ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Τζάκια και ξυλόσομπες «πνίγουν» τις πόλεις

Όχι, μόνο τις πόλεις. Και όλη την Ελλάδα!

Νοιάζεται κανείς; (Βουλευτές, υπουργοί, πρωθυπουργός, πρόεδρος Δημοκρατίας)
ΟΥΔΕΙΣ και ΟΥΔΕΜΙΑ!!

kathimerini.gr
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ
Κάθε φορά που το θερμόμετρο βυθίζεται, οι πόλεις μας μοιάζουν πιασμένες στα δίχτυα της αιθαλομίχλης, ενώ όταν το μποτιλιάρισμα σπάει τα νεύρα, η ατμοσφαιρική ρύπανση... όζει. Το νέφος είναι δυστυχώς ακόμα εδώ, μετασχηματιζόμενο βέβαια με το πέρασμα των δεκαετιών. Ειδικά, η καύση βιομάζας, δηλαδή ξυλείας (συχνά χείριστης ποιότητας) ή άλλων εντελώς ακατάλληλων και επικίνδυνων υλικών (εμποτισμένων με χημικές και τοξικές ουσίες) σε τζάκια και ξυλόσομπες, κυρίως μετά το 2011, προκαλούν καταστάσεις ασφυξίας υπό ορισμένες συνθήκες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (η τελευταία έκθεση αφορά το έτος 2016) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταγράφεται μια τάση μείωσης ή σταθεροποίησης των ρύπων τα προηγούμενα χρόνια, η οποία όμως τείνει να ανακοπεί ή και αναστραφεί το 2015-2016. Ως αιτίες της μείωσης της ρύπανσης καταγράφονται η τεχνολογική αναβάθμιση του στόλου των οχημάτων, η βελτίωση των καυσίμων, η ενίσχυση των ελέγχων, η διείσδυση του φυσικού αερίου κ.λπ.
«Οι παράμετροι που αναφέρονται ισχύουν, αλλά αναμφισβήτητα η πιο σημαντική αιτία είναι η οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, που οδήγησε σε μεγάλη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, σε μείωση των μετακινήσεων και της οικιακής θέρμανσης. Θα έπρεπε να είχαμε πετύχει περισσότερα στην ουσιαστική προσπάθεια μείωσης της ρύπανσης. Εξάλλου, οι ανεπάρκειες φαίνονται καθώς τα δύο-τρία τελευταία χρόνια εμφανίζεται ξανά άνοδος σε ορισμένους ρύπους, όπως για παράδειγμα στο βενζόλιο», λέει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Α. Σαρηγιάννης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2016 σε τρεις σταθμούς μέτρησης στην πρωτεύουσα (από τους οκτώ) υπήρξε υπέρβαση του ευρωπαϊκού στόχου για τις ημερήσιες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων μέχρι 10 μικρά του μέτρου (ΑΣ10), δηλαδή να μην υπερβαίνουν τις 35 το έτος οι ημέρες που οι συγκεντρώσεις ξεπερνούν τα 50 mg/m3. Σε άλλους δύο σταθμούς οι συγκεντρώσεις έφτασαν στην κόκκινη γραμμή. Συγκεκριμένα, στην οδό Αριστοτέλους στο κέντρο της Αθήνας το όριο ξεπεράστηκε 72 μέρες, στον Πειραιά 70 και στο Περιστέρι 48, ενώ στα Λιόσια 35 και στο Μαρούσι 34. Επίσης, σε τρεις σταθμούς (Πατησίων, Αριστοτέλους, Πειραιάς) καταγράφηκε υπέρβαση του ετήσιου ορίου για το διοξείδιο του αζώτου ΝΟ2.
Αντίστοιχα, μεγάλο είναι το πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν υπό την επίδραση της ηλιοφάνειας, αναπτύσσεται το όζον. Συγκεκριμένα τη διετία 2015-16 στην Αγ. Παρασκευή καταγράφηκαν 82 ημέρες υπέρβασης του στόχου προστασίας της υγείας, ενώ την τριετία 2014-16 μετρήθηκαν 66 ημέρες στους Θρακομακεδόνες, 55 στη Νέα Σμύρνη, 36 στα Λιόσια και το Μαρούσι, 35 στο Περιστέρι και 31 στη Λυκόβρυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: