ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΑΚΕ: Ανησυχίες και προβληματισμοί για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

 


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ξενοφώντος 15Α |10551 Αθήνα

www.dakepe.gr | info@dakepe.gr  

 

10/09/2021

Ανησυχίες και προβληματισμοί για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

 

Άλλη μία σχολική χρονιά ξεκινάει. Μόνο που από το ξεκίνημά της απουσιάζει η χαρά. Το κλίμα ευφορίας που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι 11.700 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και οι έγκαιρες προσλήψεις αναπληρωτών έχει μετατραπεί σε κλίμα έντονης ανησυχίας και δυσαρέσκειας, αν όχι οργής, εξαιτίας του αυταρχισμού που αποπνέουν όλες οι ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας (ν. 4823/21, απειλές για πειθαρχικές διώξεις στις ενημερωτικές συναντήσεις για την αξιολόγηση, υπηρεσιακές μεταβολές με καταστρατήγηση διαδικασιών, πινάκων και… λογικής) καθώς και της τραγικής άρνησης για λήψη ουσιαστικών μέτρων ασφαλούς ανοίγματος και λειτουργίας των σχολείων.

Επικρατεί αγωνία για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας αγνοώντας την προτροπή του Π.Ο.Υ. για τις φυσικές αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται στις σχολικές αίθουσες αφού προηγουμένως με δικό του νόμο αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα σε 25.  Έτσι, μαθητές κι εκπαιδευτικοί ενώ πρέπει να επιστρέψουν σε ένα περιβάλλον με μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια, επιστρέφουν κάτω από συνθήκες υπερμετάδοσης του Covid-19 με το Υ.ΠΑΙ.Θ. να αρνείται να λάβει το απαραίτητο μέτρο της διασφάλισης αποστάσεων τόσο στις σχολικές αίθουσες όσο και στα οχήματα που μεταφέρουν μαθητές.

Αίσθημα αβεβαιότητας και εργασιακής ανασφάλειας έχει δημιουργηθεί μεταξύ των εκπαιδευτικών έπειτα από τις αλλαγές που προώθησε ο νέος νόμος 4823/2021 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση στα μέσα του καλοκαιριού, χωρίς καν να προηγηθεί συζήτηση με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και αφορά δομές – αξιολόγηση – επιλογές στελεχών, αλλάζοντας δραματικά το κλίμα στις σχολικές μονάδες.

Είναι, βέβαια, θετικό το γεγονός της πραγματοποίησης των 11.700 διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών μετά από 12 χρόνια αδιοριστίας (κάτι που αποτελεί δικαίωση για τους αγώνες της παράταξης της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. και της Δ.Ο.Ε.) σε συνέχεια του διορισμού 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή την περασμένη σχολική χρονιά. Κανείς δεν μπορεί, επίσης, να παραβλέψει ότι οι υπηρεσιακές μεταβολές έγιναν σχετικά νωρίς, χωρίς όμως με την παρουσία των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και εξαιτίας της εμπάθειας και αυταρχισμού της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ. Αποτέλεσμα ατέλειωτη σειρά αστοχιών, λαθών και αδικιών σε βάρος των εκπαιδευτικών. Αποδεικνύεται, δυστυχώς, ότι μόλις η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ανακοινώσει ένα θετικό μέτρο περιμένεις την επομένη στιγμή την αντίστροφη εφαρμογή της παροιμίας του «ενός κακού μύρια έπονται» σε «ενός καλού μύρια κακά έπονται».

Η εμφανής άγνοια της δύσκολης εκπαιδευτικής πραγματικότητας εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. συνεχίζεται με τις νέες προφορικές οδηγίες προς τους περιφερειακούς διευθυντές και διευθυντές εκπαίδευσης για δραστική μείωση προσλήψεων στην παράλληλη στήριξη (2 το πολύ ανά σχολική μονάδα) με στόχο τη μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών αφού προηγήθηκαν πάρα πολλές αναστολές και καταργήσεις σχολικών μονάδων σε όλη την επικράτεια.

Ως εκπαιδευτική κοινότητα οφείλουμε να απαιτήσουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση. Οι λίγες αλλά πολύτιμες ανάσες που μας χαρίστηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ας αποτελέσουν πηγή δύναμης για τη δύσκολη φετινή πορεία της νέας σχολικής χρονιάς.

Ως Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.) θα είμαστε, όπως πάντα, στο πλευρό κάθε εκπαιδευτικού, ιδιαίτερα σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, για να συμπαρασταθούμε στις αγωνίες του και να απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία λύσεις στα προβλήματα.

Οι συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν στα σχολεία μετά το πρώτο κουδούνι, η έκδοση της νέας υπουργικής απόφασης για την εσωτερική κι εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων καθώς και η υλοποίηση του ν. 4823/21 θα οδηγήσουν σε νέους αγώνες που απαιτούν να σταθούμε δυνατοί και ενωμένοι για να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο.                                                                                                                           Διεκδικούμε:

ü  Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές ως βασικό προληπτικό  μέτρο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid-19 .

ü  Κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαίδευσης με εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό σε όλες τις δομές της

ü  Κατάργηση των Ν. 4589/19 (Γαβρόγλου), 4692/20 και 4823/21 (Κεραμέως)

ü  Ίσα δικαιώματα μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Πλήρης 9μηνη άδεια ανατροφής σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές

ü  Άμεση κρατική χρηματοδότηση για πλήρη κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε μέσα προστασίας και καθαριότητας (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας όπως μάσκες, αντισηπτικά κλπ.)

ü  Διενέργεια μαζικών, δωρεάν, επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού

ü  Προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν πλήρως τις αυξημένες ανάγκες λόγω Covid-19

Ευχόμαστε από καρδιάς δύναμη και επιμονή στους μαθητές, στους γονείς, αλλά και στους συναδέλφους, που καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε ένα δύσκολο και πολύπλευρο ρόλο.

Καλή και Δημιουργική Σχολική Χρονιά!!!

 

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: