ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Επιτέλους, θα βρεθεί ένας Χριστιανός να μας ενημερώσει υπεύθυνα για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα;

Το νερό από δημόσιο αγαθό έχει μετατραπεί σε ένα ακόμα κερδοφόρο καταναλωτικό αγαθό, κυρίως στον "πολιτισμένο" Δυτικό κόσμο.

Εν αναμονή του πορίσματος της εισαγγελικής έρευνας για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή Δισπηλιού -Αμπελοκήπων και όχι μόνο...


Με επίκεντρο τον εντοπισμό των υπευθύνων από τους εμπλεκόμενους φορείς -περιφερειακές υπηρεσίες, τοπική αυτοδιοίκηση, υπευθύνους εργαστηρίων- η εισαγγελική έρευνα για τα αίτια μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στην περιοχή των τοπικών κοινοτήτων Δισπηλιού και Αμπελοκήπων, αναπτύσσει τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερη δυναμική, με εξετάσεις μαρτύρων από τον κύκλο των αρμοδίων και υπευθύνων για την υδροδότηση των παραπάνω περιοχών.

Σε μία εποχή που αντιμετωπίζουμε παγκόσμια κρίση νερού, η ακριτική περιοχή μας είναι προνομιούχα σε άφθονα επιφανειακά και υπόγεια νερά καλής ποιότητας με ανυπολόγιστη αξία. 
Όμως, δεκαετίες τώρα, αυξάνονται συνεχώς οι πιέσεις στο υδατικό περιβάλλον της περιοχής μας από ανθρώπινες δραστηριότητες, που δυστυχώς, τείνουν να το καταστήσουν επικίνδυνο και ακατάλληλο!
Είναι γνωστό πως τα υπόγεια νερά ρυπαίνονται δυσκολότερα από τα επιφανειακά, απαλλάσσονται όμως δυσκολότερα από τυχόν ανεπιθύμητες ουσίες.  Αντίθετα τα επιφανειακά νερά ρυπαίνονται ευκολότερα, καθαρίζονται όμως και ευκολότερα από ανεπιθύμητους ρυπαντές.
Η ρύπανση των υδατικών πόρων οφείλεται σε σημειακές ή μη-σημειακές πηγές. Τις σημειακές πηγές μόλυνσης αποτελούν αγωγοί, βόθροι, βιοτεχνίες, εργοστάσια, διυλιστήρια, εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων, ορυχεία, πετρελαιοπηγές. Οι σημειακές πηγές βρίσκονται σε καθορισμένες θέσεις. Επομένως, τουλάχιστον θεωρητικά, όλες οι σημειακές πηγές εντοπίζονται και ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές αρκετά εύκολα.(1)
Μετά απ' όλα αυτά γεννώνται εύλογα ερωτήματα:
  • Έως σήμερα, οι αρμόδιες αρχές διενεργούσαν τέτοιους ελέγχους στις παραπάνω σημειακές πηγές στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας; 
  • Ποιοι ευθύνονται για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα με τον διαλύτη στεγνού καθαρίσματος τετραχλωροαιθένιο; 
  • Οι αιρετοί άρχοντες (πλειοψηφίας και μειοψηφίας, συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι) δεν γνωρίζουν; Οι αρμόδιες υπηρεσίες κάτι θα πρέπει να ξέρουν...
  • τα αποτελέσματα  των μετρήσεων και ελέγχων των νερών φθάνουν στους πολίτες αναλλοίωτα ή έχουν παραποιηθεί;
Οι πολίτες έχουν δικαίωμα και απαιτούν να γνωρίζουν  
Οι αρμόδιοι, εκλεγμένοι και μη, οφείλουν να ενημερώνουν
Οψόμεθα...
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος
(1)Πηγή: «Ποιότητα και Ρύπανση Υπόγειων Νερών», πτυχιακή εργασία Χατζηανδρέου Αθηνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: