ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Σλαβόι Ζίζεκ: «Η τραγωδία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι έγιναν εκτελεστές προγραμμάτων λιτότητας»

Κάτι παρόμοιο έχει πει, πολύ εύστοχα και ο σύντροφος Κουτσούμπας:
"O ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου"
Καλή Ανάσταση!

Πηγή: Protagon.gr
Πριν από κάποια χρόνια, ο αιρετικός φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ* μιλούσε με πολύ θερμά –έως και παρεξηγήσιμα θερμά– λόγια για τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο κόμμα τα βάζει με την Ευρώπη της λιτότητας. Ανάμεσα στις εκλογές του Μαΐου του 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αγγίξει το 17%, και του Ιουνίου της ίδιας χρονιάς είχε έλθει μάλιστα στην Ελλάδα και μίλησε σε εκδήλωση μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά σε ένα μεγάλο και ενθουσιώδες κοινό. Βοήθησε και αυτός στο να υφανθεί το αφήγημα του ριζοσπαστικού κόμματος που θα αλλάξει την Ευρώπη. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά και ο σλοβένος φιλόσοφος, που πάντα ήταν στην Αριστερά, κοιτά τα πράγματα με περισσότερη ψυχραιμία και ρεαλισμό. Μιλά πλέον για τη «μεγάλη τραγωδία» που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς κλήθηκε να εφαρμόσει τα μνημόνια και τα προγράμματα λιτότητας. Από το Τορόντο του Καναδά, όπου συμμετείχε σε φιλοσοφικό debate με τον συντηρητικό αναλυτή Τζόρνταν Πίτερσον, έκανε λοιπόν μια σύντομη αναφορά στο κυβερνών κόμμα. 

«Για παράδειγμα, η μεγάλη τραγωδία είναι για εμένα αυτό που συνέβη στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκλέχτηκαν για την όποια αλλαγή και –δεν τους ρίχνω την ευθύνη- έγιναν οι τέλειοι εκτελεστές του προγράμματος λιτότητας», είπε. Είναι μια αρκετά διαφορετική αντίληψη από αυτήν του 2013 όταν έλεγε για όσους δεν υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κατά τη δική μου άποψη το δημοκρατικό μέλλον πρέπει να έχει ως εξής: όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν εισιτήριο πρώτης θέσης χωρίς επιστροφή στα γκουλάγκ». Τρία χρόνια αργότερα όμως, και ενώ είχε μεσολαβήσει η υπογραφή του μνημονίου το 2015, ακουγόταν διαφορετικός: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε παραδειγματικά αυτή την αληθινή τραγωδία: την μια μέρα κερδίζει, και την επόμενη μέρα παραδίνεται. Δεν είναι μια προδοσία, αλλά μια πραγματική τραγωδία – ένα ριζοσπαστικό αδιέξοδο». 
*Ο Σλάβοϊ Ζίζεκ είναι Σλοβένος φιλόσοφος και κριτικός θεωρητικός που δουλεύει στα πλαίσια των παραδόσεων του Χεγκελιανισμού, του Μαρξισμού και της Λακανιανής ψυχαναλυτικής. Ο Ζίζεκ έχει σημαντική συμβολή σε τομείς όπως η πολιτική θεωρία, η θεωρία του κινηματογράφου και η θεωρητική ψυχανάλυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: