ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Η εικόνα της Παναγίας της ''Οδηγήτριας'', κειμήλιο της Γράμμουστας, οδηγήτρια των ψυχών, πρέσβειρα και παρηγορήτρια!

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ, ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ Ή ΟΧΙ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ και Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ...

Η εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας κατασκευάστηκε το 1600-1650 σε εργαστήριο της Καστοριάς.

Η εικόνα ήταν τοποθετημένη σε ένα ναό της Παναγίας στο Άργος Ορεστικό, ο οποίος καταστράφηκε το 1941 από βομβαρδισμό των Ιταλών. Σήμερα φυλάσσεται στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού, όπου είχε την έδρα της η πρώην Κοινότητα Γράμμου και κατοικεί η πολυπληθέστερη Γραμμουστιάνικη ομάδα.

Την εικόνα τιμούσαν ιδιαίτερα οι βλάχοι κτηνοτρόφοι της περιοχής για αυτό και κάθε καλοκαίρι μαζί με τα ζώα τους ανέβαζαν και την εικόνα στο χωριό Γράμμουστα στον ορεινό όγκο του Γράμμου. Εκεί με λαμπρότητα εόρταζαν τον δεκαπενταύγουστο. Στο τέλος έβγαζαν την εικόνα στην κεντρική πηγή του χωριού και εκεί ο ιερέας τελούσε αγιασμό από τον οποίο οι κτηνοτρόφοι δίνανε στα ζωντανά τους. Όταν κατέβαζαν τον Οκτώβριο τα ζώα, κατέβαζαν και την εικόνα της Θεοτόκου.
Σήμερα η εικόνα μεταφέρεται στη Γράμμουστα μόνο για την ήμερα του Παναγίας.
Την εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, σήμερα ιδιαιτέρως, τιμούμε την Κυριακή του Θωμά με Αρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής λειτουργούντος του σεβ. μητροπολίτου μας κ.κ Σεραφείμ και εν συνεχεία με λιτάνευση της ιεράς εικόνας στους δρόμους της πόλης.
Πηγή:www.imk-agparaskeve.gr

Το Ευαγγέλιο της Γράμμουστας τυπωμένο στη Βενετία το 1748 από τον Νικόλαο Γλυκύν


Ευαγγελιστάριον της Γράμμουστας τυπωμένο στη Βενετία το 1748 από τον Γιαννιώτη Νικόλαο Γλυκύν, όπως αναφέρει η επιγραφή του:
''Εν ετίησιν 1748 παρά Νικολάω Γλυκείν τω εξ Ιωαννίνων''.

Φυλάσσεται από την Εκκλησιαστική Επιτροπή της Κοινότητος στο Άργος Ορεστικό.
Πηγή:vlahofonoi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: