ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ν. Οικονομίδης: Grexit = Nέα μικρασιατική καταστροφή


capital.gr
«Η έξοδος από το ευρώ ισοδυναμεί με μια νέα μικρασιατική καταστροφή τόνισε πριν από λίγο μιλώντας στο Έκτακτο Οικονομικό Συνέδριο για την Ελλάδα, ο Καθηγητής Οικονομικών, Stern School of Business, New York University, Νίκος Οικονομίδης.
O ίδιος ανέφερε ότι 4 χρόνια σκληρής δουλειάς και θυσιών που ισοσκέλισαν τον προϋπολογισμό χάθηκαν μέσα σε 3 μήνες. Επιπλέον τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές όσο το δυνατόν γρηγορότερα και όπως είπε η συμφωνία πρέπει αν περιλαμβάνει «τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ενίσχυσης της διαφάνειας στις δημόσιες προμήθειες, άνοιγμα των κλειστών τομέων της οικονομίας και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων ιδίως στους τομείς των σιδηρόδρομων, των αεροδρομίων, των λιμανιών και της ενέργειας και τέλος απελευθέρωση της αγοράς εργασίας»
Στο ίδιο συνέδριο ο Ομότιμος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Μπήτρος, ανέφερε ότι πρέπει να καταστεί σαφές στους Έλληνες πολίτες ότι η διατήρηση ενός κράτους τεράστιου επαχθούς και αναποτελεσματικού απομυζά κάθε ικμάδα της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί εστία διαφθοράς και ζημιώνει πρωτίστως της ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες. «Θετικά αποτελεσματικό είναι μόνο ένα μικρό κράτος που σέβεται τους κόπους του πολίτη και δεν τους αποστραγγίζει μέσα από τη δυσβάστακτη φορολογία», ανέφερε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η έξοδος από το ευρώ και η χρεοκοπία θα είχαν ανυπολόγιστες συνέπειες και διερωτήθηκε «θα ήμασταν άραγε διατεθειμένοι να χάσουμε τα ανατολικά μας νησιά;»

Με την σειρά της η Ερευνήτρια στο Center for International Governange and Innovation, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ,  Μ. Ξαφά, ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση προκάλεσε εκλογές στο όνομα μιας συμφωνίας η οποία θα τερμάτιζε τη λιτότητα. Ωστόσο υπογράμμισε ότι η λιτότητα είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της οικονομικής μας φερεγγυότητας και πρόσθεσε ότι η έξοδος από τη κρίση δεν εξαρτάται από το λόγο χρέους προς το ΑΕΠ αλλά από τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας.

«Το πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά ότι δεν παράγουμε αγαθά και υπηρεσίες που άλλοι θέλουν να αγοράσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα η κατανάλωση η οποία είναι στο 90% του ΑΕΠ όταν στην Ε.Ε είναι 78% και επομένως πολιτικές που ενισχύουν την ζήτηση και την κατανάλωση δεν θα δώσουν λύση. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη παραγωγής».
Ο Karl-Heinz Paqué, Καθηγητής Οικονομικών στο Otto-von-Guericke-University Magdeburg. ανέφερε ότι «τώρα είναι πραγματικότητα ότι τώρα τελειώνουν τα χρήματα της Ελλάδας και εκτίμησε ότι η Ευρώπη δεν θα δώσει βοήθεια χωρίς δέσμευση για δομικές μεταρρυθμίσεις. «Δεν υπάρχει πολιτική βούληση στις περισσότερες χώρες να δοθεί βοήθεια χωρίς όρους ιδιαίτερα από χώρες που είναι πιο φτωχές από την Ελλάδα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Grext θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα και εκτίμησε ότι η χώρα δεν μπορεί να στραφεί για την ανάκαμψη της στο κράτος αλλά στην ιδιωτική οικονομία.
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Ελ Σαλβαδόρ και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα, Juan José Daboub, ανέφερε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούργιο. «Κάθε 5 χρόνια στην Λατινική Αμερική έχουμε και μια χρεοκοπία (Αργεντινή, Βραζιλία, Μεξικό Περού)  ενώ είχαμε και περιπτώσεις που ο πληθωρισμός έφτασε το 3.000% .

Στη χώρα του, Ελ Σαλβαδόρ, μετά τον πόλεμο είχε καταστραφεί το 9 90% των υποδομών, το 5% του πληθυσμού πέθανε και το 25% μετανάστευσε ενώ το κράτος είχε μηδενική αξιοπιστία.

«Πώς καταφέραμε να βγούμε από την κρίση; Καταρχάς σταματήσαμε να κατηγορούμε τους δανειστές για δικά μας προβλήματα, σταματήσαμε να προστατεύουμε οργανωμένες ομάδες συμφερόντων, σταματήσαμε να ακούμε τους νεοσοσιαλιστές που προσπαθούν να προωθήσουν νεκρές ιδέες, ενθαρρύναμε ιδιωτικές επενδύσεις και καθιερώσαμε τον σεβασμό της ιδιωτικής περιουσίας. Με την απελευθέρωση των αγορών τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Πριν μερικά χρόνια αντιστοιχούσαν 3 τηλέφωνα  κάθε 100 κατοίκους και τώρα αντιστοιχούν 150», είπε.

«Ένα μικρό ποσοστό μόνο είχε πρόσβαση στον ηλεκτρισμό και τώρα είναι 100%. Κλείσαμε το υπουργείο Υποδομών και δημιουργήσαμε μια ευέλικτη ομάδα 100 ατόμων για να μειώσουμε την γραφειοκρατία και για την διευκόλυνση των επενδύσεων. Στην εκπαίδευση οι πόροι αντί να κατευθύνονται σε ένα αποτελεσματικό σύστημα διατέθηκαν κατευθείαν στους γονείς. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ενώ πριν από λίγα χρόνια το 49% του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας με εισόδημα κάτω από 1 δολ. / ημέρα σήμερα το ποσοστό έχει μειωθεί κάτω από 16% ενώ ο πληθωρισμός από 30% έχει πάει στο 3% και πλέον όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες. Ωστόσο μετά από 12 χρόνια μεταρρυθμίσεων στην κυβέρνηση ανέβηκε η σοσιαλιστική κυβέρνηση η οποία παίρνει πίσω τις μεταρρυθμίσεις και μετά από 2 χρόνια έχει καταφέρει να γυρίσει τη χώρα και δεν είναι εκεί που βρισκόταν με τη κρίση», κατέληξε.
Χάρης Φλουδόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: