ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

Για 9η συνεχή χρονιά μέτρα φτωχοποίησης!

Για 9η συνεχή χρονιά μέτρα φτωχοποίησης!

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Μεταβιβάσεις σε «σκοτωμένες» τιμές και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι

Πληρώνουμε φόρους για τις οικίες μας, χωρίς να έχουν την ανάλογη αξία!

Στην περιοχή της Αθήνας, έστω σε εξευτελιστικές τιμές, μπορούν να πωλούν σπίτια τους. Στην υπόλοιπη Ελλάδα και τζάμπα να τα δώσουμε δεν τα παίρνουν!!!

kathimerini.gr
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
«Σκοτωμένες» είναι οι τιμές στην αγορά ακινήτων όπως προκύπτει από τα συμβόλαια πώλησής τους, τα οποία μάλιστα έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα gsis.gr.
Από την επεξεργασία των στοιχείων, τα οποία αντλήθηκαν με έμμεσο τρόπο από τους συμβολαιογράφους (κατά τη διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ, οι υπηρεσίες κρατούσαν σε άλλο αρχείο τα στοιχεία του συμβολαίου), διαπιστώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 πωλήθηκαν ακίνητα με 100 ευρώ το τετραγωνικό τη στιγμή που η τιμή ζώνης ανέρχεται, για παράδειγμα, στα 1.250 ευρώ. Από αυτό γίνεται αντιληπτό ότι οι φορολογούμενοι πληρώνουν πολλαπλάσιους φόρους από την πραγματική αξία του ακινήτου τους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τίμημα που καταβλήθηκε, βάσει του συμβολαίου, είναι πέντε και έξι φορές κάτω από την αντικειμενική αξία του. Οι ειδικοί του χώρου συνηγορούν στο ότι οι τιμές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά σημειώνουν ότι υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου το συμβόλαιο είναι... συμβολικό, καθώς τα χρήματα δίνονται κάτω από το τραπέζι.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, «το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερομένους να παρακολουθούν τη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων. Ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για τις αξίες των μεταβιβάσεων ακινήτων ανά περιοχή, βάσει κριτηρίων τα οποία επιλέγει ο ίδιος από τα διαθέσιμα στην εφαρμογή, έχοντας τη δυνατότητα να πραγματοποιεί είτε γενικές είτε πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις».
Η πλατφόρμα επί της ουσίας αποτελεί τον προάγγελο του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος που θα αντικαταστήσει τις αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο, από τις τιμές πώλησης των ακινήτων είναι εξαιρετικά δύσκολο η αρμόδια επιτροπή να μπορέσει μέχρι το τέλος του έτους να καταφέρει να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα που να βασίζεται στις πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων. Και αυτό διότι δεκάδες χιλιάδες πολίτες αναγκάζονται να πωλήσουν τα ακίνητά τους σε εξευτελιστικές τιμές καθώς βρίσκονται σε ανάγκη, ενώ από την άλλη τα συμβόλαια δεν λένε πάντα την αλήθεια. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, αναφερόμενος στην πλατφόρμα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, τόνισε ότι «το σύστημα αυτό δεν μας κάνει σοφότερους ως προς τις πραγματικές αξίες που μεταβιβάζονται τα ακίνητα».

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά:

1. Στην περιοχή του Ζωγράφου πωλήθηκε ακίνητο 116 τετραγωνικών μέτρων 4 ορόφου, κατασκευής του 1989, στην τιμή των 35.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται σε 145.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι φόροι επιβάλλονται επί της ανωτέρω αξίας. Το ακίνητο μεταβιβάσθηκε προς 98 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
2. Στο Μαρούσι, τον Απρίλιο του 2017 πωλήθηκε ακίνητο 59 τετραγωνικών μέτρων πρώτου ορόφου στην τιμή των 25.000 ευρώ ή, διαφορετικά, 423 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται σε 97.350 ευρώ.
3. Στη Γλυφάδα, ακίνητο 134,52 τετραγωνικών μέτρων πρώτου ορόφου πωλήθηκε στην τιμή των 104.500 ευρώ ή, διαφορετικά, 776 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται στις 221.958 ευρώ.
4. Στο Γαλάτσι, ακίνητο 55 τετραγωνικών μέτρων πρώτου ορόφου, κατασκευής 1972, πωλήθηκε έναντι 6.000 ευρώ ή 109 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η τιμή ζώνης στην περιοχή διαμορφώνεται στα επίπεδα των 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημειώνουν ότι «η εφαρμογή Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων στο site του υπουργείου Οικονομικών (minfin.gr) είναι πληροφοριακού και στατιστικού χαρακτήρα για τη διαμόρφωση της αγοράς ακινήτων ανά περιοχή. Οπως αναφέρεται και στο site, είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και στηρίχθηκε σε ένα δείγμα πραγματικών στοιχειών, ούτως ώστε να δοκιμασθεί η λειτουργικότητα της εφαρμογής. Θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες, όταν θα τεθεί επίσημα στην παραγωγική λειτουργία του»

Δεν υπάρχουν σχόλια: