήρια με τα οποία επιλέχτηκαν οι Δήμοι οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ήταν τα εξής:
· Δήμοι με πληθυσμό άνω των 17.000 κατοίκων.
· Δήμοι με ποσοστό συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» άνω του 5%.
· Δήμοι με ποσοστό ανεργίας στον πληθυσμό άνω του 7%.
· Κάλυψη των σχολικών μονάδων των Δήμων που συμμετείχαν κατά την πιλοτική φάση του Προγράμματος.
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο μας όρισε κριτήρια και για την επιλογή των σχολικών μονάδων των συγκεκριμένων Δήμων. Αυτά ήταν:
· σχολικές μονάδες που στεγάζονται σε γειτονιές που παρουσιάζουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα,
· σχολικές μονάδες που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό μαθητών που ζουν σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας,
· σχολικές μονάδες που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό μαθητών που ζουν σε συνθήκες σοβαρής υλικής αποστέρησης, συμπεριλαμβανομένων μαθητών Ρομά, μεταναστών και προσφύγων. Στη βάση αυτών των κριτηρίων, ζητήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η συνδρομή του, προκειμένου να υποδείξει στο Υπουργείο μας τις σχολικές μονάδες, ανά Δήμο, που έκριναν σκόπιμο να προταθούν κατά την υλοποίηση του Προγράμματος, πράγμα το οποίο και έγινε.

Στη βάση αυτών των κριτηρίων, ζητήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η συνδρομή του, προκειμένου να υποδείξει στο Υπουργείο μας τις σχολικές μονάδες, ανά Δήμο, που έκριναν σκόπιμο να προταθούν κατά την υλοποίηση του Προγράμματος, πράγμα το οποίο και έγινε.
Σαφώς και γνωρίζουμε τη δυσχερείς οικονομικές συνθήκες όχι μόνο της Ευρυτανίας, αλλά και πολλών ακόμα περιοχών στην Ελλάδα τόσο στην επαρχία όσο και στα αστικά κέντρα, και για αυτό το λόγο επεκτείνουμε συνεχώς το εύρος των περιοχών, που θα καλύπτει το πρόγραμμα με στόχο να συμπεριλάβουμε σταδιακά όλο το μαθητικό πληθυσμό δημοτικών και γυμνασίων της χώρας μας.
Σε αυτά τα πλαίσια σας ενημερώνουμε ότι η επέκταση του Προγράμματος αποτελεί μια δυναμική διαδικασία, με σταδιακή κάθε φορά ένταξη νέων Δήμων της χώρας. Το 2019 αναμένεται να ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή του, για την κάλυψη τουλάχιστον πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου.

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ

Η ερώτηση της κ. Αντωνίου 



Προς: Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: «Επιτακτική ανάγκη για την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Π.Ε. Καστοριάς»

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων και σε μένα η από 4-9-2018 επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς με θέμα ‘Σχολικά Γεύματα’, την οποία και σας επισυνάπτω στην παρούσα. Στην επιστολή αυτή ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εκφράζει την άμεση ανάγκη να ενταχθεί το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, ενόψει των ιδιαίτερα δύσκολων οικονομικών συνθηκών που βιώνουν οι πολίτες της Π.Ε. Καστοριάς.
Πράγματι,στην πρόσφατη απόφαση σας για την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων Φ.14/ΦΜ/133730/Δ1/21-8-2018 ΦΕΚ (Τεύχος Β 3508/21-8-2018), όπως και στις προηγούμενες, διαπιστώνει κανείς ότι δε συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα πλήθος δημοτικών σχολείων της Π.Ε. Καστοριάς, ενδεικτικά αναφερομένων των δημοτικών σχολείων του Δήμου Νεστορίου, του Δήμου Άργους Ορεστικού, του 4ου, 8ου, 10ου δημοτικού σχολείου Καστοριάς κ.ά.
Επειδή, η επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική οικονομική και κοινωνική βοήθεια για τις οικογένειες που κατοικούν στον ακριτικό Νομό της Καστοριάς και σε Δήμους ορεινούς και μειονεκτικούς, όπως αυτός του Δήμου Νεστορίου.
Επειδή, κάτι τέτοιο επιβάλλεται άλλωστε και εξαιτίας των ιδιαίτερα δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στην Π.Ε. Καστοριάς, όπου σημειώνεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά.
Επειδή, το μεγάλο ζήτημα της μη σωστής διατροφής των μαθητών μας πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία άμεσα και αποτελεσματικά στο σύνολο του και όχι με αποσπασματικές ρυθμίσεις και αποφάσεις.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σκοπεύετε να επεκτείνετε την εφαρμογή του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Π.Ε. Καστοριάς, ενόψει των ιδιαίτερα δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που προαναφέρθηκαν;
2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ούτως ώστε να αντιμετωπίσετε συνολικά το ζήτημα της μη σωστής διατροφής των μαθητών των δημοτικών σχολείων της Π.Ε. Καστοριάς αλλά και ολόκληρης της χώρας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: