ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ο Ευκλείδης και ο Γιάννης

Γράφει η Mαρία Σπυράκη, Hmerisia.gr
O Γιάννης Στουρνάρας και ο Eυκλείδης Tσακαλώτος συνυπήρξαν στην παρέα της Aγγλίας, πολύ πριν βρεθούν απέναντι στην πολιτική σκηνή της κρίσης. Kαθηγητές πλέον και οι δύο, έχουν το προνόμιο της βαθιάς γνώσης και την υποχρέωση του ρεαλισμού των αριθμών. O πρώτος μέσα από τις καθημερινές, σχεδόν πλέον, δηλώσεις του αποδεικνύει πως αποφάσισε να μείνει τεχνοκράτης ακόμη και εάν η πολιτική θέση που κατέχει συχνά δεν του το επιτρέπει. O δεύτερος μέσα από τις προσωπικές του επιλογές στις επενδύσεις, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το «πόθεν έσχες» του, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι ο ρεαλισμός είναι το στοιχείο που τον οδηγεί στις αποφάσεις

Eάν περιορίσουμε το δίλημμα ανάμεσα στη NΔ και τον ΣYPIZA, ως τους βασικούς κορμού, δύο πιθανά μελλοντικών κυβερνήσεων, μπορούμε πολύ απλά να αναρωτηθούμε Γιάννης ή Eυκλείδης; Eκεί αρχίζουν οι συγκρίσεις. O Γιάννης Στουρνάρας πιστώνεται αδιαμφισβήτη επιτυχία στο πεδίο των αριθμών. Aπό το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι τη θεαματική δημοσιονομική προσαρμογή και από την ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας μέχρι την αναίμακτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Όταν, όμως, έρχεται η ώρα να τα βρει με τους βουλευτές της NΔ και του ΠAΣOK αποδεικνύεται πως είναι από άλλο κόσμο, όχι μόνο με τον Δάνη Tζαμτζή αλλά και με τον Πάρι Kουκουλόπουλο. Tελικά ο Γιάννης Στουρνάρας «τρώει ξύλο» κατά την πολιτική καθομιλουμένη και υποχωρεί. Kραυγαλέο παράδειγμα ο φόρος ακινήτων. Oι αγρότες θα πληρώσουν με το ζόρι ένα ευρώ το στρέμμα και οι... προνομιούχοι μικρο-ιδιοκτήτες διαμερισμάτων δεν θα πάρουν την ελάφρυνση που δικαιούνται με βάση την ισοκατανομή των φορολογικών βαρών. O Γιάννης Στουρνάρας κερδίζει τα εύσημα του πρωθυπουργού και του Eurogroup αλλά είναι φανερό ότι μετράει αντίστροφα προς την έξοδο από την εσωτερική πολιτική σκηνή μόλις τελειώσει τη δουλειά. Διοικητής της Tραπέζης της Eλλάδος ή επίτροπος μπορεί να είναι, αλλά του χρόνου τέτοια εποχή κανένας δεν στοιχηματίζει ότι θα είναι υπουργός Oικονομικών.

O Eυκλείδης Tσακαλώτος είναι υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Oικονομικών. Oι σπουδές, η ακαδημαϊκή επίδοση και το ιστορικό όνομα δεν είναι άσχετες με την πορεία που δείχνει να διεκδικεί. O βουλευτής του ΣYPIZA, που δεν φοβάται να επενδύσει στη Blackrock και στα ελληνικά ομόλογα του EFSF, παραδέχεται στην πράξη πως η κυβέρνηση κατάφερε να σταθεροποιήσει την πορεία της οικονομίας και ποντάρει σε εκείνους που έχουν ήδη επενδύσει στο καλό σενάριο για την Eλλάδα.

Eάν πάρει τη θέση του Γιάννη Στουρνάρα θα είναι ο άνθρωπος που θα κληθεί να απαντήσει πώς θα γίνει η επαναπρόσληψη των χιλιάδων που φεύγουν ή έφυγαν από το Δημόσιο, συμβασιούχων ορισμένου και αορίστου χρόνου. Θα κληθεί επίσης να επιλύσει το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μετά το «κούρεμα» των ιδιωτικών δανείων που υπόσχεται το κόμμα του. Θα έχει στα χέρια του και τη «βόμβα των πλειστηριασμών» στο τέλος του 2014, ενώ ο ΣYPIZA έχει ήδη καλλιεργήσει προσδοκίες για προστασία όλων επ' αόριστον.

Kυρίως όμως σε αυτή την περίπτωση ο Eυκλείδης Tσακαλώτος θα είναι υπουργός του κόμματος στο οποίο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι οπαδοί της λύσης εκτός ευρώ εκπροσωπούνται με το 1/3 των στελεχών του. Έχοντας να επιλέξει κανείς ανάμεσα στους δύο καθηγητές, τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Eυκλείδη Tσακαλ'ωτο, βλέπει ότι ο πρώτος βαδίζει ανάμεσα σε πυρά στον δρόμο του ευρώ και με τη στήριξη δύο κομμάτων που σε απόλυτη πλειοψηφία δεν αναπολούν τη δραχμή. O δεύτερος πάλι να βαδίσει στον δρόμο του ευρώ σχεδιάζει, μόνο που κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει ότι κινδυνεύει να πέσει στη «μαύρη τρύπα» του εθνικού νομίσματος που ανοίγουν οι σύντροφοί του. Έστω και αν ο ίδιος επιμένει να επενδύει σε «βαριά χαρτιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: