ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

ΕΝΦΙΑ: Διόρθωση λαθών και απαλλαγές

Εξετάζεται διαδικασία με την οποία κάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών μπορούν να έχουν έκπτωση φόρου 50% ή πλήρη απαλλαγή

Σιωμόπουλος Ντίνος
tovima.gr
Καλοκαίρι 2014 και μία λέξη έχει κυριαρχήσει στα χείλη εκατομμυρίων πολιτών: «ΕΝΦΙΑ». Ο νέος φόρος ακινήτων έχει πλήξει μικρούς και μεγάλους ιδιοκτήτες οι οποίοι αναζητούν απαντήσεις για τα ποσά, τις αδικίες και τα λάθη που εμφανίζονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν παραλάβει ηλεκτρονικά από την Παρασκευή 1η Αυγούστου.

Το υπουργείο Οικονομικών έχοντας γίνει δέκτης χιλιάδων παραπόνων από απλούς πολίτες αλλά και από βουλευτές όλων των παρατάξεων, δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου ως τις 15 Σεπτεμβρίου να έχει προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του φόρου για όσους έχουν ακίνητα στους 4.000 οικισμούς των 457 περιοχών της χώρας όπου τα αποτελέσματα της αρχικής εκκαθάρισης ήταν «σοκαριστικά» για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες. Εκτιμάται ότι οι φορολογούμενοι που διαθέτουν οικόπεδα εντός οικισμού στις 457 περιοχές της επικράτειας ξεπερνούν σε αριθμό το 1 εκατομμύριο.

Επίσης θα υπάρξει μέχρι την τελευταία στιγμή διαπραγμάτευση με την τρόικα ώστε να πληρωθεί ο φόρος ως τα τέλη Φεβρουαρίου (σε 6 δόσεις) και όχι ως τα τέλη Δεκεμβρίου (4 δόσεις), όπως ορίζει ο νόμος.

Αυτό θα δώσει μια μικρή έστω ανάσα σε εκατομμύρια φορολογουμένους οι οποίοι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρώσου δύο «χαράτσια» μαζεμένα. Τον φόρο εισοδήματος και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», με την έναρξη του 3ου θερινού τμήματος της Βουλής θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών τροπολογία η οποία όχι μόνο θα διορθώνει τις κατάφωρες αδικίες σε ιδιοκτήτες ακινήτων εντός οικισμού - εκτός αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού, αλλά και θα επανεξετάσει και περιπτώσεις όπου παρατηρείται σημαντική επιβάρυνση, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα ημιτελή ακίνητα ή τα μη ηλεκτροδοτούμενα.

Αυτό διότι παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί ιδιοκτήτες με ημιτελή ακίνητα αντί να τύχουν της έκπτωσης του 60% στον φόρο, όπως προβλέπει ο νόμος, στο εκκαθαριστικό να αναγράφεται ο ΕΝΦΙΑ χωρίς να συνυπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών τη συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα του ακινήτου.

Για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να ισχύσει ένας συντελεστής απομείωσης καθώς ως τώρα η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων δεν επιβαρυνόταν με χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη είναι σαφής: «Όπου υπάρχουν αδικίες να διορθωθούν».

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι αλλαγές που θα γίνουν στον ΕΝΦΙΑ δεν θα αλλάξουν τον εισπρακτικό στόχο για εφέτος, που είναι 2,65 δισ. ευρώ, με τη βεβαίωση να μην ξεπεράσει τελικά τα 3,2 δισ. ευρώ. Πάντως, αρμόδιος παράγοντας εκτιμά ότι από τις διορθώσεις των λαθών η βεβαίωση του φόρου μπορεί να κατέβει ως και 200-300 εκατ. ευρώ και θα δοθεί μάχη να εισπραχθούν τα 2,65 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν τη διαδικασία με την οποία ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων- ιδιοκτητών μπορούν να απολαύσουν έκπτωση φόρου 50% ή την πλήρη απαλλαγή τους. Αυτό διότι δεν επιθυμούν για 2η φορά να υποπέσουν σε «γκάφα» που θα εξοργίσει ακόμη περισσότερο τους φορολογουμένους, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες που ανήκουν στην κατηγορία των δικαιούχων.

Στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 βάσει των νέων αλλαγών που θα προωθήσει η κυβέρνηση, ενώ από την ημερομηνία αυτή και μετά προβλέπεται να ανοίξει η εφαρμογή βάσει της οποίας θα μπορούν οι πολίτες να πραγματοποιήσουν διορθώσεις στην περιουσιακή τους κατάσταση σε περίπτωση που διαπίστωσαν με την έκδοση του εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ ότι υπήρχαν λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους.

«Οι διατάξεις που θα κατατεθούν θα αλλάζουν τον τρόπο υπολογισμού των στοιχείων των οικοπέδων στις περιοχές εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ), με σκοπό την εξομάλυνση των αξιών που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό τόσο του κύριου όσου και του συμπληρωματικού φόρου. Στόχος είναι να πάμε στα επίπεδα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2013» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Ουσιαστικά η τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή θα βασίζεται εν πολλοίς στην περυσινή υπουργική απόφαση η οποία καθόριζε τις τιμές υπολογισμού του ΦΑΠ ετών 2011-2013 σε 457 περιοχές εκτός ΑΠΑΑ.

Ωστόσο, ο ίδιος παράγοντας επισημαίνει ότι θα ληφθούν οι περυσινές τιμές μόνο εκεί όπου παρατηρείται εξωπραγματική αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Στην Αττική, για παράδειγμα, όπου η περυσινή απόφαση όριζε υψηλότερες τιμές από αυτές που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, δεν θα αλλάξει κάτι γιατί αν γίνει αυτό τότε θα προκύψουν πρόσθετες επιβαρύνσεις. 

Τα λάθη των φορολογουμένων
Κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης διαπιστώθηκαν πολλά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 και από πλευράς φορολογουμένων. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, από την ημέρα που θα ανοίξει το σύστημα των τροποποιητικών δηλώσεων και ως τις 30 Νοεμβρίου θα μπορούν οι πολίτες με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν να μπουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (www.gsis.gr) και να προχωρήσουν στις όποιες διορθώσεις απαιτούνται ώστε η εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης που απεικονίζεται στο έντυπο Ε9 να είναι η ορθή.

Όσοι φορολογούμενοι έχουν ήδη πληρώσει μέρος ή το σύνολο του «φουσκωμένου» ΕΝΦΙΑ, θα υπάρξει αντιστοίχως συμψηφισμός ή επιστροφή της διαφοράς.

Τα λάθη και οι παραλείψεις στο Ε9 που «φουσκώνουν» τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ και θα πρέπει οι φορολογούμενοι να ελέγξουν και πάλι είναι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τα εξής:

  • Η μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος (ψιλή κυριότητα, πλήρη κυριότητα, επικαρπεία). Πλέον με ΕΝΦΙΑ επιβαρύνεται όχι μόνο ο πλήρης κύριος ή ο επικαρπωτής αλλά και ο ψιλός κύριος
  • Η ηλικία επικαρπωτή.
  • Το ποσοστό συνιδιοκτησίας.
  • Ο όροφος του ακινήτου.
  • Η γεωγραφική θέση και ο νομός όπου βρίσκεται το αγροτεμάχιο.
  • Τα στοιχεία των κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο.
  • Αν έχει πρόσοψη το αγροτεμάχιο.
  • Στοιχεία τοποθεσίας οικοπέδων.
  • Στοιχεία οικισμών για ακίνητα που βρίσκονται εντός αυτών.
ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση

Ο νόμος προβλέπει μια σειρά από φοροαπαλλαγές και εξαιρέσεις για όσους δικαιούχους ανήκουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες. Ωστόσο για να εφαρμοστεί ο νόμος θα πρέπει να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η σχετική εγκύκλιος που θα υπογράφεται από τη Νέα Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου.

Μειώνεται ο φόρος στο 50% για όσους έχουν:

1ον. Συνολικό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό):

  • Ως 9.000 € (άγαμος)
  • Ως 10.000 € (έγγαμος χωρίς παιδιά)
  • Ως 11.000 € (έγγαμος με ένα παιδί)
  • Ως 12.000 € (έγγαμος με δύο παιδιά)
2ον. Συνολική επιφάνεια κτισμάτων: Ως 150 τ.μ.

3ον. Δεν χρωστούν στην Εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία: Ούτε 1 € ή έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών

Από την άλλη πλήρη απαλλαγήαπό τον φόρο παρέχεται σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1ον. Το συνολικό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) να είναι:

  • Ως 12.000 € για άγαμο
  • Ως 13.000 € για έγγαμο
  • Ως 14.000 € για έγγαμο με ένα παιδί
  • Ως 15.000 € για έγγαμο με δύο παιδιά
  • Ως 16.000 € για έγγαμο με τρία παιδιά
  • Ως 17.000 € για έγγαμο με τέσσερα παιδιά
2ον. Συνολική επιφάνεια κτισμάτων: Ως 150 τ.μ.

3ον. Δεν χρωστούν στην Εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία: Ούτε 1 € ή έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: